Widok

przepuklina pępkowa i plastry przepuklinowe

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mamy drogie,
czy Wasze pociechy miały może przepuklinę pępkową? Czy używałyście specjalnych plastrów przepuklinowych? Lekarz powiedział, że trzeba palcem wkręcic nadmiar skóry pępka do środka i zakleić tym plastrem a skóra wokół pępka sama się wrośnie. Jakie macie doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam i dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokładnie tak.
Trochę panikowałam na początku, ale rzeczywiście było tak jak mówił lekarz.
Tylko przy zdejmowaniu plastra zastosuj oliwkę. Nasącz cały plaster na skórze dziecka oliwką. Zostaw na 10 min i delikatnie zdejmij. Bez oliwki oderwiesz wraz ze skórą, bo klej jest strasznie mocny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja też to miała, ale sama tego nie robiłam tylko jeździłyśmy na wałową do chirurga dziecięcego, zresztą bardzo przesympatycznej pani doktor
to samo chcialam napisac ,tez zakladala nam plasterki ,pani doktor z walowej ,cudowna kobietka :)
Dzięki a jak długo trzeba nosić ten plasterek? Z tego wszystkiego nie zapytałam lekarza :( Lekarz mówił, że raz na tydzień przy kąpieli odklejać i przyklejać nowy. Jak było u Was? Jak długo, jak często?
a i czy taki plaster normalnie w każdej aptece mozna kupić bez problemu?
u nas plaster zakładał lekarz (chirurg) razem z pielęgniarką. bardzo mocno go naciągneli przez co mała była bardzo ściśnięta (nie wiedziałam, że to aż tak trzeba). na wierzch przykleili jeszcze dodatkowy plaster bez opatrunku. przy kąpieli trzeba było uważać żeby go nie zmoczyć i miał się utrzymać jak najdłużej, a na założenie kolejnego też mieliśmy przyjść do lekarza. mała miała go tak dobrze założonego że wytrzymał 2 tyg (niestety pierwsze 2 dni przepłakała:( i kolejnego nie trzeba było już przyklejać (mimo, że lekarz mówił, że zawsze takie plastry powinny być przyklejane przez conajmniej 6 tyg).
nam plaster przyklejała chirurg dziecięcy w przychodni na Stogach. Nie był to jakiś specjalny plaster, tylko taki jak używa się w szpitalach do zaklejania opatrunków. Chodziliśmy średnio co 2 tyg, bo plaster wytrzymywał około 10 dni. Na szczęscie nie robiły się pod nim odparzenia. Cała terapia zajęła około 3mc. Jasiek znosił dobrze przyklejony brzuszek, kąpiel była bardzo szybka, aby nie moczyć plasterka.
Na Stogach do chirurga dziecięcego przychodzi się bez rejestracji w dniu , w któym pani dr przyjmuje(2razy w tyg)

warto wybrać odpowiednie plastry na przepuklinę pępkowa niemowlaka. Dobrej jakości to Plaster Porofix, rekomendowany także w aertyle: https://www.mojniemowlak.pl/przepuklina-pepkowa-u-niemowlat/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

do góry