Widok

slub z miłosci czy z przymusu??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
ale sie wkurzylam... zadzwonili do mnie znajomi z gratulacjami ze sie pobieramy i od razu tekst w stylu to na kiedy termin porodu?? Czy wszyscy ludzie ktorzy biora slub robia to bo wpadli???!!! bo ja juz nie kumam. Telepie mnie jak slucham takich tekstow no i jeszcze te docinki tacy mlodzi to napewno dziecko w drodze. A zreszta co ich to obchodzi.

Sorki ale mnie ponioslo...

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a jesteś w ciąży, że Cię to tak rusza? Mnie śmieszyło :) mam nie najlepsze zdanie o osobach, które w ten sposób myślą i po prostu się nimi nie przejmuję. Polecam taki sposób :) po co się stresować niepotrzebnie

Spełnij marzenie chorego dziecka www.trzebamarzyc.org

no co ty nie jestem jak bym byla w ciazy to bym nie zdecydowala sie na slub tylko po urodzeniu. ja wiem mnie to tez nie ruszalo ale moja cierpliwosc sie konczy...

image
image
Mnie za to zdenerwował ksiądz jak poszliśmy ustalać termin.Byliśmy z synkiem, który ma rok i siedem miesięcy, żeby nie było ;), no i już w sumie mamy wychodzić, gdy ksiądz mówi, no a na nauki pochodźcie choć w sumie jest Wam to nie potrzebne i powiedział to tak ironicznie i z przekąsem, że się wkurzyłam.
http://www.maxmodels.pl/poleczka.html wizaż makijaż

poleczka napisał(a):

> Mnie za to zdenerwował ksiądz jak poszliśmy ustalać
> termin.Byliśmy z synkiem, który ma rok i siedem miesięcy, żeby
> nie było ;), no i już w sumie mamy wychodzić, gdy ksiądz mówi,
> no a na nauki pochodźcie choć w sumie jest Wam to nie potrzebne
> i powiedział to tak ironicznie i z przekąsem, że się wkurzyłam.

ja bym byla zadowolona gdyby mi powiedzial ze na nauki niemusze chodzic ,tez mamy corkę 13mc,,

imageimage
u mnie tez bylo jedno pytanie "czy ich corka w koncu bedzie miala kuzynke lub kuzyna " a jak powiedzialam ze nie to oni szkoda - ale ja to odebralam jako zart wiecej luzu

ale ja mam wrazenie ze wszyscy mysla ze teraz jezeli ktos decyduje sie na slub to tylko dlatego bo jest dziecko w drodze.. a nie mozna tak zwyczajnie tylko dlatego bo dziecko???

image
image
tak bywalo przez ostatnie kilka lat ze na np 10 slubow prawie polowa 4-5 byla "bo dziecko w drodze" tak przynajmniej zaobserwowalam wsrod znajomych z otoczenia a pozatym gdzies czytalam ze teraz moda jest na bycie singlem albo pozno brac slub wiec moze dlatego ludziom takie pomysly do glowy przychodza

Jest nawet specjalna kategoria w GUS na śluby zawierane w czasie ciąży - nazywa się to jakoś małżeństwa zawierane dla ratowania rodziny - do koszyka wędrują pary którym urodziło się potomstwo wczesniej niż 9 miesięcy od daty ślubu.

Moja rodzina ciągle pytała kiedy ślub a ja zawsze mówiłam, że najpier beda chrzciny. Jednak jeszcze się nie doczekaliśmy potomstwa i najpierw będzie ślub. A jak sieokazało że cywilny to rodzina znów niezadowolona bo dla nich cywilny to nie ślub. Także nie ma co się przejmować gadaniemi robić swoje.

image
a mnie wkurzyła babka , która prowadziła nauki i zapytała z jakiego powodu ludzie biorą śluby? i większość powiedział ze z miłości, A ona na to ze ogólnie są 4 różne powody: z przymusu, z rozsądku, z miłości i jesscze jakiś którego nie pamietam i podsumowała ze największe szanse na przetrwanie mają te zawarte z rozsądku. Mnie zatrzęsło, bo jestem idealistką i wierzę w miołosć.
pewnie ta babka jest stara panna i zazdrosci milosci innym ludziom, Nam na szczescie nie zadawano takich pytan, a gdybym byla w ciazy bedac panna to najpierw urodzilabym a dopiero wzielabym slub.

ja tez nie meczylabym ani dziecka ani siebie
tak sobie mysle i na 6 wesel z ostatnich 5 lat na ktorych bylam to 3 panny byly z brzuchem i to dosc wysoko

co was obchodzi co myślą inni, czy bierzesz ślub z brzuchem czy bez to co nosisz w sercu się liczy najbardziej , ta co bierze ślub z brzuchem to co nimy nie z miłości wychodzi za mąż? a może z większej miłości niż ty czy ja.

image

image

Dzięki, Polcia, bo już myślałam, że wszystkich pokręciło.
też jeszcze kilka lat temu obserwowałam "wysyp" ślubów z powodu ciąży...

teraz moim zdaniem to się zmieniło... :)

osobiście nigdy nie wyszłabym za mąż tylko i wyłącznie z powodu ciąży :) to dla mnie za mały "powód" do składania takiej przysięgi ;)

ja tez nie rozumiam ludzi ktorzy biora slub bo rodzice im kazali czy namowili,jak to moze byc ze ktos cie zmusza do tak waznej decyzji a po drugie to sila tam zaciagnac nie moga.

image
moja przyjaciółka wzieła ślub własnie dlatego ze ,,tatus,, im kazał
( spodziewali sie dziecka ) teraz są juz po rozwodzie......takie sa efekty małżeństw z przymusu...nie mówie, że to reguła ale czesto tak jest.....

A mysmy czekali, teraz nasza córeczka ma prawie trzy latka i bedzie idealna do "wykorzystania" w kosciółku :-D
Poza tym czy to wazne.......... Staże, ciąże jezu...... Z miłości się chyba przysięga nie ?? :-)

MamaMarty napisał(a):

> Z miłości się chyba przysięga nie ?? :-)

przynajmniej - powinno ;)

mama marty u nas jest podobnie nasza córeczka będzie miała niecałe 3 latka na naszym ślubie :)

córcia nr1
image

córcia nr2
image
kurcze moja ma 1,5 roku wiec raczej m iobraczek niepoda,predzej by je zjadła

imageimage
demolka, a ile masz lat? takie pytanie częściej pada jak się wychodzi zamąż w wieku 22-3 lat :) jak się jest w moim wieku, no to się słyszy ... nooo, nareszcie się zdecydowaliście, już czas na was :))

pomyśl, co jest bardziej wkurzające ?? :PPPP

papilio1@op.pl
No wlasnie, a ile masz lat ze sie tak pytaja? ja mam 21 i jeszcze ani razu sie mnie o to nikt nie spytal i dobrze,,, bo tez bym sie tak zdenerwowala jak ty, chociaz tez nie jestem w ciazy;-)

image
image
wiele racji jest w tym co piszecie, ludzie maja dziwne teksty...

w moim przypadku jest jeszcze ciekawiej, bo w dniu slubu bede z moim chlopakiem od 10 miesiecy ;)

teksty byly przerozne, od ciazy poczynajac na pukaniu sie w glowe konczac. wiadomo, wszyscy ode mnie wiedza lepiej co dla mnie dobre ;)

najlepszy byl moj byly chlopak, z ktorym bylam prawie 5 lat, a rozstalam sie na ok pol roku przed rozpoczeciem obecnego zwiazku. okreslil, ze po prostu szukalam sobie na gwalt meza, bo w czerwcu koncze 30 lat ;))

ten tekst chyba rozbawil mnie najbardziej!

pozdro dla wszystkich ankara napisał(a):

> No wlasnie, a ile masz lat ze sie tak pytaja? ja mam 21 i
> jeszcze ani razu sie mnie o to nikt nie spytal i dobrze,,, bo
> tez bym sie tak zdenerwowala jak ty, chociaz tez nie jestem w
> ciazy;-)
>
>
no to wspolczuje, ja bym sie bardzo o cos takiego zdenerwowala... ale pewnie sie mnie o to nie pytaja bo mnie znaja i dla rodzinki moze to oczywiscie ze po tylu latach znajomosci czas na slub;-) fajnie to brzmi bo mam tylko 21 lat;-) ale znamy sie dlugo;)

image
image
a jeszcze coś mi się przypomnaiło :)
staramy się o dziecko, to znaczy przymierzamy sie, by zajść :) wiec jesli będę brała ślub w ciąży to żadna tragedia dla nas, a razcej szczęście :) ale kto wie, pewnie nie raz usłyszymy od niezyczliwych, że złapałam go "na dziecko" :)

papilio1@op.pl
Izaqueen,
my w piątek spisywaliśmy protokół i wtedy wypisywaliśmy takie orzeczenia,że zdjemy sobie sprawę z mogących wystąpić konfliktów itp itd, oraz to,że M.nie będzie "przeszkadzał" w moich praktykach religijnych i wychowaniu dzieci po katolicku.
Ksiądz powiedział,że teraz musi wysłać do kurii. Pytaliśmy czy jest możliwość,że coś pójdzie nie tak,on stwierdził,że jeszcze nigdy mu nie odmówili;) Też myśleliśmy,że to trzeba szybciej załatwiać,ale ksiądz powiedział,że ok. 3 miesiące przed ślubem przyjść i wszystko za jednym zamachem się załatwi.
U mnie sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana, bo M. ma chrzest i komunię-więc zgodnie z prawem kościelnym jest wyznania rzym-kat. No ale,że tak się deklaruje(jako niewierzący) bierzemy taki ślub-bo chcę by to było prawdziwie i szczerze.
Byłam na takim ślubie i wszystko jest identycznie tylko strona niewierząca nie mówi np.:"Tak mi dopomóż Panie Boże ...."
Jak ktoś nie wie to nawet nie zauważy:)

image
No to wypowiem sie ja...rozwódka :-p
Z moim mezem znalismy sie....dlugo jako znajomi. Po 2 latach bycia razem zaszlam w ciaze. Urodzila nam sie sliczna i wspaniala pod kazdym wzgledem corka. 2 miesiace po jej urodzeniu wzielismy slub - cywilny na lipiec tego samego roku ustalilismy slub koscielny, wesele itd..... Skonczylo sie na cywilnym bo do koscielnego nie wytrwalismy...Jestem 2 lata po rozwodzie, przez 4 lata nie rozmawialam ze swoim bylym mezem, a dzis...... znow jestesmy razem - chyba :-p hehehe - zart, jestesmy razem.
Nigdy niczego nie wiemy na 100%.... My tez sie kochalismy ale cos jednak bylo nie tak... Moze bylismy za mlodzi i zycie rodzinne nas przeroslo... Dzis jest inaczej jestesmy dojrzalsi, wiemy czego chcemy... bynajmniej ja.
Zycze Wam aby Wasze malżeństwa byly w 100 % udane i zebyscie przetrwali wszystkie proby razem :-)

image
image
A patrząc na to z innej strony... Przez trzy lata naszego wspólnego mieszkania i życia nikt nie zapytał, czy planujemy dziecko. Po decyzji o ślubie, pytają co chwilę. Czyli dziecko można mieć tylko po ślubie, tak?

image

image
Jak powiedzielismy znajomym,przyjaciolom i rodzinie o planowanym slubie to wiekszosc komentarzy byla: "No wkoncu":):)
Teraz co niektorzy dopytuja sie o dziecko,co mnie strasznie wkurza,ale usmiecham sie tylko i mowie "wszystko z czasem":):)
Pozdrawiam wszystkich..
Czarna21 ile masz lat?? ile jestescie razem:)??

image
image
Demolka, moze twoi skladaja wam zyczenia i pytaja o ciaze opierajac sie na wlasnym doswiadczeniu??? Ja bym sie tylko smiala:)

Inne tematy z forum Wesele

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

do góry