Widok
slub cywilny
Hej Dziewczyny,
mam do Was pytanie: chcielibysmy wziac slub cywilny w Gdansku w styczniu. Problem jest taki, ze wlasnie jestesmy za granica i bedziemy tutaj dluzej. Myslelismy o tym zeby przyjechac do Gdanska na 2 tygodnie i w tym czasie wziac slub i wrocic do UK.
Czy wiecie moze czy to jest mozliwe? Czy da sie zalatwic zaklepywanie terminu i inne zalatwianie domukentow przez Rodzicow? Ja na pewno nie moge przyjechac do Polski wczesniej niz w styczniu, natomiast narzeczony bedzie w polowie pazdziernika, moze on juz wtedy bedzie mogl cos zalatwiac?
Prosze, jak cos wiecie to dajcie znac. Bardzo nam zalezy na slubie. A tak w ogole to ile to kosztuje? Pozdrawiamy,
Jola i Michal
mam do Was pytanie: chcielibysmy wziac slub cywilny w Gdansku w styczniu. Problem jest taki, ze wlasnie jestesmy za granica i bedziemy tutaj dluzej. Myslelismy o tym zeby przyjechac do Gdanska na 2 tygodnie i w tym czasie wziac slub i wrocic do UK.
Czy wiecie moze czy to jest mozliwe? Czy da sie zalatwic zaklepywanie terminu i inne zalatwianie domukentow przez Rodzicow? Ja na pewno nie moge przyjechac do Polski wczesniej niz w styczniu, natomiast narzeczony bedzie w polowie pazdziernika, moze on juz wtedy bedzie mogl cos zalatwiac?
Prosze, jak cos wiecie to dajcie znac. Bardzo nam zalezy na slubie. A tak w ogole to ile to kosztuje? Pozdrawiamy,
Jola i Michal
Niestety,przykro mi ale rodzice wam w niczym nie pomoga dlatego ze musicie byc oboje zeby wyznaczyc termin slubu owobiscie(przez tel sie nie da),podpisac pewien formularz o nbraku przeciwskazan, pokazac dowody,wybrac nazwisko... inne rzeczy juz mozna zalatwiac na odlegosc ale tu musiicie byc niestety razem.Placicie znaczkiem skarbowym-85 zl od pary:-) Chyba ze jak pzryjedziedziecie ustalicie termin jak sie uda i w ciagu tych 2 tyg wezmiecie slub,tak tez mozna.Jesli to nie bedzie w zadne swieto,to powinny byc miejsca wolne tylko liczcie sie z tym ze moz eto byc jakakolwiek godzina czy dzien tygodnia,ale skoro wam to nie gra roli to tylko takie miejsce widze.w styczniu zaklepac miejsce na 2 tyg pozniej czy tam tydzien pozniej i przyjsc na sam slub poprostu:-) Jakies tam godziny i dni na bank beda wolne:-) tylko ze swietami i sylwkiem sa zawsze problemy i trzeba rezerwowac duzo wczesniej-pozdrawiam:-) i powodzenia !
PS Narzeczony tez nic sam nie zalatwi o zeby wam zaklepali termin musicie oboje zlozyc papiery ktore oboje podpisujecie w obecnosci urzednika... A znaczekj kupujecie w urzedzie.Jesli jestescie urodzeni w Gdansku to na 10 min przed zalatwianiemn terminu bierzecie notatke o swoich danych urodzenia zamiast aktu urodzenia a jak spoza Gdanska to odpis skrocony aktu urodzenia( w razie czego to dana osoba moze zalatwiac sama,nie potrzeba 2 osob-tzn Twoj przyszly maz):-)
my mielismy podobna sytuacje bo tez bylismy za granica - rodzice bez zadnego problemu zaklepali w naszym imieniu termin slubu a my wszystkie papiery podpisalismy w Ambasadzie POlski ( my akurat w Wiedniu), wyslalismy je do rodzicow i z tymi dokumentami rodzice wybrali sie do USC i zarezerwowali nam termin slubu. Wiec jak mozesz liczyc na pomoc rodziny wszystko ci zalatwia:) My slub tez bralismy w czasie urlpou , jak na 5 dni przyjechalismy do Gdyni.
Powodzenia!
Powodzenia!
A wiec musicie wybrac sie do Ambasady Polski i powiedziec o waszej sytuacji i ze chcecie podpisac dokumenty o checi zawarcia zwiazku malzenskiego. Jest to oswiadczenie ze nie jestescie juz w zadnym zwiazku malzenskim ani nie spokrewnieni - dokladnie juz nie pamietam ile w Wiedniu placilismy ( albo 20 albo 40E), na pewno jest to drozej niz w Pl ale nie mielismy wyjscia:)
Slub cywilny kosztowal nas 85zl, muzyka kolejne 20zl, no i jak chcecie po slubie szampana to chyba ok 100zl zaplacilismy za 30 osob
Pozdrawiam
Slub cywilny kosztowal nas 85zl, muzyka kolejne 20zl, no i jak chcecie po slubie szampana to chyba ok 100zl zaplacilismy za 30 osob
Pozdrawiam