Widok

silikonowe foremki: jak piec w nich ciasto?

Nie mogłam znaleźć na naszym forum ani wyguglać nic ciekawego oprócz reklam. Może podpowiecie mi, jak się używa tych foremek? Najbardziej zastanawia mnie wyjmowanie ciasta – czy ciasto powinno być ciepłe czy wystygnięte? I czy da się w tym upiec wszystkie rodzaje ciasta, czy tylko takie które trzeba potem wyjąć? (Mam na myśli to, że półkruchego ciasta z owocami raczej nie wyjmę z takiej formy, a babkę owszem.)
Wyczytałam, że nie trzeba wysypywać mąką ani natłuszczac tych form, czy to faktycznie tak działa?
Będę wdzięczna za informacje i rady.
image
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja ani nie natłuszczam ani niczym nie wysypuję tej foremki - nie miałam najmniejszych problemów z wyciąganiem ciasta (poza jednym przypadkiem, kiedy nie dopiekłam i całość wyszła w dwóch częściach;)) - nic się nie przykleja
Raczej ciepłe ciasto wyciagam - nie lubię, jak mi się ciasto "chłodzi" w foremce, bo wtedy wodą z parowania podchodzi (niezależnie czy blaszka, czy silikonowa foremka)
Osobiście wolę jednak tradycyjną foremkę wyłożoną papierem - spód jest wtedy bardziej chrupiący, też bez problemu wyciągam

dla mnie plusy silikonu:
- nie trzeba nic natłuszczać, wysypywać itp
- nic się nie przykleja
- łatwo wyciągnąć ciasto, bo foremka jest elastyczna

minusy:
- foremka jest elastyczne, wiec ciasto nie ma idealnego kształtu (bo a tu sie wybrzuszy, tu krzywo postawię)
- spód i brzegi są jakieś "dziwne" w smaku, nie są chrupiące
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
rzeczywiście nie trzeba natłuszczać, nic się nie przyklei- bez obaw:) ja mam silikonowe foremki na mufinki i wychodzą super:) wyciągam jeszcze ciepłe ciasteczka, żeby się nie zaparowały za bardzo.. z babką zrobiłabym tak samo, ale ciasto kruche z owocami..nie wiem..;/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
OK, to namówię mamę na ciasto, bo dostała taką foremkę ale boi się używać ;-)
image
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Właśnie kupiłam 2 opakowania foremek made in China i zamierzam z nich skorzystać. Dzisiaj właśnie. Miałam metalowe , roboty z nimi co niemiara, Już mam plan. Owoce dam po upieczeniu .Babeczki kruche na dno galaretka , wiśnie co leżakowały w alkoholu a na to bita śmietana 30% z gorzką czekoladą a co. jak szaleć to szaleć. Już w lodówce gęstnieje. Inne z musem jabłkowym uprzednio przygotowanym jak na szarlotkę c cynamonem, goździkami i bita śmietana przed podaniem oraz z kremem budyniowym to już trzecia propozycja. Biorę się do pieczenia . Zajrzałam aby sprawdzić czy foremki natłuszczamy czy nie. Bo zapomnieli napisać. Pozdrawiam wszystkich
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Kobieta

Bardzo dobry adwokat sprawy spadkowe trójmiasto (26 odpowiedzi)

Tak w temacie możecie kogoś polecić?

Dobry szampon na łupież (46 odpowiedzi)

Dziewczyny doradźcie coś, bo już mi ręce opadają!

Czy suplementacja kolagenu ma sens przy trądziku różowatym? (4 odpowiedzi)

Cześć, czy ktoś z Was próbował suplementacji kolagenem przy trądziku różowatym? Dużo teraz o tym...

do góry