Widok

ślub bez pełnej mszy

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam,
czy któraś z was miała może ślub bez mszy, tylko skróconą wersję?
Czy możecie polecić jakieś parafie w Gdańsku lub na Kaszubach, w których ksiądz bez problemu zgodzi się na taką skróconą wersję?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak, z tego co się orientuje jest to tak sama pełna msza :)

może być jedno, a nie dwa czytania przed Ewangelią, nie ma Credo i inne formy też są krótsze.

Msza z przysięgą moich znajomych trwała ok.30 min...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja myślałam że na ślubach jest tylko jedno czytanie ;). ale może nie zwróciłam na to zbytniej uwagi ;).

czytałam jeszcze o opcji że Młodzi brali ślub "bez zbędnej oprawy" na zasadzie że była msza która jest zawsze w sobotę i potem jak już ludzie wyszli odbyła się przysięga i np Chrzest ich dziecka :).

czyli to zależy od Księdza który prowadzi mszę, bo niektórzy Księża bez żadnej opcji skracania "wyrabiają się" w 30 parę minut :).

Ksiądz z mojej parafii przeprowadza zwykle mszę w niedzielę w przedziale 40-50 minut, więc nie martwię się że ślubna będzie dłuższa niż 40 minut :).
Skoro to interesuje, to odpowiadam: ślub bez pełnej mszy to znaczy ślub bez liturgii eucharystii. Podczas takiej ceremonii jest cała liturgia słowa (początek, Kyrie czyli Panie, zmiłuj się, jedno czytanie, psalm z Alleluja, kazanie). Potem przysięga i dopiero wtedy zaczyna się różnica. W normalnej mszy jest liturgia eucharystii: Ofiarowanie, śpiewy i modlitwy po Ofiarowaniu, Sanctus, czyli Święty, święty, podniesienie itd. Podczas ślubu bez mszy te elementy są pominięte i po przysiędze jest chwila przerwy (muzyki), może jeszcze wcześniej Modlitwa Wiernych, ale nie pamiętam dokładnie, a potem chyba błogosławieństwo Młodej Pary, Baranku Boży, przygotowanie Komunii Św i Komunia. I zakończenie podobnie.

Zwykle na wszystkich mszach ślubnych, nawet w tych pełnych, pomija się Chwała na wysokości Bogu, robi się tylko jedno czytanie i nie ma wyznania wiary.

Tak więc ślub bez pełnej mszyj jest tak naprawdę niewiele krótszy od mszy (może ok. 10 minut) i elementów do grania jest tyle samo co podczas mszy. Po prostu zamiast muzyki na Ofiarowanie gra się w tej przerwie po przysiędze i przed rozpoczęciem przygotowania do Komunii Św.
Msza bez ofiarowania i przeistoczenia to nie Msza! Wtedy nie ma na ołtarzu ofiary.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry