Widok

skandia

no to chwalcie sie jak komu poszło na skandii?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
daroguru napisał(a):

> Dwa lata temu w innym miejscu skrócili. Dokładnie nie pamiętam,
> ale brakowało np. "ściany płaczu".

Nie tylko tego. Brakowało takze calego podjazdu pod owczarnie takze i jeszcze w jedym miejscu byl podjazd asfaltem. Ten maraton oczywiscie tez byl z tego powodu zrąbany.
Teoria z proboszczem jak najbardziej jest tu prawdopodobna znajac ten kraj i fakt, ze to była akurat niedziela.
pojechalem wolnej bo moja forma jest rok swietlna za to co mialem w 2006 :)
W Matemblewie potrzebni sa ludzie do pilnowania, zeby samochody nie rozjezdzaly maratonczykow. Dojazd do kosciola jest droga publiczna.
Cos mi sie kolacze, ze przy okazji maratonu Golonki ktos mial tam kolizje z samochodem, pozniej byly narzekania ze organizator nie postawil tam nikogo kto zapewnilby bezpieczenstwo kolarzom.

Ola
co do Golonki to:

http://www.mtbgladiator.republika.pl/index.html

koles mial naprawde paskudny wypadek z samochodem na maratonie Golonki - z tym ze gdzies na poludniu Polski, bardzo skomplikowane zlamania nogi...
jak na ironie zderzyl sie z samochodem ksiedza.
teraz pisze ze wybacza...

Langowi trzeba jednak przyznac ze organizacyjnie stoi znacznie wyzej.
Dla mnie Treki bzdury gadają! Jesli trasa była za łatwa i za krótka, to czemu gnali bez opamiętania na metę Mega? Przecież mogli pojechać kolejne kółko, zgadza się?
A tak powaznie, to w 2005 wystartowalem na tej trasie u Golonki (tej z Matemblewem i scianą placzu) byla rewelacyjna. To bylo przezycie. Teraz czegos mi zabraklo (powazniejszych zjadow)?
Może i prawda że pod względem organizowania Lang stoi wyżej niż Golonko. Ale jest jedna taka rzecz....Trasy u Golonki są naprawde trasami górskimi( nie licze Murowanej Gośliny i Krakowa), gdzie przyjeżdzam na mete i mam serdecznie dość. Tam są prawdzwie górskie podjazdy , zjazdy - ogólnie jeśli chodzi o trasy to dla mnie najlepsze w Polsce. Byłem u Langa dwa razy i dwa razy...no cóż trasa taka sobie żeby nie powiedzieć do bani, u Grabka byłem raz w Świeradowie -na start super 11km ostrego podjazdu gdzie jechałem 11-14km/h po asflaciea potem..... za dużo asfaltu, za dużo płaskiego i wkońcu średnia na mecie wyszła koło 26km/h. Także jak dla mnie jeśli chodzi o trasy to Golonko bije wszystkich : Karpacz(ze sniegiem, strumieniamy i super końcówką) , Głuszyca( z przejazdem przez Osówkę,podjazd pod Sowę, końcówka i zjazd do mety), Istebna(brakowało tylko pontonu i płetw:) ) czy Krynica Zdrój (średnia temp ok 4-5stopni i ten zjazd z Góry Parkowej) - te maratony się pamieta. Także ja osobiście jeśli będe mógł to bez zastanowienia wybieram G.G.
RV napisał(a):

> A tak powaznie, to w 2005 wystartowalem na tej trasie u Golonki
> (tej z Matemblewem i scianą placzu) byla rewelacyjna. To bylo
> przezycie. Teraz czegos mi zabraklo (powazniejszych zjadow)?

Mini jechałeś, tam nie było nic. Na mega na początku było kilka podjazdów i zjazdów, fajnych całkiem.
Swoją drogą to przejazd przez sanktuarium w matemblewie w niedzielne przedpołudnie to masakra. Ja wiem jak narzeka na rowerzystów garstka moherowych babci, a tysiąc takich babci skumulowanych w jednym miejscu... wole sobie tego nie wyobrażać :)

_Bolek_ napisał(a):

> Także jak dla mnie jeśli chodzi o trasy to
> Golonko bije wszystkich : Karpacz(ze sniegiem, strumieniamy i
> super końcówką) , Głuszyca( z przejazdem przez Osówkę,podjazd
> pod Sowę, końcówka i zjazd do mety), Istebna(brakowało tylko
> pontonu i płetw:) ) czy Krynica Zdrój (średnia temp ok
> 4-5stopni i ten zjazd z Góry Parkowej) - te maratony się
> pamieta. Także ja osobiście jeśli będe mógł to bez
> zastanowienia wybieram G.G.

Dla mnie maratony MTB nie polegają na wspinaniu się pod pionową góre z rowerem na plecach, a potem zjeżdżanie na tylku, nie polegają też na bieganiu po schodach w piwnicach (sztolniach). To jest wypaczenie MTB.

Do tego czesc zawodnikow nie jezdzi za wlasna kase, tylko za pieniadze sponsorow i musi myslec, aby zrobic promocje. Skandia ma TVP1, TVP Sport, dzienniki, Przeglad Sportowy, Magazyn Rowerowy itd. Golonko ma wielkie zero i tu bedzie przegrywal z konkurentami.
W Kauflandzie są często niezłe promocje :P

TA
RV napisał(a):

> Dla mnie maratony MTB nie polegają na wspinaniu się pod pionową
> góre z rowerem na plecach, a potem zjeżdżanie na tylku, nie
> polegają też na bieganiu po schodach w piwnicach (sztolniach).
> To jest wypaczenie MTB.

ale dla wielu osób to jest właśnie esencja MTB. A jego zaprzeczeniem jest Mazovia MTB (już sama nazwa to lekki oksymoron), inne nizinne maratony z MTB w nazwie czy też kręcenie się w kółko po terenie 5x5km.

Całe szczęście jak na razie mamy spory wybór :)

pozdr
Rafał z całym szacunkiem, ale w gronie uchodzisz za osobe nie majaca pojecia o kolarstawie (rowniez w gronie twoich zawodnikow) i tymi postami faktycznie utwierdzasz Nas w tym przekonaniu.
RV napisał(a):

> _Bolek_ napisał(a):

> To jest wypaczenie MTB.

Wypaczenie? A rozumiesz znaczenie skrótu MTB?
----------------------------------------
|| hamujesz - przegrywasz
Krzyżak napisał(a):

> Rafał z całym szacunkiem, ale w gronie uchodzisz za osobe nie
> majaca pojecia o kolarstawie (rowniez w gronie twoich
> zawodnikow) i tymi postami faktycznie utwierdzasz Nas w tym
> przekonaniu.

Nie wiem jakich zawodników masz na myśli, gdyby nie znał się na kolarstwie to nasz klub nie wyglądałby tak jak wygląda. Więc czasem zastanów się co piszesz i daruj sobie takie uwagi, bo nie masz racji.

Krzyżak napisał(a):

> przekonaniu.

Nie wiem jakich zawodników masz na myśli, gdyby nie znał się na kolarstwie to nasz klub nie wyglądałby tak jak wygląda. Więc czasem zastanów się co piszesz i daruj sobie takie uwagi, bo nie masz racji.

Krzyżak napisał(a):

> przekonaniu.

Kuba, zamknąłeś sobie drogę do Treka tym postem...
Sławek odpisałem Ci na priv, nie chcemy przeciez wojny rozpetac :)
Bolek to trzeba bylo jechac na Langa do Bielawy, na pewno mialbys serdecznie dosc. A dodatkowo przed meta trzeba bylo wspinac sie na oslizgla trawiasta gorke.
Zreszta troche nie roumiem stwierdzenia "miec serdecznie dosc". Po plaskiej jak stol trasie walczac na maxa z innymi tez mozna miec serdecznie dosc.

Nie mi sadzic kto robi lepsze trasy ale liczy sie takze zabawa a u Langa jest dobra zabawa.

A do Golonki nic nie mam i tyle.

Poza tym widze ze wywolalem wilka z lasu hyhy
__o __o __o __o __o
_`\<,_ _`\<,_ _`\<,_ _`\<,_ _`\<,_
(_)/ (_) (_)/ (_) (_)/ (_) (_)/ (_) (_)/ (_)
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
kolarstwo gorskie, to nie kolarstwo po plaskim, jak to czasem niestety wyglada....proponuje obejrzec filmik "Offroad to Athens" - tam dokladnie pokazano jak powinien wygladac MTB :)
do góry