Widok

przyjęcie weselne we własnym ogrodzie

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie!
Co sądzicie o przyjęciu weselnym... domowo-ogrodowym??? Pewnie wydaje się mało wyjątkowe i takie... zwyczajne?
Ja mam jednak nadzieję, że nam uda się stworzyć niezwykłą atmosferę i wszyscy będą się dobrze bawić.
Wpadliśmy na to z moim narzeczonym zaledwie wczoraj, licząc wszystkie wydatki ślubne w przypadku imprezy "zorganizowanej", tzn. w restauracji. Włos na głowie nam się zjeżył!!! To ma być w końcu duchowe, wewnętrzne przeżycie, a nie bieganie w poszukiwaniu najlepszej sali.
W czerwcu br. odbędzie się ślub cywilny (na razie) w gronie naprawdę najbliższej rodziny (a nie np. cioci z Ameryki, którą tylko raz w życiu widziałam!). Będzie zaledwie 20 osób. Oczywiście na takich elementach, jak: suknia, garnitur, fryzura, makijaż, obrączki, fotograf czy podróz poślubna nie będziemy oszczędzać! Z tego dnia to My mamy najwięcej zapamiętać... Natomiast przyjęcie weselne odbędzie się w przydomowym udekorowanym ogrodzie. Będzie też muzyka z tzw."płyt", tańce, no i oczywiście smaczne potrawy (zamówione: dzik, różne mięsa z grilla, trochę chińszczyzny) oraz alkohol - aby rodzinki jak najlepiej się zintegrowały. W razie niepogody jest też alternatywa: przyjęcie w domowym salonie.

Może więc ten pomysł nie jest aż tak zły? Z chęcią poznam Wasze zdanie...

Pozdrawiam przyszłe Młode Pary i życzę spełnienia wszelkich oczekiwań z tym wyjątkowym dniem związanym:-)

Monika
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tez bym tak chciala!!gdybym miala ogrod:( mieszkam w bloku wiec nici z tego- ale pomysl extra!my np dopiero w 2007 bo juz nie ma miejsc na ten rok (na okres letni) - tez najblisza rodzina!ale i tak nuie wiemy czy finansowo podołamy...czy Wy sami se fundujecie wesele?ale raz jeszcze podkreslam- swietny pomysl!!!!
image

Dla mnie to rozwiązanie najlepsze ze wszystkich. Zastanawia mnie tylko to, że o ile dobrze zrozumiałam nie będzie żadnych znajomych tylko najbliższa rodzina. Nie chcecie się bawić z młodymi? Ja bym zrobiła takie weselicho w ogrodzie, gdybym tylko go miała...
super pomysl!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ze względu na koszty- super pomysł, ale pomyśl, czy nie bedziesz tym wszystkim za bardzo zmęczona,
trzeba zamówić jedzenie,
co z obsługą? kelnerzy? czy twoja mama będzie latała z eleganckiej garsonce i z tacą z herbatami?
potem sprzątanie, zamiast poprawin, jeden wielki bałagan, wydeptany ogród?
Ale jeśli się tego nie boisz, to pomysł jak najbardziej: pięknie ustrojone kokardami drzewka, i balony na płocie,
super
ogrodowe przyjecie to moje marzenie, tylko ze nie mam ogrodu :(
Gratuluje odwagi. Organizacja tego typu imprezy wiąże się z załatwieniem wielu różnych rzeczy - uważaj bo może być wiecej tego niz przy robieniu wesela w knajpie. Pomyśleliście o tym kto bedzie panował nad podawaniem jedzenia, talerzami itp no i sprzataniem po imprezeie? Ja bym się bała, że to za bardzo odciągnie pare młodą i ich rodziców od tej duchowości całej imprezy. Mi sie to kojarzy z wielkim zamieszaniem w domu, choć naprawde może byc fajnie i miło w rezultacie :)
To świetny pomysł, zarówno we własnym zakresie przyjecie na 20 osob, albo wynajecie firmy cateringowej (zeby mama sie nie narobila) na wiecej osob. Bylam pod Łodzia na takim weselu i bylo super, polecam wszystkim wesele w ogrodzie.
byłam na takim przyjęciu obsługiwanym przez profesjonalna firmę, rewelacja, wszystkim się podobało.
tylko ogród był wielki i wręcz bajkowy
To takie troche amerykanskie :) Ale przeciez to jest Wasz dzien i musi byc tak jak Wy chcecie!!!
Bardzo dobry pomysł, byłam na takim weselu i byłam zachwycona. Fantastyczna atmosfera, a jedzeniem jakoś nikt się nie przejmował.
Dziękuję za doping:-) Nie ukrywam, że pewne wątpliwości mam i jest jeszcze kilka kwestii do rozstrzygnięcia, ale nie poddam się tak łatwo:-) Odpowiadam na pytania:

amsta: nasz wkład finansowy w przyjęcie to 25%, resztę fundują teściowie i rodzice (a mam 2 rodziny, bo rodzice są po rozwodzie). Uciuła się:-)

kariena 1: Tak, tylko sama rodzina. Chodzi o ich silną integrację, więc im bardzej kameralnie, tym lepiej. Znajomi znają sytuację. Poza tym z przyjaciółmi spotkamy się w najbliższej przyszłości w klubie - tam wyszalejemy się i My:-)

halsi: Masz całkowitą rację, nie można obarczać rodziny skakaniem koło stołu... Jeszcze musimy dopracować kilka szczegółów. Myślę jednak wstępnie, że wynajmiemy po prostu ze 2-3 osoby do pomocy z profesjonalnej firmy: do małej dekoracji i obsługi. Koszty i tak będą niższe niż w restauracji, gdzie się płaci za każdą byle jaką drobnostkę. Jedzenie zamówimy, dowiozą nam w danym dniu.

Moja rodzinka (w tym i ja) ma pewne doświadczenie w organizowaniu dużych, rodzinnych spotkań (np. Wigilia na kilkanaście osób, domowy Sylwester ze stroboskopem i lampą UV - to nic dziwnego) Wiem, że w razie problemów nam pomogą:-)))
:)))) Życze wszelkiej pomyślności w realizacji. Pozdrwaiam
my robimy w naszym ogrodzie poprawiny.:))

image
ja również polecam firmy cateringowe. ostatnio organizowalismy imprezę na 30 osób. wynajelismy firme, która za 500zł zorganizowała wszystko: stoły, obrusy, naczynia, obsługa, sprzatanie. Napewno na wesele potrzeba więcej jedzienia, ale naprawde warto i nie namęczycie się tak.
image
Anusia***
Jak to dobrze usłyszeć, że są porządne, sprawdzone firmy :-))) Czy mogłabym Cię prosić o dane tej firmy, na priv (nikitta23@tlen.pl), dopisałabym ją do mojego notesu... Będę wdzięczna!
image
image
image
ogród ma moja teściowa i byłoby super mieć tam grilla dla znajomych i przyjaciół, dziczka jakiegoś, właśnie takie przyjęcie ogrodowe. NIestety, mam słaby kontakt z ta panią, mimo ze mieszka 15 km od Gdańska. I raczej kontakt się nie poprawi, więc marzenia o przyjęciu ogrodowym pozostaną marzeniami.

image
---
Kiedyś prowadziłem wesele w domu jednorodzinny (kolumny były większe od przedpokoju ;) ale ogólnie wszyscy dobrze się bawili i nikomu nie przeszkadzało, że jest mało miejsca, a do podawania obiadu itp.były wynajęte panie. Jeśli będzie to ogród, a w ostateczności salon, myślę że pomysł jest całkiem niezły.
Tak sobie czytam Wasze opinie i stwierdzam, że pomysł jest wart wysiłku..., a niewątpliwie sporo będzie roboty. Właśnie sobie uzmysłowiłam, że przecież trzeba skompletować: stoły, krzesła, naczynia, sztućce, itd. Samą dekoracją i ustawieniem na szczęście zajmą się "fachowcy". Największym zagrożeniem jest chyba zgranie wszystkiego w czasie: żeby jedzenie dowiezli na czas, żeby kucharka zdążyła to wszystko podgrzać, itp.
Strach zjeżył mi włosy na myśl, gdyby na udekorowane stoły zaczął padać deszcz! No, ale rozstawi się taki duży ogrodowy "daszko-namiot" i będzie ok. Tak na marginesie, czy ktoś może mi powiedziec jaka pogoda będzie w dniu 24 czerwca br. między godziną 16-24? :-)))
image
image
image
nikitta, przepraszam, ze nie odpisałam, ale dopiero teraz zobaczyłam wątek o prosbę. jutro się dowiem jaki jest dokładny adres i telefon i Tobie przesle.
image
Anusia***
Nic sie nie stało:-) Mam jeszcze troche czasu, bo slub przesuniety na wrzesień. Moja rodzina naciska, zeby zrobic w restauracji. Mimo to, bede wdzieczna za namiar, zorientuje sie chociaż w cenach.
Pozdrawiam.
image
image
image
pyyyyyszny pomysł :)))
ja mam ogród, ale na takie cudo nie wpadłam - i teraz żałuję...

a mogło być tak pięknie ;)

image
nikitta23! wysłałam wiadomość na Gadu. jeśli nie dostałas, to wysle na maila
Aniu83
Czy nick Anusia*** tez nalezy do Ciebie?
Bo dostałam na GG adres: Bożepole... itd. ale właśnie od Anusi*** :-)
Ale to na pewno Ty. Dziekuje.

Ps. Odpisałam Ci nawet na GG ale chyba nie doszło.
image
image
image
tak
doszło
image
28 kwietnia bierzemy z moim mężem (jesteśmy 3 lata po cywilnym) ślub kościelny.I właśnie po mszy razem z przyjaciółmi wskakujemy w wygodne ubrania i pędzimy do ogrodu mojej teściowej.Wymyśliłam sobię,że będzie to przyjęcie "przaśne", staropolskie: smalec z jabłkiem i cebulką, swojskie kiełbasy, grill itp. Mamy fajnych przyjaciół i o ile pogoda dopisze na pewno będzie fajnie. Trzymam więc kciuki za Twoje przyjęcie.Powodzenia!

Inne tematy z forum Wesele

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry