Re: sosy z paczek
Korba - po co do schaboszczaków sos???
mielone też są najsmaczniejsze prosto z patelni ;)
ale jeśli już czasem robię sos do mielonych - to podstawą jest sos beszamelowy :]...
rozwiń
Korba - po co do schaboszczaków sos???
mielone też są najsmaczniejsze prosto z patelni ;)
ale jeśli już czasem robię sos do mielonych - to podstawą jest sos beszamelowy :] ogólnie są 2 rodzaje - beszamel robiony na mleku/kremówce lub beszamel na bulionie :]
do beszamelu można dodać co się chce - podsmażoną cebulkę z pieczarkami i trochę zielonej pietruszki, sól, pieprz - masz sos pieczarkowy.
dużo koperku i przyprawy - powstanie sos koperkowy :]
musztarda + przyprawy - masz sos musztardowy :]
chrzan + przyprawy - kłania się sos chrzanowy :]
śmietana + tarte warzywa + przyprawy - sos jarzynowy :]
łatwy sos pomidorowy? podsmaż mąkę z masłem, żeby zrobił się taki lekko płynny kit ;) wcześniej w miseczce dokładnie wymieszaj mleko z koncentratem pomidorowym :] ten kit podlewaj stopniowo "różowym mlekiem" ;) cały czas mocno mieszając żeby nie było grudek :)
na koniec doprawić :] można dodać koperek :]
za dawnych czasów, gdy sos beszamelowy wydawał mi się "czarami i magią" ;) robiłam tak - jakaś tam podstawa na sos w garnku - czyli nagotowany smak przy gotowaniu pulpetów albo trochę rosołu lub bulionu (nawet z kostki) + składnik przewodni (czyli koper albo podsmażona cebulka z pieczarkami lub koncentrat pomidorowy itd.) :] a w miseczce mąka (na oko 1-2 czubate łyżeczki) i odrobina zimnej wody - dokładnie wymieszać najlepiej trzepaczka ;) żeby nie było grudek :] wlać to do "sosu" aby go zagęścić :] doprawić wg potrzeb :]
Jak pisałam wyżej - nie demonizuję składu takich sosów z torebki ;) używam jarzynki/vegety, kostek rosołowych, sosów do surówek(w proszku) :P
mi najzwyczajniej nie smakują te sosy proszkowe niby pieczeniowe, pieczarkowe itd. :]
zobacz wątek