Widok

skierowanie do szpitala psychiatrycznego

Witam, czy ktoś się orientuje czy lekarz rodzinny może wystawić skierowanie do szpitala psychiatrycznego? czy może to zrobić tylko psychiatra?
Będę wdzięczna za odpowiedź
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
takie informacje są w internecie

O przyjęciu pacjenta do szpitala psychiatrycznego decyduje lekarz izby przyjęć, na podstawie osobistego badania pacjenta.
Przyjęcie bez zgody jest możliwe w trzech szczególnych przypadkach:
- pacjent chory psychicznie stwarza bezpośrednie zagrożenie dla swojego życia lub życia i zdrowia innych osób. Jest to tzw. tryb nagły. Skierowanie do szpitala może wystawić każdy lekarz (najczęściej lekarz pogotowia ratunkowego), w tym - lekarz rodzinny. Taką sytuacją jest np. udaremniona próba samobójcza, czynna agresja z pobudek psychotycznych, majaczenie alkoholowe.
-pacjent stwarza bezpośrednie zagrożenie, ale zachodzą wątpliwości czy jest chory psychicznie - odbywa się na tych samych zasadach, ale czas pobytu w szpitalu na obserwacji nie może być dłuższy niż 10 dni
-tryb wnioskowy - nie ma bezpośredniego zagrożenia, jednak pacjent nie jest w stanie zaspokoić podstawowych potrzeb życiowych, jego stan psychiczny ulega pogorszeniu, a uzasadnione jest przewidywanie, że przyjecie do szpitala poprawi jego stan zdrowia.
Rodzina pacjenta składa wówczas wniosek do sądu rodzinnego, dołączając opinię psychiatry zatrudnionego w zakładzie opieki zdrowotnej.
hej pare lat temu wystarczyl lekarz rodzinny czy z pogotowia ogolny.
nie bylo problemu...
(wiem bo pomagalam w tym)
dziękuje :) i potwierdzam ze lekarz rodzinny moze wystawic skierowanie

Inne tematy z forum Zdrowie

Hiszpańska mucha, jakie macie doświadczenia? (7 odpowiedzi)

Ciekawi mnie tutaj czy ktoś może stosował srodek taki jak hiszpańska mucha i moze napisać swoje...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry