Widok

refluks da się wyleczyć?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
czy refluks da się wyleczyć? ktoś mial/ma? bo z tego co słyszałam to można tylko zalagodzic objawy, nie wyleczyć.... może komuś się udało?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Karmienie mniejszymi porcjami, spanie na poduszce „klinie”, długie noszenie w pionie po jedzeniu i syropek zagęszczający mleko. Podobno do 3 mcy wszystkie dzueci maja mniejszy lub większy refluks, później się normuje.
A jeśli ktoś już nie jest dzieckiem, ani nastolatka? to jest szansa ze się unormuje? bo przez to mam zapalenie przełyka i przepukline roztworu przełyka przepony

Tego sie nie da wyleczyc, ale bierzesz leki (ograniczajace wydzielanie kwasu solnego) i problem z głowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak, tyle że jestem na diecie refluksowej, na wszystko zakaz, tak się nie da żyć

Bierzesz leki i nie musisz byc na diecie.

póki co mam tylko jedne na wydzielanie się żółci, ale to nie pomaga. a mój lekarz rodzinny nie chciał wypisać innych których zalecił gastrolog bo czeka na wyniki biopsji... a wyników jak nie było tak i nie ma... obyś miał rację ze leki jakieś pomogą, bo od stycznia mam nudności w dzień w dzien i to staje się meczace

Ja pisze tylko o reflusie przelykowym zoladka. Mam nadzieje ze leki pomoga. Co do przepukliny to sie nie wypowiadam bo nie mialem z tym do czynienia. Powodzenia zycze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

w porządku, rozumiem. (nie) dziękuję. :)
Proponuję wizytę u osteopaty. Proszę sobie poczytać. Dobry specjalista potrafi wiele pomóc w tym zakresie. Życzę powodzenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

można w skrajnych przypadkach operacyjnie, bez gwarancji że będzie lepiej, oby nie gorzej bo tak też może być
najczęściej to unikanie potraw które wzmagają nadkwasotę, leki od gastrologa, spanie z uniesioną głową lub na lewym boku, unikanie stresu bo zwiększa kwas w żołądku, jedzenie małych porcji ale częściej, dietetyk kliniczny pomoże dobrać dietę, która znacznie złagodzi objawy

trzeba wprowadzić bardziej "tłuste" jedzenie a mniej węglowodanów. Pomocne jest masełko np. do ssania, śmietanka, więcej żółtek w formie miękkiej; można też spróbować olej kokosowy - też daje dobre efekty.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Wyprawka dla dziecka lato (48 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

do góry