Widok
skaczące ciśnienie w 8 msc ciąży
nigdy do tej pory nie miałam problemów z ciśnieniem, zawsze wahało się tak w granicach 115/75 120/75 ale od wczoraj jakoś mi skacze, po wstaniu z krzesła, przejściu się po pokoju itp osiąga nawet 136/90 ale jak się położę chwilę i potem zmierzę to wraca do normy... nie wiem czy to już coś groźnego czy nie, kiedy dzwonić do lekarza... mama mi mówi że to normalne na tym etapie ciąży bo jak się ruszam to ciężar już daje o sobie znać i ciśnienie się podnosi ale ja nie jestem pewna. Dziewczyny jakie macie ciśnienie w 33 tc?
nie powinnaś mierzyć ciśnienia po wysiłku... tylko w spoczynku :) nawet nie powinno się 2 razy pod rząd mierzyć ciśnienia - raz po razie :) tylko zrobić kilka minut przerwy :)
mialam problemy z ciśnieniem ok 36-38tc - z tego powodu na koniec 38tc trafiłam na patologię na Klinicznej(na 1 dzień, bo po próbie oksy odeszły mi wody)... ale mi ciśnienie dochodziło do 144/101 albo 146/85, przy 150/100 pielęgniarka nie wiedziała czy mnie wypuścić z przychodni po pobraniu krwi... na Klinicznej przy 1 podejściu na patologię(nie było miejsc i odesłali do domu) miałam 160/110...
dostałam wtedy na kilka dni Dopegyt do łykania...
ogólnie nadciśnienie w ciąży jest od 140/90 ( w ciąży byłam pod kontrolą lekarki z Regionalnego Centrum Nadciśnienia Tętniczego w AM :)
mialam problemy z ciśnieniem ok 36-38tc - z tego powodu na koniec 38tc trafiłam na patologię na Klinicznej(na 1 dzień, bo po próbie oksy odeszły mi wody)... ale mi ciśnienie dochodziło do 144/101 albo 146/85, przy 150/100 pielęgniarka nie wiedziała czy mnie wypuścić z przychodni po pobraniu krwi... na Klinicznej przy 1 podejściu na patologię(nie było miejsc i odesłali do domu) miałam 160/110...
dostałam wtedy na kilka dni Dopegyt do łykania...
ogólnie nadciśnienie w ciąży jest od 140/90 ( w ciąży byłam pod kontrolą lekarki z Regionalnego Centrum Nadciśnienia Tętniczego w AM :)