Widok
przepis na pyszne bulki drozdzowe, jak z cukierni - poszukuje
domowej roboty bulki drozdzowe nigdy nie dorownaja tym z cukierni, chyba ze sie robilo juz je 1000 razy i ma sie wprawe:P zna ktos fajny przepis? moje dzieci uwielbiaja, i chętnie bym piekla sama. podobnie jak ciasteczka maślane, moich nie chca jesc:/ a najfajniejsze te kwiatuszki z dzemikiem w środku, nie moge ich podrobic za nic:/ doradzcie cos przepisem:)
to na co ma byc ten przepis ?? na bułki drozdzowe, maslane czy ciasteczka ??
ja najczęściej znajduję inspirację tu
http://www.mojewypieki.com/kategoria/bulki-na-slodko
szczególnie efektowne są motylki ;)
http://www.mojewypieki.com/kategoria/bulki-na-slodko
szczególnie efektowne są motylki ;)
jeśli chodzi o ciasteczka maślane - robię wersję kakaową i migdałową :]
***** CIASTECZKA MAŚLANE *****
Ciasteczka maślane w cukrze
Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru (ja daję mniej - 100g tylko do ciastek z kakao)
cukier waniliowy lub cukier migdałowy, lub kakao
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym ale delikatnie, dodajemy mąkę, jajko, żółtko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rolujemy ciasto w rulon jak na kopytka. Rulon zwilżamy wodą i obtaczamy w cukrze. Kroimy w plastry 0.5cm i układamy na blaszce. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 10 minut.
Jest to lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis Andrzeja Polana ;)
bułki drożdżowe(mleczno-maślane) robię z żurawiną :]
***** CIASTECZKA MAŚLANE *****
Ciasteczka maślane w cukrze
Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru (ja daję mniej - 100g tylko do ciastek z kakao)
cukier waniliowy lub cukier migdałowy, lub kakao
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym ale delikatnie, dodajemy mąkę, jajko, żółtko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rolujemy ciasto w rulon jak na kopytka. Rulon zwilżamy wodą i obtaczamy w cukrze. Kroimy w plastry 0.5cm i układamy na blaszce. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 10 minut.
Jest to lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis Andrzeja Polana ;)
bułki drożdżowe(mleczno-maślane) robię z żurawiną :]