Widok

skierowanie od rodzinnego??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czesc dziewczyny, orientujecie sie moze czy lekarz rodzinny moze dac skierowanie na badanie hormonow tarczycy( podejrzewam u siebie niedoczynnosc.:(, prywatnie te badania troche kosztuja , chcialabym zrobic je z NFZ-u i z nimi juz udac sie do endokrynologa prywatnie... nie wiem czy w ogole oplaca sie isc do rodzinnego w tej sprawie, czy od razu zadzialac we wlasnym zakresie..pozdrawiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aleksandra, jesteś lekarzem? Ja mam chorobę Hashimoto, a USG tarczycy bardzo długo było "bez zmian"... niedoczynność tarczycy można było rozpoznać tylko po objawach i badaniach hormonalnych. Lepiej ostrożnie z takimi radami na forum...

Branie tabletek, mimo, że "do końca życia" zupełnie nie jest uciążliwe.

Ja już nie potrafię wstać z łóżka, jeśli wcześniej nie połknę tabletki i nie popiję jej wodą. Któregoś dnia musiałam pojechać na badania nie biorąc wcześniej pigułki, to cały poranek czułam się tak dziwacznie, jakbym conajmniej zapomiała się ubrać...
Powiedzmy,że już bardzo niedługo będę lekarzem. Cóż, najwidoczniej trafiłaś do złego ultrasonografisty. Sama interesuję się ultrasonografią i powiem tak- w rękach dobrego ultrasonografisty (podkreślam- dobrego i z dobrym sprzętem) USG to b.pomocne narzędzie. Tak jak napisałam- obraz USG może wyprzedzać zmiany w bad. lab. nawet o kilka miesięcy. Poza tym czułość i swoistosć badania USG w wykrywaniu choroby Hashimoto wynosi ponad 90% (to nie jekieś moje wymysły, ale doniesienia naukowe). Sama znam przypadki, gdy bad.lab. jeszcze były w normie, a w USG były już zmiany (u tych osób faktycznie po jakimś czasie rozwinęła się klinicznie jawna niedoczynność tarczycy). To tak w kwestii wytłumaczenia, czemu tak napisałam.Ja nie odradzam badań lab.- broń Boże- zasugerowałam tylko pewną alternatywę dla Kosheen.Kończę już swoje medyczne wywody, bo to przecież Weselnik, a poza tym Kosheen może przecież nie mieć Hashimoto, pomijając już fakt,że może w ogóle nie mieć niedoczynności tarczycy, czego jej życzę.Sorry, trochę się rozpisałam.
niestety wygląda to tak, że lekarz rodzinny ma pewien "pakiet" skierowań. Może dać zlecenie (skierowanie) do specjalisty endokrynologa( kolejki albo płatna wizyta 70-100 zł) i to endokrynolog daje skierowania na konkretne badania.
Lekarze z reguły nie dają skierowań poza "pakietem" ponieważ moga być obciążeni kosztami diagnostyki. Co do badań laboratoryjnych typu TSH, ft3 i tf4 to za jedno cena wynosi zależnie od przychodni ok 20-25 zł.

Podsumowując, bad. laboratoryjne raczej tak, usg tarczycy nie, chyba, ze lekarz na własne ryzyko wystawi Ci skierowanie i potem sam zapłaci za badanie.

do góry