Widok

pytania o formalnosci przed slubem

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
nie znalazlam w dotychczasowych watkach konkretnych odpowiedzi:

1. czy odpis aktu urodzenia odbiera sie w USC w miescie w ktorym sie urodzilo czy w ktorym jest sie zameldowanym?

2. czy swiadectwo chrztu odbiera sie w parafii w ktorej bylo sie chrzczonym czy w obecnej parafii

3. to samo pyt dot. bierzmowania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
swiadectwo chrztu w parafii gdzie bylas chrzczona i tam również powinni mieć adnotację o bierzmowaniu, nawet jesli bylo w innej parafii. Ale dla pewnosci sprawdz, bo moze bedziesz musiala sie wybrac tez do prafii gdzie bylas bierzmowana. Tak nam powiedzial ksiadz. Co do USC nie wiem...:)
Ptk. 2 i 3
Ja odbierałam zaświadczenie w parafii gdzie byłam chrzczona i bierzmowana.
A co do pkt. 1 to akt urodzenia odbiera się chyba tam gdzie się urodziłaś.
1. odpis aktu urodzenia - w mieście, w którym się urodziło :) (chociaż mój Mąż mieszka 30 lat w Gdańsku - musieliśmy jechać do Gdyni, bo tam się urodził)

2. świadectwo chrztu - w kościele w którym byłaś chrzczona (pamiętam, że przed bierzmowaniem musiałam jechać do kościoła, w którym byłam chrzczona - po świadectwo)

3. nie wiem - nie potrzebowałam :) ale chyba tak jak w pkt.2 :)
świadectwo bierzmowania odbiera się również w parafii, w której odbył się chrzest (nawet, jeśli bierzmowana byłaś w innym kościele)
dzieki wielkie za konkretne odpowiedzi!! czeka mnie w takim razie wycieczka w rodzinne strony:]
z tego co slyszalam mozna poprosic o przeslanie dokumentow pocztą :)
akt urodzenia odbierasz tam gdzie sie urodzilas
swiadectwo chrztu musialam odebrac tam gdzi ebylam chrzczona ale nie bylo tam wziamnki o bierzmowaniu wiec trzeb bylo isc do parafi gdzie bylam bierzmowana.Mi to zalatwili rodzice gdyz nie mieszkam w Polsce a potrzebuje teraz juz na spisanie protokolu wiec czekam az mi brat dowiezie;)

Pozdrawiam
tak dla pewności wszystkie w/w dokumenty zanosimy do kościoła w którym bierzemy ślub tak ? oprócz zaświadczeń o odbyciu nauk i poradni jeszcze coś jest potrzebne ?
"...

Później pojawiamy się w kancelarii z takimi dokumentami:
- świadectwo bierzmowania + świadectwo chrztu
- zaświadczenie o ukończeniu kursu małżeńskiego (lub o aktualnym uczestnictwie w kursie) oraz zaświadczenie o wizytach w poradni przedmałżeńskiej
- dowody osobiste
- dane świadków
- zaświadczenie z USC, o którym mowa wyżej

Następuje spisanie protokołu małżeńskiego i zapisanie zapowiedzi. Jeśli któreś z pary młodej pochodzi z innej parafii wówczas o zapowiedzi w tej parafii trzeba wystosować prośbę samemu - później zaświadczenie o zapowiedziach w innej parafii trzeba dostarczyć do biura.

Tuż przed ceremonią dostarczamy także zaświadczenia o dwóch spowiedziach. W dniu ślubu podpisujemy zgodę na skutki cywilno-prawne małżeństwa konkordatowego. Dokument ten podpisują także świadkowie. "
dzięki mała_mi :)
do góry