Widok
skaza białkowa / potówki czy trądzik niemowlecy?
Czym się różnią, jakie są objawy? Moja córa ma 7 tygodni od początku jest na Bebilonie, ale od 3 dni dostała pryszczyki na buzi i troszkę na szyi i uszku. Czasem robią się wkoło nich takie czerwone plamy (zwłaszcza jak leży na którymś z policzków) a czasem pryszczyki są zupełnie blade. Staram się dziecka nie przegrzewać ale nie wiem co to jest. Za tydzień mam wizytę u pediatry ale może macie podobne doświadczenia. Czym grozi skaza białkowa?
u mnie bylo to samo, i jedni mowia wysypka hormonalna, a jedni mowia skaza bialkowa ( albo atopowe) chyba sami nie wiedza, moja tez tak byla wysypana jak opisujesz, tez dali jej bebilon pepti, to trwalo z 4 tygodnie, smarowalam mascia robiona 5 razy dziennie, krem oliatum bardzo dobry, i kapiel w oliatum i maka ziemniaczana tez łagodzilo swedzenie i nasza dostawala fenistil,
ja obstawiam trądzik
Trądzik niemowlęcy (łac. acne neonatorum) – bezbolesna dolegliwość skóry, występująca w pierwszych miesiącach życia dziecka. Czas trwania to zazwyczaj kilka dni do kilku tygodni. Przyczyna powstawania trądziku niemowlęcego nie jest znana. Charakteryzuje się on pojawieniem się w okolicach twarzy, szyi, czoła małych krostek, które przypominają potówki i które mogą zamienić się w czerwone plamki. Co znamienne, w miejscach ogrzanych (np. na policzku, na którym dziecko śpi) trądzik jest bardziej widoczny, krostki robią się czerwone. Podczas ochładzania zaś (np. na spacerze) krostki przybierają kolor skóry i wydaje się, że trądzik zanika.
Trądzik niemowlęcy ustępuje samoistnie.
Trądzik niemowlęcy (łac. acne neonatorum) – bezbolesna dolegliwość skóry, występująca w pierwszych miesiącach życia dziecka. Czas trwania to zazwyczaj kilka dni do kilku tygodni. Przyczyna powstawania trądziku niemowlęcego nie jest znana. Charakteryzuje się on pojawieniem się w okolicach twarzy, szyi, czoła małych krostek, które przypominają potówki i które mogą zamienić się w czerwone plamki. Co znamienne, w miejscach ogrzanych (np. na policzku, na którym dziecko śpi) trądzik jest bardziej widoczny, krostki robią się czerwone. Podczas ochładzania zaś (np. na spacerze) krostki przybierają kolor skóry i wydaje się, że trądzik zanika.
Trądzik niemowlęcy ustępuje samoistnie.
Szczerze mowiac nie wydaje mi sie zeby to byla skaza, raczej jak jest skaza to policzki sa mocno wysypane, zreszta wpisz sobie w google skaza bialkowa i grafike to zobaczysz. Pozatym, skazie bialkowej towarzysza tez inne objawy, skora na uszkach tez jest bardzo sucha, i na zgieciach lokci i kolanek. POzatym tez moga byc poorblemy z brzuszkiem, kupami. Ponoc do 1 roku zycia wszelkie wysypki sa raczej normalne u kazdego dziecka, no chyba ze sa naprawde w ostrym stanie.