Widok

ślub w USC - informacje praktyczne (godziny, terminy, inne takie)

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej,
wiem, że jest już tutaj kilka wątków o ślubach w usc, ale po własnych przejściach zdecydowałam się dodać kilka innych informacji, które być może Wam się przydadzą.
1. nie myślcie sobie, że z rejestracją można czekać. lepiej jak najszybciej biec do urzędu i zapisywać się na wolne terminy, bo np. w Gdańsku terminy są zajęte nawet 4 miesiące do przodu.

2. dzień i godzina. niestety, w przypadku ślubu cywilnego ustalenie dogodnej daty i godziny może okazać się prawie niemożliwe. USC w gdańsku udziela ślubów w piątki tylko do 15 (informacja pewna na 90%) a w soboty tylko do 15.30 (!) i późniejsze terminy są pozajmowane na rok wcześniej.
W USC Sopot jest jeszcze gorzej - w sobotę można wziąć ślub do 12 (a później pewnie zabawiać gości wycieczką krajoznawczą aż do wieczora i wesela :/).
Obdzwoniłam kilka urzędów w okolicy i to moje spostrzeżenia: Żukowo i Pruszcz Gd.- w sobotę nie udzielają ślubów.
Kolbudy - śluby udzielane w soboty - aż do 16! Kolejek brak.

3.Godziny pracy urzędów: wiadomo, urzędnik nie poczeka, aż wrócimy z pracy, ale jest jeden plus. Oświadczenie można złożyć przed kierownikiem dowolnego USC w polsce a potem zawieść do tego, w którym chcemy mieć ślub. Np. jeśli komuś wygodniej wyrwać się do urzędu w Gdyni, a ślub ma być w Pucku, to jest taka możliwość. Nie dajcie się zbyć urzędnikom. W takim przypadku można też wystąpić o zwrot opłaty skarbowej - oddają z automatu.

4. Jeśli chce się wziąć ślub na terenie tego samego USC, w którym zostało się zarejestrowanym - nie trzeba mieć ze sobą odpisu aktu urodzenia.

mam nadzieję, że przydadzą się Wam moje doświadczenia z urzędami.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
obecnie (rok 2016) w sopocie udzielają ślubów w soboty do godziny 13.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Wesele

czy to dobry pomysł na prezent? (53 odpowiedzi)

Doradźcie mi proszę czy jednodniowy romantyczny wyjazd z noclegiem kolacją przy świecach i...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

do góry