Re: silikonowe foremki: jak piec w nich ciasto?
Ja ani nie natłuszczam ani niczym nie wysypuję tej foremki - nie miałam najmniejszych problemów z wyciąganiem ciasta (poza jednym przypadkiem, kiedy nie dopiekłam i całość wyszła w dwóch...
rozwiń
Ja ani nie natłuszczam ani niczym nie wysypuję tej foremki - nie miałam najmniejszych problemów z wyciąganiem ciasta (poza jednym przypadkiem, kiedy nie dopiekłam i całość wyszła w dwóch częściach;)) - nic się nie przykleja
Raczej ciepłe ciasto wyciagam - nie lubię, jak mi się ciasto "chłodzi" w foremce, bo wtedy wodą z parowania podchodzi (niezależnie czy blaszka, czy silikonowa foremka)
Osobiście wolę jednak tradycyjną foremkę wyłożoną papierem - spód jest wtedy bardziej chrupiący, też bez problemu wyciągam
dla mnie plusy silikonu:
- nie trzeba nic natłuszczać, wysypywać itp
- nic się nie przykleja
- łatwo wyciągnąć ciasto, bo foremka jest elastyczna
minusy:
- foremka jest elastyczne, wiec ciasto nie ma idealnego kształtu (bo a tu sie wybrzuszy, tu krzywo postawię)
- spód i brzegi są jakieś "dziwne" w smaku, nie są chrupiące
zobacz wątek