Widok

przedszkole w UK - pytanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zastanawiam się czy w UK (a konkretniej w Londynie) funkcjonują przedszkola dla tzw obcokrajowców?
Wiadomo, że taki 3 - 4 latek nie znający angielskiego nie może pójść do angielskiego, bo nic nie zrozumie i dlatego się nad tym zastanawiam...
Czy coś ktoś tutaj wie na ten temat i byłby uprzejmy podzielić się wiedzą?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jak pójdzie to szybko się nauczy- z doświadczenia moich koleżanek właśnie w UK i Szwecji :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no właśnie rozważamy wyjazd i jakoś sobie nie mogę tego wyobrazić...
Co prawda zaczęła we wrześniu przedszkole i tam codziennie przez 4h jest pan mówiący do dzieci tylko po ang, ale wiadomo... tam to już coś innego...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jak ma takie przygotowanie to nie masz co się martwić :)
moja koleżanka wyjechała do Szwecji dwa lata temu nie znając w ogóle ani szwedzkiego, ani angielskiego :) jej mąż znał tylko angielski
mają dwójkę dzieci (6 lat i 3 lata), oboje poszli do przedszkola, ona poszła do szkoły gdzie nikt po polsku nie mówił i mają się dobrze :)
czterolatek może iść do szkoły,dzieci uczą się piosenek ,wierszyków i nie mają problemu z szybkim poznaniem języka
z doswiadczenia wlasnego, w tym ze moje dzieci rodzily sie w londynie itp, ale ja i maz w domu po pl rozmawiamy, jest szok na poczatku, dla takiego 3-4latka, generalnie blanka od 1rz z opiekunka anglojezyczna i szybko zlapala jezyk, mamy problemy z jezykiem pl, Nell mowi tylko po pl, zobaczymy, bo za miesiac ona do tej samej opiekunki idzie i Blanka tez, ale dodatkowo ma 3h dziennie w szkole w takim przedszkolu, na 100% w grupie beda jakies inne pl dzieci, to jest londyn, mnostwo pl i pomagaja sobie, od 4miesiecy blanka chodzi prywatnie do anglojezycznego przedszkola, to jest jedna pani Polka przedszkolanka, i powiem tak dla mojej jest to szok, generalnie obie maja dlugi czas adaptacyjny, inaczej rycza i to bardzo niestety, wiec mam stresa, zdarzaj sie, ze panie jej nie rozumieja i to b.frustruje Blanke, ja ja ucze po ang jak do toalety itp, choc wypadki sie zdarzaja.
po 4miesiacahc w ang przedszkola, Blanka spontanicznie bawi sie lalkami itp w jezyku ang, do mnie tez mowi, i do sis tez wiec ja jestem w szoku jak te dzieci lapia i nie ma co stresowac sie, bardziej pamietac o tym, ze to Ja i Maz beda uczyc j.polskiego.
wlasnie 4latek moze juz zaczac szkole, ale w Twoim przypadku bedzie to 5lat i 10 miesiecy,tzw. full time, 6h dziennie, bo twoja corka z konca roku tj moje bie, plusy takie, ze lepiej sie adaptuja, bo tu 5latek musi potrafic juz pisac itp.
ja teraz przenosze starsza z prywatnego do panstwowego i opiekunka, bo to ona bedzie przyprowadzac i zaprowadzac Blanke...juz denerwuje sie, ale jakos dam rade.
image

image
Gdzie dokładnie mieszkasz w Londynie? Bo wiem , że jest przedszkole dla polaków i chyba mam gdzieś namiary :)
image[/url]
my planujemy wyjazdz z córką, bedzie miała 2,5 roku we wrześniu, czy łapie się juz na te trzy darmowe godziny w przedszkolu?
xyz- z tego co kojarze to zalapie sie dopiero do stycznia, jak zacznie sie nowy semestr i 3 latki beda przyjmowac na darmowe 15h.

co do przedszkola, to moj syn chodzi od lipca- nie mial skonczonych jeszcze 3 latek. w domu mowimy tylko po polsku ( a ten maly skubaniec do nas prawie tylko po angielsku), ale kiedy szedl do przedszkola nikt go wczesniej nie uczyl angielskiego. tylko tv mamy angielska. w przedszkolu mial tylko jedengo kolege polaka i to wszytko. na poczatku byl szok, ale to mysle dlatego, ze go samego zostawialam, a nigdy wczesniej tego nie robilam.
szybko sie bardzo przyzwyczail, szybko nauczyl sie mowic po angielsku i teraz jak ide go odebrac z przedszkola to sie pyta dlaczego tak szybko przyszlam po niego :D strasznie lubi tam chodzic, a my mamy problem jak tu go zmusic do mowienia po polsku :)

a jak masz jakies konkretne pytania to pisz smialo :)
image

image
a i mam jeszcze jedno pytanie, bo mam na oku chrześcijańska primary school gdzie jest oddział nursery, wiecie może orientacyjnie jakie są koszta? Czy trzeba mieć zaświadczenie o chrzcie?
aha- teraz mamy 4 polakow w przedszkolu i od dzisiaj polska opiekunke, wiec to prawie jak przedszkole dla obcokrajowcow.

co do katolickich szkol, to wymagaja zaswiadczenia o chrzcie, przynaleznosci do parafi i z tego co slyszalam jeszcze w szkole dostaje sie kwitek do podpisania przez ksiedza :/
image

image
Dziekuje bardzo,

Pytan mam sporo, jak mi sie przypomni bede zadawac :)

Jest gdzieś jakiś ranking szkol? W okolicy gdzie bedziemy mieszkac jest jeszcze jedna - nie jestem pewna czy maja nursery. A cos google nie chca mi dac opinii o zadnej ;p

Wiecie jaki koszt nursery przy szkole?
adziula, a twoj syn urodzil sie w UK? Bo mam jeszcze pytanie na temet książeczki zrowia, zeby założyć Red Book, musze pewnie przywiesc corki historię choroby i wszystkich szczepien, ale czy trzeba tlumaczyc u tlumacza?

Acha, i nie jest szczepiona na meningokoki, czy zostanie to szczepienie wyrownane? Czy lepiej juz zaszczepic, zeby miala komplet?
Mikolaj urodzil sie w UK, wiec z ksiazeczka to nie pomoge, bo od dostal w szpitalu (tak swoja droga to nie za bardzo wiem do czego ona sluzy, oprocz zapisywania szczepien. lezy i nikt sie jeszcze nigdy mnie o nia nie zapytal, ale mamy). mysle, ze jak znajdziesz przychodnie, z jakims polskim personelem to powinni ci przepisac dane z pl ksiazeczki do uk bez tlumaczenia. a ze szczepieniem tez nie pomoge, bo nie wiem niestety.

co do oplat to np u nas w przedszkolu za caly dzien - 8h- to koszt niecalych 900 funtow. ale to prywatne przedszkole.
generalnie to od 3rż przysluguje 15h darmowych godzin w tygodniu, a w zaleznosci od szkoly mozna zostawiac na caly dzien dziecko, tylko za pozostala liczbe godzin trzeba oczywiscie zaplacic.
image

image
co do rankingu to nie wiem, bo sie nie interesowalam tym, ale jest cos takiego jak OFSTED http://www.ofsted.gov.uk i oni prowadza kontrole szkol i pozniej na swojej stronie zamieszczaja dane z wynikow kontroli. na tej podstawie powinnas miec jakies zdanie na temat szkoly.

a do jakich dzielnic sie wybieracie?
image

image
dzieki, czyli tak jak w PL za prywatne przedszkole trzeba pol mojej pensji oddac ;p

moze jest jakas mama co wyjezdzala z dzieckiem na wyspy?
Dalston - i do pracy rowerem :)

Chociaż na wschodznie nigdy nie mieszkalam ale mam nadzieje ze bedzie ok.
w uk nie ma panstwowych przedzszkoli i za dzien placi sie od 40-60 funtow dziennie. przy 5 dniach na caly dzien wychodzi to miedzy 900 a 1200 funtow miesiecznie wiec zeby poslac dziecko do przedszkola musisz miec dobra prace tzn przy 20 tys rocznie brutto wiecej zaplacisz za przedszkole. dzieci maja prawo do 15godz tyg za darmo po skonczeniu 3 roku zycia. dzieci urodzone do konca marca maja darmowe godziny od maja, te urodzone od kwietnia maja darmowe od wrzesnia (po skonczeniu 3 roku zycia) a te urodzone od wrzesnia chyba od stycznia nastepnego roku.
inaczej dziala rok szkolny tzn dziecko ma obowiazek bycia w szkole w dniu skonczenia 5 roku w tzw reception (chodzi od 9-15) ale nie jak w polsce gdzie liczy sie rok kalendarzowy tzn dzieci urodzne w np 2006 ida do tej samej klasy tylko do jednej klasy ida dzieci urodzone wrzesien 2005- sierpien2006 czyli jezeli twoje dzieko jest z sierpnia jest praktycznie o caly rok mlodsze niz najstarsze dziecko w klasie i idzie do szkoly w momencie skczenia 4lat zeby w momenciej jak skonczy 5 bylo juz w szkole. nie wiemczy nie zagmatwalam.

co do jezyka to sie nie przejmuj, lepiej zeby przezylo szok w przedszkolu niz w szkole i zobaczysz ze za 3 lata bedziesz walczyc o utrzymanie Polskiego
acha no i jeszcze jedno.
unikajcie wschodu londynu i pln-wschodu. okropne szkoly, strach dziecko poslac
strasznie się czyta Twój post izulucha, ciężko:)
Ja wyjechałam pół roku temu z 7 letnią córką do UK.

Nawet nie pomyślałam by wysyłać ją do Polskiej szkoły. Od razu poszła do ang. Radzi sobie świetnie.
W moim regionie, jest też Polska szkoła która ma zajęcia w soboty.

Ja bym wysłała dziecko do ang przedszkola. Bo kiedy ma się języka nauczyć? Co później? Szkoła podstawowa też Polska? Bo nadal języka znać nie będzie?

Dzieci bardzo szybko się uczą i się nie obejrzysz kiedy do Ciebie będzie mówić po ang.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
wiem ze sa Polskie przedszkola, ktore sa zreszta tansze niz angielskie. Rowniez od 2 roku zycia jest opcja zeby dziecko chodzilo na 2.5-3h dziennie i to kosztuje kolo 5funtow za godzine.
co do sprawdzania szkol i przedszkoli to tak jak ktos podal na stronie ofsted jest raport. szkola moze byc outstandind, good, satisfatiory i unsatisfactory. nie posylalabym dziecka do szkoly ktora nie jest good albo outstanding. warto w raporcie sprawdzic ile procent jest dzieci ktorych pierwszym jezykiem nie jest ang, im wiecej tym gorzej.
co do katolickich to sa nastepujace kryteria: dziecko ochrzczone (czesto wymagaja zeby przed 1 rokiem zycia), chodzenie do kosciola co niedziele (potweirdzone listem od proboszcza z twojej parafii a jezeli mieszkasz mniej niz pol roku to rowniez z poprzedniej) i odleglosc do szkoly w lini prostej od twojego domu. do stycznie w roku w ktorym dziecko zaczyna szkole musisz zlozyc podanie, ktore jest na stronie councilu i czesto dodatkowo osobne ze szkoly katolickiej. te szkoly sa ogolnie na lepszym poziomie ale darmowe wiec duzo podan na relatywnie malo miejsc.

jak chcesz wiecej info to napisz na priva albo tu. moge ci pomoc co do dzielnic londynu. jedyne co powiem to warto zaplacic troche wiecej za wynajem zeby dziecko sie dostalo do lepszej szkoly.
Do katolickiej szkoły w mojej okolicy chodzi bardzo wiele Polskich dzieci. Do szkoły mojej córki razem z nią "tylko" 4.

Niestety, szkoła nie ma dobrej opinii wśród rodziców...dzieci wyzywają się od Polskich świń...tak, tak wyzywają się Polskie dzieci w szkole katolickiej:(

Dlatego potwierdzam, co pisze walerka, że trzeba sprawdzić szkołę wcześniej, bo to jest ważne.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (79 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

poszukiwany dobry ortopeda (23 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

do góry