Widok

pytnie co do zasilku wychowawcdzego

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam,
mam pytanie, mianowicie obecnie przebywam na urlopie macierzynskim, i nie wiem czy przysluguje mi prawo do urlopu wychowawczego, podobno przepracowane trzeba miec pol roku, pytanie czy tylko pol roku pracy lacznie czy pol roku ostatniej pracy?
pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ostatniej pracy

image
to mam pecha bo zabraklo mi pare dni..
A mi się wydaje, że łącznie.
Oto co znalazłam w necie:

Urlop wychowawczy jest szczególnym okresem, w czasie którego zarówno matka jak i ojciec dziecka, będący pracownikami mają prawo do sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Można z niego skorzystać bezpośrednio po urlopie macierzyńskim lub później - nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 4 roku życia.

Urlop wychowawczy przysługuje każdemu z rodziców lub prawnemu opiekunowi dziecka, którego ogólny staż pracy wynosi sześć miesięcy i który jest pracownikiem w rozumieniu kodeksu pracy, a zatem jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę. Do okresu tego wlicza się wszystkie okresy zatrudnienia w ramach stosunku pracy oraz okresy zaliczane na podstawie odrębnych przepisów.

Najlepiej zadzwonić o swoich kadr.
[url=http://www.maluchy.pl]image[/url

z tego tekstu wynika ze lacznie trzeba miec przepracowane 6 miesiecy,
tylko trzeba byc pracownikiem, a ja mialam umowe do dnia porodu, czyli juz zatrudniona nie jestem... to raczej mi sie nie nalezy...
No raczej nie bo o urlop wychowawczy zwracasz się do pracodawcy

Inne tematy z forum Zaspa

DPD STREFA PACZKI - proszę o opinie (3 odpowiedzi)

Witajcie, na naszym osiedlu przy ul. Burzyńskiego na Zaspie od jakiegoś czasu jest punkt nadań i...

przeprowadzka !!?? (37 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

do góry