Widok

skaza białkowa / potówki czy trądzik niemowlecy?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czym się różnią, jakie są objawy? Moja córa ma 7 tygodni od początku jest na Bebilonie, ale od 3 dni dostała pryszczyki na buzi i troszkę na szyi i uszku. Czasem robią się wkoło nich takie czerwone plamy (zwłaszcza jak leży na którymś z policzków) a czasem pryszczyki są zupełnie blade. Staram się dziecka nie przegrzewać ale nie wiem co to jest. Za tydzień mam wizytę u pediatry ale może macie podobne doświadczenia. Czym grozi skaza białkowa?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
u mnie bylo to samo, i jedni mowia wysypka hormonalna, a jedni mowia skaza bialkowa ( albo atopowe) chyba sami nie wiedza, moja tez tak byla wysypana jak opisujesz, tez dali jej bebilon pepti, to trwalo z 4 tygodnie, smarowalam mascia robiona 5 razy dziennie, krem oliatum bardzo dobry, i kapiel w oliatum i maka ziemniaczana tez łagodzilo swedzenie i nasza dostawala fenistil,
moj tez mial tak jak opisujesz, trwalo to 3-4 dni, byl to "wysyp hormonalny", karmie piersia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak Cie cos niepokoi to mozesz podejsc do pediatry bez umowienia zeby luknela na to, to powie czy masz sie nie martwic czy cos robic z tym!!!
nie bojcie sie chodzic do nich z byle pierdola!! od tego są.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
wydaje mi się, że ja to nie swędzi, może nie umie się jeszcze drapać ale nie zauważam jakiegoś specjalnego rozdrażnienia. A czy skazę białkową można dostać po jakimś czasie karmiąc od urodzenia tym samym mlekiem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja obstawiam trądzik

Trądzik niemowlęcy (łac. acne neonatorum) – bezbolesna dolegliwość skóry, występująca w pierwszych miesiącach życia dziecka. Czas trwania to zazwyczaj kilka dni do kilku tygodni. Przyczyna powstawania trądziku niemowlęcego nie jest znana. Charakteryzuje się on pojawieniem się w okolicach twarzy, szyi, czoła małych krostek, które przypominają potówki i które mogą zamienić się w czerwone plamki. Co znamienne, w miejscach ogrzanych (np. na policzku, na którym dziecko śpi) trądzik jest bardziej widoczny, krostki robią się czerwone. Podczas ochładzania zaś (np. na spacerze) krostki przybierają kolor skóry i wydaje się, że trądzik zanika.

Trądzik niemowlęcy ustępuje samoistnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
faktycznie trądzik pasuje - dzięki, zobaczymy co pediatra powie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Szczerze mowiac nie wydaje mi sie zeby to byla skaza, raczej jak jest skaza to policzki sa mocno wysypane, zreszta wpisz sobie w google skaza bialkowa i grafike to zobaczysz. Pozatym, skazie bialkowej towarzysza tez inne objawy, skora na uszkach tez jest bardzo sucha, i na zgieciach lokci i kolanek. POzatym tez moga byc poorblemy z brzuszkiem, kupami. Ponoc do 1 roku zycia wszelkie wysypki sa raczej normalne u kazdego dziecka, no chyba ze sa naprawde w ostrym stanie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

łuszczyca głowy leczenie (5 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

do góry