Odpowiadasz na:

Re: przepis na pizzę - ratunku ;-)

przepis na pizze wg ewy wachowicz - zaaawsze wychodzi :)

Składniki:
40 dag mąki
1 łyżeczka soli
250 ml wody – ciepłej
2 łyżki oliwy
3 dag... rozwiń

przepis na pizze wg ewy wachowicz - zaaawsze wychodzi :)

Składniki:
40 dag mąki
1 łyżeczka soli
250 ml wody – ciepłej
2 łyżki oliwy
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
3 kulki sera mozzarella
3-4 ząbki czosnku
4-5 pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
po ½ łyżeczki bazylii i oregano
sól pieprz i oliwa do posmarowania



Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać cukier. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, dodać oliwę, resztę wody i drożdże. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Dużą blachę - tą czarną z piekarnika wysmarować oliwą, wykleić ciastem i ponownie wysmarować.
Ułożyć składniki : roztarty czosnek, pokrojone pomidory i na to plastry sera.
Posypać ziołami i pieprzem, posolić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. na 20-25 min.
Podczas pieczenia ser ładnie się rozpuści i rozpłynie po całości ciasta.



i przepisy z Pizzy Hut :)

PIZZA – CIASTO PUSZYSTE

Czas przygotowania: 15 min + 1 h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2

Składniki:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia
oregano
tymianek

Przygotowanie:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.
Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut.
Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i po nakłuwać je widelcem.




PIZZA – CIASTO CIENKIE

Czas przygotowania: 20 min przygotowanie + 1,5h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2

Składniki:
400 g mąki
40 g drożdży
6-7 łyżek oliwy z oliwek
woda
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
bazylia
oregano
tymianek


Przygotowanie:
Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z 3 łyżkami wody, połową łyżeczki cukru
i szczyptą soli. Dodać 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pól godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek,
¼ szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i po nakłuwać je widelcem.

zobacz wątek
15 lat temu
sometimes

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry