Widok

sałatka owocowa

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
szukam inspiracji :) robię imprezę na słodko i przyszła mi na myśl sałatka owocowa, niestety nigdy nie robiłam i nie wiem jak ugryźć
czekam na podpowiedzi :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
banan, jablko, gruszka, mango, brzskwinia, nektarynka, kiwi, moze byc ananas co masz pod reka skropic troszke cytryna i ja zawsze dodaje sosu malinowego sa takie gotowe do lodow i jest pyszna oczywiscie wszystko kroje w kostke lub cwiartki.
mozna tylko skropic cytryna zeby banan jablko nie zczernialy i dodac troche cukru to po jakiejs godzinie dwoch sos zrobi sie sam z owocow.
Ja robiłam wczoraj.
Generalnie pod nóż poszło, co było
Puszka brzoskwniń
Puszka ananasa w kawałkach (resztę, którą kroiłam dostosowałam wielkością do tego ananasa)
Jabłko (ale było takie mało wyraziste, wiec tylko jedno wkroiłam)
ze trzy gruszki
3 banany
6 kiwi
ok 6 mandarynek (obierałam, te białe "wąsy" starałam sie oskubać, ale błonki zostawiłam) - krojone na pół (bo małe mandarynki były)
dałam jednego białego grejfruta (tutaj obrałam ze wszsytkich błonek, dzieliłam palcami, by za dużo soku nei popłynęło) - grejfrut daje troche orzeźwienia - generalnie mogłam dac więcej

wszystkie owoce niepuszkowe mysłam wcześniej (cytrusy w ciepłej wodzie)

w lato daję arbuza albo melona
truskawki, winogrona (teraz nie dałam, bo drooogie)
image
Składniki
• 2 banany
• 3 duże jabłka
• winogrona
• 2 duże pomarańcze
• 5 kiwi
• truskwawki
• sok z cytryny
• bita śmietana

Etapy przygotowania
1. Na początek wszystkie owoce umyj.
2. Wszystkie owoce posiekaj na plasterki.

Potem wszytko włóż do miseczki, polej sokiem z cytryny i włóż na 20 minut do lodówki.
3. Po wyjęciu z lodówki ozdób bitą śmietaną możesz dodać listek mięty.
4. Podawaj odrazu. Możesz też polać deser sosem czekoladowym
imageimage
jeśli nie będą jadły jej dzieci to - owoce, dowolne puszkowe, plus świeże np gruszka, pomarańcz, banan itd...zalać adwokatem i dosypać cynamonu.

no rewelka
ja owoce daje jask wyzej
i zawszeskropione cytryna a za sos robi jogurt z ziarnami

czasem jak mam mniej owocow niz potrzeba na tyle osob dodaje galaretke pokrojona w kostke
ja dodaję kostki arbuza i kostki melona jeszce do pomysłów powyżej

w restauracji Santorini-greckiej w Gdyni kiedys przy dużym zamówieniu dostaliśmy wielką michę sałatki owocowej i na wierzchu było polane ciekłym miodem i kilka kul bitej smietany. To wszystko należy wymieszać, boskie .... po dziś dzień taką w chacie robimt własnie z ciekłym miodem i bitą smietaną mmmm
jesli o salatke chodzi to uzywam owocow ktore "nie zciemnieja" czyli z ktorych nie ulotni sie wit C i nie beda brzydko wygladaly:)

polaczyc mozesz z jogurtem, ale chyba tylko przed podaniem,zeby ladnie wygladalo:)

ale polecam ci szaszłyki owocowe, na patyczki do szaszłykow nabijam wieksze kawałki ananasa,arbuza,brzoskwini,winogrona (rozne kolory)

kiedys na imprezce zniknely od razu,wygladaja pysznie i takie tez sa:)
A ja mam taką

ugotowany ryż
brzoskwinie i ananas z puszki
rodzynki (sparzone)
odrobina majonezu lub jak kto woli majonez plus jogurt naturalny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
robimy czysto-owocową sałatkę :] nie dodajemy jogurtów i innych takich dodatków :]

wystarczy sok, który będzie z owoców :] jest meeeega pyszna :]

dajemy co mamy :]

jabłka, mandarynki, banany, kiwi, pomarańcze, ananas i brzoskwinie z puszki itp.
ładnie pokroić, wymieszać, odstawić przynajmniej na 30 minut :]

wg mnie jogurt psuje smak takiej sałatki ;]
Moze zrobic "czysta" salatke, tzn same owoce jak pisze Agusia, a np miod, jogurt naturalny, jogurt waniliowy podac w miseczkach obok, goscie sami sobie "doprawia" wg gustu?
ja właśnie kiedyś jadłam taką z rodzynkami i bitą śmietaną ale szczegółów nie pamiętam
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
z bitą śmietaną i ciekłym miodem - REWELA

ale z mazejonem czy jogurtem naturalnym, sorki ale tego nie widzę ...
No samych owoców z majonezem to akurat też nie widzę:) ale ja podałam przepis na sałatkę ryżowo - owocową do której dodaję trochę majonezu dla połączenia składników (osobiście nie mieszam go z jogurtem) i jest naprawdę smaczna.
A do sałatki z samych owoców nie dodaję nic,wystarczy jak już ktoś napisał sam sok,który one puszczą.
ja wlewam likier.
ja robie tak:

banany, mandarynki, kiwi, ananasy, rodzynki, jabłka to polewam ciut likierem kokosowym i przykrywam to wszystko na góre bitą smietana i na to idą wiórki czekolady :))) i do lodówki na min 30min
ja polewam czasami sosem balsamicznym - (nie mylic z octem balsamicznym chciaz sos jest na jego bazie robiony)
I jeszcze taka rada - nie dajcie sie skusic na kiwi z puszki - kiedys kupilam bo nie bylo swiezych i jest paskudne !!
A ja robie tylko ze swieżych owoców. Baza to jabłko, banan, winogrona.
Do tego to co mam - czasem grapefruit, pomarancze, mandarynki, , kiwi, sok z cytryny
image
ja robię z wszystkich owoców jakie akurat mam ( czasem dodam coś z puszki np. brzoskwinie, czy mandarynki) dodaje tylko sok z cytryny i dosłownie odrobinę cukru waniliowego bo daje super posmak
owoce w zależności jakie mam pod reką+ dodaje sos- jogurt +rozpuszczona biała czekolada, uważam że sałątka smakuje o niebo lepiej niż z samym sokiem owocowym:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

do góry