Widok

sosy z paczek

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
czy dajecie dzieciom powyzej 4 lat sosy z paczek?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja takich sosów, zup z paczek sama nie jem i dziecku tym bardziej nie daję :-) żadnych kostek rosołowych i veget też nie używam.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiedyś używałam, jak jeszcze dzieci nie miałam, ale stwierdziłam, że nie ma co się truć :) a tym bardziej dzieci
kostek rosołowych też nie używam, ble
ale o jakie konkretnie sosy chodzi? typu Uncle's Ben ze sloika?
ja sama jem, ale dziecko nie lubi, wiec problem z glowy ;-)
gorsze świństwa dodają do codziennej żywności,jecie i nawet nie wiecie co tam się znajduje w wędlinie czy parówce,zresztą wszędzie,sery żółte czy nawet twarogi.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3
to chyba logiczne że osoby uważające na sztuczności w żywności skoro nie kupują sosów z paczki, veget itp to zwracają również uwagę na sery wędliny itp.

Mamy jeszcze mleczarnie, produkcję domową i inne pewne źródła:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Właśnie o to chodzi nie dość, że wszędzie dodają jakieś świństwo i tego już ciężko uniknąć, więc nie będę świadomie robić sosów z paczek - choć na to mam wpływ :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie robię takich sztucznych sosów :] nie demonizuję ich składu ;) ale zwyczajnie mi nie smakują :] wolę sama zrobić sos :]
CHODZI MI O TAKIE SOSY JAK CIEMNY WINIARY Z PACZKI...
skrobia ziemniaczana, mąka pszenna parowana, skrobia modyfikowana, aromaty, tłuszcz roślinny utwardzony, sól, cukier, ekstrakt drożdżowy, koncentrat pomidorowy suszony, mąka ryżowa, waryzwa suszone (cebula, czosnek), maltodekstryna, barwnik E150c, substancja wzmacniająca smak i zapach E635, przyprawy (pieprz czarny, liść laurowy)

E635 to mieszanina soli disodowych kwasów inozylowego i guanozylowego

Brzmi smakowicie.

Nie, nigdy nie planuję czegoś takiego jako dodatku do obiadu dla nikogo :-]
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
My jak jeszcze nie mieliśmy dziecka to jadaliśmy takie sosy chociaż wiem że są bardzo nie zdrowe, ale odkąd mamy dziecko ani razu czegoś takiego nie jedliśmy, a małej to już na pewno bym nie dała. Sosy robię teraz sama i są o wiele lepsze od tych z paczki.
niestety jemy

a to dlatego ze nie umiem sama zrobic sosu
czy ktos moze podac przepis do gulaszu badz bitek
przecież jak robisz gulasz czy bitki to sos sam powstaje
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też nie umiem robić sosów,jak wyciągam pieczeń to ta woda taka słona od przypraw,wogóle bez smaku.Podpowiedzcie jak robicie sosy,czy podlewacie mięso jak sie piecze w piekarniku czy jak,a gulasz wieprzowy a już najgorzej mi doprawić i stworzyć z tego sos z indyka czy piersi z kurczaka jak robię z warzywami,wtedy najlepiej mi dac smietankę i taki śmietanowy wychodzi.
to ja chyba jakos dziwnie robie bo dla mnie ten sos jest słaby i z ryzem czy kasza wychodzi za suchy
Ja jak robię bitki czy gulasz to staram się dość dużo wody nie zostawiać tylko tak żeby mięso było przykryte i zaklepuję śmietaną wymieszaną z mąką zwykłą i ziemniaczaną i wychodzi pyszny gęsty sos idealny właśnie do kaszy czy ryżu.
ja dodaje do sosu np jak robie gulasz cebule,czasem papryke,lyzke koncentratu.albo marchewke mozna selera pietruszke wrzucic,zmiksowac i wychodzi gesty sos( razem z wywarem z mięsa)
Agitka - jeśli chodzi o gulasz lub bitki - mięsko(wieczorem kroję w kostkę, przyprawiam, zostawiam na noc w lodówce) trzeba dokładnie oprószyć mąką i dobrze podsmażyć - żeby było dobrze przyrumienione :]

na tym samym tłuszczu podsmażam pokrojoną drobno cebulkę :]

wszystko przekładam do garnka (u mnie zamykana patelnia Zepter, smażę na Tefalu), podlewam małą ilością wody(w razie potrzeby powtórzyć dolewanie po jakimś czasie), dodaję listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i duszę na małym ogniu :] po jakimś czasie dodaję słodką paprykę :] czasem troszkę ostrej :] czasem przeciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalskie - wg nastroju :)

ogólnie ta cebulka rozpada się podczas duszenia i sama zagęszcza sos :]
Sosiki robię tak jak AgusiaGda najważniejsze to żeby mięsko było obsypane mąką i podsmażone, ja często podsmażam w tym samym naczyniu co później duszę ( szybkowar, większa patelnia) i doprawiam już według smaku :-)
A sos z pieczeni zagęszczam zasmażaną mąką na maśle i jeśli jest potrzeba to dodaję wody i doprawiam (np. ocet, koncentrat, śmietana, musztarda, zioła itp. )
a macie jakis przepis na sos np do mielonych albo do schabowych bo tu nie dusimy miesa i nie "wychodzi" sos?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry