Widok

ślub w USC - informacje praktyczne (godziny, terminy, inne takie)

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej,
wiem, że jest już tutaj kilka wątków o ślubach w usc, ale po własnych przejściach zdecydowałam się dodać kilka innych informacji, które być może Wam się przydadzą.
1. nie myślcie sobie, że z rejestracją można czekać. lepiej jak najszybciej biec do urzędu i zapisywać się na wolne terminy, bo np. w Gdańsku terminy są zajęte nawet 4 miesiące do przodu.

2. dzień i godzina. niestety, w przypadku ślubu cywilnego ustalenie dogodnej daty i godziny może okazać się prawie niemożliwe. USC w gdańsku udziela ślubów w piątki tylko do 15 (informacja pewna na 90%) a w soboty tylko do 15.30 (!) i późniejsze terminy są pozajmowane na rok wcześniej.
W USC Sopot jest jeszcze gorzej - w sobotę można wziąć ślub do 12 (a później pewnie zabawiać gości wycieczką krajoznawczą aż do wieczora i wesela :/).
Obdzwoniłam kilka urzędów w okolicy i to moje spostrzeżenia: Żukowo i Pruszcz Gd.- w sobotę nie udzielają ślubów.
Kolbudy - śluby udzielane w soboty - aż do 16! Kolejek brak.

3.Godziny pracy urzędów: wiadomo, urzędnik nie poczeka, aż wrócimy z pracy, ale jest jeden plus. Oświadczenie można złożyć przed kierownikiem dowolnego USC w polsce a potem zawieść do tego, w którym chcemy mieć ślub. Np. jeśli komuś wygodniej wyrwać się do urzędu w Gdyni, a ślub ma być w Pucku, to jest taka możliwość. Nie dajcie się zbyć urzędnikom. W takim przypadku można też wystąpić o zwrot opłaty skarbowej - oddają z automatu.

4. Jeśli chce się wziąć ślub na terenie tego samego USC, w którym zostało się zarejestrowanym - nie trzeba mieć ze sobą odpisu aktu urodzenia.

mam nadzieję, że przydadzą się Wam moje doświadczenia z urzędami.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
obecnie (rok 2016) w sopocie udzielają ślubów w soboty do godziny 13.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Wesele

Dj Waldzior (7 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

dobry...i nie drogi dentysta (55 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry