Widok

przewracanie się na jeden bok...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, mam pytanie...
Mój synek ma ponad 3 miesiące i przewraca się tylko na prawy bok jak leży na pleckach...czy to normalne ?
czy Wasze pociechy na początku tez wybierały sobie jedna stronę a później to mija i dziecko przewraca się też na lewy boczek?
dziękuje za odp.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mysle ze jak bedziesz u pediatry zapytaj sie czy to normalne ja nie pamietam ale zawsze spisywalam liste i jak szlam na szczepienie pytalam i uspokojalam sie powodzenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
właśnie też tak robię tylko wizytę mam dopiero za 3 tygodnie i nie wiem czy czekać czy iść szybciej...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nikt nie pomoże?? :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Naz Jasiek też swojego czasu lubił tylko na prawym boczku leżeć,zmieniło mu się po jakimś czasie-nie było to nic niepokojącego:) My dorosli też mamy swoje ulubione pozycje;)
U nas mały przewracał się na jeden bok w związku z asymetrią. Skracał sobie jeden bok i przez ten było mu łatwiej się obracać. Warto to skonsultować, a do tego czasu zachęcaj go do przewracania przez drugi zabawkami itp i lekko go turlając.
Dzieci zwykle zaczynają od jednego boczku ;)

Fajnie, ze zwracasz na takie rzeczy uwagę... Jak chcesz dowiedzieć sie więcej, to kup sobie np. książke Zawitkowskiego, tam jest dużo o rozwoju ruchowym dziecka, o tym jak można z maluchem bawić się, ćwiczyć, wspomagać jego prawidłowy rozwój.
Agatha, dziekuje za info. o książce...jutro przejdę się do księgarni
zmykam bo mały się obudził
dobranoc
Moja Ami również obracała się tylko na jednym boku, okazało się to asymetrią.
Zostaliśmy zapisani na rehabilitację i obecnie właśnie ją zakończyliśmy. :)
Ogólnie przez asymetrię mała miała całą prawą stronę silniejszą.
Rehabilitacja dużo nam pomogła
synek tez miał 1 strone lepiej opanowana - ta na ktorej lezał w łózeczku od strony pokoju - nie chciał lezec buzia do sciany - doszło do tego ze nawet z 1 piersi jadło mu sie lepiej niz z drugiej ( nie chodziło o ilosc pokarmu )
jak sie zorientowalismy zaczelismy go kłaśc w łożeczku w przeciwny kierunku tak aby odwracał sie w druga strone..
zdecydowanie obserwuj dziecko szczegółowo. Byc moze to tylko preferencja spania, ale moze nie tylko. My poszliśmy do pediatry z podobnym problemem i dostalismy skierowanie do ortopedy i neurologa. A tam wypytywali juz bardzo dociekliwie. Trzeba obserwować wszystkie takie elementy ktore dziecko moze robic jednostronnie, czy oczka pracuja tak samo itp. Ja nie spodziewałam sie szczerze mowiac takiego gradu pytan.
jak obserwuje małego to wg. mnie wszystko rozwija sie podobnie..tzn...tylko dziwi mnie to że chce leżeć na prawym boku a na lewym w ogóle...
jak będę szła na szczepienie to zapytam pediatry...mam nadzieję że nie będzie robiła problemu ze skierowaniem do neurologa..
a tak na marginesie znacie może dobrego neurologa z Gdyni tóry przyjmuje prywatnie??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
dr. Mazurkiewicz- neurolog. Super fachowiec. Polecam
dziękuję :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry