Widok

przesuniecie proboszcza do innej parafii

dwa lata przed emerytura, to skandal, nawet w zakladzie pracy sa trzy miesiace wypowiedzenia, a nie dwa tygodnie, po 28-latach
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6
Może już czas by ksiądz zmęczony życiem i pracą odpoczął w jakiejś spokojnej parafii z nowym wikariuszem !!!
A u nas by ożywił się kościół jako ludzie a nie tylko budynki!
Wiecie jak ciężko było coś załatwić , zastać księży , ile było wpadek Pana Leszka, w kazaniach i innych komentarzach nap politycznych z ambony :-( Nie jedno krotnie chciałam wyjść z kościoła kiedy ludzie patrzyli się na siebie na wzajem ze zdumienia słysząc jakie PO jest beznadziejne bo święto Trzech Króli nie będzie dniem wolnym od pracy!!!
Na pogrzebie u mego znajomego usłyszałam z ambony od proboszcza że "tradycyjna" msza 30 dni po śmierci się nie odbędzie bo żałobnicy kolekty nie pozbierali!!!!Zero Taktu!!!! Takich tematów jest wiele!
Wiem że każdy z nas grzeszy ale ksiądz powinien świecić przykładem!!!
To co dzisiaj rano usłyszałam po mszy z ambony mnie utwierdziło w przekonaniu że to dobra decyzja!
"Smacznego Obiadku moje narzeczone .............................."
Przepraszam za szczerość ale mnie to bolało od dawna już nie będę przytaczała innych haseł :-(
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 27
Nigdy nie miałam problemów z zastaniem księży w godzinach pracy kancelarii. Nigdy nie odmówili mi pomocy, gdy jej potrzebowałam. Od 13 lat należę do tej parafii i jestem naprawdę zbudowana pracą Proboszcza. Pamiętaj, że kontynuował budowę Kościoła w początkowo niezbyt zamożnej parafii. I zrobił wiele. Wiele spraw pozostanie niezakończonych - nie zdąży tego zrobić w ciągu 2 tygodni.
Tylko ktoś, kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. A w tej parafii skandale się nie zdarzały.
Na sprawę tego dekretu należy spojrzeć z zupełnie innej strony: Proboszcz (nie ukrywajmy tego) jest starszym schorowanym człowiekiem. Silnie związał się ze społecznością. Przesadzanie tak starego drzewa nie skończy się dobrze. Za dwa lata, gdy przejdzie na emeryturę pozostanie w nowym miejscu zupełnie sam, bez przyjaciół, których ma tutaj w Baninie. Tak się nie robi.
Zgadzam się z tym, że czasami w kazaniach były wpadki. Ale pokaż mi parafię, w której nie ma politykujących księży... Twoje zarzuty dotyczą w zasadzie nie Proboszcza, tylko Wikarego. Kościół można odmłodzić na wiele sposobów. I ty też mogłabyś w tym pomóc, gdybyś tylko zechciała się zaangażować. Sama zmiana proboszcza nic nie da, jeśli ludzie których zostawia nie chcą tej zmiany.,
A można było zrobić inaczej. Księdza Leszka, który spodziewał się dekretu można było przenieść do innej parafii, sprowadzić nowego wikarego (który "odmłodziłby kościół"), a za dwa lata zostałby nowym proboszczem. Te dwa lata dałyby mu możliwość poznania parafian i problemów tego terenu.
A tak.... Stracona szansa... Pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł...
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6
Nigdy nie miałaś problemu bo nigdy tam nie chodziłaś!!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6
a o jakim problemie chcesz nam powiedziec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
super a ja mieszkam od 45 i pamiętam jak obecny proboszcz gonił za transportami już nie chodzi o bidną parafię ale niczego nie było bardzo ciężko się budowało
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
Przyznaję świętą rację - tak było! Szczerze zgadzam się z miom poprzednikiem.Ksiądz Roman wszędzie jeździł, załatwiał, a wiemy, że czasy były wtedy bardzo trudne. Sam kasał rękawy i pracował! Należy tu dodac, że wtedy mało kto miał telefon stacjonarny /o komórkowym nie wspomnę/. Żeby coś zalatwic trzeba było jeździc i jeździc! To my rdzenni parafianie "od zawsze, od początku" pomagaliśmy w finansowaniu wszystkiego . Cieszyliśmy się z tego, jak widzieliśmy jaki wspaniały kościół rośnie, albo że w kościele będzie coś nowego! Tyle dobrego ksiądz proboszcz zrobił dla naszej parafii, a teraz ma ją opuścic?! Niesprawiedliwe! Te niektóre komentarze to można sądzic, że są od osób bardzo mało związanych z naszym kościołem! Zanim się coś napisze może warto wcześniej to przemyślec.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3
Co ty kobieto piszesz !? Kim Ty wgl jesteś !?

nawet nie umiesz się wysłowić ! to jest miszewo !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
nie łapcie za słówka bo to wstyd
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
~Mieszkanka Miszewie nie jestem "nowa" !

Co Ty piszesz za głupoty !
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Popieram Mieszkankę Miszewa też miałem przypadki tego typu a kiedy w końcu nie mogąc zastać nikogo ani się dodzwonić udałem się w niedzielę po mszy od proboszcza usłyszałem proszę przyjść w godzinach otwarcia biura!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11
bzdura
jestes chyba nie normalny ksiadz zawsze ma czas dla tych ktorzy go potrzebuja i zawsze w niedziele po mszy mozna do niego przyjsc nigdy nie odmowi pomocy wiem bo mi rowniez jej udzielil
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
CZY JEZUS MIAŁ JAKIEŚ BIURO
OD KTÓREJ GODZINY PRZYJMOWAŁ?
LUDZIE ZACZNIJCIE CZYTAĆ PISMO ŚWIĘTE I SPRAWDZAĆ OD KOGO OCZEKUJECIE WSPARCIA TO SIĘ PRZEBUDZICIE
BO NARZEKACIE
JEZUS POTĘPIAŁ UCZONYCH W PIŚMIE I FARYZEUSZY BO NIE SPEŁNIALI TEGO CO POWINNI
A LUDZI TRAKTOWALI JAK DZISIEJSI KSIĘŻA
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie jestes nowa i nie umiesz nawet poprawnie pisac analfabetko pisze sie mieszkanka miszewa a nie miszewie
ty kobieto szara dla ksiedza do kosciola chodzisz?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Właśnie, chodzimy do kościoła ! Ksiądz będzie. Komu zależy na tym sporze ? Czy to aby po chrześcijańsku ?
My mamy okazywać szacunek księżom, a księża biskupom.
Ładny przykład, nie ma co.
kazdy ksiadz ma jakis charakterek. A biskupowi wladza do glowy uderzyla jak politykom.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3
Gadanie dla księdza - tak w pewnym sensie tak ja tu już nie chodzę bo słabo mi się robi od tych smacznych obiadków i innych bredni a nie jak ktoś napisał żartów i zaznaczył że to jest ok. Ludzie do cyrku po takie atrakcje a nie do kościoła.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9
Masz rację ,jak ci się ma słabo robić od tych obiadków to lepiej nie chodż
do tego kościoła .Ciekawa jestem czy w Twoim źyciu jest tak
fajnie jak oceniasz księźy.Najpierw trzeba zacząć od siebie.
Powodzenia..
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2
Oto, drodzy czytelnicy, dwa obrazy z 1791 roku. Zmobilizujmy swoją wyobraźnię, by je sobie wyraziście uświadomić. Pierwszy to obraz pozbawionej pasterza bp Beaupoila diecezji Poitiers we Francji. Został on z własnej diecezji wygnany przez rewolucyjne władze, bowiem nie chciał złożyć przysięgi na wierność tzw. cywilnej konstytucji duchowieństwa. Był to jeden z godzących w Kościół rewolucyjnych dokumentów. Bp Beaupoil jako nie zaprzysiężony musiał diecezję opuścić. Jedną z konsekwencji jego wygnania była niemożliwość uzyskania w Poitiers święceń kapłańskich, któż bowiem może ich udzielić? Tylko biskup.

Drugi obraz dotyczy Paryża, a konkretnie gmachu irlandzkiego seminarium duchownego. Przed rewolucją było w stolicy Francji takie seminarium duchowne, w którym przygotowywali się do kapłaństwa młodzi ludzie pragnący, służyć z narażeniem życia, Bogu i Kościołowi na sprotestantyzowanych Wyspach Brytyjskich, gdzie religia katolicka była długi czas wyjęta spod prawa i żadne seminaria nie mogły funkcjonować. Po wybuchu rewolucji część tego seminarium została przejęta przez jakobinów, którzy w sprofanowanej kaplicy seminaryjnej urządzili sobie miejsce spotkań. Swój klub, bo tak nazywali swoją nową siedzibę, „ustroili” czerwonymi chorągwiami i niebiesko-biało-czerwonymi wstęgami. Ich „urzędowanie” nierzadko kończyło się pijaństwem i licznymi aktami nienawiści wobec tego, co najdroższe każdemu katolikowi.

W tym samym gmachu seminarium, niejako przez ścianę z „klubem jakobinów” sąsiadowało mieszkanie dozorcy, a nad „klubem” była usytuowana biblioteka seminaryjna. Wierny Kościołowi dozorca ukrywał u siebie nie zaprzysiężonego bp de Bonalda z diecezji Clermont. Rok 1791 był czasem otwartych prześladowań nie zaprzysiężonego, a więc wiernego Kościołowi, duchowieństwa. Zostało ono przez rewolucjonistów wyjęte spod prawa, podobnie jak w niektórych okresach katolicy przez protestancką monarchię na Wyspach Brytyjskich.

Pewnego dnia w „klubie jakobinów” odbywało się spotkanie, a za ścianą w mieszkaniu dozorcy przed biskupem de Bonaldem stanął młodziutki diakon z diecezji Poitiers Piotr Coudrin. Trzymał w garści list polecający z prośbą o udzielenie święceń. W tamtych czasach wielu pragnących kapłaństwa młodych Francuzów, nie mając dostępu do wygnanych własnych ordynariuszy, przybywało do Paryża, by tam w konspiracyjnych warunkach przyjąć sakrament kapłaństwa. Biskup naturalnie się zgodził. Do uszu ukrytych w bibliotece seminaryjnej biskupa i diakona dochodziły śmiechy i słowa, zapowiadającej wszystkim nie zaprzysiężonym księżom wieszanie na lataniach, jakobińskiej pieśni.

– Czy słyszysz? – zapytał biskup, wskazując na dół, skąd w ciszę biblioteki wdzierał się ohydny dźwięk pieśni rewolucyjnej: „Ça ira, ça ira, ça ira! Les pretres a la laterne!”. Tam na dole śpiewa chór na dzień twoich święceń kapłańskich – rzekł biskup, wpatrując się badawczo w młodego diakona. – Będziesz odrzucony przez ludzi, prześladowany, wygnany, znienawidzony. Będą ci złorzeczyć, gdy będziesz chciał błogosławić, będą cię bić, gdy będziesz chciał uzdrawiać. Będą cię odpychać, gdy będziesz niósł zbawienie duszom. Będziesz człowiekiem bez ojczyzny, odartym ze czci, bez wytchnienia, skazanym na śmierć, zaszczutym jak dzikie zwierzę, śledzonym i tropionym jak złoczyńca. Będziesz żył w ogołoceniu, w głodzie, nędzy i zimnie, bez dachu nad głową i żadnej pomocy. Może czeka cię więzienie, a może i szafot. Czy słyszysz, Piotrze Coudrin? – I znów zahuczała straszliwa pieśń, jak wzburzone fale nienawiści: „Na latarnię klechów wraz”. – A teraz pytam cię, Piotrze Coudrin, czy chcesz zostać kapłanem?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chodziłam na msze w innych parafiach i dopiero tutaj utwierdziłam się w przekonaniu, że może byc w Kościele miła atmosfera. Tak jak ja, czy Ty On też ma prawo rzucic żartem. I to jest sympatyczne:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
kościół to nie kawiarnia. Można zażartować owszem ale liczy się sacrum ( wiesz co to takiego czy jak większość po soborze Watykańskim drugim zapomniałaś ). Ksiądz na początku mszy wchodzi na prezbiterium i co kłania się do pustego stołu tyłem do tabernakulum, to co on wie o sacrum. Jak jest przeistoczenie to odprawia młynki zamiast ze skupieniem przezywać wraz z ludem przeistoczenie chleba i wina w ciało i krew naszego Zbawcy. takiego chcecie księdza to chodźcie do bardzo postępowych protestantów albo oglądajcie nabożeństwa w amerykańskiej telewizji. Na koniec ofiary mszy to przed rozesłaniem ksiądz może coś wesołego powiedzieć, może zaprosić wiernych na agapę proszę bardzo ale w trakcie ofiary mszy św. to ma być nastrój podniosły bez pośpiechu i tp. Ja takiego księdza nie chcę- chcę katolickiego księdza. jeśli nowy też będzie taki wesołek to tez będę protestował
oczywiście nie chodzi mi o początek mszy gdy całuje "ołtarz". tylko przed przeistoczeniem gdy chodzi na mównicę ( nie prostować bo to mównica a nie jak kiedyś... eh)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
PARAFIANIN-CZŁOWIEK ZAŚCIANKOWY NIE DOUCZONY,PLEBS
TAKA DEFINICJA ZE SŁOWNIKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
do MIREK dobrze że czytasz książki , zawsze można coś nowego się dowiedzieć , i jeszcze z tą wiedzą dzielisz się z innymi.SUPER ,ale poczytaj oprócz słownika coś innego , bo słownik to mało ambitne
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Krytykujesz, że Księża POlitykują a sama to robisz. Mi w tym Kościele było idealnie chociaż sama jestem miłośniczką PO. Księża mają prawo do swoich POglądów POlitycznych... Żal człowieka bo jest dobry, troskliwy a to że jest chory powinno skłonić Zwierzchnika do zmiany decyzji. Papież też był chory i tacy jak Ty krzyczeli że ma ustąpić i sobie odpocząć... On jednak miał tą możliwość żeby o tym decydować i został Papieżem do śmierci. Ks Roman powinien mieć też szansę żeby zostać do śmierci w Baninie... Pozdrawiam!!!!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jakoś nie mogę uwierzyć w to, że awantura miała miejsce na końcu mszy pogrzebowej, bo ktoś pieniędzy nie zebrał. Zadziwiające jest, że z 28 lat jego dorobku dla parafii Banino na plan pierwszy wysuwają się jakieś drobne niedociągnięcia. Nie warto chyba nawet wspominać o tym, że podnoszone tu zarzuty w głównej mierze odnoszą się nie do ks. Romana a do Leszka.
Dla mnie ks. Proboszcz to niezwykle oddany parafii człowiek, który całe swoje kapłańskie życie poświęcił ludziom zamieszkującym nasze piękne Kaszuby. Przecież jego pierwsza parafia po święceniach to Chwaszczyno (o czym niewielu pamięta), kolejną była Matarnia, a potem już tylko Banino i tak przez niemal 30 lat z czterdziestoletniego stażu kapłańskiego.
Boli mnie, że kilka wypowiedzi na temat ks. Romana wyraźnie podszytych jest osobista niechęcią do tego kapłana. Zawsze znajdzie się taki, który powie, że kwiaty o intensywnym zapachu śmierdzą, a szambo pachnie, ale jest to margines (wyjątek) potwierdzający regułę, która mówi, że kwiaty pachną, a szambo śmierdzi.
Można oczywiście zarzucać komuś, że niechętnie przyjmował parafian w swoim biurze po niedzielnych mszach św. ale można też zrozumieć takie zachowanie i wytłumaczyć je sobie tym, że niedziela to najbardziej pracowity dzień w Kościele.
Przede wszystkim jako parafianie powinniśmy być mu wdzięczni za to, że dbał o nasz Kościół i to zarówno w wymiarze materialnym jak i duchowym. Tak łatwo zapomnieć, jak cieszył się ilekroć w Święta prawie wszyscy obecni na Mszy przystępowali do Sakramentu Eucharystii. Teraz odezwą się ci, którym za mało w naszym Kościele wspólnot i grup modlitewnych, ale gdyby takie wspólnoty istniały próżno ich szukać na spotkaniach. Największą bez wątpienia porażką ks. Proboszcza było to, że przez 18 lat musiał wychowywać niesforne dziecko jakim jest ks. Leszek. Jednakże i tu można dopatrzyć się niemałych sukcesów. Jako jedyny w diecezji wytrzymał z nim przez te wszystkie lata bez większych scysji, a ponadto udało mu się w dużym stopniu Wikarego zmienić.
Nie wiem, czy teksty ks. Lecha o obiadkach, narzeczonych itp. są aż takie straszne, że nie da się ich słuchać; być może są zbyt często powtarzane i przez to stają się "upierdliwe" dla odbiorców, ale ludzie którzy nawiedzają naszą parafią są ks. Leszkiem i jego podejściem do parafian zafascynowani.
Co do polityki to należy z całą stanowczością stwierdzić, że w naszym kościele jest jej naprawdę " jak na lekarstwo", a już na pewno trudno zarzucić Proboszczowi, żeby wygłaszał z ambony polityczne odezwy. Poza tym ma prawo wypowiedzieć się na tematy społeczne, a przecież i tak każdy z nas wie swoje i decyduje według własnego uznania. Nie widziałem księdza stojącego przy urnie i oddającego za nas głosy. Agitację polityczną prowadzi Radio Maryja i TV Trwam, którym sprzyja Pan Głódź.
I tu właśnie dochodzimy do sedna problemu. Specjalnie napisałem Pan a nie Biskup, bo jak można nazwać Biskupem kogoś, kto żyje tak, jakby wszystko kończyło się na tym świecie. Przecież ten Osobnik swoją postawą zaprzecza istnieniu Boga, którego głosi.
Nam, ciemnej masie, karze postępować uczciwie, szanować bliźnich, nie oszukiwać, nie kłamać, nie kraść, czyli zwyczajnie stosować Dekalog, gdy tymczasem sam tych oczywistych prawd nie wciela w życie.
Niemal wszystkie (napisałem niemal bo mam wątpliwości co do jednego) z siedmiu grzechów głównych są jego udziałem. Dla tych co zapomnieli ich z nauk katechizacyjnych, wymieniam:
1. Pycha
2. Chciwość
3. Zazdrość
4. Nieczystość
5. Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu (obżarstwo)
6. Gniew
7. Lenistwo
Nie chcę być gołosłownym i dlatego każdy z tych grzechów w jego wykonaniu krótko scharakteryzuję.
1. Jestem pierwszy, najważniejszy, najwyższy, mogę wszystko i wszystko mi się należy. Nie będę mieszkał w starych Arcybiskupich pokojach, ale wybuduje sobie nowe, żeby moje psy i kury miały gdzie mieszkać. To nić, że są ludzie, którzy nie wiążą końca z końcem. Całować po rękach, klękać na kolana, słać aksamitne sukno, stawiać trony i wywieszać balony. Może być kicz jak w Licheniu, ale ma być pysznie, przepysznie.
2. Przyjechałem do Gdańska i dowiedziałem się, że mogę zaanektować nieco Parku Oliwskiego to czemu by nie. Księża nie chcą płacić to postawimy im ultimatum: albo płacą, albo wyjazd z parafii. Samorządowcy nie chcą dać na Pałac, to zorganizujemy im przyjęcie; pojedzą, popija i zaraz hojność wzrośnie. W upijaniu innych mam wprawę; mi to nie grozi bo musiałbym wypić beczkę miodu.
Jak przyjeżdżam na bierzmowanie to żeby koperta "stała" bo leżących nie przyjmuję.
3. Jak inni biskupi mają przysłowiową klasę E to ja muszę mieć S. przecież ja jestem the best.
4. Tu ograniczę się do stwierdzenia, że nie jestem ani jego kołdrą ani materacem i nie wiem, co robi w swojej alkowie. Zresztą nic mi do tego.
5. Obżarstwa specjalnie wstydzić się nie muszę bo i po co; każdy widzi jak się Jegomość dobrze miewa. Taka już u nas wada w Kościele, że wszędzie karmią bez opamiętania i nawet jak ktoś wyświęcony chudzielcem to grubasem najpewniej zemrze.
6. Nie ma na plebani dobrego trunku i kawy, Jegomość dla Proboszcza mało łaskawy. Wypad z pustego baru!!!
7. Wszędzie zawiozą, chodzić nie trzeba, nawet jak głupoty będę gadał i tak znajdą się tacy, co będą zachwyceni. A tak na marginesie Pana i Władcę krytykować nie wypada. Tym co czynią inaczej - biada!

To byłoby tyle na temat Pana zwanego przez wielu Biskupem i jak tu racji nie przyznać Wałęsie, kiedy mówił, że jest nam dana jako kara boska.

Opamiętaj się Pan i pomyśl sobie czasem, że Proboszcz to nie Biskup i nie przerzuca się chorego człowieka na inna parafię, kiedy zbliża się do emerytury i logicznym jest, że chciałby ją przeżyć wśród swoich. Czy chodzi tylko o to, żeby pozbyć się człowieka (żeby umarł). Jeśli tak, to jest to zakamuflowana forma eutanazji. Bardzo nieładnie.

brońmy naszego Proboszcza, bo to dobry człowiek. Nikt nie może mu zarzucić, że szastał pieniędzmi, kupował najdroższe samochody, wydawał na najlepsze trunki, chodził do drogich restauracji i kupował markowe ciuchy. Zawsze żył skromnie, a nawet ubogo bo takie właśnie podejście do rzeczy materialnych wyniósł z domu. takich księży nam potrzeba, anie czerwonych z przejedzenia i przepicia Purpuratów.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 7
Nie rozumiem, skąd ta zajadłość. Nowy proboszcz może wnieść wiele dobrego do Banina, poruszyć kazaniami młodzież i ich rodziców. Żal mi ks. Romana, ale w kościele tak już jest, to służba-nie praca! Chodzimy do kościoła, a nie do księdza.
ps.
Co sądzisz o "przedszkolu-pomniku", pachnie megalomanią ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 17
Dlaczego zaraz zajadłość. Przecież to tylko prawda i nic ponadto. jeżeli w którymś miejscu przesadziłem, proszę wskaż je, anie pisz ogólnikami, bo akurat taki język słyszę każdego dnia w TVPIS. Co do przedszkola, dziwię się nieco wypisywanym tu głupotom jakoby to Proboszcz domagał się nazwania go swoim imieniem. Hołdujesz zasadzie, że można nie znać tematu i być jego najlepszym komentatorem!
Chcesz się poruszać kazaniami, a co to dla Ciebie znaczy?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3
Uważasz że ktoś nadał takiego nie innego "patrona" bez zgody i wiedzy "patrona"? niestety wątpię.
Jeśli nie widzisz zajadłości w Twojej charakterystyce biskupa Sławoja to doprawdy przydałoby się odrobinę dystansu. Ja sam ubolewałem że Gocłowskiego ma zastąpić ktoś z tych kręgów, tym razem Warszawa miała więcej szczęścia w osobie biskupa Nycza, ale tak jak na naszym małym podwórku nie mamy na to wpływu, a jątrzenie powoduje tylko kłótnie i podziały. Efektem młodzi ludzie mający i tak już po dziurki w nosie sporów i awantur, mogą odsunąć się od kościoła. powtarzam, nowy proboszcz wcale nie musi być gorszy.
A język prezentowany przez przeciwników dekretu, z pewnością przypomina bardziej retorykę niejakiego Brudzińskiego i innych z TVPIS, niż słowa Gocłowskiego.
Co kazań zapraszam do Św. Jana.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
Zgadzam się, że młodzież mająca dość sporów może odsunąć się od kościoła lecz czy tego sporu powodującego antagonizowanie parafian nie wywołał dekret?

Miłego dnia
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Szkoda, że Biskupowi zabrakło taktu w działaniu. Można było zrobić TO w bardziej cywilizowany sposób. Gdyby przygotował Proboszcza i Parafian na to co miał zamiar zrobić może nie byłoby tej dyskusji... W parafii do której odejdzie Ks Roman nie ma wikarego więc szczerze mu współczuję... choćby dlatego należą się Biskupowi te wszystkie zajadłości... Znam kilka parafii w sąsiedztwie gdzie brak zaradnego gospodarza a do mszy zamiast ministrantów służy kościelny. Pytam dlaczego tam nie "zajrzy" Nasz Szanowny Sławoj?
Nie róbny z Młodzieży głupków! Czy ja, jako osoba młoda nie mogę miec swojego zdania? Jeśli powstają dwa obozy, jak w przypadku decyzji biskupa, to ja mam zakichany obowiązek przysłuchac się za i przeciw i ze swoimi argumentami poprzec jeden z powstałych obozów. Tylko Ci, którzy chodzą do Kościoła na POKAZ odwrócą się od Niego, bo tak jest wygodniej. Najlepiej zrzucic wszystko na młodzież, że biedni nie będą chodzic do kościółka, bo mają dosyc tych wwszystkich kłótni i awantur. A dlaczego one powstają? BO COŚ JEST NIE TAK i TRZEBA SIĘ TEMU PRZYJRZEC, a nie olac wszystko i nie chodzic do kościoła. No to nie chodź jak nie chcesz!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Święte słowa !!!!! Sylwia pisze!!! Młodzież ma "super" przykład bojkot biskupa :-( dramat !!!! Bez analizy akcja nie bo nie a niby dorośli i doświadczeni życiem ludzie !!! Czy w pracy jak szef wam mówi teraz będziesz robić to to wasi współpracownicy staną okoniem i powiedzą nie ten człowiek musi robić to ... bo jak nie to na barykady , strajk itp .
Ludzie w jakim świecie wy żyjecie!
To walka z Kościołem a nie naprawianie krzywdy , porozmawiać można ale nie wymuszać a takie hasła słyszałem !!!!
Kto jest w Radzie Parafialnej ? Czy to parafianie wybierali ? czy ksiądz sobie dobrał towarzystwo wzajemnej adoracji "klakierów"!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Jak Czytam Twoje teksty "baniniak" to robi mi się niedobrze. O czym Ty człowieku piszesz, mieszasz wszystko jak wyznawca New Age. Wyraźnie szkodzą Tobie te msze u Masona Niedałtowskiego. Przez takich jak On i Szanowny Pan Głódź ludzie przestają chodzić do Kościoła, a nie dlatego, że Parafianie bronią jednej Owcy ze swojego stada.
Zastanów się jeszcze, kto wywołał spór, bo nadal przypominasz mi Wesołego (nawet po śmierci brata) Jarka, który rzuca w tłum granatem, a następnie wyraża zdziwienie, że granat wybuchł!
Pan Głódź tez pewnie zdziwiony, że ludzie mają odmienne zdanie, bo wg. jego filozofii nie powinni mieć go wcale.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
No proszę Cię ! New Age ?? Wolnomularstwo ?? Za chwilę wyskoczysz z komuną, żydami i liberałami. Co ma piernik do wiatraka ?
My wszyscy jesteśmy owieczkami, nawiązując do Twojego porównania, rzecz dotyczy pasterza, który powinien troszczyć się o owieczki i dbać przede wszystkim o te najbardziej oddalone. Jeśli wiesz co mam na myśli. Czyż nie tak ?
Granat bez wątpienia wrzucił biskup, ale zawleczkę wyciągnięto po mszy, apelami o sprzeciw przeciwko woli jak by nie było biskupa. Biskupa, któremu wypominasz wszystkie główne grzechy, a w myśl zasady "kto jest bez winy, niech rzuci kamień" jesteś z pewnością postacią kryształową i może nawet celnie rzucasz kamieniami, nie mnie to oceniać.
Ksiądz zostaje z tego co słyszałem, też dobrze, kilka osób na tym forum ma nadzieje cały ten ferment coś zmieni na lepsze, chciałbym żeby mieli rację, ale nie mogę odpędzić pytania, po co ma się coś zmieniać w tej sytuacji ?
Co do "Wesołego Jarka" zgadzam się w 100 procentach.

pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
ja nie zgadzam sie ani z toba ani z baniniakiem. Tez jestem wrogiem masonów ( to oni nam dali nowa mszę- poszperajcie w dokumentach kto byl twórcą nowej mszy i gdzie go zesłano jak sie dowiedziano, że jest masonem ), tez jestem przeciwnikiem New Age i tp. ale właśnie dlatego mam szacunek do decyzji przełozonych nawet jak sie z nimi nie zgadzam. Prawda biskup powinien inaczej dokonać zmiany i nie ośmieszał by się jej zmianą. Powinien dać na miejsce ks. lecha innego wikarego ktory przygotował by sie do nowej roli proboszcza. Rada parafialna jesli już musi istnieć ( demokracja apage satanas ) to niech bedzie wybierana co kilka lat i jawnie przez ludzi i niech jej członkowie o tym wiedzą, Co do wesolego Jarka to nie lubie PiS-u ale żarty POpaprańców mnie wnerwiają, bo tylko pogłębiaja ma frustrację, że w Polsce rządzą dwie prawicowe partie o socjalistycznych programach, no żenada
do baniniak masz rację nowy proboszcz już próbował WNIEŚĆ WIELE DOBREGO szpiegując za plecami przyszłych parafian , nie przedstawiając się kim jest , co jeszcze nas czeka od takiego księdza
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
trochę przesady w tym co pan/pani napisał pp1978. Jesli 1978 to rocznik to jestem trochę starszy więc przepraszam za starcze gadanie, ale
skąd taka wiedza na temat grzechów arcybiskupa?
wykonywanie władzy nie zawsze jest pychą.
nie słyszalem aby biskup żądal pieniędzy za bierzmowanie ale niektorzy nie powinni być bierzmowanie tylko że to księża w parafiach dopuszczają do tego sakramentu i chwalą sie frekwencją a powinni jakością. Widzial pan tych palących i przeklinających chlopakow i niestety także dziewczyn ktorzy czekaja na imoprę tkj na mszę z biskupem i bierzmowani.
jakim samochodem jeździ Abp. Glódź bo ja nie wiem jak też nie wiem jakim jeżdżą inni biskupi . jak jeżdż dobrymi to dobrze o nich świadczy bo to jest bepieczniejsze i bardziej komfortowo. biskup to najczęściej starszy czlowiek więc szybko się męczy a wierni czasami , być może nieslusznie ale lubią jak ich duchowni mają dobre fury bo to ma świaqdczyć o nich tj wiernych
A jak bylo w naszej parafi czy tak super.
ks. proboszcz raczej nie mial dużej wiedzy teologicznej bo msze odprawial bez katechezy teologicznej, a celebrowal najbardziej co ? zbieranie na tacę. Po za tym nie patrzył na ludzi tylko na to kim są a to burmistrz a to
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
jak biskup nie zadal pieniedzy?? a te 10 tys to mialo byc za co?? i to w tytm roku... ze kadzidlo nie pachnialo?? czy ze dzwony dzwonily? na kazda parawie wrzuci swojego zeby mu dole placil a coz ja osobiscie to p groszu nowemu proboszczowi dam i niech glodz zobaczy co to sa za kaszuby i co za bogata parawia trylko mi szkoda tego przyszlego nowego proboszcza bo jest nie winny ale tytlko w taki sposob mozna glodzia ukrucic i mam prozbe zebysmy byli solidarni wkoncu wywodzimy sie z terenow gdzie solidarnosc powstala
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokładnie:) "Gratulujemy księdzu. To jest bogata parafia. Wymodlona..." Podpis pod zdjęciem ks. Andrzeja. Jeśli chodzi o grube pieniążki, to w naszych rękach jest, aby się one skończyły...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
BRAWO .BRAWO ,BRAWO I JESZCZE RAZ BRAWO!!!!!!
Jestem mieszkanką Banina od 9 lat i do ks. Romana nie mam nic. Przeciwnie, doceniam w nim to, że dzieci za nim przepadają i przede wszystkim nie męczy przesadnie dzieci komunijnych przygotowaniami. Doceniam również to, że zna swoich parafian nawet tych "świeżych" (często z imienia i nazwiska), pamięta gdzie pracują i nawet czym się interesują. Jednocześnie przychylam się do zdania, że zmiana w naszej parafii jest konieczna i powinna raczej dotyczyć zmiany wikarego. Wielokrotnie rozmawiałam z sąsiadami o kontrowersyjnym zachowaniu ks. Leszka i niejednokrotnie ludzie poruszali ten temat u proboszcza. Jego błędem było to, iż nie chciał ingerować i odsyłał ich do ks. Leszka. Nie potrafi tez przywrócić porządku na mszach świętych. Mam dziecko w wieku przedszkolnym i bardzo mnie denerwuje niedzielna msza św. dla przedszkolaków na godz. 12. Nie musze dodawać, że jest to najbardziej oblegana msza św. i praktycznie dla przedszkolaków nie ma w kościele już miejsca. Plączą się gdzies pod nogami, bo w łąwkach siedzą sami dorośli i to w dodatku Ci którzy nie maja w wieku przedszkolnym ani dzieci, ani wnuków. Poruszyłam ten temat przy okazji ostatniej kolędy i poddałam 2 pomysły. 1) Upomnieć parafian i wyprosić ich z kilku pierwszych ławek, 2) skoro tyle ludzi przychodzi na 12 to zmienić tę właśnie mszę na sumę parafialną. Ksiądz przyznał mi rację i jednocześnie powiedział, że do tej pory nikt nie zwracał na to uwagi.
Oczywiście nic się nie wydarzyło, bo na mszy o 12 dalej jest brak miejsca dla przedszkolaków. Sama forma mszy dla przedszkolaków nie odbiega zbytnio od innych mszy. Proponuję, przejść się do innej parafii na mszę dla dzieci. U nas dzieciaki nie chcą wejść do kościoła - u innych dzieciaki nie chcą wychodzić z kościoła.
Nie jestem za tym aby przenosić ks. Romana do innej parafii a szczególnie do Mierzeszyna, chciałabym aby tu został do emerytury ale potrzeba nam "świeżej krwi". Błędem poprzednich hierarchów kościoła było pozostawienie na tak długo proboszcza w jednej parafii. Wg proboszcza powinno się zmieniać co 5 lat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
byłam na tym pogrzebie w Baninie , na pogrzebie mojego sasiada, utrzciwego religijnego czlowieka i potwierdże ksiadz zachował sie niegodziwie. Ludzie nie widzicie ,że nasi księza są jak 2 panienki , tak ślepi jesteście, wikarego często widze jak wódke wieczorem kupuje w sklepie. Ech............... szkoda pisać
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11
Rozumiem, że Ty nigdy nie kupujesz wódki i do tego WIECZOREM, o jejku i w SKLEPIE!!! Skandal!!!
Mi się to zdarzyło kilka razy do tej pory myślałam że to całkiem normalne...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
kupuje czasami wódke, czasem piwo w SKLEPIE ale nie jestem osoba duchowną! Nie gadam jak panienka nie drepcze jak panienka . TERAZ WIDZISZ ZASADNICZA RÓZNICE CZY OCZY PRZYMYKASZ. Jest na to przyzwolenie prawda? na picie wódy, molestowanie(np. w innych parafiach) , po co ta obłuda
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
Pani o niku TRoskliwa jak taka wierzaca jestes to znasz powiedzenie -UMIARKOWANIE W JEDZENIU I PICIU. Częste kupowanie gorzały to chyba nie jest umiarkowanie w wykonaniu osoby duchownej a dlaczego wieczorem- bo ludzi mnie j w sklepie robi zakupy, tak trudno to zrozumieć? Cóz ja spierac się nie będę, Pani ma swoje odmienne zdanie.
Nie zawsze trzeba miec za drania, tego co jest innego zdania. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
Z tym, że kupować nie znaczy spożywać... Prawie robi oooooogromną różnicę... o to w tym całym tekście chodziło nieprawdaż? A co do mojej wiary jak dotąd jeszcze o niej nie wspomniałam... a może PRAWIE wspomniałam? Nie akceptuję ani nadmiernego pijaństwa ani molestowania nie daję na to przyzwolenia... uważam jednak że krytykowanie Księdza za to że KUPUJE alkohol jest z lekka idiotyczne Pozdrowionka!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
A może ty szpiegujesz ks. Leszka, że tak dokładnie wszystko wiesz?

a tak poza tym skąd wiesz jak zachowują się tzw. panienki.
może czas najwyższy zainteresowac się sobą?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
jasne szpieguje i z lorneta stoje na przystanku a wogole jestem szpiegiem z karainy deszczowców .
hahah
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
PROBOSZCZ ZOSTAJE!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
doszla do mnie wiadomosc na ktora czekalem i wiedzialem ze tgaka bedzie bo nie dopuszczalem innej informacji nasz proboszcz zostaje i dziekuje wszystkim parafiana kturzy modlili sie o pozostawienie naszego duchownego w naszej parafi sprawiedliwosc wygrala dzieki takim dobrym ludzia kturzy zamieszkuja tu tutejsza parafie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
no i git! Osoba o nicku "parafianin" nie będzie musiała zmieniać parafii i dale będzie mogła/mógł śpiewać w chórze na mszy kaszubskiej
Pech ale tej Mszy to ja nie lubie...
a mnie sie wydaje ze sam jest panienka dlatego oskarza innych aby uwage odwrocic od siebie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
NAJWIĘKSI POGANIE TO KSIĘŻA -PEDOFILE
ILE KOSCIÓŁ MUSI NA ODSZKODOWANIA DAWAC ZTEGO CO ŁOŻĄ PARAFIANIE-TEN PLEBS NIE DOUCZONY-GŁUPOLE WIEŻĄCY ŻE KSIĘŻA UCZĄ PRAWDY O BOGU
TAK SIĘ CZUJĄ BEZKARNI ŻE OBMACUJĄ WASZE DZIECI
ALE PRZECIESZ TO KSIĄDZ ON PRZECIESZ BY NIGDY.........
DLATEGO WASZE DZIECI NIC WAM NIE MÓWIĄ
JESTEŚCIE NIEDOUCZONYM SZLAMEM WZBURZONĄ PIANĄ,BEŁKOTEM PIJANEGO
SAMA BIBLIA ICH OSĄDZA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Powiedz mi jaki to ma zwiazek z tematym pod ktory sie podczepiasz? I nie wygladasz mi na katolika tylko na kogos z sekty. Zastanow sie zanim cos piszesz.
ale się wysiliłaś
zgadzam sie ze zmianą wikarego ale proboszcza nie! a jak nie możesz nic załatwić u księdza to znaczy sie że nie chodzisz do kościoła!!! 2 każdy popełnia błedy. ale nie każdy stawia kościół jezidzi załatwia materiały prosi ludzi o pomoc 2 lata to krótki okres czasu i nie przesadzajcie durnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
obłudni ludzie udja ,że nie widza ,że obaj w naszej Banińskiej parafi sa odmiennej orientacji.Ludzie jacy wy dziwni jestescie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 16
Masz jakiś uraz z dzieciństwa. Idź po poradę do psychoanalityka.
naucz sie pisac? i myslec?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie obaj tylko jeden, wiadomo ktory robi maslane oczy na widok mlodziencow...
ten mały taki fajny i bez włosów ;-)
Zabawne słowa piszesz. Podczas uroczystości 25 lecia małżeństwa moich rodziców siedziałem z narzeczoną śliczną młodą kobietką na przeciw obu księży. Nie wiedzieliśmy że posadzą nas w tak doborowym towarzystwie i narzeczona ubrała się sexownie, z dekoltem. Podczas kolacji obaj księża wpatrywali się w jej dekolt i nie tylko na tyle mało dyskretnie że czułem się skrępowany. Słyszałem różne plotki na temat księży ale po tym wieczorze uwierz mi gdyby to nie byli księża dostali by w mordę;)
Co do proboszcza i parafii, były próby mieszkańców żeby zorganizować jakąś schole, niestety z braku zainteresowania młodzieży i mieszkańców pomysły umierały śmiercią naturalną. Proboszcz z tego co pamiętam to na wycieczki, podręczniki czy obiadki dla najuboższych dokłada. Stara się od lat, ta parafia to dzieło
jego życia. Kazania które prawi na pogrzebach mieszkańców którzy nawet odchodząc nie zasłużyli na dobre słowo odprawia z taktem, dosadnie ale nie urażając najbliższych, mówi o ludziach których naprawdę znał nie tylko z imienia i nazwiska. A co do niedoszłego proboszcza i biskupa, tak jak w polityce bywa mam władzę to stawiam na stołki kogo chce i gdzie chcę. Przeczytałem część komentarzy i dziwi mnie zdanie że nowy proboszcz może przyciągnąć młodzież do kościoła, odmłodzenie by się przydało itp, ludzie to rodzice są odpowiedzialni za wychowanie młodzieży we wieże tradycji czy kulturze. Jeżeli tak bardzo wam zależy to w czym problem, w całym trójmieście i okolicy jest masa stowarzyszeń dla młodzieży. Pakuj dzieciaka do samochodu pokaż mu drogę i nie zwalaj win za swoje błędy w wychowaniu czy lenistwo na księdza.
Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących.
MIESZKANKO MISZEWA. ABY OCENIAC INNYCH NALEZY NAJPIERW SPOJRZEC NA SIEBIE I W OKOLO SIEBIE.ABY OCENIAC INNYCH NALEZY SPOJERZEC NA DOBRE I ZLE STRONY .JESLI COS NIE PASUJE W BANINIE TO DO ZUKOWA JEST NIEDALEKO.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sama jesteś zmęczona życiem nienormalna babo to nasz proboszcz i bedziemy o niego walczyc sa tacy którzy nie pozwolą na to by go nam odebrali to on mnie chrzcił udzielal pierwszej komuni przygotowal do bierzmowania a gdy bralam slub bardzo mi pomogł ty mozesz sie przeniesc do kosciola w chwaszczynie jak ci nasz nie odpowiada a od naszego ksiedza Romana sie odczep
Witam.
Należę do parafii w Gdańsku Osowej i na wczorajszych ogłoszeniach z niemałym zaskoczeniem dowiedzieliśmy się nasz wikariusz ks. Andrzej Sowiński został mianowany proboszczem w parafii Banino. Skąd taka decyzja? Tym bardziej że jak pisze basia11 wasz obecny proboszcz był już bliski odejścia na emeryturę?
Jak oceniacie ks. Andrzeja Sowińskiego czy jest w stanie pobudzić śpiącą parafię i pozyska przychylność wiernych ?
Czy pójdą z nim na "barykady" ?
Pozdrawiam,
mierzeszyn potrzebuje młodego proboszcza duuużo tam pracy !proboszcz z banina już swoje zrobił to tam ks.andrzej będzie się mógł wykazać ,
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1
CO ZA BEZCZELNOŚĆ !!!!!!
to jest wieka prawda
parafianie ks. Andrzeja w tamtej parafi po uslyszeniu dekretu biskupa klaskali ze odchodzi. To chyba cos nietak z tym ks.
dokładnie coś nie tak bo "normalny ksiądz" nie wstawia zdjęć z swoim kotkiem do internetu
Ksiądz Leszek za to swoją suczkę to traktuje jak zakochany i używa słów i zwrotów że jejku !!!! I to jest ok? Kot czy Pies jeden bies!
Kiedy palimy na parkingu przy kościele zawsze do nas podchodzi i coś gada po nocy!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
To wejdz i zobacz co bylo podpisane pod tym zdjeciem z kotem zanim cos napiszesz... Poza tym to chyba dyskusja nie do konca dotyczy ks. Leszka( to tak na marginesie)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
mlody do mlodego to nie pal na parkingu koscielnym to jest miejsce na palenie????? czy to palarnia? jezeli nie chcesz z nim gadac to nie gadaj a nie ze smiejesz sie razem z nim i wszystko jest ok a za plecami co innego mowisz ... podle!!
pójdą na barykady i to jeszcze jakie za szybko się cieszy nową parafią aż żal było tego czytać i oglądać niech lepiej w Osowie dalej niańczy swojego kotka co za wstyd
Parafianie w Baninie jeszcze w sobotę nic nie wiedzieli o nominacji swojego proboszcza, a ks. Andrzej na naszej klasie juz miał zdjęcie banińskiego kościoła z bardzo niestosownym podpisem! Ciekawe dlaczego wczoraj to zdjęcie wyrzucił ze swojej galerii i zmienił opis na stronie głównej?!
Bardzo podejrzane są Jego przyjazdy do Banina i " wywiady".
Czy tak robi ktoś, kto nie żeruje na cudzym nieszczęściu? Czy naprawdę ma się z czego cieszyc?
DO ASI 68 CO TERAZ MYŚLISZ O TEJ DECYZJI
jak można zmienić na lepsze to po co się przed tym bronić;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9
Tak to skandal,starych drzew się nie przesadza,każdy z nas będzie kiedys stary i co wtedy? chętnie opuścisz mury w ktorych mieszkałes pół, a może i całe życie,sciezki wydeptane i przyjaciół ? Chyba raczej nie - tak się nie robi ze starszymi ludzmi,ktorzy sobie zapracowali na spokojną starość - a tylko dlatego,ze okazali się dobrymi ludzmi z sercem na dłoni ( nigdy nie odmówił Prooboszcz pomocy i zawsze miał czas dla wiernych)
Smutne ale prawdziwe.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam pytanie do biskupa dlaczego robi poligon w naszej diecezji czym kościół w baninie zasłużył na karę uważam jak przeważająca większość tego kościoła że zostajemy srogo ukarani przez kogoś kto nie raczył się pofatygować aby nas poznać jedna wizyta nie upoważnia myślę nikogo do wydawania takich dekretów czy żyjemy w czasach dyktatury ?Czy takie decyzje umacniają wiarę ?niech ten co chce żądzić na kaszubach wraca do warszawy uposażenie chyba ma wystarczające z podatników banino się nie okazało chojne?Zabiera się ojca dużej zgodnej rodzinie którą ksiądz ROMAN tyle lat się opiekował nie podając powodu jak w czasach KOMUNY czyżby wróciła do Gdańskej diecezji?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ks. Roman powinien zostać już wtej parafi do końca, jego przenoszenie jest bez sensu. Zrobił on dużo dobrego dla tej parafii, dbał o nią jak o swój własny dom. Moim zdaniem biskup powinien pomyśleć logicznie zanim podejmie takie bezsensowne decyzje.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2
jestem zdruzgotana wypowiedzia mieszkanki z miszewa, ksieza to tez ludzie maja prawo do potkniec i gaf jak kazdy.
Pytam ilu w miesiącu bo u nas tak jest!!!!!
do krytykujących dekret, a może nowy proboszcz będzie lepszy. W kościele jest tak że papież, a potem biskup ma zawsze racje i dlatego przetrwał ponad 2 tysiące lat. Księża nie powinni się sprzeciwiać, raczej przywitać nowego pasterza jak najlepiej, a wiernych przygotować na to spotkanie. Inne działania tworzą podziały w kościele, a mam nadzieję że nie o to Wam chodzi.
Popieram zmianę! Być Księdzem to być na służbie a nie protestować i bojkotować Biskupa , zmiany zawsze sprawiają że się bardziej staramy by pokazać wartość .
Nie widziałem by wikariusz poszedł z nami na pielgrzymkę gdzie chodzi jakiś ksiądz z poza diecezji ! Ponad to kościół nie jest kabaretem tu się przychodzi modlić a nie wysłuchiwać tych irytujących tekstów na koniec mszy!!! Lamentuję ci którzy nie znają tematu może trzeba opisać dokładniej ? Nie zamierzam siać fermentu ale czas na zmianę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie psujcie i tak folwarcznego klimatu w naszej miejscowości!!!! Trochę mniej bo szkoła się zmienia !!!! Ale inne instytucje nie!

Ksiądz ma dawać przykład a nie popełniać błędy co tydzień ;-) Edzio

PS. Wystawili pomnik za życia ! Kto to zrobił?
Przedszkole Edukacyjno-Rozwojowe im. ks. proboszcza Romana Janczaka
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 14
No proszę ! I kto to się do takiego "folwarcznego klimatu" wprowadził? Taka inteligencja jak ty, w takim miejscu? Może z tobą czas na zmianę? Wykorzystaj to!
a kto wiedział Ksiądz sobie , Sołtys Sobie , Kaszubi Sobie i ze szkołą tak było do niedawna. dość 21 wiek mamy w Baninie też
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Wara od kaszubów.Kto tu kogo zapraszał?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jestem kaszubem i "wara" to mogę powiedzieć do "wroga".
A nowego księdza proboszcza zapraszam i chciałbym aby czuł się tutaj jak najlepiej. Tak samo życzę Ks. Romanowi, wszystkiego co najlepsze w nowej parafii. Decyzji biskupa nic nie zmieni, to jak na "Wawelu", skąd tyle jadu drogi Panie ?
nie jesteś prawdziwym kaszubem , nie wiesz co to znaczy być nim ,jesteś {farbowanym } bo teraz to taka moda
Gościnność, zgoda, wyrozumiałość to wg Ciebie znaczy farbowany kaszub ? no gratuluje, to jacy sa kaszubi wg Ciebie?
Nowy proboszcz to może byc dobry człowiek, który zrobi masę dobrych rzeczy dla Ciebie, dla mnie i naszych dzieci.
kaszubi są pracowici żyją w zgodzie z Bogiem i BRZYDZĄ się NIESPRAWIEDLIWOSCIA
Panowie , tu nie ma niesprawiedliwości tu jest decyzja przełożonego i trzeba ją uszanować!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Czy przełożony ma zawsze racje?
Czy są one zawsze słuszne i nieodwolalne?
Czy przełożony to nie człowiek?
Czy przełożony nie może się mylic?
WSZYSCY JESTEŚMY TYLKO LUDŹMI
!Jednak nie każdy człowiek ma miłosierdzie /można to wyczuc czytając chocby komentarze na tym forum/.
OK przepraszam źle się wyraziłem bo sam się czuję Kaszubem chociaż jestem z Gdańska - chodziło mi o jednego człowieka którego działania tak oceniamy z sąsiadami co powoduje że nie angażujemy się w działania Kaszubskie w naszej miejscowości! Przykre!
niepodoba ci sie nasza wies to do miasta won?
Jak się przyszło do tego folwarcznego klimatu to trzeba ten klimat
uszanować i nie komentować i tylko prawić morały.
Folwarczny klimat działa w dwie strony.
ale tak będzie bo jest bardzo dużo nowych parafian i nie wiedzą ile zrobił proboszcz dla tej parafii
Żal serce ściska jak czyta się taką wypowiedz osoba która to pisała jest małostkowa, wypaczona i płytka.
Jestem mieszkańcem Banina dwa lata. I uważam że msze są budujące a żarty z ambony usłyszane od księdza są miłe i powodują nawiązanie kontaktu księdza z wiernymi.
Skandalem jest fakt że osoba która jest w jednym miejscu przez 28 lat która tyle zrobiła zostaje potraktowana jak zwykły śmiec.Uważam że trzeba coś z tym zrobic. A nie przemyślane i głupie wypowiedzi ignorowac.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0
To fakt.To wielki skandal,ze biskup tak bez skrupułów chce przenieść proboszcza.Też mieszkam w Baninie od dwóch lat i muszę przyznać,że na mszach świętych przez to,że księża nie są takimi ''sztywniakami'' to chętnie w nich uczestniczę.Ponadto proboszcz ma bardzo dobry kontakt z wiernymi,w szczególności ma bardzo dobre relacje z dziećmi.Przedtem mieszkałem we Wrzeszczu i na Ujeścisku i bez porównania -banińska parafia wprowadza rodzinną atmosferę.Absolutnie nie popieram tej krzywdzącej dla ks.Romana decyzji.Mam nadzieję,że to tylko -głupi żart.Obecny biskup tak właściwie co może wiedzieć o księżach,parafiach i mieszkańcach naszego województwa?!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ten biskup to niech do wojska wraca ze swoimi pieskami które tak mocno lubi i kocha , a nie tuż przed emeryturą zmiany wprowadza, moim zdaniem to powinien dać drugiego wikariusza,by faktycznie troszkę odmłodził naszą parafię dwa lata by go nie zbawiły tym bardziej,że nasz obecny proboszcz robi dużo dla kościoła( Wnętrze ławki ogrzewanie posadzka dach , cmentarz ogrodzenie chodniki itp) czyżby to jeszcze za mało),a prawie że już emerytom dać spokój.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
CZAS NA ZMIANY, WKOŃCU COŚ SIE RUSZYŁO - BISKUP MA ZAWSZE RACJE A JAK NIE ON TO PAPIERZ I NIKT INNY. I WSZYSTKO W TYM TEMACIE
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 24
ja uważam tak:
-żal mi proboszcza ale biskupowi ślubował posłuszeństwo więc niech ks. Olek.. pardon Leszek nie krzyczy przy św. oltarzu non posumus bo chyba nie rozumie co czyni,
ponadto biskup chce oczyścić parafie w celu wyeliminowania prywatnych folwarków.
może nowy proboszcz zmieni tego grajka, który nie umie śpiewać i wnerwia wiernych, którzy chętnie by pośpiewali,
nie denerwuje mnie politykowanie księdza tylko jego brak, tylko ksiądz powinien politykować zgodnie z ewangelią, np nie powinien popierać lewaków. A zapytam parafian jak im sie podoba kolęda na ktorą przychodzi ksiądz z organistą, jak mam spokojnie z księdzem porozmawiać przy osobie świeckiej nie z mojej rodziny?
proboszcz jak by przeszedł na emeryture to i tak musialby sie wyprowadzić bo jego miejsce zajmie nowy proboszcz więc co za rożnica w jakiej parafii to będzie a kościół w mierzeszynie jest piękny i zabytkowy, a parafia typowo wiejska w odróżnieniu od zamieszkalłj przez mieszczuchow parafi w baninie. po za tym pytam czy wszyscy ktorzy się oburzają znaja powody jakie mial biskup. może on wiedzialcoś co my nie wiemy i wiedzieć nie musimy. kościolm nto nie demokracja i dzieki temu trwa 2000lat . ludzie kościopla popel niają blędy ale trudno a za księży należy się modlić muj znajomy prawy ksiądz powiedzial takich macie księ,ży jakich sobie wymodliście więc modlmy się za księży
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8
Zamiast wypisywac takie rzeczy i bolączki lepiej weź "Słownik ortograficzny" i solidnie, i to bardzo solidnie powtórz ortografię! To się przyda na przyszłośc /może jak będzie nowy ksiądz np!????///
mój przez "u"- skandal i analfabetyzm! Do powtórki ortografia!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czepiasz się chłopie organisty? Może sam byś lepiej zaśpiewał, co?
Mieliśmy świetnego organiste i co ks proboszcz z powodów osobistych pozbyl sie Go A Jaśień zyskal
To jest tzn. polityka kościelna.Czy kościół zyska na takich decyzjach! .Nawet jeżeli były powody przeniesienia ks.proboszcza do innej prarafii to nie 2 lata przed emeryturą. To jest "Świństwo".Ksiądz jest przede wszystkim człowiekiem i nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi. A ks.Leszka też przeniesie kwestia czasu.Fajni księża rzadko takich się spotyka!
nie był takim świetnym ale może się teraz wyrobił , żeby zostać organistą też mu ksiądz w tym pomógł
do dan zagraj lepiej napewno ci sie uda zycze powodzenia zuce tobie ten grosz na mszy sw zastanow sie !!
myślę że mało chodzisz do kościoła albo mało
Liczy się jakość a nie ilość. Radzę uważniej czytaj biblię
Jestem z tobą facecik i nie tylko ja !!!!!!!!!!!!!!!
jezeli tobie facecik przeszkadza klimat naszej parafi to sie wyprowadz na twoje miejsce zapewne przyjdzie ktos kto zakceptuje nasza parafie zwolnij miejsce... tak bedzie lepiej bo takich ludzi jak ty to tu nie potrzebujemy!!!!!!!!....
slabo sluchasz kazan a na religie pewnie wogle nie chodziles nie tobie oceniac i mowic kto do kosciola ma chodzic i gdzie zanim cos napiszesz zastanow sie nad soba
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ks. Roman Janczak uczył mnie religii, jeszcze wtedy nie było jej w szkołach. Był wymagający, ale dzieci go lubiły. Żal mi go bardzo, jeśli odejdzie Banino straci dobrego człowieka i księdza
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgadzam się. Pozostanie po nim wielki żal i smutek! Oby do tego nie doszło!
Kochani, jeśli "Mieszkanka Miszewie..." porusza temat BARDZO WAŻNEGO ŚWIĘTA Trzech Króli, (należy ono do pierwszych, które uświęcił Kościół, zostało zniesione ustawą Sejmu PRL-u) i twierdzi, że nie należy Go święcic, to ja dziękuję takim Katolikom i boję się o losy Kościoła! Jeśli Mieszkanka ma taki zapał do pracy w święta to Jej sprawa. Po drugie: Ks. Proboszcz jest nie tylko kapłanem, który prowadzi msze w naszym kościele, ale przede wszystkim jest naszym PARAFIANINEM. Ten Dekret to tak, jakby biskup wysiedlił jednego z nas. Ten Ksiądz jest z nami od początku. i jeśli ktoś porusza kwestię zamożności parafii, to wiem, że chodzi tu o grube pieniążki, a nie o dobro nasze-parafian.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
aż żal bierze jak czyta się te wszystkie komentarze naprawdę tak trudno z godnością pogodzić się z decyzją przełożonego w innych kościołach proboszcze są przenoszeni i nie robi się wokół tego niepotrzebnego zamieszania żenada!!a co do samego księdza proboszcza to ciekawa jestem czy w nowej parafi również podchodząc do dzieci które nie mają pieniędzy na tace powie im że to wstyd że mamusia nie dała im na kolekte i to na sumę spotkało to moje dzieci co prawda było to z 10 lat temu jak się tu sprowadziliśmy ale niesmak pozostał
ruda kojarzy mi sie to z falszywoscia i tak podejrzewam ze to nie prawda bo mieszkam w tej parawi od jej zalozenia i tez mi sie nie przelewa i sam osobiscie nieraz nie mialem i nigdy nie uslyszalem cos takiego wrecz przeciwnie jak cos zalatwialem w biurze parawialnym to zawsze sie zapytal jak chcialem mu placic czy mam czy nie potrzebuje na cos innego zawsze co do pieniedzy ks proboszcz byl nie przychylny....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja poszedłem w roku ubiegłym po informacji w ogłoszeniach że są wolne terminy mszy bo nie ma zgłoszeń z 100 złotymi do księdza i poprosiłem o 3 msze a co usłyszałem ? "ale to jest za dwie " na mszę dają teraz w Matarni lub Bojanie i tam sobie jadę dla zasady !!!! Za 30 zł bez marudzenia !!! Nie to nie !!!!!!! I przestańcie cukrzyć księdzu. Może są dobrzy i źli parafianie ja za pewne należę do tych złych którzy muszą płacić podatek za to że są!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
wiesz tak się składa że byłam przy tym i nie zarzucaj mi kłamstwa ok nie jest to przypadek odoosobniowy narobiło się sporo szumu i ksiądz i tak został no i dobrze tylko żeby wyciągnął wnioski ah jak mieszakasz w parafii do początku to może pamietasz co stało się z świętej pamięci księdzem Bigusem on niestey nie z dekrtetu biskupa musiał opuscić swoją ukochaną wymodlona postawioną przez Niego od podstaw parafię i co wtedy tyle szumu nie było a zapomniałam nie było jeszcze wtedy internetu i google
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
To napisz wszystkim dlaczego ks Pralat musial odejsc? Znasz prawde czy plotki? Bo tak sie skalada ze jest mi dane wiedziec dlaczego odszedl.
Ruda głupoty wypisujesz. To fakt, że Proboszcz potrafi czasem powiedzieć coś dziwnego, ale nigdy nie żądał pieniędzy od ludzi, którzy ich nie mają. Zgadzam się z wieloma innymi, którzy wypowiadali się wcześniej i potwierdzam, że zawsze pytał się, czy na pewno masz. Nigdy nie mówił: Musisz dać, bo inaczej nie odprawię Mszy św., nie wspominając już o pogrzebie, ślubie czy chrzcie.
Chciałbym zwrócić Twoją uwagę na fakt, że wielokrotnie z ambony to właśnie ks. Roman nawoływał pary żyjące bez ślubu do przystąpienia do Sakrament Małżeństwa i zawsze mówił, że skoro nie mają pieniędzy, on udzieli i m ślubu za darmo. Tego pewnie nie słyszałaś, bo tak "często" chodzisz do Kościoła, że słyszysz tylko to, co powtarzają na giełdzie albo na rynku!
Jakoś wielu znalazło się znawców tematu budowy kościoła w Baninie. Ciekawe skąd u Was ta wiedza? Faktem jest, że Parafia Niepokalanego Poczęcia NMP w Baninie jest duchowym dzieckiem Prałata Bigusa, ale dlaczego twierdzicie, że On ją budował w sensie materialnym, kiedy doskonale wiadomo, że to właśnie Proboszcz obecny załatwiał wszystkie materiały potrzebne do powstania świątyni, zresztą przy wydatnym udziale wielu rdzennych mieszkańców tej Parafii. Domyślam się ruda, że nie masz zielonego pojęcia o tamtych czasach, kiedy ta budowla powstawała, ale potrafisz ocenić kto i ile włożył wysiłku aby dzieło budowy zostało zrealizowane.
Gdyby w roku 1991 był internet i google to obecnie takie "mądre" osoby jak Ty nie musiałyby dociekać na swój sposób co się stało między Proboszczem a Prałatem. Niestety takich wspaniałych nośników informacji nie było i nie wiesz co zaszło w tamtym czasie i być może to dobrze. Przynajmniej w tym miejscu Twoja ciekawość nie zostanie zaspokojona.
Chociaż z drugiej strony internet to takie miejsce gdzie każdy może pluć na drugiego i schować z się za nickiem "ruda" chociaż może w rzeczywistości jest rudy.
Pozdrawiam. Miłego dnia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
No chyba nikt tutaj nie pluł bardziej niz Ty, miedzy innymi na "Pana" biskupa zasłaniając się za magicznym 'pp1978". Odrobina samokrytyki kolego.
Twierdzisz że ks. Bigus dla własnej przyjemności i wygody przeniósł się do Żukowa ?, no może.
Miłego dnia
wiesz wydaje mi się że ty w roku 1991 mialeś trochę za mało lat aby móc wypowiadać się na temat przenosin ks.Bigusa do Żukowa ja ma ich duzo wiecej od ciebie i wiem jak było kto wymodlił i dzięki komu jest ta parafia i prosze po raz kolejny nie zarzucać mi kłamstwa w sprawie stosunku ks.Romana do pieniędzy i wszelkiego rodzaju dóbr doczesnych
Miałem ie odpisywać na Twoje farmazony, ale nie daje mi to spokoju. przede wszystkim utwierdzasz mnie w przekonaniu, że nic nie wiesz o powodach odejścia Ks. Prałata, a chciałabyś w jakiś sposób zaspokoić swoją ciekawość. Powiem Ci tylko tyle, gdybyś dowiedziała się wszystkiego byłabyś bardzo rozczarowana. Twoje myślenie jest tak proste, że nawet nie wiesz jak łatwo nim manipulować. Napisałem 1978 i jesteś przekonana, że o data moich urodzin,a to błąd. Nie bierz wszystkiego na chłopski rozum, bo jest on omylny. Nie pisz, że wiesz dużo więcej ode mnie, bo skąd możesz wiedzieć ile ja wiem na ten temat. Takie licytacje prowadzą donikąd. Zresztą po co z Tobą dyskutować jak Ty i tak wiesz więcej i lepiej, tylko pewnie z wypowiedzeniem dziesięciu przykazań masz problemy, ale tego przecież jako rozmodlona katoliczka wiedzieć nie musisz!? Bo i po co!?
nie zapomnij zmówić pacierza zanim położysz sie spać.
Pozdrawiam. kolorowych snów:)
no właśnie szkoda dyskusji bo na tym forum tylko twoja racja się liczy reszta to kłamcy i obłudnicy a dla twojej wiadomości znam dekalog może czas abyś Ty również się z nim zapoznał może wtedy będze w tobie trochę wiecej samokrytyki
Z wieloma wypowiedziami na tym forum w pełni się utożsamiam, ale nie z Twoim bezsensownym jazgotem. Uwierz, że zbyt długo znam ks. Romana, żebyś mogła wciskać mi Twój "kit" na jego temat. A co do samokrytyki to powiem Ci tylko tyle, to forum nie służy składaniu samokrytyki, czasy komuny już minęły i nikt nie musi siebie krytykować za to, że ma inne poglądy od powszechnie obowiązujących. Forum służy wypowiedziom, które mają być merytoryczne i dotyczyć myśli przewodniej, od której niestety dość mocno już odbiegliśmy.
A co do pieniędzy i wszelkiego rodzaju dóbr doczesnych do których według Ciebie ks. Romana jest przywiązany, to jeszcze raz powiem, że jesteś perfidna kłamczuchą. Spójrz na swój nos!!!!! Nie znajdziesz wokół żadnego księdza, który przywiązuje tak znikomą wagę do dóbr materialnych (doczesnych) jak nasz ks. proboszcz. I na koniec: ja nie muszę mieć racji, ale racja powinna wypływać z wiedzy, a nie z czczego gadania.
tak jak już mówiłam Ty masz świętą i nie podważalą racje reszta to kłamcy ach zapomniałam perfidni kłamcy Moj Boże zastanawiam się czy Ty widzisz swój nos bo tylu z nas na tym forum już słownie obraziłeś ,nikt nie napisał aż tylu obraźliwych komentarzy co Ty samokrytyke czas zacząć od siebie kolego!!!
Do ruda : Wiem jak trudno ludziom w określonym wieku przyjmować argumenty.
Ludzie wierzą w księdza bardziej niż w Boga o czym świadczy sytuacja z wymuszoną zmianą dekretu biskupa!!!
Dramat ludzie nawoływani przez wikariusza bojkotują decyzje biskupa, grzesząc w ten sposób gdyż nie ufają kościołowi.
Smutnym jest to że ludzie w ciemno wierzą księdzu i dają sobą manipulować, tak było w kościele w niedzielę.
Wychodzili płacząc , pytanie dlaczego? Księża jak księża , takich mało zaangażowanych nie jest wielu, praca księdza nie polega na głaskaniu dzieci i opowiadaniu dowcipów tylko na budowie życia duchowego i więzi ludzi z kościołem. Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę że nie przez notoryczne wycieczki zagraniczne .
Kto walczył na zabój z dekretem ? Wycieczkowe towarzystwo wzajemnej adoracji! Absurd ! Widziałam jak kobieta w starszym wieku składała kilka podpisów na liście do biskupa.
Załóżcie moherowe berety i pędźcie do Szwajcarii czy gdzie tam zechcę wyjechać wasi księża.
A tu będzie zastępstwo księdza który się obraża na dzieci podczas kazania i ma palce jak by palił 3 paczki papierosów dziennie - podając komunię . Dramat! W nowej parafii nie było by zgody na takie parafialne biuro podróży dla Vip -ów .
Ciekawe czy na wyjazdach też tak senność prześladuje naszego księdza? Szkoda że garstka fanów decyduje za tysiące :-(
Nie obraziłem nikogo. Tylko Ty czujesz si,ę urażona. Idź się poskarż biskupowi, może Cie zrozumie!!!
na szczęście jesteś w mniejszości, a z Twoimi komentarzami też zgadza się jedynie mniejszość.
Skrajności są konieczne, bo pozwalają dojść do prawdy, a te leży pośrodku.
pp1978, Stary, opamiętaj się. Obrażanie ludzi tylko za to że maja inne zdanie jest co najmniej niegrzeczne. Ktoś Ci założył, co ja mówię, przyspawał klapki na oczy, wystarczy się rozejrzeć, posłuchać i rozmawiać z ludźmi (również myślącymi inaczej).
Pewnie uważasz się za bardziej "prawego" od innych wzorem "ukochanego przywódcy" Jarosława.
ps.
Twoja metoda, też żywcem wzięta od Jarosława, wiem ale nie powiem. Tylko upewnia mnie w przekonaniu, że z księdzem prałatem, było tak jak ludzie mówią.
Gdybyś potrafił wczytać się w to co napisałem i przemyśleć to "na chłodno", może Twoje wnioski byłyby zupełnie inne. Chcesz się sprzymierzyć z Ruda w szkalowaniu dobrego imienia naszego księdza. Może od Ciebie też chciał wymusić jakiś haracz???? Chcesz to dajesz, nie chcesz idziesz gdzie indziej.
To jest właściwe podejście, tylko nie tak jak ludzie mówią, a tak jak ruda pisze. Wieść gminna od wieków różne rzeczy "niosła".
człowieku odpuśc sobie tyle w tobie jadu brrrr! normalnie aż strach bierze gdybyś tylko wiedział kim jestem to bym w niedziele pewnie do koścoła nie weszła, smutne !!
Kochani! Dość już tego obrzucania się błotem. Jutro niedziela i pewnie wszyscy pójdziemy do kościoła i bili się w piersi "moja wina...". Nie zapomnijcie wyspowiadać się i z tego grzechu.
Do zwolenników pozostania ks. Romana - macie co chcieliście, do tych którzy byli za zmianą proboszcza - najpóźniej za 2 lata i tak będziemy mieli nowego, czy nam się podoba, czy nie! Każdy na tym forum ma tu swoje racje. Nie ma oczywistych oczywistości.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
ale czy na pewno chodzi o to aby "iśc gdzie indziej" ? ja tu jestem u siebie.
Do ruda
Nie bardzo jesteś zorientowana co do tej walki o księży, w innych parafiach też walczą. To proste wystarczy wpisać odpowiednie hasło w GOOGLE i wyskoczy... To jest żenada! W dobie komputeryzacji...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
brawo..... co nie kturzy nie maja zielonego pojecia a gadaja byle gadac i to bez sensu...
Tylko raz nie wziąłem kasy a zawsze miałem w aucie 1zł na koszyk więc wziąłem! No i proboszcz mnie zapytał czy może rozmienić a mojej młodej sąsiadki która dała kiedyś 1zł zapytał czy wydać resztę :-(wrzucanie
Jak coś mam technikę na takie komentarze wrzucam tak monetę że otwieram dłoń nad koszykiem zasłaniając jednocześnie to co wrzucam .
Taką metodą od czasu zajścia dostaje od 50gr do 1 zł
Świąt mamy bodaj najwięcej w UE kraj biedny a my świętujemy na okrągło i jeszcze te idiotyzmy że jak święto przypada w dzień wolny od pracy trzeba odebrać dzień wolny!!!!!
Zachowujemy się jak byśmy mieli wszystko !
A potrzeby kraju : autostrady , służba zdrowia, emeryci itp......
Każdy dzień świąteczny w tygodniu to strata dla państwa .
Już nie mamy czasów że wszystko się należy a nic nie ma !
Pozdrawiam ,
Zawsze można wziąć urlop na jeden dzień!!!!
tyle błędow ortograficznych a ktoś się przyczepil do mojrgo : "muj". oczywiście to bląd ale jak nie patrze na ekran i szybko piszę to sie zdarza za co przepraszam
zawsze komus cos nie bedzie pasowalo...
Jak jest np. sprzatanie Kościola to nikt nie ma czasu a tutaj widzę, że wielu parafian się po prostu nudzi i szuka dziury w całym.
Zacznijcie naprawiać świat od siebie :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bardzo się cieszę ,że ksiądz Janczak został w naszej parafii. Jest człowiekiem prawym , sprawiedliwym i dobrym.
Każdemu z nas zdarzają się różne wpadki , a On też jest tylko człowiekiem i też mogą mu się one zdarzać.
Do tych wszystkich pokrzykujących i punktujących Księdza za jakieś niedociągnięcia: " KTO JEST BEZ WINY NIECH PIERWSZY RZUCI KAMIEŃ
pOZDRAWIAM
cieszę się ze zmiany dekretu o pozostawieniu proboszcza Banina może będzie to nauczka dla naszych księży i wyciągną wnioski ze złego na dobre:
1. może będzie dyżur w konfesjonale.
2. Będzie czynne biuro parafialne.
3. Może będą świeże kwiaty przy ołtarz a suche kwiaty będą częściej wyżócane.
4. ITP
Ceszę się że Proboszcz nasz pozostanie w naszej parafii ALE myśle że wyciągnie jakieś wnioski dla siebie z decyzji Biskupa dla lepszej pracy i służby parafianom oraz wystroju i estetyki kośćioła swego miejsca POSŁUGIWANIA i pracy.Dlatego w pełni zgadzam się z wypowiedzią''parafianina z banina'.
I tu podpisuję się obiema rekami. Rzeczywiście przydałby się dyżur w konfesjonale i biurze parafialnym, bo to jest niezwykle istotne.
No wszystko co piszecie TAK TAK TAK !!!!!
A mimo to uważam że Lecha powinni zabrać za publiczne wyzywanie biskupa i podważanie jego decyzji!!!!!
Mnie się nie podoba jego podejście tak jak wielu innym !
Sam go spotkałem jak ........................... nie będę tego pisał bo mi słabo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10
Nie słyszałam, że ks.Lech publicznie oraz niepublicznie
wyzywał kogokolwiek.
Wyrażał swoje zdanie. I tyle.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
Trzeba było być w niedzielę na 7.15 tam usłyszeli wszyscy że "to chamstwo ze strony biskupa itp..... Bracia Kaszubi że trzeba zmienić takiego biskupa " jaki on nasz brat wyznawca PiS-u!
Przerażające to było słowa z ust kapłana który powinien być pełen pokory ! Za coś takiego na "białe niedźwiadki"
Jego polityczne opinie już nie raz miałem mu coś powiedzieć w trakcie tych farmazonów ale dla mnie kościół jest czymś więcej niż dla niego! i musiałem się bardzo powstrzymywać by nie wypowiedzieć kilku przykrych słów!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7
Znaczy że ks. Lech nie jest maszynką do podawania komunii św.
I coś czuje, a nawet myśli...
Czy to niedobrze ?
Każdy ma jakieś wady
Dyżury w biurze parafialnym są jak najbardziej. Telefonicznie także można umówić się na inny termin, niż wskazany chociażby tutaj:
http://www.diecezja.gda.pl/modules.php?name=Kuria&op=Parafia&par=484
czyli "od poniedziałku do piątku po Mszach św. o 7.00 i 18.00"
Co do konfesjonału - zgoda.
jak wy wszyscy mało wiecie, nie wiecie że to już drugi dekret Proboszcza!!!!!Drugi którego udało mu się uniknąc!!!Najsmutniejsze jest tylko to, że przy tym wszystkim brakuje pokory tym, którzy mówią o sobie że są Sługami bożymi...to co się dzieje w ostatnim czasie w naszym Kościele niewiele ma wspólnego z wiarą chrześcijańską..gdyby nie to że kilka osób "męczy" proboszcza żeby coś zrobił dla parafii to nie doczekalibyście się niczego i tak sie u nas mało co może dziać bo nie ma całkowitego poparcia proboszcza bo przecież sen ważniejszy. Dlaczego przy innych parafiach może działać Caritas, jakieś oazy, zespoły, ludzie gromadzący się na wyjazdy Taize, czy na spotkania lednickie,pielgrzymki piesze do Częstochowy nie ma żadnej informacji że takie rzeczy istnieją!!!Liczą się tylko wycieczki zagraniczne, na które jeździ elita która ma kase żeby sobie na to pozwolić! Jak ma się kształtować wiara chrześcijańska jak nie ma okazji do spowiedzi, jak nie można się dodzwonic na plebanię gdy potrzebne ostatnie namaszczenie... Ci, którzy tego nie doświadczyli mieszkając w Baninie nie mają pojęcia jak bardzo potrzeba świeżości w naszym Kościele... to że wikary ma u nas chyba "dożywocie" to kolejna beznadziejna sprawa. Ale Proboszczowi tak wygodnie jak ma przy boku osobę przy której wygląda poważnie. Nie chce nowego wikarego bo może będzie lepszy od niego i straci poparcie... zastanówcie się nad tym....zanim kolejny raz się podpiszecie na liście pod kościołem....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
z tego co wiem to juz nawet trzeci raz mał odejśc kidyś już nawet było pożegnanie ,ja z 8 lat temu zaniosłem bukiet róż z podziękowaniem za pomyślną operacje mojej mamy oczywiście kwiaty były dla Matki Bożej a do ks.Romana dałem na msze za zdrowie i msza ta niestety się nie odbyła smutne!!chyba dałem za mało
wypisujecie różne rzeczy na temat naszych księży , mam nadzieję ze będziecie również tak bardzo gorliwi w wyborach prezydenckich i {prześwietlicie} każdego zanim oddacie swój głos, a może że przystojny i dużo mówi to wystarczy
co do ks. lecha to , że nie jest maszynka do rozdawania komuni i myśli to prawda- prawda, że mysli i coś czuje, tylko nie wie, że pewnych rzeczy nie mówi się publicznie a zwłaszcza na ołtarzu. Publiczne wyrażenie nieposłuszeństwa wobec biskupa to wręcz schizma. Ale mam wrażenie jak go obserwuję, że jest jednak maszynką do odprawiania mszy. Nie znam ksiedza, ktory szybciej przebrnął by przez przeistoczenie ( oj brakuje mszy trydenckiej ) zero skupienia juz nawet ministranci nauczyli sie szybko bić w dzwony. Jego msze są b. szybki ale długo gada o głupotach przed błogosławieństwem. Na mszach dziecięcych zapomina (?) o częściach stałych mszy niedzielnej. Kanonu to nigdy nie słyszałem na jego mszach, a to też narusza zasady sprawowania ofiary mszy św.
Jest człowiekiem, ktory nie słucha co sie do niego mówi wtedy gdy dostaje swoistego ataku. Nie jestem specjalista ale coś z nim jest w tym temacie nie tak. Moze dlatego aż 18 lat jest wikarym w jednej parafii bo inni proboszczowie go nie chcą ? Jedno jest pewne biskup lepiej by zrobil, gdyby wytypował przyszłego proboszcza i przysłał go jako wikarego na dwa lata a potem juz znając realia parafi mógłby zostać proboszczem, ktory złe rzeczy by zmienił a do9bre zostawił.
mylisz się znam księdza z innej parafi który ślubną mszę odprawił w 20 minut, ks. lech jest w porządku
to byla msza czy sama uroczystośc slubna bo takie trwaja w dużych kościolach nawet 15 min.
mnie bardziej chodziło o to, że on chyba nie czuje tego mistreium przeistoczenia i bardziej wykonuje swoje obowiazki niż sie do nich przyklada. Moze po prostu stracił wiare w przeistoczenie. Ci ktorzy w to wierzą naprawde z namaszczeniem powtarzają slowa chrystuisa .
to była msza z szybko mówiacym księdzem , który {połykal } połowę słow w wiejskim kościólku
Dokładnie gada byle co na koniec mszy i cały mistycyzm speed mszy św pada. Zawsze liczę że może będzie pierwszy raz bzdurnych "żartów" i z powagą zakończy się jego msza! ale zdarzyło mi się bodaj 1 raz. A jak po katastrofie modlił się za Kaczyńskich " wirtuozów polityki" nie pamiętając o wielu innych! mnie trzęsło.
Mnie też kiedyś ks Lech przedstawiał swoją narzeczoną suczkę :-(
Może by tak jeżdzić do bazyliki jakieś? Abp Głódz poprowadzi...
A na wsi to takie obciachowe. Wiejska msza w wiejskim kościółku.
i ty się z Toba zgodzę w 100%. Nie czuję misterium mszy Sw. gdy wikary odprawia. Zadaję sobie pytanie, po co mam chodzić na mszę św. którą ksiądz po prostu odwala. Kot ma większy grzech, co?
Jestem podobnie oburzona decyzja biskupa. Ksiądz Roman zrobił bardzo wiele dla całej banińskiej parafii, jest lubiany i powszechnie szanowany. Nie wyobrażam sobie , że mogłoby Go tu zabraknąć. Nieco inne zdanie mam o ks. Leszku, którego kazań nie da się słuchać (proponuję porównanie z homiliami ks. Niedałtowskiego z kościoła św. Jana w Gdańsku....). Ksiądz Leszek ma za nic opinie na temat wygłaszania publicznie jego poglądów politycznych - mnie one nie interesują i jestem oburzona, że ksiądz zajmuje się wygłaszaniem plugawych sądów na temat PO ("Platformy Olewającej"). Za każdym razem po wysłuchaniu kolejnych bredni dzwonię do ks. Proboszcza ze skargą, ale nic to nie pomaga. Brakuje tylko kolejnych odwiedzin księdza z Wąchocka (zagorzały zwolennik PiS i ks. Rydzyka - tego od "czarownicy"), który obraża się na dzieci z powodu nieznajomości modlitwy przed posiłkiem...i opuszcza Kościół w połowie Mszy św.
zgadzam sie w 100% to skandal
Co znaczy "skandal" w jakim temacie?
Skandal ??? w jakim temacie ?
Zastanawiające jest fakt,ze wiekszosc postow obroncow poprzedniego proboszcza pelne jadu, nienawisci do osob majacych inne zdanie na ten temat.
Jesli jestescie katolikami, to moze wiecej kultury?
Jesli proboszcz jest kulturalnym czlowiekiem, to byloby mu wstyd za to co wy tu wypisywaliscie w jego obronie. Chodzi mi o forme wypowiedzi.A gdzie wasza pokora?
Ja też jestem zdziwiona tym że można z taką nienawiścią pisać o zwolennikach odejścia proboszcza ,co z was za katolicy?
Mieszkam w Baninie całe życie,pamiętam ks.Romana jeszcze z Matarni,pamiętam jak budował tutaj kościół,nie sam był jeszcze ks. Bigus,bez niego miał by większe trudności.Ks.Roman miał świetny kontakt z dzieciakami,lubiliśmy lekcje religii,które prowadził,bo zawsze było wesoło i często ciekawie.Niestety był i pewnie jest nadal cholerykiem i strasznym nerwusem,potafił się wściekać.To wszystko było,a teraz ciągle słysze ,że jest zmęczony(po 2-ch mszach,które odprawi w niedzielę?po procesji Bożego Ciała skróconej nieprawdopodobnie?Konfesjonał stoi pusty,a praca kancelarii zależy od humoru księdza i tego czy zbytnio nie zmęczyła go odprawiona msza.Rozumiem ,facet po zawale itp.To przykre dla niego gdyby musiał odejść,ale taki wybrał zawód i powinien o tym pamiętać ,żadna parafia nawet ta stworzona przez niego nie jest mu dana na zawsze.Został,ma teraz o czym myśleć.Mam jednak prośbę-apel,zmieńmy wikarego-ten gość to osobliwa postać.!!!
Proboszcz potrzebuje kogoś kto przejmie wiele obowiązków i będzie poważny,bo ten to jakiś pajac jest.

Co do młodego organisty który tu kiedyś zaczynał ,to prawda Jasień skorzystał.To niestety nie zasługa ks.Romana,a tego który tak jęczy na każdej mszy.To on go w to wciągnął,udostępnił organy,pozwolił grać na mszy.Były ministrant miał nawet uczyć się w studium organistowskim w Pelplinie.

Cieszmy sie tym co mamy.Jeśli nie potrafimy to to zmieńmy,jawnie nie anonimowo jak tu.
I nie opluwajmy się ,bo nikt nie jest bez wad.
To co sie tam dzieje to jak we filmie ks lech to jakas pomyłka nie powinien być księdzem to co wyprawia to skandal słyszałam ze jezdzi do jakiegos kolesia do Miszewka i mu wszystko funduje
SORRY !! PRZESTAŃCIE JUŹ KOMENTOWAĆ O KSIĘŹACH I LICYTOWAĆ SIĘ NA TEMAT DOMYSŁÓW CO KTOŚ WIĘCEJ SŁYSZAŁ I
WIE
NA TEMAT PLOTEK O KSIĘŹACH ,UWAŹAM ŹEBY KOGOŚ
OSĄDZAĆ CO KTOŚ ROBI TO TRZEBA MIEĆ NIEZBITE DOWODY A
NIE OPIERAĆ SIĘ NA TYM CO KTOŚ WE WSI MÓWI.
JĘZOREM MOŹNA KOGOŚ ZABIĆ I ZROBIĆ KOMUŚ WIELKĄ
KRZYWDĘ .OBRZYDLIWE. NIE ŚWIADCZY TO O WYSOKIM
POZIOMIE INTELEKTUALNYM I MORALNYM
OPAMIĘTAJCIE SIĘ.
zgadzam się z powyższą opinią.
OPAMIĘTAJCIE SIĘ!
wyglodasz mi wioskowa plotkare!!!!!!!!!!lepiej zajmnij sie najpierw soba bo chyba niewiesz ze tymi slowami mozesz skrzywdzic wiele osob bo jezeli taka jest prawda ze tam jezdzi to niewiesz dlaczego a domysly z twojej strony so glupie i puste, przemysl za nim cos napiszesz albo zapytaj osoby doroslej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a słyszałaś co o tobie mówią , może tez ktoś na twój temat roznosi plotki ,sprawdz to koniecznie , może już się śmieją z ciebie
Jest u ego kolesia prawie codziennie a śmieszne jest to że ten koleś wogóle do Kościoła nie chodzi ale to tylko pogłoski Pan Leszek nie powinien być ksiedzem
do bodzio ty tam byłeś czy podglądałeś? i o wszystkim wiesz i nie pojechałeś z skargą do biskupa ? to jesteś również winny!
do bodzia,walnij sie w dynkie i to porzodni bo cos z twoja glowa jest nie tak i wyluzuj bo chyba nie za bardzo wiesz co piszesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cieszymy się bardzo, że wreszcie pan Lech Osowski opuszcza Banino. Cieszę się bardzo. Tyle lat straconych... co za facet! Zero!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
Marzeno, Lech odchodzi?
Super!
i wy chodzicie do kosciola ze was jeszcz piorun nie strzelil co za ludzie z was przeszkadza wam ksiodz nie rozumiem takich jak wy to nie chrzescijanskie lecz typowa pustka w sercach i glowach zal mi was!!!!!!!!!!
Sama siebie pytasz?
Co z tego,że podpisujesz się inaczej /i tak jest twój numer komputera/
Bardzo szanuję ks. Lecha mimo swej "odmienności"
To jest człowiek który kieruje się sercem, katolicy powinni to docenic.
Ma swoje wady, lecz kto jest bez wad !
Że do psa czule się zwraca ?
Flaszkę kupi w sklepie ?
Msze po łebkach odprawi ?
I co , mamy Go za to ukamienować ?
A ten który decyduje teraz o wszystkim w naszej diecezji jest lepszy !?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
JEŻELI WIERZYSZ W BOGA TO NIE PISZE SIĘ PAN LECH
OSOWSKI TYLKO KSIĄDZ LECH OSOWSKI NAWET PRZY
ODMIENNYM ZDANIU.ZUPEŁNY BRAK SZACUNKU.
TAKA JEST TWOJA WIARA.OCEŃ NAJPIERW SIEBIE.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
ta co się zwraca do księdza Pan to ma nie równo pod sufitem nawet nie wie że do duchownych(księży) mówi się Ksiądz
a jeśli chodzi o ks. wikarego to uważam że też powinien zostać ma swoje wady ale ma też b. dużo zalet przede wszystkim potrafi pomc w biedzie i podnieść na duchu w potrzebie
Ludzie ile wikary może siedzieć w jednej parafii , przestańcie się stroszyć ma odejść niech odchodzi i cześć pieśni ! Będzie nowy lepszy i już. Co to za jakieś bojkoty , bzdura nie jesteśmy towarzystwem wzajemnej adoracji - praca jak każda nowe miejsce nowe zadania . A nie że mu tu dobrze blisko do tego i tamtego więc sam organizuje bojkot. To jest ksiądz ? Już dosyć mieszał w szkołach gdzie już nie naucza - dlaczego? Jak nie wiecie zapytajcie rodziców i nauczycieli .
Siema i bez wygłupów bo wstydu se narobimy wszyscy!
masz pewnosć ze nowy będzie lepszy ? a jak nie ? to co zrobisz?a co to znaczy lepszy dla ciebie? ja się cieszę że mu było tutaj dobrze , i dziękuje BOGU ze tu był TACY JAK TY ZASZCZULIŚCIE GO
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie rozumiem waszej dyskusji. wikarych zmienia się co 5 lat a nawet częściej a ks. Lech osowski był tu 18 lat. dlaczego? morze nikt go nie chciał.
dla mnie ksiądz ma odprawiać ofiarę mszy św i t z godnością a to co robił ks. Lech to pomsta do nieba, może letni katolicy to lubią bo msze są krótkie. jak wam za długo to idźcie do cerkwi i postójcie 3 godziny .
On nawet nie wie, że msza to ofiara i zawsze nazywał ją eucharystią.
A na ołtarzu nadal nie ma krzyża. to jest skandal a nie jakieś personalne rozrywki. jak przyjdzie nowy wikary to powitajmy go godnie a nie patrzmy na tego co wygonił Lecha. Katolicy letni to chcą aby bylo milo, a ja wolę jak ksiądz mie zruga za moje grzechy abym wiedzial co jest dobre a co zle. obecnie księża nie chcą sobie zrażać ludzi bo będą mieli mniej na tacy. sorry ale to prawda. po owocach poznacie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
zgadzam sie z Tobą ja jestem parafianką ale ślubu nigdy tam nie wezmę ani ksiądz Lech ani prpoboszcz nie są Tego godni
msza ślubna z ks lechem była wspaniała , goście weselni bardzo ks leszka chwalili , za miła atmosferę , i za życzliwośc ktorą nie spotykają się w swoich parafiach ,myśleli że to ksiądz z rodziny
do ja tak masz rację że nie katolicy nie mogą się doczekać końca mszy ksiądz przy ołtarzu po komuni a oni już pędzą do swoich samochodow na parkingu , i na wyścigi kto pierwszy wyjedzie ,i zaliczona msza jest ,a zuważyłaś gdzie ręce trzymają gdy idą do i po komuni św DLACZEGO OT TYM NIE PISZESZ a wikarego witaj w swoim imieniu ,ii zrób to publicznie nie ukrywaj się pod nickiem ,nie bądz katolikiem TCHÓRZEM
Jestem w szoku że proboszcz nie wstawił się za wikarym po tym co on dla niego zrobił i jak go bronił to skandal dla proboszcza żałuje że złożyłem podpis aby pozostał dalej proboszczem, po tym co zrobił uważam że pilnuje tylko swojego stołka
proboszcz jest sam z łaski biskupa ,i tylko pogorszyłby sprawie ,to parafianie muszą walczyć , bo to jest zemsta biskupa
nie jestem taki pewien uważam że powinien powiedzieć choć jedno zdanie w jego obronie a nie powiedzieć od razu ,,Pan z wami....''
Jest to trudne i ciężkie zarówno dla ks. Leszka jak i samego ks. proboszcza. Są w trudnej sytuacji i nie należy tej sprawy w ten sposób komentowac. Może takie zachowanie ks. proboszcza było lepsze niżby cokolwiek powiedział.
Żal mi ludzi, którzy ciągle na nich psy wieszają! Spójrzcie na siebie /proponuje od tego zacząc/!
nie wiem dlaczego piszesz jakbym to ja trzymał nie wiedzieć gdzie te ręce. Przyznaje czasami wychodzę wcześniej bo trudno się skupić w kościele po mszy a nie dlatego, że pędzę do samochodu, po za tym po 30 min słuchania maestra mam ból l głowy no sorry tak jest. Ale powiedz mi czy tobie odpowiada jak ksiądz Leszek odprawia Mszę Św. a zwłaszcza w trakcie przeistoczenia bo mi nie. Nie obrażaj Mezo, że jest głupkiem bo nawet nie wiesz z kim rozmawiasz a sam też mógłbyś sie objawić nazwiskiem a nie linkiem. Z bożym pozdrowieniem ja.
do ja albo nie ja i.t.d a trzymasz gdzie powinienies , to dobrze , a na ból głowy są leki ,ks leszek jest w porządku,a ty znasz mezo ?to go nam przedstaw , i siebie TEŻ ,nie został obrażony , od kiedy PRAWDA to obraza ,kit może wciskać takim jak ty
Uczyl ciebie Ks.Leszek ,wstyd przynosisz sobie ty jezeli nie masz argumentow zeby go oczerniac to nie pisz glupot,znam go z poprzedniej parafii ,mojego męża uczyl w szkole religi wszyscy bardzo go lubilii nikt na niego nie narzekal,plotki kazdy umie rozsiac ,tak jak ty
A skad pewosc ze nowy bedzie lepszy?
Jesteśmy bardzo wzruszni przeniesieniem Ksiedza Leszka Osowskiego. Dlaczego nie moze Ksiadz Leszek zostac wikariuszem przez dwa lata w Baninie a nastepnie zostac proboszczem? Jestesmy zbulwersowani tym , ze o Ksiedza Leszka nie walczy Rada Parafian i pozostali parafianie. Ksiadz Leszek jest czlowiekiem bardzo inteligentnym, uczciwym, dobrym, a przede wszystkim bardzo szanuje ludzi starszych i kocha dzieci.
Walczymy o pozostanie naszego KS. Leszka w Baninie. aktualnie zbieramy podpisy!
Witam,należe wiele wiele lat do tej Parafii i zawsze Ksiedza Leszka szanowalem za wspaniale Msze SW jak i wprowadzony humor. Tylko ludzie inteligentni charakteryzuja sie dobrym humorem, a osoby "sztywne"( np vide wypowiedz powyzej jednej z parafianek pewno mlodych nie majacych poczucia humoru).
Dlatego tez nie SZKALUJCIE KSIEDZA LESZKA WSTYD TACY PARAFIANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!
ZAWSZE BEDE WSPOMINAL TEGO KSIEDZA JAKO DOBREGO KATOLIKA I INTELIGENTNEGO WRAZLIWEGO CZLOWIEKA < PODKRESLAM WRAZLIWEGO NA BIEDE I DRUGIEGO CZLOWIEKAI BARDZO ZALUJE ZE ON MUSI ODEJSC> A NOWY METROPOLITA LESZEK SLAWOJ GLODZ TEZ NIECH NIE SZALEJE W TYCH ZMIANACH I NIECH SIE ZASTANOWI NADTYM CO ROBI I NIE WYWOLUJE NIEPOTRZEBNE EMOCJE . TO NIE WOJSKO I OBOWIAZUJA INNE ZASADY >>>>>>>>>>>>>>>>KSIEZE LESZKU ZAWSZE BEDZIEMY Z TOBA I ZYCZYMY CI Z CALEGO SERCA DUZO DUZO DOBREGO OD LUDZI WIECEJ NIZ OTRZYMALES W TEJ PARAFII
Kto zbiera te podpisy , gdzie mozemy sie wpisac za pozostawieniem Ks Leszka?
jeszcze raz ponawiam pytanie do kogo moglibysmy sie zglosic w celu podpisania tej listy za pozostawieniem Ks. Leszka ?
zbierano podpisy pod kościołem po każdej mszy św. może listy są jeszcze w kruchcie kościoła.
do mirka dlaczego wciąz cytujesz nie swoje wypowiedzi ? o co tobie chodzi ?
na pewno nie o ciebie
i nie wmawiaj mi ze to nie moje wypowiedzi. jesli nie potrafisz czytac to sobie daruj
I w dodatku ten Mirek podpisuje się różnie,,,a nr.kompa ten sam.
i co jeszcze
szukałam tego nr ale nie znalazłam,możesz coś zacytowa?
ten mirek to jakiś małolat z trądzikiem , ma komoleksy
Bedziecie teraz sie klocili o podpisy? Ludzie po prostu sie chca dowiedziec i tyle :) troche wyrozumialosci ludzie :) sporami nic nie osiagniecie :)

Czy mozna jeszcze złozyc podpis? Jak tak to gdzie?
Tak można złożyć będzie podpisy od jutra uruchamiamy listę tych którzy są za odwołaniem księdza Lecha a może i proboszcza bo to jakiś dramat kilku fanatyków nie znających zasad wiary katolickiej i dwóch gra na emocjach księży zachowujących się jak małe dzieci !!!!!
Dorosły człowiek płacze publicznie na oczach dzieci z ambony !
Naiwni dają się nabrać - to draństwo ja jako rodzic jestem zbulwersowany. Oczernianie przełożonych i jego decyzji słusznych zresztą to jest dyskredytacja wiary katolickiej ! A o czym mówiło dzisiejsze czytanie że Jezus nie przywiązywał się do miejsca i nie miał domu . A taki prosty ksiądz walczy o dom i o to że jego ustabilizowane życie "rodzinne" zostaje zagrożone.
Hańba i potwarz dla całego kościoła. Ksiądz Lech zachowuje się jak ryba wyjęta z wody a tak nie jest myśląc logicznie , chyba że znaczenie mają sprawy w/w .
Lech "ksiądz" jest rozjechanym emocjonalnie człowiekiem .
Jezus mówił"Jeśli kto chce iść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech co dnia bierze krzyż swój i niech Mnie naśladuje! Bo kto chce zachować swoje życie, straci je"
Jak o się to ma do tego co wyczynia Lech Osowski???
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11
A nie uczyli Cie ze starych drzew sie nie przesadza? Ile lat mieszkasz w tej parafii i co wiesz? Wiesz jak bylo na poczatku? Czy tylko slyszales "wsiowe" plotki? Jestem ciakawa jak Ty bes sie czul gdyby Ciebie tak potraktowano bylbys tak samo "spokojny" jak teraz? Poza tym lzy sa oznaka uczuc zarowno tych ktore nam towarysza w radosci jak i w smutku. A jesli tak baedzo Ci sie nie podoba to moze po prostu zmien parafie?
Ludzie święta racja !tacy księża obciach dla Banina i dla Narodu Kaszubskiego bo niby ich bronimy. JA NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.

Chętnie się podpiszę i wielu moich znajomych chcecie wojny? to ją macie!
Kolejna wojna na tle układów kościelnych , "fajna" będzie reklama dla nas.
Ksiądz wywołujący konflikt społeczny w swej miejscowoci!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8
zbyt krótko tutaj mieszkasz żeby zrozumieć , tak to obciach dla banina że się tacy mieszkańcy wprowadzili ,a konflikt wywołał sam biskup to też jest obciach i zła reklama

odpowiedż-

Bardzo dobrze zróbcie listę przeciwników naszych księźy.nareszcie się
ujawnią ci .ktorzy mu słodzili kawkę stawiali.wódkę stawiali a teraz
mówią .źe ksiądz pije.Za krótko mieszkasz w Baninie źeby
dyskutować o naszych księźach.Na pewno masz samochód wracaj
do miasta.My tu takich nie chcemy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
mezo daruj sobie takie wypowiedzi i zachowaj ja dla siebie
Dlaczego ma sobie darować prawda boli- nie znam gościa ale ma rację ! A kama to chyba imię psa Lecha ! Czyli sam pisze ?
No fajnie !
Nie kama w tym wypadku pochodzi od mojego imienia Kamila... Tak dla jasnosci. A swoja droga to jestescie tacy pewni ze jak zmenia Wikarego to na pewno bedzie lepiej? Zebyscie sie jeszcze nie zdziwili i nie plakali...
dobry katolik nie bedzie wypisywac takich bzdur o ksiezach. bo takimi ludzmi sie brzybzimy. niech kazdy sobie zapamieta , ze zycie nie konczy sie na tej ziemi.
do mezo od kiedy łzy oznaczają hańbe , i ty jesteś rodzicem ? jaki przykład dajesz swoim dzieciom , co z nich wyrośnie ! jesteś zimny pozbawiony uczuć ludzkich , proś BOGA aby ty nigdy nie musiał plakać , cytujesz biblię , ale sam w życiu jej nie stosujesz , TO JEST HAŃBA DLA WSZYSTKICH KATOLIKÓW ! ksiądz to jest równiez człowiek , myślący i mający uczucia , a tobie jeszcze raz HAŃBA
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
Mezo raczej powinnes podpisywac sie pusty frajer, niewiesz jacy sa inni ksieza sa tak samo rozni jak te wypowiedzi na forum a sposub w jaki sie wypowiedziales jest tak gupi ze dziecko potrafilo by sie z wiekszym szacunkiem odniesc do osoby duchownej a ksiadz lechu to dobry czlowiek a zarty sa dla ludzi ktorzy maja poczucie chumoru a ty pewnie nie posiadasz tej cech wiec razi cie fakt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
do wszystkich przeciwników naszych księży !księży już opluliście ,nawet psu nie darowaliście, ale został szafarz i ministranci , co do nich macie ? nic ,nie wierzę , liczę na was ,postarajcie sięDOBRZY KATOLICY !
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
menzooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo po co tu takie bzdury wypisujesz.daj sobie luz i lepiej juz nic nie pisz. proponuje ci lepiej idz na slonce moze umysl ci rozjasni
Jak można robić tyle błędów ortograficznych w tak krótkim zapisie!!!!!
No no ciekawe pusty bo nie ciepły jak ksiądz, frajer bo nie daję się zwieść gierkom twego idola w sutannie kochającego kilku pozwalających na to parafian, lokalny żartowniś, mszalny dowcipniś , nocny podróżnik oraz klient sklepów monopolowych, no jeśli chodzi o jego żarty to faktycznie trzeba mieć poczucie humoru ale jakieś z zakresu emocjonalnej skrajności przechodzącej w apopleksję.
Jakoś raczej widzę zażenowane miny stale narażonych na wysłuchiwanie "żartów" wikariusza i zaskoczenie wymieszane ze zdziwieniem przyjezdnych. Zero sensownych refleksyjnych kazań tylko jakieś bleblanie i przykłady z krainy Ozz. A fakt ten mnie razi na maxa!!!! I nie tylko mnie!!!!
Z wyrazami szacunku dla BBBB ;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
mezo masz rację. nie może być tak, że wikary prosi ludzi o pomoc w walce z biskupem i jeszcze szantażuje psem i płacze- no jaja jakieś.
On jest chory psychicznie albo neurologicznie i nalezy mu współczyuć owszem ale nie pisać listow. ja tych co te listy pisali nie potepiam, bo oni mało wiedzą na tematy takie jak historia kościolą dogmaty hierarchia. Cóż to pokłosie post komunistycznego społeczeństwa. Ja nie chcę chodzić do kościoła, gdzie ksiądz płacze bo mu sie biskup nie podoba. Gdyby biskup popełniał apostazję lub był heretykiem to tak wtedy można wzywać ludzi do tego aby te informacje przekazali zwierzchnikom biskupa ale w sprawach dyscyplinarnych... Czy ktoś wie dlaczego Ks. lech ossowski wyjechał kiedys do niemiec? Proszę o konkrety tych obrońców. sory mam dość
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10
masz rację do kościoła się nie nadajesz ,zapisz się do sekty , i zostań guru ,bo jesteś taki mądry
co będzie z naszą parafią?
parafia przetrwa, tak jak Kościół. A Lech niestety stracił u mnie i u wielu parafian resztki szacunku. Wstyd. Jak można się tak zachowywać. Co mają powiedzieć ludzie, którzy tracą pracę i z dnia na dzień zostają bez środków do życia. Jego przenoszą tylko do innej parafii. Gdzie tu godność i pokora. Obrzydliwe.
Niestety odpowiedź wydaje się banalnie prosta, gdzie będzie miał tak dobrze jak tu? ha, ha
pixi ks lech jest chory ,spokoj i świeże powietrze jest zalecane ,miejska parafia to dla niego zguba
to niech jedzie do sanatorium. Przecież tym powietrzem oddycha przez 18 lat więc powinien był być zdrowy jak koń
Zdrowy kościół jest piękny ale w parafii na jego czele stoją księża mający świecić POZYTYWNYM przykładem. Co czynią nasi bawią się w ciuciubabkę z biskupem zasłaniając się garstką fanatyków jak to ktoś napisał z " parafialnego biura podróży" oraz jedną czirliderką .
Ja kocham wiarę katolicką bo dzięki jej zasadą jestem kim jestem ale przykład dawało mi kilku księży między innymi ksiądz Roman kiedy zaczynał w naszej parafii jeżdżąc na Jawce 50cc. Zależało mu starał się ale też miał wybuchy (rozumiem to ) lubiłem religię chodziłem w szkole średniej również gdzie wielu odpuściło. Byłem zmotywowany nawet pomagając w budowie banińskiego kościoła z księdzem Bigusem rozbierałem w Matarni ceglany budynek pozyskując materiał do kościoła w Baninie.o był wspaniały ksiądz a w wyniku emocji księdza Romana musiał wyemigrować biedny stary człowiek . I jak tu piszą o nieprzesadzaniu starych drzew w kontekście naszych obecnych księży To mnie krew zalewa! A jak czuł się bez mała 90 letni ksiądz usuwający się przed wybuchowym o innych poglądach proboszczem by nie konfliktować społeczeństwa. A teraz co mamy wikariusza jakim nas ukarał na 18 lat poprzedni biskup. To nie jest to o czym marzę dla moich dzieci.
U nas w parafii co się dzieje? Co przygotowali w ostatnich latach księża , jakie ruchy i aktywności wywołali w parafii?
Tylko kabaret dni ostatnich niczym Alternatywy 4 z Gospodarzem Lechem na czele.
Mezo życzę tobie, aby w w przyszłości i ciebie dosięgnął od ludzi taki "szacunek" jakim darzysz swoich parafialnych księży! Tobie też zero jakiegokolwiek szacunku. Z Twoich wypowiedzi wynika, ze baaaaaaardzo troszczysz się o wychowanie katolickie swoich dzieci. Czy aby i one chodzą do kościoła i potrafią się w nim odpowiednio zachowac? Mieszasz za duzo! Masz o sobie bardzo wysokie mniemanie, ale na podstawie twoich wypowiedzi widac, że jesteś zupełnym małostkowym prostakiem bez jakiegokolwiek miłosierdzia wobec drugiej osoby! Liczysz się tylko ty i nikt więcej! Jesteś w wielkim błędzie! zależy ci na zmianie księży to proponuję ci - zmień sam miejsce zamieszkania -bedziesz miał inną- może wymarzoną oarafię z super wymarzonymi księżmi. Życzę ci tegoi tego szacunku, o którym mówilam na wstępie mojej wypowiedzi!!
A ksiądz Roman miał miłosierdzie w stosunku do księdza Bigusa? Nie ! Więc nie oczekuj tego ode mnie w stosunku do niego. Miłosierdzie dla księdza Lecha no żal mi go, żal że został księdzem i ciebie droga "abc" też mi żal że dajesz sobą manipulować przez wpływanie poprzez emocje księdza. Mażę i doczekam tego ! A moje dzieci chodzą do kościoła lecz często wychodzimy przed błogosławieństwem na zewnątrz by nie słuchały "przewspaniałych" "inteligentnych" " żartów" dla których to większość jak czytam chodzi do kościoła. I mimo próśb Lesia nie podpisały listy jak ich manipulowane koleżanki i koledzy w niedzielę pod kościołem. Niech dla was kabaret Leszka wesołego założy. Ale nie w kościele! A łzy niech wylewa w fartuch "cioci Zosi " czy jak tam . Zaś opowieści na dąbrowie niech opowiada.
Na szacunek trzeba sobie zasłużyć a nie go wypłakać biorąc ludzi na litość.
Nie mam szacunku dla wikarego !!!! Też mnie kiedyś zaczepiał za młodu więc daruj sobie te morały - wiem co piszę :-( Smutne że ktoś taki naucza jak żyć !
FACET IDŻ JUŻ NA SŁOŃCE MASZ TYLE JADU W SOBIE.ŹE NIE DA SIĘ
JUŹ TWOICH ŹAŁOSNYCH WYPOWIEDZI CZYTAĆ.SAM JESTEŚ
ŹAŁOSNY.NIE MASZ NIC WSPÓLNEGO Z WIARĄ KOŚCIOŁA.
PO TYCH WYPOWIEDZIACH MOŻNA WYWNIOSKOWAĆ ŹE TO JEST
JEDYNE TWOJE MIEJSCE GDZIE MOŹESZ SIĘ WYRZYGAĆ.
NIE ZATRUWAJ SWOIM JADEM TEGO FORUM.
POD JAKIMŚ NICKIEM SIĘ UKRYWASZ BO TO PROSTE.
UJAWNIJ SIĘ WRESZCIE ŹEBY WSZYSCY SIĘ DOWIEDZIELI
KIM TY NAPRAWDĘ JESTEŚ.DZIWIĘ SIĘ .ŹE Z TOBĄ KTOŚ TU
JESZCE DYSKUTUJE.
ks bigus sam odszedł bo tak chciał , nikt go nie wyganiał,i to było dla nas przykre , ze wybrał gosposię (była taka osoba) a nie parafię
Komentarz tak inteligentny jak żarty o których mowa.
Skoro nie potrafisz przyjąć argumentów i w ten sam sposób odpowiadając argumentami to nie ma o czym rozmawiać .
Tocz to jakiś bełkot z przejaskrawioną agresją. Przytocz argumenty które mają mnie przekonać do zmiany zdania a nie piszesz o jakichś wymiocinach. A gorycz ma wielka w związku z tym że ludzie nie znający szczegółów walczą o "księdza" , psują wizerunek parafii , nie dopuszczają zmian, tkwią w przekonaniu że są najmądrzejsi decydują za całą parafię .
Ulegają złym emocją które w nich rozwijają się niszcząc ich dusze. Smutne to.
Nie chodzi o dyskusje tylko o wymianę argumentów tylko nie doszukałem się takich.
Poza hasłami jest dobry, wrażliwy, pomaga uciśnionym itp .
Więc zapraszam do rozmowy ale na argumenty.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6
dobry, wrażliwy ,pomaga uciśnionym to za mało? kto ma takie cechy ,człowiek zły?jesteś jak ten niwierny tomasz z bibli,aby uwierzyć musiał dotknąc
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Mniej żal do siebie za twoja zajadłośc, podłośc i w ogóle! Nie musi ci byc mnie żal!Brak mi dla ciebie jakiegokolwiek szacunku.
Drogi paraf Powtarzasz slogany ale jakie masz ich poparcie? ciągle nikt mi nie podał przykładów! a ty wierzysz w tego człowieka z tego wynika masz prawo! Ja mam prawo nie wierzyć w niego tylko ja popieram to konkretnymi argumentami i przeżyciami już wielu lat w tej społeczności!
Ja nie muszę wierzyć bo wiem jak jest i to jest moją przewagą.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
"abc " Te słowa które przytaczasz nie określają mojej postawy , ja analizuję fakty i zdarzenia co sprawia że mogę stawiać tezy - uprawnia mnie też do tego mój zawód i wykształcenie. Ja to oceniam jako efekt socjologicznej manipulacji dla osiągnięcia własnych celów. Nie masz do mnie szacunku! Dzieje się tak zwykle kiedy ktoś kto nie potrafi rozwinąć swych twierdzeń i udowodnić ich używa synonimów emocji wewnętrznych nasileń jakimi są słowa o podłożu agresywnym! Standardowy przypadek jakich mamy ok 62% w naszym społeczeństwie. Tyle tylko że większość zdaje sobie z tego sprawę i nie generuje publicznych komunikatów zewnętrznych.
Z wyrazami Szacunku,
Mezo
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ksiądz Bigus uronił wiele łez kiedy MUSIAŁ odejść nie było to dla niego łatwe dla człowieka 90 letniego. Banino było jego dziełem tu miał wielu znajomych z czasów parafii Matarnia ale dowiedz się więcej od innych...
Mezo,jedyny argumet to taki ze udajesz kogos kim nie jestes piszesz o wykrztalceni a wedlug mnie to jestes zwykly PROSTAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!jesli mialbys odrobine oleju w tym pustym baniaku to bys zastanowil sie co piszesz chyba czas abys przeczytal biblie sw bo calkiem sie gubisz.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
tobie mezo wciąż mało , masz poważny problem ze sobą , ja też wiem jak było i jest , a ty wciaż bedziesz tym newiernym tomaszem
Mezo- żółwik! Najśmieszniejsze w całej tej dyskusji jest to, że najwięcej zajadłości i pogardy wykazują tzw. obrońcy Leszka i Romana. Jak wy się w ogóle zachowujecie! Podpieracie się głęboką wiarą i cytatami z Biblii! Żałosne! Przez te swoje komentarze pełne pogardy dla ludzi mających inne zdanie pokazujecie jacy z was katolicy i jak wypełniacie przykazania Boże i kościelne.
Cała ta dyskusja nie powinna mieć miejsca. Każdy ksiądz wie,że w każdej chwili może się spodziewać przeniesienia do innej parafii. Jest to wpisane w kapłaństwo. W cyrku zwanym Banino księża zrobili sobie z parafian wał oblężniczy i napuszczają ich na biskupa. Tylko na wsi a raczej na prowincji może się zdarzyć taka zaściankowość. Powiem szczerze, że jeśli biskup odwoła dekret dot. ks. Leszka to sama zrobię zadymę w kurii i wierzcie mi, że znajdę więcej zwolenników niż Wy przeciwników.
Jeśli zaś chodzi o argumenty przeciwko nowym mieszkańcom i ich zdaniu dot. kościoła (mieszkam tu 10 lat) to czasami dobrze jest wysłuchać czyjegoś zdania a czasem pójść na kompromis. Proszę także więcej nie pisać postów w stylu " to wy się tu przeprowadziliście i musicie się dostosować", ponieważ nie zawłaszczyliśmy ziemi siłą, tylko ktoś nam ją sprzedał a tym samym zaprosił do zamieszkania. Co niektórzy dobrze sobie żyją (a niektórzy się zapili) za kasę z działek i jakoś ta kasa im nie śmierdzi ani nie przeszkadza, jak nowi mieszkańcy. Dobra rada dla tzw. obrońców - idźcie sobie chociaż raz na 2 miesiące do innej parafii na mszę np. dla dzieci. Niedaleko np. na Złotą Karczmę. Na mszy dla dzieci najważniejsze są dzieci i to one są gospodarzami mszy. U nas niestety dzieci nie mają nawet gdzie usiąść, bo stare kwoki zajmują im miejsca.
Kończąc już, chciałabym powiedzieć, że jeśli ktoś zbiera podpisy przeciwko podpisom to chętnie się podpiszę.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8
całkowicie się z Tobą zgadzam jesteśmy 'obcy' i mam wrażenie że gorsi bo nie mamy przecież racji i biada tym którzy mają inne zdanie niż zwolennicy 'naszych'kapłanów mam wrażenie po ostatniej niedzieli że nasza świątynia to cyrk ,naprawdę prawdziwy cyrk tylko trochę szkoda że w tym kiepskim przedstawieniu muszę brać udział ale dla wiadomości tych którzy na mnie 'naskoczą' za to co napisałam TO JEST TAKŻE MOJA PARAFIA!!!I NIE MAM ZAMIARU CHODZIĆ GDZIEŚ INNDZIEJ NA MSZE BO MI NIE PASUJE!!
"nie zawłaszczyliśmy ziemi siłą, tylko ktoś nam ją sprzedał a tym samym zaprosił do zamieszkania" - zaprosił ktoś do zamieszkania! Bardzo ciekawe zaproszenie , chyba czuł twoją bankową kasę w kieszeni.
A "starą kwoką" tez pewnie będziesz - obyś tego doczekała i takich słów w przyszłości usłyszała. Z kulturą na bakier!
Dzięki pixi za twój wpis, ja już straciłam nadzieję że można z kimś porozmawiać bo czytając komentarze trudno jest ocenić czy to zadżumienie czy nieumiejętność prowadzenia dialogu lub po prostu "szare szeregi" księdza. Jak pięknie jest tworzyć i budować w zespole a powoli staje się to realne ! Ja patrzę na plany kilku osób
w Baninie, wierzę w to że może się udać ! zmienić naszą miejscowość w żyjąca pełną piersią i w symbiozie społecznością . Liczyłam na to że kolejnym etapem do sukcesu będzie odnowa w kościele. Uważam że też z korzyścią dla księży którzy dostali by motywacji do tworzenia w innych miejscach. W Baninie jest kilka bardzo aktywnych osób tylko trzeba im pomóc i się przyłączyć. Uważam że jest wielu ludzi zainteresowanych aktywnością i zmianami. Ja mieszkam trochę krócej od ciebie ale cieszę się przybywającymi do Banina bo to zmniejsza poziom zaściankowości. Żałuję że nie można się ujawnić bo "Szare Szeregi" by nas zlinczowały. Fajnie że jest ta strona o Baninie tylko nie ma tam forum nie wiem z jakiego powodu ?
Trzeba by napisać do moderatora.
pa
pixi dlaczego się wprowadziłaś na wieś , na taki zaścianek , nie rozumiem tego ,i tak wsysoce kulturalna osoba chce zrobić zadymę ?! dzieci należy uczyć od njmłodszych lat szanować starszych ,postoją ,nic im nie będzie ,i tak są w niedziele na wszystkich mszach biegają ,chodzą po ławkach , jednym słowem przeszkadzają starym kwokom
jednym słowem ruda i nasi księża ci odpowiadają ,cieszę się że (obca) jest z nami !fajnie
większość ludzi w Baninie w ostatnich latach lub wcześniej sprzedawało ziemię i nie zawsze za bankową kasę , dzięki czemu żyją dostatnio (jeżdżą na pielgrzymki z księdzem) cieszą się autami budują domy sobie i dzieciom itd. Więc tylko dzięki przybywającym to wszystko jest możliwe. Jest remiza ma być nowa szkoła itd. Wielu światłych i majętnych ludzi zamieszkało tu chociaż oczywiście są wyjątki tak wśród jednych jak i drugich.
A oczywiście że zaproszeni widzę oczy sprzedającego mi działkę rolnika mówiącego wówczas : teraz wymienię wszystkie okna kupię silnik do traktora i jeszcze dzieciom dam bo wesele za pół roku!
Gdyby nie to : zamiast baru u Daniela była by zlewnia mleka w miejscu przedszkola była by pijalnia a w parku leżące i dogorywające jej pokłosie , w miejscu pętli wielki dół bo autobusy MZK by nie docierały, szkoła była by wystarczająca bo chodziło by może ze 100 dzieci i nie było by tego sprzętu który jest bo nie było by Edukacja i integracja itp. A na mszę dla dzieci chodzą bo jest po łebkach czyli krótko !
Pixi odpowiedziałem za ciebie , zrobiliśmy to po to by zamieszkującym było lepiej a nas jest o 4x więcej niż tubylców.
Poza tym mieszkańców rdzennych jest może z 30 rodzin reszta to przybysze z polski z gór itp więc kto to my-wy -oni ;-) Ja dostałem działkę od rodziny i mieszkam na ojcowiźnie mego ojca więc jestem stąd .
A cała moja rodzina mieszkająca w parafii nie zgadza się z protestami przeciw dekretom biskupa.
Skoro taka była wola biskupa trzeba ją uszanować.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
i to wszystko zasługa (nowych)? ,wiem dzisiaj było gorąco dostałes udaru slonecznego
wiesz chyba nie potrafisz czytac nasi księża mi nie odpowiadają chce w parafii zmian mając nadzieje że będą na lepsze bo to też jest moja parafia i chciałabym chodzić do kościoła na msze a nie do 'cyrku'
ruda ja potrafię czytać , pisać też , ty chcesz zmian , a ja nie ,napisałaś sprostowanie ,aby twoje towarzystwo ,nie posądziło cie że trzymasz z zwolenikami księzy , tak się ich boisz ?
Paraf! A czyja? Jeśli tego o czym pisał Mezo nie widzisz to proponuję dobrego okulistę oraz psychologa, który pomoże ci sie wykaraskać ze zmanipulowania.

Pamiętam kilka lat temu mszę św, na której grał zespół. Byli to umuzykalniona rodzina nowo zamieszkała, która to w poprzedniej swojej parafii regularnie co niedzielę grała na mszy i chcieli to pociągnąć tutaj. Była gitara, flet, bas, piękne głosy, czyli to wszystko co znam ze swojej rodzimej parafii (okrąglak). Myślę sobie, no coś się zmienia, teraz to młodzież ruszy do kościoła ( a nie pod kościół). Niestety, szybko opadł mój entuzjazm gdy zobaczyłam zgorszenie o oczach starszych parafian a szczęka mi opadła zupełnie gdy usłyszałam na koniec mszy jak proboszcz dziękuje za oprawę muzyczną i powiedział, że może jeszcze kiedyś pozwoli im zagrać.

Jeśli chodzi o forum to mamy od niedawna takowe.
Na stronie banino.info.pl, po prawej stronie w kolumnie przyjazne linki jest FORUM BANINO. Zapraszam do dyskusji ale może już nie o kościele.
Bo nie ma mszy dla dzieci. Acha i poczytaj pismo św. szczególnie nowy testament o tym jak Jezus traktował dzieci.
Paraf! Dlaczego jesteś taki obłudny. Niedługo będą msze dla tubylców i obcych
sorki ale nie mam żadnego towarzystwa i nikogo się nie boję a Ty skoro jesteś taki 'śmiały' to dlaczego piszesz jako 'paraf'ujawnij się mądralo
pixi chcesz żeby było tak jak było w twojej parafi, ale jesteś tu w baninie , i chcesz wszystko poprzestawiac na swoją modłe rdzennych mieszkańców masz za nic, obraższ ich , mezo to nie jest dobry przykład
pixi są 2 msze dla dzieci , wiem jak Jezus traktował dzieci , dlaczego piszesz ze jestem obłudny? nie znasz mnie,
ruda to twój nick , czy kolor włosów po których cię można poznać?
zgaduj zgadula !pa
Tak to cala rodzinka, która liże tyłki księżom a na kolędę zawsze pączusie piecze, zawsze wszędzie się wepchnie i swoich wciska, wiem wiem już co to za rodzinka, krewni ze wszystkimi, są przeciwko księżom a w kościele sztandary dumnie noszą, znam ja ich nie od dzisiaj :)
Jak tak ludziom przeszkadza że w kościele nic się nie dzieje to dlaczego jak ktoś chce coś zorganizować to nagle chętnych nie ma?? Dlaczego Wy chętni do wszystkiego nie przyjdziecie pomóc rdzennym mieszkańcom budować ołtarze na Boże Ciało?? Dlaczego kościoła nie posprzątacie?? Chcecie przecież aktywności no ale nie takiej bo wielkie państwo sprzątać nie będzie!!
mezo ks lech zebrał bardzo dużo podpisów, ja nie zgadzam się z wolą biskupa , ale dlaczego ty mu jesteś posłuszny?
mezo głupoty wypisujesz ,remiza 60 % UE reszta gmina,nowa szkola była już bardzo dawno planowana , a kościól kto budował? kto dał ziemię i na cmentarz ? pętlę autobusową kto budował? MASZ RACJE TO BYLI PRZYBYWAJACY oni nawet w tych czasach o baninie nie słyszeli ,
POPIERAM WYPOWIEDŹ PARAF. A ty Mezo też tu mieszkałeś i do szkoły chodziłeś - jakos teraz ci wszystko przeszkadza i stanowczo za dużo przypisujesz sobie zasług dla Banina. Nie zawsze stoisz za mieszkańcami naszej wioski - bardzo często przeciw niej, a również zgodnie z wątkiem przeciwko księżom
ŚWIĘTA PRAWDA! GRATULUJĘ ODWAGI OSOBIE O NICKU ja! wielkie dzięki!
Już pisałem jaki jest stosunek "rdzennych " mieszkańców a przybyłych pisałem pracę na ten temat ale 4lata wstecz teraz zapewne jest to jeszcze bardziej zaawansowana zmienność ! Mamy demokrację i w tym przypadku większość decyduje - na szczęście.
Świat się zmienia i kościół musi również, tylko nie u nas bo garstka konserwatystów to blokuje dystansując ludzi od kościoła. Biorąc pod uwagę wszystko co ma miejsce nie przynosi nam to chluby.
Nowy Wikariusz już był u proboszcza i od 1.07 zaczyna działać z nami :-)
oby nie z tobą bo jesteś jak chorągiewka na wietrze, a swoją pracę musisz poprawić , pełno w niej blędów , i tak póżno pisałes tą prace,to ty dzieciak jesteś
mezo oszukałeś nas te wszystkie informacje ktore nam wciskałeś , nie miałeś z własnego doświadczenia , ktoś tobie to opowiadał do pracy!wstydż sie!
mezo ustal kim jesteś , piszeszze ze jesteś stąd to oznacza (tubylec),a za chwile że jesteś zamieszkujacym , niesamowite ,komu się chcesz przypodobać ? CHORĄGIEWKA!
Zgadzam się z powyźszą opinią.
dot.PIXI.
Kiedyś teź będziesz STARĄ KWOKĄ.
Na razie stój bo się na stare lata jeszcze nasiedzisz.
wypraszam sobie ja jestem konserwatysta i nie życzę sobie aby porównywać mnie do tej grupy ludzi piszących apele do JE biskupa o zmianę decyzji. Mój konserwatyzm polega m.in na przywiązaniu do tradycji, a w Baninie jedyna tradycja to sobiepaństwo proboszcza. Ale jego stosunek np. do Mszy ( nazywa ja eucharystia jak większość posoborowych apostatów a nie ofiara ciała i krwi Jezusa Chrystusa ), tradycji, teologii, a także dystansowanie się od wymagań obecnego papieża ( brak krzyża na stole- ołtarzu )- mi nie pasują. Te grupy wiernych, dla których chodzenie do kościoła to co tygodniowe spotkania ze znajomymi i księżmi a nie uczestnictwo w ofierze Mszy Św. nie maja nic wspólnego z konserwatyzmem. Proszę cię więc nawet jak jesteś zwolennikiem PO czy SLD czy PSL-u abyś nie nazywał tych ludzi konserwatystami.
do mezo dla ciebie łzy to hańba co ty wypisujesz!!!!!!!!!!!!
ja duży krzyż wisi nad ołtarzem, drugi stał obok (ks bigus przywiózł go z obozu) przetrwał oboz ,ale nie w kościele w baninie , a dlaczego? zapytaj księdza ,ile chcesz tych krzyzy
chcesz cymbale obrażać 90% katolików to rób to na łamach lefebrystycznych pisemek, a nie na tym forum. Tęskno Ci do Mszy Trydenckiej? Może jeszcze żałujesz, że skończyło się średniowiecze?
To, że obecny Papież, że względu na podeszły wiek podejmuje różne dziwne decyzje (o znaczeniu mało istotnym, bo nie dogmatycznym) nie znaczy wcale, że ich zwolennicy są w większości i mają rację.
mam propozycję dla tych którym nie podoba śię nasz kościol POSTAWCIE SOBIE SWÓJ ! i urządzajcie go po swojemu ,po księzy idzcie do seminaria , i wybierajcie ,nareszcie sobie dogodzicie
ty to jestes miejskim wsiokiem? mzk czy zkm a dzis ta linie prywatna linia obsluguje i co ty nato tego niewiedziales?
Jak Ci nie pasuje chdzic gdzies indziej to nie marudz tylko sie dostosuj a jak sie nie podoba to nikt sila Cie tu nie trzyma.
takie jest życie...
i to ono pisze scenariusz, nikt nie wie co go czeka...
Przystępują dwie kobiety do komunii. Jedna na stojąco a druga na klęcząco. Pierwsza myśli o drugiej: "ale dewotka!" a druga o pierwszej "jaka wyzwolona!".
pasuje do tematu jak świni siodło. Naprawdę z ciebie komik / ale morału brak/. Żenada!
Wiem, wiem, wolisz brutalnie.
Twoje słownictwo jest zbyt brutalne , żeby je w dalszym ciągu komentowac! Szkoda słów!
To pa,pa
No właśnie, kolorowych snów
i co myslisz ze nowy wikariusz bedzie potulny jak baranek mezzzzzooooo on dopiero pokaze mezoooooooooooooooooo co mysli o takich jak ty oby dal ci popalic
Będzie jaki będzie ocenimy wszyscy !
Siemka ;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
mezo to znaczy ze dzis zegnamy ks lecha
Banino - najgorsza parafia !!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Parafia jest OK, tylko ty jako PARAFIANIN totalna beznadzieja!
dlaczego jest najgorsza? o co chodzi?
pewnie to wypowiedz mezo ,was wzbużyła , coś ostatnio stał się taki mało aktywny czyżby nowy wikariusz go zawiódł , dziś 1 07 a ks lech wciąż w parafi ,a i na stronce banino info (wiem kto ja prowadzi )nie witają nowego wikariusza
Bzdury chłopie wypisujesz!!! Napewno nie uczestniczysz i nie udzielasz
się w życiu tej parafii. Bo tylko tacy jak TY mogą wypisywać takie
obrażliwe słowa. Będziesz kiedyś sądzony .......
drodzy mieszkancy Banina: ( tubylcy, zamieszkujacy, pomieszkujacy, nowi, starzy, kaszubi i mieszczuchy ) przestancie wzajemnie sie wyzywac, opluwac itp.obaj nasi ksieza otrzymali zolte kartki dobrze, ze odroczono im czerwone, moze odwiedzili strone z forum dyskusyjnym i wyciagna wnioski ? moze ten caly szum wokol naszej parafii i spolecznosci baninskiej wyjdzie mam na dobre?
dostalismy ,,swiezej krwii,, moze cos sie zmieni?
pozdrawiam wszystkich nie zaleznie od pogladow..........
Precz z kosciolem,chrzesijanstwem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10
napisał to prawdziwy ANTYCHRYST.
Tylko taki z krwi i kości nie potrafi się wysłowić, a co dopiero przelać słowa na papier-w tym przypadku ,,wirtualny'' papier.

Inne tematy z forum Banino

Poszukuję dobrego mechanika (59 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś z Was może polecić solidny warsztat w okolicy Banina? Chodzi mi o jakiś...

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Terma Sp. z o.o. (8 odpowiedzi)

Witam :) Przyjmę każdą opinię na temat pracy w Terma Sp. z o.o. (producent m.in grzejników) na...

do góry