Widok

slub nie w swojej parafii

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam pytanie chcialabym wziasc slub w nie swojej parafii. czy ksieza z mojej parafii moga miec jakies ale? jak to zalatwic zeby nie robic problemu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
powinnaś mieć zgodę ze swojej parafii- ja też mam ślub poza parafią :))
ok ale nie robil zadnego ale w twojej parafii. mam pojsc i poprosic tylko o zgode?

To niestety nie takie proste, bo po pierwsze: płacić trzeba obu księżom :) A poza tym to wygląda to tak, że w Twojej parafii załatwiasz wszystkie formalności (tam idziesz z aktem chrztu, zaświadczeniem z USC itp) i ksiądz z Twojej parafii wystawia tzw. licencję (ale dopiero po zapowiedziach). Z tą licencją idziesz do kościoła, w którym odbędzie się uroczystość i tyle.

Oczywiście wszystko to zależy również od dobrej woli kapłana, bo ma on pełne prawo, żeby się nie zgodzić. W takim przypadku pozostaje Ci zameldowanie się na terenie parafii, w której chcesz brać ślub. :)

Pozdrawiam.
Fotografia ślubna i okolicznościowa
http://wojciechpiskorski.pl
info@wojciechpiskorski.pl
Albo pójście do parafii narzeczonego, gdzie mogą być bardziej przychylni ;P

imageimage
nasz ksiądz powiedział, że zrobi nam bez licencji :D dzisiaj spisaliśmy protokół i nadal nie ma z tym problemu:) a to jest ksiądz z wieeeeloletnim doświadczeniem, więc widocznie tak można:)
Wszystko zależy od parafii - nie zawsze trzeba płacić dwa razy, ja w swojej rodzinnej nie musiałam.

Podobnie jest z licencją - można ją wyrobić już w wybranym kościele.

Mi osobiście zmiana kościoła nie przyniosła żadnych trudności.
ja nie płaciłam swojemu księdzu za wydanie zgody, nie miałam żadnego problemu, pytał tylko dlaczego taka decyzja i nic więcej; wszystko bez problemu załatwiłam :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Ani my ani nikt ze znajomych nie miał takich przejść jakie Wojciechu opisujesz!
U nas było tak że poszliśmy do mojej parafii, poprosiliśmy o zgodę zapłaciliśmy za to 20zł. Jakiś czas później poszliśmy z zapowiedziami, za nie też daliśmy 20 czy 30zł i nie było żadnego problemu.
Może ja po prostu mam szczęście do "urzędników w sutannie" :) Na szczęście mam to już prawie za sobą, lada dzień odbierzemy "licencję" i będziemy mogli spokojnie wziąć ślub :).
Fotografia ślubna i okolicznościowa
http://wojciechpiskorski.pl
info@wojciechpiskorski.pl
to wszystko zalezy od parafii i proboszcza, proboszcz mojej parafi nie wyrazil zgody abym brala slub gdzie indziej- powiedzial ze niegdy tej zgody nie daje wiec musiy isc do parafii narzeczonego uzyskac zgode wtedy z ta zgoda musimy jechac do parafii w ktorej bierzemy slub tam zalatwia sie reszte formalnosci spisuje sie protokół itd.
midia - tak na prawdę nie moze ci odmówić...
ale myślę, że nim zaczniesz robić "dym" wokół tego co powiedział, to lepiej zacząć od póby załatwienia tej sprawy w parafii u narzeczonego...
image
U nas niestety sytaucja maluje sie w jeszcze czarniejszych barwach, bo oboje jesteśmy z jednej parafii:/ Proboszcz jest nieugiety, ale mamy już na niego sposób:P Pójdziemy razem z babcią mojego T. pobożną i jedną z ulubionych parafianek naszego proboszcza:P
image
Nasz kochany żółwik jest już z nami:*
to nie róbcie tego u siebie tylko od razu idźcie do parafii, w której będziecie ślubować - może ksiądz zrozumie i nie będzie wymagał licencji?
Fajnie by było, ale nawet na to nie licze już. Księża cały czas trąbią z ambony o młodych grzesznikach mieszkających razem i wogóle, a jak już chcą zalegalizować związek to pojawiają się problemy, które sami tworzą:/
image
Nasz kochany żółwik jest już z nami:*
właśnie!!
a słuchajcie taka sprawa: mieszkam z moim J juz 2 lata, ale się nie przemeldowywałam... gdzie jest moja parafia? Tam gdzie mieszkałam z rodzicami czy tu gdzie teraz mieszkam co by oznaczało że mamy wspólną parafię?
image
perfectangel - tam gdzie na kolędzie ksiądz cię w kartotekę wpisał
tzn musisz się dowiedzieć, czy u twoich rodziców ksiądz cię "wykreślił" z kartoteki, czy nie...
np. u nas mój A. mieszka u mnie, ale u niego ksiądz go nie wykreślił z kartoteki i korzystamy z tego twierdząc, że jego parafia, to tamta a nie gdańska (w tym roku nasz gdański ksiądz go wpisał do kartoteki, ale mu powiedzieliśmy co i jak i powiedział, że skoro tam też jest wpisany, to niech załatwia, że niby z tamtej parafii jest) - nie wiem, czy nie namieszałam

generalnie parafia jest tam gdzie mieszkasz (nie liczy się meldunek) - praktycznie, tam gdzie jesteś na kolędzie - bo tylko wtedy księża są w stanie zmienić info o tobie (o ile wcześniej sama się przy tym nie zakręciłaś)

ja bym obstawiała parafię rodziców, o ile oni przy kolędzie wyraźnie księdzu nie powiedzieli, że już u nich nie mieszasz...
image
my kolędy nie przyjmujemy... więc o moim pobycie tu nikt z księży nie wie... ale za to w tym roku przypadkowo trafiliśmy oboje na kolędę do moich rodziców, więc zapewne jestem tam dalej wpisana... trochę szkoda, bo jakbyśmy mieli wspólna parafię to koszty by się trochę ucięły o zapowiedzi ;)
image
wiesz, zawsze dla tych 10-20zł za zapowiedzi możesz pójść i się zgłosić do nowej parafii, że się wprowadziłaś;)
image
chociaż, może skoro mój A. jest dwuparaialny, to zapowiedzi razem damy... taniej wyjdzie;P tylko teściowa byłaby zła, ze u nich na wiosce nie będzie zapowiedzi w kościele o nas;)
image
heheh nie no o ile ksiądz za zapowiedzi nie zażyczy sobie 100, to nie będzie problemu i tak muszę tam skoczyć po papierki z bierzmowania... w sumie to bierzmowanie jest potrzebne? czy tylko chrzest? (chrzest miałam w Poznaniu :))))
image
perfectangel

wystarczy chrzest - info o wszystkich twoich kolejnych sakramentach i tak jest wysyłane do parafii chrztu i tam w księdze odnotowywane, wiec jak bedizes zmiała "swieży" odpis chrztu będize tam również info o I komunii i bierzmowaniu zawarte
image
ha! czyli na dobrą sprawę nie muszę w ogóle pojawiać się w parafii rodziców... zobaczymy w praniu czy ksiądz łyknie to ze mieszkam w innym miejscu od 2 lat i nie raczyłam parafii informować :P
image
hmm... byłaś "niezorientowana";)

a tak serio - to na przykładzie mojego A....
on mieszka już 2,5 roku u mnie
2 lata temu na kolędzie był u nas proboszcz, ale w ogóle nie zwrócił uwagi na mojego A. normalnie jakbym sama była w mieszkaniu...
w zeszłym roku pomyliłam adresy (ja wiem, głupota, ale czekałam, aż będzie info o kolędzie w bloku nr 3, a my mieszkamy w bloku nr 5) - i nie było nas jak była kolęda
w tym roku znów bylismy w dwójkę podczas kolędy, przyszedł fajny "księdzu", pogadaliśmy m.in. o slubie i on zaraz zaczął A. w kartotekę wpisywać, a my mu, żeby nie, bo formalności do slubu na jego wiosce załatwiamy i tam już po kolędzie; ostatecznie wpisał, ale powiedział, by się nie przejmować, tylko formalnosci załatwiać tam gdzie chcemy;) w końcu nie ma daty, z jaką w kartotekę wpisał...

zawsze mozesz podejść do tej parafii co mieszkacie i pogadać... (co to za parafia?)
image
W Rumi - Okrąglak, a slub mamy w innej w Św. Krzyżu, ale też w Rumi :P w sumie to moja ulica jest podzielona na pół i połowa należy do Okrąglaka a połowa do Krzyża... może pójdę do Krzyża i się będę kłócić, że ja myślałam, że tam jest moja parafia :P tam zresztą nauki robiliśmy...
nie no joke - wiem, że oni to juz mają dokładnie obliczone, ktory dom do której parafii należ :)
image
a to o Rumii zupełnie nic nie wiem...
co najwyżej możesz kombinować, ze czemu nie przyjmowaliście kolędy? no bo jak chodziliśmy do tego (drugiego) kościoła, to nigdy nie słyszeliśmy naszego adresu, więc nie wiedzieliśmy, kiedy...
no chyba, że jak ksiądz chodził, to wyraźnie powiedzieliście, że nie przyjmujecie - wtedy takie info jest w kartotece i dym;)
choć, zawsze można powiedzieć, że wy tu dopiero od miesiąca, a wczesniej komuś wynajmowaliście...

tylko... po co sakrament od kłamstw zaczynać załatwiać?
image
moj J właśnie tak powiedział, że w tym roku "dziekujemy"... mnie w domu nie było - byłam w pracy, a on właśnie gdzieś wychodził... dlatego nie wiem co bedzie, z drugiej strony byliśmy na kolędzie u moich rodziców... przypadkiem bo przypadkiem ale byliśmy :P
image
perfectangel - to jak pójdizecie do kościoła, to powiedzcie, czemu "podziękował" za kolędę - że ciebie nie było a on się śpieszył...
image
no trzeba bedzie :) zawsze prawda lepsza niz klamstwo :) zreszta kto chodzi po koledzie w niedziele po slwestrze... bałagan w domu byl bo wrocilismy z podrózy itd nawet jakbym byla w domu to zapewne byśmy podziękowali ;/ a my nawet nie mamy krzyża ani nic ;/
image
A nam ksiądz powiedział, że jeśli w mojej parafii nie będą mi chcieli dać licencji to tylko kłopot dla mojego proboszcza; bo i tak ślub mogę wziąć w innej parafii a w mojej będą musieli dopiąć reszty formalności.
a może coś źle zrozumiałam??:)

Inne tematy z forum Łostowice

Polana Kampinoska (7 odpowiedzi)

W pobliżu powstającego osiedla przyszli mieszkańcy znajdą wszystko co wpływa na komfortowe życie...

Osiedle Maćkowy Potok (16 odpowiedzi)

Inwestycja powstanie na wzniesieniu ulicy Wielkopolskiej (w pobliżu skrzyżowania z ulicą...

Zielona Park (51 odpowiedzi)

Zielona Park, jak sama nazwa wskazuje, zlokalizowana jest w okolicy licznych terenów zielonych. W...

do góry