Widok

spowiedź

Wesele Temat dostępny też na forum:
dziewczyny... czy ktorać ma już pierwszą spowiedź "przedślubną" za sobą??
piszę do panien mieszkających ze swoimi N... :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem, czy to ci coś pomoże, my się stale spowiadamy - jeszcze bez "ślubnej" karteczki

ale o takich sprawach nie napiszę na forum, najwyżej na maila agandrzej@o2.pl
image
ja niestety nie chodzę często do spowiedzi a to z takiego powodu, że mieszkam ze swoim N i współzyję bez ślubu... a to już grzech. Przeczytałam na innym forum, że ksiądz nie dał rozgrzeszenia ale podpisal karteczkę... i nie wiem o co chodzi;) czy wystarczy mieć podpisaną karteczkę, a karteczkę można dostać bez rozgrzeszenia??

może moje pytanie jest głupie ale wolę się przygotować niż gadać głupoty księdzu na spowiedzi..

ogólnie jestem przeciw spowiedzi w naszym wydaniu, myślę że każdy sam przed Bogiem odpowiada za swoje grzechy i wystarczylaby spowiedź powszechna podczaas mszy... krępujące jest opowiadać komukolwiek o tym, że sie często mówi "kur..." albo że zazdrości sąsiadce butów
my mieszkamy ze sobą, ale wczesną jesienią przestaliśmy sypiać;

zastanówcie się - może warto spróbować 'celibatu" własnie od tej pierwszej spowiedzi? by poznać drugą osobę
szczerze powiem - nie jest łatwo, ale dużo więcej ze sobą rozmawiamy i uczymy się siebie...
nie mówiąc już o tym, jak bardzo na noc poślubną się szykujemy:D
image
ja w nic poślubną mam rzamiar się raczej bawić;)) jakoś trudno mi sobie wyobrazić baraszkowanie kiedy goście weselni bawia się na dole w sali a my uprawiamy kamasutrę w pokoju hotelowym;))

być może warto się wstrzymać, można pomysleć;)
Ja i mój narzeczony mamy już tą pierwszą spowiedź przed ślubną za sobą.
Zaliczyliśmy ogromną wpadkę... oboje zapomnieliśmy powiedzieć o tym że współżyjemy, ponieważ zarówno ja jak i on nie traktujemy tego jako grzechu, skoro od 10 lat jesteśmy parą.
Ksiądz sam zapytał o tę kwestię, wolę nie mówić co się działo jak powiedziałam, że współżyję z narzeczonym.
Dodam, że ok 40 min byłam przy konfesjonale - mój narzeczony podobnie. Jednak oboje dostaliśmy rozgrzeszenie.
image
Dużo zależy od księdza i jego osobistego pojęcia. Jeśli mogę cokolwiek doradzić przyszłym pannom młodym - lepiej się ze spokojem wyspowiadać, choć w wielkim stresie, niż z jakimiś zatajeniami wchodzić w nowe małżeństwo, nowe życie. Nawet jeśli ksiądz będzie nieprzyjemny, to w dniu ślubu cała ta sytuacja nie będzie miała znaczenia - staniecie się małżeństwem, w którym współżycie i wspólne mieszkanie to niemal obowiązek! ;)

Powodzenia, Dziewczyny!
też mamy to jeszcze przed sobą.. zobaczymy, co będzie..
my byliśmy wczoraj, troche pozno ale nie dostalismy karteczek od ksiedza i musielismy sie isc upomniec. Przed spowiedzia bardzo sie stresowalam ale bylo ok :) zalezy na jakiego ksiedza trafisz :)
image
image 05.06.2010r.
ja ciezko to widze...
image
ja tam nie mam zamiaru mówić o współżyciu, dla mnie to nie grzech i koniec! :)
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
kaja - wiara to nie koncert życzeń - to, że sobie wmawiasz, że coś nie jest grzechem, to nie znaczy, że nim nie jest...
Pięknie to napisałaś - BRAWO !

Jeżeli już ktoś decyduje się na ślub Kościelny - to raczej powinien robić to dla siebie i potrzeby ducha - zgodnie z zasadami wiary
A jeżeli nie, to po co wogóle brać ślub Kościelny ... - niektórzy chyba powinni głęboko się zasatnowić - dlaczego tak naprawdę biorą ten ślub ... i czy powinni go wogóle brać...
z tego co wiem, osoby które mieszkają i współżyją, powinny mieć jedną spowiedź przedślubną, przed samym ślubem, z racji tego, że przy braku chęci poprawy nie dostaną rozgrzeszenia...
nusia, dokładnie..

ale my bedziemy musieli chyba miec w dzien slubu taka spowiedz...
image
roksana, wszystko da się zrobić ;)
nam to samo ksiądz powiedział...jedna spowiedź i to najlepiej w dniu ślubu albo dzień przed żeby nie miało się za dużo czasu aby zgrzeszyć ;)
stracha mam nie powiem :P
image
Marciocha jezeli chodzi o zgrzeszenie to wiesz. .:P nie wyobrazam sobie zeby moj R spał na podłodze wprzed dzien slubu :P
a nawet niektorzy w drodze do kosciola potrafia zgrzeszyc .. hehe :D
image
ja mam taki plan żeby na tą noć przed samym ślubem mojego R wydelegować do teściów :D
też w tym celu abym mogła się spokojnie od rana przygotowywac, no i żeby mnie nie widział w sukni za wczesnie :P
image
w ogóle przez Ciebie napisałam mojego "R" hehe mojego S oczywiście :P
image
Marciocha ja tez tak myslalam.. ale on mieszka 60 km za gdańskiem, a jak beda korki ?? i nie zdarzy to piątek jest ;P albo zapomni pojechac do kwiaciarni ?? :D
image
oj Marciocha.. po ostatniej wizycie u Ciebie w pracy widze cos sie swieci hehe :D
a w ogole zapomnialam was sobie przedstawic.. nie wiem czemu, dla mnie bylo oczywiste ze go znasz .. :D
image
no przy takiej odległości to się nie dziwię ;)
zboczyłyśmy z tematu :P
image
dla mnie to wszystko jest CHORE.
my mimo, ze mieszkamy razem mamy 2 spowiedzi...
image
[/url]
dlaczego tak? :o
image
my tez mamy 2... ale naszczescie zostala juz tylko jedna :P
image
image 05.06.2010r.
no bo w sumie znam...z opowieści :D

bez sensu z tymi dwiema spowiedziami :/
image
jak rozmawiałam z "naszym" ksiedzem w październiku, gdy decydowaliśmy się na celibat, to on rozmawiając ze mną powiedział, że jak nie wytrwamy, to trudno, ale mamy być szczerzy; i w takich przypadkach RACZEJ jest wtedy jedna spowiedź, zeby, jak to ujął, "nie robić durnia z Pana Boga" - że my postanawiamy poprawę, ale tak na prawdę nic nie robimy w tym kierunku...

nie jest to jednak odgórnie przyjętą norma, ta jedna spowiedź

natomiast nie wyobrazam sobie, żeby mój A. tak nei potrafił nad sobą zapanować, by leżąc obok mnie MUSIAŁ - bo co bedzie jak nie bedzie można? bo choroba? bo po porodzie?
image
AgaB ale to chyba inna 'bajka' z tą chorobą i porodem :)
image
U nas tez bedzie celibat miedzy pierwsza spowiedzią w druuga, ale my mieszkamy osobno to bedzie łatwiej ;)
image

to chyba zalezy od kosciola, od ksiedza czy karze 2 spowiedzi zaliczyc czy tylko jedna. Mowił, że ta pierwsza ma byc dokladna z całego życia...
u nas zeby nie bylo celibatu to musielismy pojsc w czwartek przed slubem na 1 spowiedz a w piatek na druga :P no i moze tak byśmy wytrzymali :P
image
[/url]
roksana - na pewno:)
tylko wiesz... ja mam pewność, że mój przetrzyma, a nie stwierdzi, że nie da rady i zacznie czegoś z boku szukać...

po prostu wybacz, ale ja nie widzę problemu w jednodniowej abstynencji, czy śpimy, czy nie w jednym łóżku

ale wchodzimy na obszary intymne i chyba bezsensowna jest dyskusja na forum, bo kazdy z nas inaczej czuje, inaczej myśli, a forum, choć służy wymianie myśli, to nie tak płynnie jak zwykła rozmowa i łatwo tu o niedopowiedzenia, czy złe zrozumienie i można poczuć się urażonym...

natomiast myślę, że jak spowiadającemu ksiedzu (o ile dostanie się "wymóg" dwóch spowiedzi) powie wprost, że wiecie, że nie ma szans na poprawę (grzechu cudzołóstwa) przed ślubem, ale bierzecie ślub i w ten sposób zerwiecie z tym grzechem, to o ile nie traficie na jakiegoś dziwaka, to z rozgrzeszeniem, czy bez, karteczkę podpisaną bedziecie mieli
bo karteczka jest na spowiedx, a nie na rozgrzeszenie

natomiast odpuściłabym sobie opowiadanie księdzu swojej teorii na temat tego, co jest a co nie jest grzechem; chcecie wziąść ślub w Kościele Katolickim więc jakby z założenia przyjmujecie obowiązujące w nim reguły
bez urazy, ale jak ktoś jest za spowiedzią powszechną, to sa kościoły (protestanckie) gdzie taka spowiedź jest regułą i wystarcza - przecież jesteśmy dorośli, możemy wybrać, co nam odpowiada a co nie, również jeśli chodzi o naukę i wiarę
ale nie można brać z kazdego kościoła coś tam co nam odpowiada i mieszać; no chyba, że zakładaćie nowy kościół;) ale wtedy czemu ślub w kościele katolickim?
image
ja bym taki założyła gdzie jest taka spowiedz:D
image
My mieszkamy razem i mamy jedną spowiedź dzień przed slubem. Ostatnią narzeczeńską noc spędzimy osobno:P
roksana - szczerze - nie wiem dokładnie, wiem, że w kilku prostestanckich kościołach tak jest, ale w których konkretnie...?

sprawdzić?;)

jaki kościoł zakładasz?;)
image
AgaB- bardzo sensowna jest Twoja wypowiedź... :)
Czyli mimo wszystko trzeba wspomnieć o współżyciu...;///
image
[/url]
kaja - dzięki; ja to sobie wszystko przemyślałam i to sa moje wnioski...

ale wiem, jak nam jest cieżko i jak szczerze zdziwiona byłam, jak mój A. przemyślał moją prośbę i się zgodził
był czas, kiedy on traktował tę sprawę jako wyzwanie "co ja nie wytrzymam?!" a ostatnio stwierdził, że fajnie, bo inaczej się poznajemy - bo tak jest
nasz związek na poczatku opierał się wyłącznie na seksie i dla mnie to było takie przekonanie się, że umiemy tez i bez tego być razem i kochać się i wspierać i być ze sobą...

ale dziewuchy - na jedną noc dacie radę...;)
image
jak coś to wtedy dam info na weselniku o nowym kosciele . :)

ja jestem w 99 % katoliczka.. ale ten 1 % zostawiam na tą spowiedz.. :)
image
ja tez jeszcze przed, nie mieszkam z moim G. ale wiadomo....
z tym celibatem ciezko ....
ale mysle ze po pierwszej spowiedzi tak jak AgaB... a przynajmniej bedziemy probowac.
Kazdy ma jednak swoje zasady i poglady ... tylko tez mi sie zdaje ze jak ktos chce brac slub w kosciele katolickim to powinien probowac chociaz przestrzegac jego zasad.... np co niedziela w Kosciele , no i ta spowiedz... tez chyba bylabym za powszechna ale skoro jest taka a nie inna to nic nie zrobimy....
image
Tanie Srebro : Sopot MICKIEWICZA 25A czynne w pon.8-18, w tygodniu 7-16 w sob. 7-13
czekam na info;)
image
Gabcia
a gdzie idziesz na spowiedź?;) ja planuję do tego kościółka koło urzędu miasta:)
Gabolek a nie Gabcia ;)
ja chyba pojde gdzies tu w Sopocie bo mam najblizej , ewentualnie na starym miescie w gdanssku bo to kolo mojego Grzeska, Gabcia czy gabolek , gabi gabrysia to i tak ja wiec sie Monis nie przejmuj.
Tak mysle sobie ze lepiej chyba do jakiegos mlodego ksiedza.... co wiecej rozumie ....
a co do celibatu probowalismy po naukach wprowadzic... ale jakos tak nam kiepsko wyszlo ;)
image
Tanie Srebro : Sopot MICKIEWICZA 25A czynne w pon.8-18, w tygodniu 7-16 w sob. 7-13
Monis a Ty mowisz o tym przy urzzedzie Miasta w Sopocie ??
w sensie ze gwiazda morza?? moze ja tez bym sie wybrala hihii tak hurtowo to przy ktorejs z kolei i ksiadz sie tak dziwic nie bedzie ...l
image
Gabolek
w Sopocie, to właśnie myślę, że tam koło urzędu będzie ok.. Nam ksiądz na kolędzie kazał się wyprowadzać od siebie, więc trochę trauma;)

Ja mam więcej "ale" do kościoła i nie zapominam, że te zasady wymyślili ludzie, a nie Bóg. Przykładowo: celibat księży został wprowadzony, aby dzieci duchownych nie dziedziczyły majątku kościelnego. Gabolek, pamiętasz to z historii u Kłącza? :)
tak , co racja to racja ..... pamiętam....
a mysle ze samo to ze chcemy wziac slub przed Bogiem jest swoistym postanowieniem poprawy :) prawda??
ja szczerze myślę że jak sie wyprowadzę z Sopotu to i tak tu będę jeździć na mszę bo nie ma jazd politycznych i tym podobnych ... a u narzeczonej mojego brata to ksiądz czyta "abonament " w kościele... czyli kto ile dał a kto nie dał albo dał za mało ... nie do uwierzenia ... a jednak....
image
my byliśmy zachwyceni księdzem w Kościele Mariackim. U niego bym się chętnie wyspowiadała i porozmawiała o religii, ale nie mam pojęcia jak się nazywał - nie pomyślałam o tym, żeby spytać;)
Moj Grzes wasnie z mariackiego takze w sumie .... moze sprobujemy
image
podam Ci skąd zachwyt - po raz pierwszy usłyszałam z ambony, że ludzie tak się koncentrują na swojej religijności, że im przeszkadza w modlitwie płacz dziecka w kościele. Dużo by opisywać, ale powiedział też, że przychodzi do niego pani po aborcji i od wielu lat spowiada się z aborcji. A Bóg już jej wybaczył - teraz ona sama powinna również sobie wybaczyć. Dla mnie to jest logiczne i zgodne z naukami Kościoła, ale żeby tak wprost z ambony? tego jeszcze nie było;)
my mieszkamy razem i tak wg kościoła, w którym mamy mieć ślub powinniśmy mieć 2 spowiedzi, między którymi będzie celibat. Jednak protokół spisujemy zagranicą i najpierw musimy się dowiedzieć od księdza, który się nami tu "opiekuje" co on na ten temat myśli i czy wyrazi zgodę na 2 spowiedzi
imageimage
ja będę szła do kościoła za krewetką, w Gdańsku Głównym... szczerze, to nawet nie wiem pod czyim wezwaniem jest ten kościół ale jak ide do spowiedzi, to tylko tam :)
image

nulka... moja ziomalka normalnie
tam są dwa kościoły obok siebie
wiem że jeden z nich to św. Józefa
skromny, nikt nie jeździ super brykami i nie odprawia mszy z kilosami złota na sobie .. czyli tak jak ja sobie wyobrażam kościół
fakt że chadzam do kościoła uuu... żeby nie skłamać raz w roku może
ale jak już to tam, choć nie jestem z centrum

Obawiam się jednak tak czy siak...
Myślicie że co będzie jak powiem że byłam u spowiedzi 13 lat temu?
a jak zacznę moją "listę" ...ojej.. moja mama się ze mnie śmieje żebym spisała ją na papierze toaletowym to może miejsca starczy :)
image
Masz jeszcze 2 miesiace... może idz teraz... tak wiesz, zeby sie 'odświeżyć' ;)
Bo jak pojdziesz na spowiedź ślubną, i powiesz te 13 lat to nie wiem czy ksiadz nie wyjdzie z konfesjonału :P
Ja byłam teraz na swieta, wczesniej 2 lata temu na ślubie szwagierki ;)
image

ja byłam ostatni raz jak byłam bierzmowana;)))
i muszę powiedzieć że ostatni raz byłam ... 15 lat temu:))

a 2... to oprócz współżycia z narzeczonym to nie wiem jakie grzechy mam mówic... bo tak:
nie kradnę
nie cudzołożę...
nie zabijam
nie biję

to ma mówić:
nie chce mi się czasem pozmywać naczyń po obiedzie;))
no u mnie to tez jakoś około 10 lat, a teraz nie ma sensu iść, bo współżyję z narzeczonym i mogę nie dostać rozgrzeszenia. Powiedzmy, że żałuję tego grzechu, ale i tak będę to robić po tej spowiedzi do pierwszej spowiedzi przed ślubem - ja czekam na pierwszą spowiedź przedślubną i najwyżej ksiądz wyjdzie z konfesjonału:)
imageimage
my dostalismy ulotke: rachunek sumienia. Jak to przeczytacie, to bedziecie wiedzialy, ile nagrzeszylyscie;)
jakoś to przejdziemy:) ale myślałam, że tylko ja się boję heh, jakbym miała nie wiadomo jakie grzechy
imageimage
Polecam stronkę:

http://www.rodzinapolska.pl/dok.php?art=religia/archiwum/2004/421_1.htm
image
moja mama jakby zobaczyla , ze tyle lat sie nie chodzi do spowiedzi, to by zapytala to po co Wam ślub koscielny :P
image

do kościoła chodzę i nie tylko w święta, nie jestem przekonana do spowiedzi, a ślub kościelny jest dla mnie ważny. No a właśnie takie pytania to styl mojej babci, możliwe, że dzięki niej mam awersję do spowiedzi...
imageimage
jak to po co??:) bo tak trzeba;))

no fakt fakt... po co ten kościelny, ale przed Bogiem to dla wierzących osób jest na pewno takie jakby bardziej zobowiązujęce. nie umiem tego okreslić i nie chciałabym deprecjonować ślubu cywilnego, ale kościelny wydeje mi się taki bardziej podniosły... no i przed Bogiem.

zresztą z nauk u Dominikanów wyniosłam, że współżycie to wcale nie aż taki grzech straszny. ludzie się kochają i cóz... takie życie. chyba lepiej że się kochają psychicznie i fizycznie, niż gdyby sie nie kochali wogóle!!
niestety Kościół dalej trzyma stronę, że współżyce jest tylko po to, żeby robić dzieci... inaczej to grzech. Na szczęście na moich naukach takich herezji nikt nie głosił...wręcz przeciwnie;)
okon83 dzięki za stronkę:)
imageimage
cheeringup zgadzam się z Tobą i my na szczęście też byliśmy na super naukach:) damy radę heh
imageimage
nie ma za co :) taka mała ściąga przed spowiedzią :)
image
mi się bardzo przyda, ja się już do tej spowiedzi przygotowuję od pół roku:)
imageimage
nie przesadzajmy noc , dwie można się powstrzymać od wiecie. . . bo spanie w jednym łóżku ( tzn leżenie) chyba nie jest grzechem ? u nas nie ma innej możliwości i noc przed ślubem będziemy spać razem
no my chcemy mieć około miesiąca bez współżycia między pierwszą a drugą spowiedzią, a mieszkać musimy razem, bo nie mamy wyjścia. Jedynie noc przed samym ślubem spędzimy osobno.
imageimage
Piwonia tu nie chodzi o to, że nie możemy wytrzymać w celibacie
imageimage
w mniemaniu księdza nawet jak spisz z własnym narzeczonym w jednym łożku ale nie uprawiacie seksu, np. mieszkacie jak brat z siostra ale jestescie para jeszcze bez zakramentu małzeństwa to i tak popełniacie ciężki grzech ZGORSZENIA... chyba ze trafisz na ksiedza ktory ma inne myslenie ale takich to ze swieca szukac ;)
Jesteśmy razem od 1.10.2007...na ZAWSZE :)
image
Emiś no właśnie w mojej parafii jeśli mieszkamy razem, ale nie współżyjemy to i nie grzeszymy więc możemy mieć 2 spowiedzi przed ślubem...ale ja muszę mieć wtedy pierwszą spowiedź w Irlandii i muszę się zapytać księdza, u którego spisujemy licencję czy on akceptuje 2 spowiedzi w naszym przypadku czy tylko jedną...tak więc wszystko zależy od tego księdza
imageimage
Basieniak z poprzednich wypowiedzi koleżanek wywnioskowałam , że to jednak chyba jest problem wytrzymać kilka dni w celibacie,

My nie mamy wyjścia i noc przed ślubem spędzimy razem , przecież nie pójdę do koleżanki spać ;/
Piwonia ja Ciebie rozumiem, mam ten sam problem, bo nie mieszkamy w Polsce i nie wynajmiemy 2 domów/mieszkań/pokoi, aby nie mieszkać miedzy spowiedziami razem, no a jeśli chodzi o ten celibat to piszę za siebie i narzeczonego - wytrzymamy ;) po nim w końcu jest noc poślubna:) niestety słyszę od koleżanek, że noc poślubna to mit, jakby chciały mnie zniechęcić, bo im nie wyszło...
imageimage
Basieniak ale ja też słyszałam od swoich koleżanek , że nie ma czegoś takiego jak noc poślubna (- aż mi się wierzyć za bardzo nie chce :) ) bo po pierwsze po weselu jest sie mega zmęczonym i marzy się tylko o położeniu się spać , a po drugie jeżeli ktoś współżyje ze sobą kilka lat to ta noc nie różni się prawie niczym od poprzednich
heh ja jestem pewna swojej nocy poślubnej:) po celibacie mój K na pewno nie da mi spokoju, no i ja też nie chcę, aby ta noc była zwykła, no ale o tym to się przekonamy w październiku czy spaliśmy, bądź czy spaliśmy :D:D:D
imageimage
Piwonia Ty pierwsza ocenisz czy noc poślubna to fałsz czy prawda:))) dużo Wam już nie zostało:)
imageimage
cyt. cheeringup
"niestety Kościół dalej trzyma stronę, że współżyce jest tylko po to, żeby robić dzieci... inaczej to grzech"

nie wprowadzaj, proszę, w błąd. Kościół uznaje oficjalnie (chociażby w KKK), że seks ma dwa RÓWNORZĘDNE cele: prokreację i budowanie jedności i bliskości. Żaden z celów nie jest mniej ważny.
Seks bez możliwości poczęcia (np w dni niepłodne) nie jest bynajmniej grzechem - bo służy budowaniu bliskich relacji między małżonkami.
To tak w kwestii wyjaśnienia. By inni nie powtarzali nieprawdziwych stereotypów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
rozmowa mojej koleżanki i jej męża w ich noc poślubną...
on ' kochanie, może byśmy jakos uczcili nasze małżeństwo...? :> '
a ona ' ok, tylko mnie nie obudz' :D
image

hahahah dobre nulka, ale ja tak nie chcę ;)))
imageimage
spoko , po ślubie napiszę jak to jest z tą nocą poślubną ;)
a my nie mieszkamy razem, spowiedż będzie bo uważam się za katoliczkę tak samo jak mój narzeczony i nie taką w 99% czy w 30% bo albo się w coś wierzy i za kogoś uważa albo nie- dla mnie nie ma tu żadnych procentów, a spowiedzi sie nie obawiam, bo chodzę do niej średnio co 2 miesiące, wydaje mi się, że jak już jest się w jakiejś religi to należy przynajmniej uszanować jej "warunki" a wierzcie mi, że katolicyzm i tak jest łagodną religią jeśli chodzi o sprawy seksu i tak jak ktoś tu napisał, seks małżeński nie tylko służy prokreacji ale także ma na celu zbliżanie małżonków do siebie i pogłębianie ich relacji, a księża o tym mówią, tylko trzeba czasem ich posłuchać trochę uważniej, ja myślę, że ludzie sobie sami budują stereotypy na przykłądzie wybranych kilku przypadków starszych księży, którzy może o seksie nie potrafili rozmawiać, aha i nie tylko seks jest grzechem cięzkim- takie sprawy jak złe myślenie o kimś, życzenie drugiej osobie źle, obgadywanie kogoś, mówienie nieprawy czy przeklinanie to też grzechy, z których jak najbardziej można się wyspowiadać- 10 przykazań Bożych nie bierze się tylko dosłownie - nie zabijaj - to także dbanie o własne zdrowie i zdrowie innych i fizyczne i psychiczne ipt itd, warto czasem się trochę zagłębić w wiare którą się deklaruje, żeby wiedzieć w "co" naprawdę się wierzy, co się z tą wiarą wiąrze - tak jak ktoś tu napisał w wierze nie ma licytacji- w to wierzę i tego przestrzegam- ale tamtego już nie, bo uważam, że to bzdura... - to nie loteria, albo się wierzy albo nie a jeśli się wierzy to pociąga to za sobą pewne kosnekwencje...
Ja tam na noc poślubną się przygotowałam - prawie ;P bielizna już jest, tylko pończochy muszę kupić :P

Co do innych wątków przez Was się nie wypowiem ;P
My zamieszkamy dopiero po ślubie razem, czasami zdarza nam się "wykorzystać" wolną chatę, chociaż nie zawsze tak do końca mamy ją wolną :/

Spowiedź jak najbardziej będzie i "czystość" będzie (jeśli z nerwów nie przeklnę czy coś :P) do mszy z sakramentem małżeństwa zachowana ;P
image image

mój, teraz po tym czasie celibaty mocno twierdzi, że noc poślubna nie ma szans, by się nie odbyć;)

a tak jak mary_25 napisała... pod przykazaniem "nie zabijaj" kryje się tez choćby jechanie z nadmierną prędkością autem, czy nie branie lekarstw

nie cudzołóż, to także "oblizywanie warg" na widok faceta

i tak można dużo więcej do każdego z przykazań... jak zresztą okon podała linka
image
No podała takiego linka, że zaczynam wątpić w moje dotychczasowe spowiedzi :/
image image

sloneczko - codziennie się czegoś nowego dowiadujemy, nie?;)

najgorsze, ze jak jechaliśmy to myślałam o czymś, zeby się ciebie zapytać i zapomniałam... jak sobie przypomnę to napiszę;)
image
Może o rower ;P
A może o coś ze sprawami ślubnymi - zaświadczenie, suknia, buty, goście, transport.... ;P
image image

Wiem o co!! o zęby :P
image image

~nusia85
cyt. cheeringup
"niestety Kościół dalej trzyma stronę, że współżyce jest tylko po to, żeby robić dzieci... inaczej to grzech"

niestety, ale dobrze koleżanka pisze..
u nas nawet na naukach to podkreślali z 10 razy

a ja podchodzę do tego w ten sposób, że nie będzie mnie moralności uczył koleś w sutannie co przynajmniej raz w tyg na dziwki jeździ
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
fryciu, jesteś tak inteligentna i wysumblimowana jak twój nick
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
akurat mój nick nie ma nic wspólnego ze znaną z tv "frytką", jeśli do tego pijesz :)
choć pomysł fajny, nie powiem

Co do mojej inteligencji.. też nietrafiona opinia.
Nie znasz mnie, więc wybaczam :)

Przykro mi rozczarować niektórych "mocno wierzących" w "czystość" naszych księży.. to co napisałam, to prawda niestety.
Nasi księżulkowie mają stałe zamówienia.
image
obsługujesz ich ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
:))))) a tak sobie pomyślałam, że tak właśnie napiszesz :)
NIE! znajomi współpracują z takimi miejscami (taxówkarze) i opowiadają.. oj opowiadają :)
image
o, nawet potrafisz myśleć :)
Fajnych masz znajomych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a dziękuję :) nawet bardzo fajnych

jednak temat nie o tym...

Dziewczyny, może polecicie kilka miejsc, w których nie wyrzucają z konfesjonału?
image
wow, widzę, że wiara w Boga jest równoznaczna w wiarę, że wszyscy księża są dobrzy, a milionowe odszkodowania dla dziecięcych ofiar gwałtu dokonywanych przez księży to mit? nie ma to jak obrażanie kogoś tylko dlatego, że nie udaje, że wszystko jest w porządku. Myślący ludzie wiedzą, że nie jest. I jeśli frycia nie chce słuchać jakiegoś hipokryty, który kłamie w sprawie nauk kościoła, to chyba należałoby wskazać jej innego księdza? a może keciap wg Ciebie miłość do bliźniego i chęć niesienia pomocy to też mit?

my na naukach dowiedzieliśmy się, że współżycie przed ślubem to grzech, a po ślubie grzechem jest nie współżyć ;)
"po ślubie grzechem jest nie współżyć ;)"

dobrze że mój narzeczony tego nie czyta, bo po ślubie każdy dzień zaczynałby się tym zdaniem :)
image
jak PIwonia napisala.. u mnie tez nie ma mozliwosci by moj R spal gdzies indziej, skoro spanie w jednym lozku bez filgli to jest GRZECH zgorszenia to do spowiedzi powinnam isc w dzien slubu ..
image
ja chyba tak zrobie... bo nie wiem czy wytrzymamy te jedna noc ;) zakazane bardziej kusi... szykowanko zaczynam o 13 więc myslę, że zdąże po śniadanku do Kościólka pójść... ;)
image
Roksana ale ja w dzień ślubu nie dam rady pójść do spowiedzi , nie wyrobię się po prostu bo ślub na 14.00, a po za tym w tym dniu nie chciałabym się jeszcze stresować spowiedzią ,

a teraz taki przykład :

a co by było jak by ksiądz w dniu ślubu nie dał nam rozgrzeszenie ? nie będzie ślubu ? :D
jakby nie miał dać to i nie da 2 dni przed ślubem i w dzień slubu :) można gdybać tylko :D
piwonia podaj mi jeszcze raz numer boxu :D
image
Roksana ale ja mam tylko jedną spowiedź prawdopodobnie w piątek lub w sobotę jak się ksiądz uprze :D

nr boxu 28/29
A box z czym??:>
Bielizna, buty?....
image image

box 28/29 jest z bielizną :)
Wszystko pięknie tylko ja nie wiem z której strony jest wejście do tego :/
image image

słoneczko autobus 124 jadący z Wrzeszcza pkp podjężdza pod samo centrum handlowe , znajdziesz :)
Czyli od strony 124 jest wejście, a nie od Hallera, tak?
image image

tak tak
Ok to teraz wiem jak i co i gdzie ;P
A czy orientujesz się czy buty też tam są :P
image image

jest jedno może ze dwa stoiska z butami ale moim zdaniem nic specjalnego
aha.... :/ ale może jak nie do ślubu to na co dzień coś kupię ;P
image image

95 % to stoiska z ciuchami , kilka jest tylko sklepów z bielizą , butami , chęmią i spinkami
sloneczko ! a o ktorej jedziesz tam ? :D
image
Frycia a po co Ci ksiądz i kofensjonał skoro i tak "Wiesz lepiej"?, po co Ci ślub kościelny, skoro facet w sutanie który będzie Ci go udzielał, chodzi możliwe, że sam jest grzesznikiem (księża też grzeszą jak kazdy człowiek bo są ludźmi jak nie patrzeć) i chodzi np na panienki? Nie chce się tu kłócić ale zastanwia mnie czasem idea ślubu kościelnego w kościele katolickim osób, które wypowiadają się tak jak Ty - tak jak napisałaś nie będzie Cię ktoś taki uczył moralności a sama potem pytasz o spowiedź... to trochę nie logiczne.

Ja sama choć może to głupio zabrzmi lubię swoją wiare- i nie wydaje mi się, abym chodziła do koscioła z przypadku bo tak trzeba tylko dlatrgo, że lubię i chce do niego chodzić, nie mam złudzeń- znam różnych księży i tych którzy nparawdę są niesamowitymi ludźmi, pełnymi wairy i tych, którzy nie do końca chyba wiedzą kim są i po co i tych którzy już przestali być księżmi i sobie zeszli na droge świecka choć wydawało się wszystkim, że mieli prawdziwe powołanie- ot co - samo życie.

Wiara to też wierni - wspólnota ludzi, którzy wierzą w to samo i postępują według określonych wzorców i norm. Jednak wiara to także pewne ,zobowiązania, pewne reguły i przepisy - tak jak w życiu społecznym które też regulują przepisy. Tak sobie myślę, czasem czy ludzie sobie wybierają pewne elementy z wiary, których chcą przestrzegać a pewne odrzucają bo tak łatwiej, lepiej, modniej?
Nie wiem, mam nadzieję, że jednak są jakieś osoby, które wiedzą po co i dlaczego jest Kościół, konfesjonał i Komunia Św.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
mary_25
tak jak i prawdziwi, dobrzy księża, tak i tacy ludzie są:)

tylko zawsze najgłośniej jest o tych niefajnych... taki już świat;)

choć ja wierzę, że ich nie jest najwięcej, tylko o nich jest najgłośniej
image
AgaB też mi się tak wydaje - o tych, księża którzy robią coś dobrego, choćby w swoim rejonie mówi się mało, szkoda, bo uważam że ta "grupa społeczna" i tak już mocno dostała po głowie za sprawą pewnego radyjka i całej tej nagonki na kler potem, teraz bycie księdzem jest niemodne, a lubienie księdza czy "trzymanie z klerem" jest totalnym "obciachem", eh ale ważne że Bóg widzi, tych, którzy czynią dobro, bo to On będzie Nas osądzał i rozliczał z tego, choć ludzie teraz uważają, się za bogów i sami osądzają i rozliczają ze wszystkiego...

Co do dobrej spowiedzi i dobrych spowiedników- ja polecam Jezuitów w Gdyni na wzgórzu św Stanisłwa Kostki, chodziłam tam bardzo długi okres kiedy byłam w liceum i nigdy przenigdy nie usłyszałam tonu moralizatorskiego w konfesjonale, wręcz przeciwnie, zawsze troskę i wsparcie - mądrzy ludzie, rozumiejący innych ludzi, polecam ich szczególnie tym, którzy wątpią, że na tym świecie są jeszcze księża z powołaniem:)
ja w ogólniaku i 1 roku studiów miałam swojego spowiednika, do którego jeździłam z gdańska do gdyni
i teraz do niego wróciłam
i mój przyszły, choć niechętny spowiedzi jako takiej (tez wyznawca spowiedzi powszechnej, bo co on jakiemuś facetowi szeptać bedzie) poszedł do niego do spowiedzi, bo musiał jako chrzestny i... przy okazji kolejnego spotkania (bo spotyka się z ksiedzem tak raz w miesiącu, jako przygotowanie do ślubu, bo nie miał religii w szkole) znów zdecydował się na spowiedź; sam z siebie:):):)
image
jak to z braku chęci poprawy??? Czy to że ktoś zdecydował się na ślub nie jest chęcią poprawy??? jak dla mnie gadacie trochę bez sensu jeśli tak bedziemy stawiać sprawę to po co w ogóle się spowiadać? dajmy jakiś przykład idziesz spowiadać sie bo przeklinałaś i w momencie spowiedzi załujesz i obiecujesz poprawę tak??? no dobrze ale za jakieś dwa dni nie wytrzymujesz i znów zaczynasz przeklinać to co wtedy ? jaka jest Twoja chęć poprawy ?? jak myslisz Bóg kocha Cię wtedy mniej? po co była Ci wtedy spowiedz skoro pójdziesz następnym razem i bedziesz mówić dokładnie te same grzechy powiedzcie mi gdzie jest poprawa??? Ja uwazam ze jesteśmy tylko ludzmi popełniamy błędy a Bóg nam je przebacza bo nas kocha i jesli w to wierzysz i chcesz być blisko niego to idziesz i sie spowiadasz bez wzgledu na to czy popełniesz te same grzechy czy nie. pozdrawiam
brak chęci poprawy = w momencie spowiedzi zakładamy, że zgrzeszymy... dziś, jutro czy pojutrze, czy jak bedize okazja... zakładamy, ze nie bedizemy walczyć z pokusami, tylko jak bedize okazja, to znów zgrzeszymy

jesli ide do spowiedzi dziś, a wiem, że i tak będę współżyć przed ślubem, to nie zakładam poprawy, prawda? bo nastapi ona dopiero po ślubie, jakby sama z siebie, dzięki temu, ze wtedy nawet trzeba współżyć...
image
ale za tym, że postanawiasz poprawę idzie to, że starasz się być lepsza i pilnujesz się aby nie robić tego co zrobiłaś - inaczej postanawianie poprawy nie ma sensu, jasne, że człowiek jest tylko człowiekiem i bardzo często zdarza mu się popełnić ten sam grzech, a co do miłosierdzia Boga to jak najbardziej Bóg jest miłosierny ale nie należy tego miłosierdzia nadużywać i wystawiać na próbę, oprócz tego, że jest miłosierny jest też sprawiedliwy, samo to, że się wierzy w Boga i Go kocha nie wystarczy (według tej wiary) aby być zbawionym (jeśli ktoś wierzy w zbawienie) - to w wierze protestanckiej wystarczy i dlatego tam nie ma spowiedzi indywidualnej wystarczy tylko powszechna, natomiast w kościele katolickim jest przyjęte, że oprócz wiary w Boga należy przestrzegać jeszcze pewnych przepisów i się starać być jak najlepszym, aby być zbawionym i to nie zależnie jak bardzo Bóg jest miłosierny. To tak jakbyśmy ciągle robili coś złego naszemu partnerowi z nadzieją, że i tak nam przebaczy bo przecież nas kocha... nie tędy droga raczej, wiara zreszą to nie jest nic prostego, wręcz przeciwnie, ale mi się wydaje, że warto w tej wierze uczestniczyć, bo może to dawać dużo radości.
AgaB ja też miałam kiedyś swojego spowiednika-właśnie w Jezuitach - myśmy go Mojżesz nazwyali zresztą młodzieży bo był tak natchniony, że całym sobą przeżywał Mszę św jak ją odprawiał, był naprawdę niesamowity:)
"mój" to zwykły ksiądz diecezjalny, był były katecheta

bedzie nam ślub błogosławić:)
image
jej dziewczyny nie przeżywajcie tak... a jesli juz musicie to duchowo ;)) i nie kłóćcie się która bardziej święta jest i która lepiej wszystko wie bo to grzech pychy:P kazdy do wiary podchodzi inaczej i nie mozna oceniać innych w taki sposób czy inny ja tam do wszystkiego podchodzę na lajtowo bo we wszystkim mozna znaleźć kompromisy, jednak mimo wszystko wiara i kościół nie jest taka zasciankowy jak się niektórym wydaje ...polecam nauki JP II ;)) tak samo jak w innych aspektach zycia szukamy dobrego np.lekarza tak samo musimy znaleźc ksiedza który bedzie nam odpowiadał i potrafił pokazać religię jako nauke i formę życia społecznego z dobrej strony a takze bedzie wyrozumiałym posrednikiem z Bogiem :)
Jesteśmy razem od 1.10.2007...na ZAWSZE :)
image
a najlepsze, jak pojechałam do jego parafii w gdyni, żeby się z nim spotkać i umówić we wrześniu (po chyba8 latach przerwy) przywitał mnie "Agnieszka, a wiesz, że wczoraj o tobie myślałem?"
image
Dobre:) niezłą ma pamięć ten ksiądz, fajnie, że będzie to ktoś znajomy- zawsze raźniej tego dnia:)
mi ślubu będzie udzielał mój wujek który jest księdzem i zakonnikiem, miał święcenia kapłańskie w tym dniu w którym się rodziłam dokładnie w tym samym czasie - nazywa mnie zawsze swoim "liczniczkiem" bo tyle ile lat ja mam tyle on dokładnie jest księdzem:)
oprócz tego będą moim koledzy księża, z którymi się wychowywałam, a których bardzo lubie:)
mary - mnie cieżko było nie pamiętać;)
a tak szczerze, parę at pracowałam z tym ksiedzem w R światło-zycie

proboszcz parafii u rodziców, gdzie bedize ślub, przywitał mnie ze słowami "no niech mnie, 10 lat cię nie widziałem" (tam dziećmi się zajmowałam i z proboszczem walczyłam o dobro dla tych dzieci)
image
ale potwierdzam, fajnie mieć dobrą duszę przy ołtarzu...
mniejszy stres będzie:)
image
AgaB też byłam w oazie przez 13 lat:) z jakiej Ty parafi jesteś?:) ja nawet jakiś czas byłam animatorką i jeżdziłam na rekolekcje:P
mary - przejdźmy na maile: agandrzej@o2.pl

sądząc po twoim nicku, jestem 5 lat starsza, Gdańsk-Chełm Podwyższenia Krzyża Św. - wspólnota skończyła działalność razem ze mną... nie miał kto ciągnąć dalej...
image
mary - jestem pod wrażeniem Twojej odwagi i mądrości - oby więcej takich wierzących:) fajnie, że tacy ludzie jeszcze istnieją :)
agaB, czy mogłabys polecic tego spowiednika, z jakiej parafii jest i jak sie nazywa? poszukuje jakiejs dobrej i wyrozumiałej osoby do spowiedzi:)
giggilin - napisz do mnie maila agandrzej@o2.pl
image
dziękuje, choć nie było to u mnie takie hop siup - lata dojrzewania do decyzji bycia katolikiem- takim prawdziwym, poszukiwań- w tym poznawanie innych religi ale też poznawanie gęłębiej własnej religii, miło wspominam te czasy szczególnie oazowe, wiele wtedy się dowiedziałam i wiele dobrego tam dostałam:)
a koleżankę cheringup chyba poznałam na gazetowym forum :)
pozdrowienia
możliwe;)) jaki ten świat mały;))

otóż podpisaliśmy wczoraj protokół..uff nareszcie. trochę się denerwowaliśmy bo o ile w Trójmieście księża potrafią być bardziej wyrozumiali to w wiejskich parafiach wydawało mi się że ksieża będą bardziej ortodoksyjni. I tu niespodzianka!! proboszcz przeuroczy, starszy człowiek... no i jak dał kartki na spowiedź i padło pytanie czy mieszkamy razem .... to aż sie sam zaczął śmiać... "przecież wy dzieci macie już swoje lata!!" i dał nam karteczkę na 1 spowiedź przed samym ślubem, żeby za dużo nie grzeszyć!!

także sprawę mamy załatwioną i już bez stresu:)
Ciekawe czemu dają raz jedną a gdzie indziej 2 karteczki do spowiedzi
..a może patrzą i oceniają :) ci tu bardziej grzeszą to 2 :) a ci to dobre dzieciaki.. jedna wystarczy :)
Ja nie muszę wspominać, że dostałam 2 :) jedną "na teraz" a druga w dzień ślubu.
image
ksiądz powiedział, że bez sensu żebyśmy już teraz szli, bo i tak nagrzeszymy pewnie, a że razem mieszkamy to i tak nie dostaniemy rozgrzeszenia przy pierwszej spowiedzi.
ale z tą spowiedzią jest tak jak ze świadectwem z religii... u jednych chcą u innych nie chcą:)
A może tak
http://demotywatory.pl/1643118/Prosze-ksiedza

tylko że "imprezie" zamienić na "wieczorze panieńskim" :P
image image

dobre :)
image
dziewczyny, a jak to jest praktycznie już;)
przyznam, że nie byłam dawno u spowiedzi. Chemy iść 2 dni przed ślubem. Tylko jak to jest w kościołach? Patrzę na strony parafii i nie ma tam napisanych terminów czy godzin. Słyszałam, że w Św. Elżbiecie się dzwoni dzwonkiem... a reszta??
w Kaplicy Wieczystej Adoracji (zaraz za kościołem św. Elżbiety, koło kościoła św. Józefa chyba) jest spowiedź od rana (nie pamiętam godziny) do 18, codziennie, cały czas.
My byliśmy tam na obu spowiedziach przedślubnych, osobiście polecam.
U św. Józefa (z tyłu, za św. Elżbietą) jest spowiedź praktycznie non stop.

Na dzwonek, czyli tak jak i w św. Elżbiecie, jest też u św. Jakuba (niedaleko ILO)

W parafiach zazwyczaj spowiedzi są podczas mszy św. (na poczatku - do Przeistoczenia), ale nie wiem, czy tak ważną spowiedź, jak rpzedślubną można będize "odbębnić" podczas mszy. Ale zawsze mozna wtedy podejść do księdza i się umówić.

U dominikanów (św. Mikołaja) spowiedzi są również chyba na pół godz. przed mszą.
image
świetnie, dziękuję dziewczyny;)
Ja mam pierwsza spowiedź przedslubną za sobą i według mnie niczym się nie różniła od normalnej. Ksiądz o nic nie pytał. Karteczke dałam od razu jak podchodziłam do konfesjonału. Dla mnie była to zwykła spowiedź. (Dodam, że ja nie mieszkam ze swoim narzeczonym i spowiadam się raczej regularnie, może bez przesady - nie latam co miesiąc, ale jestem osobą wierzącą i praktykują, mimo, że nie ze wszystkim w kościele się zgadzam).
image
Agooooosia, nie mieszkasz, ale zapewne z nim sypiasz i stosujesz jakąś antykoncepcję. Czy o tym też wspomniałaś przy spowiedzi? Jak zareagował na to ksiądz? Bo znam przypadki że wyrzucali z kościoła jak się mówiło o antykoncepcji... albo nie dawali rozgrzeszenia.
image
rozgrzeszenia jak sie nie dostanie to nic strasznego. ważne żeby kartka podbita była. przy drugiej spowiedzi jest już postanowienie poprawy (bo slub) i ksiądz rozgrzeszenie daje.
ja na szczęście mam tylko jedną spowiedż;)
No i stwierdzam właśnie że to niesprawiedliwe!!
Mamy możliwość mieszkania z moim przed ślubem razem, ale zrobimy to dopiero po ślubie, a musimy 2 spowiedzi zaliczyć ;(
;P
a tak poważnie to specjalnie dziś pojechałam do św. Józefa by się wyspowiadać i co?? 3 min się spóźniłam :/ spowiadają tylko do 18!! a kiedyś prawie 24h na dobę spowiadali!!
image image

Nie stosuje antykoncepcji a ze współzycia przedmałżeńskiego sie wyspowiadałam. Przed slubem wstrzemięźliwość i czystość ;), więc spowiedź w porządku :)
Nie widziałam, zeby ksiądz wyrzucał z kościoła.
Agooosia a ja widziałam!
a.. i nie wiem czy wiesz ale stosunek przerywany to wg kościoła też antykoncepcja
moja koleżanka kiedyś została mocno umoralniona w tym temacie przez księdza w konfesjonale
stąd moje obawy przed tą całą spowiedzią...
Kurcze już tak mało czasu zostało a jeszcze nie byłam
image
I właśnie dlatego ja wybrałam drogę "na łatwiznę", jak pewnie sporo osób powie i biorę ślub tylko cywilny.

W ten sposób nie mam problemu, że może będzie mi go udzielał hipokryta, nie muszę się zastanawiać, jakie targi z Bogiem przeprowadzić, żeby chęć poprawy została uznana za szczerą, nie mam zmartwienia z ilością karteczek... Nie jestem zależna od jakiegoś "widzimisię"...

Zgadzam się, że niektórzy szczerze potrzebują błogosławieństwa Bożego. Są osoby (także tu na forum), których wiara jest szczera, które nie szukają "przyjaznego księdza", tylko idą do dowolnego, bo się nie boją spowiedzi - nie jest to dla nich coś niezwykłego.

Ale dla mnie byłaby to czysta hipokryzja - robić takie rzeczy tylko po to, żeby mieć piękną ceremonię z całą kościelną oprawą. To już wolę być uczciwa wobec siebie (bo z siłami wyższymi mam swoje problemy) i zrezygnować z tego na rzecz skromniejszego, cywilnego ślubu, bez białej sukni i welonu - chociaż kiedyś o tym marzyłam i gdybym brała ślub parę lat temu też pewnie szukałabym księdza, który nie wyrzuciłby mnie z konfesjonału :-).

A tak na marginesie:

Rozumiem kwestie celibatu przez jakiś czas przed WŁASNYM ślubem itp. Ale mój były miał kiedyś być świadkiem. Poszedł w związku z tym do spowiedzi i nie dostał rozgrzeszenia. Zrezygnował więc ze świadkowania. Po paru latach miał być świadkiem na innym ślubie. Znów poszedł do spowiedzi, dostał rozgrzeszenie, po czym wrócił do domu i zarządził celibat. Trzytygodniowy, do ślubu kuzyna.

Dodajmy - nie był specjalnie religijny.

Wiecie, jaki szlag mnie trafił? :-D
[url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]

http://forum.trojmiasto.pl/Szkoda-ze-ten-dzien-tak-szybko-minal-t171212,1,11.html
cissus - wielki szacunek za nierobienie ze ślubu kościelnego szopki i przedstawienia, tylko postępowanie zgodnie z przekonaniami

nie jest to najczęstsze zjawisko, raczej gęściej widzę postawy pt. "mam w du**ie Boga i kościół, ale zapłacę i chcę mieć pięęęęęęknyyyy ślub, byle tylko niczego ode mnie nie chcieli"
image
Dzięki, AgaB.

Dodajmy jeszcze kwestię "mam głęboko w poważaniu, ale rodzina nalega".

Ile jest tak naprawdę osób, które decydują się na ślub kościelny, "bo tak wypada"? Bo tak chce ciocia, babcia, ojciec chrzestny, rodzice?

Podejrzewam, że presja rodziny może być dla wielu osób poważnym powodem, nawet przy braku innych przyczyn - osobistych, duchowych itp.
image
[/url]

http://forum.trojmiasto.pl/Szkoda-ze-ten-dzien-tak-szybko-minal-t171212,1,11.html
też racja - presja rodziny
dla mnie to takie... średniowiecze...
a potem narzekanie na forum, że ksiądz taki niespotępowy, a sama para młoda taka "postępowa", że dała się zmusić przez babcie/ciocie/rodziców do kościelnego ślubu...

cissus - podziwiam postawę twojego mężczyzny; podejście na serio do tematu i podjecie wyżeczenia, by być w porzadku
ciebie też, że dałaś radę:> zwłaszcza, ze to nei ty podjełaś decyzję;)

sama doskonale wiem, jakie to trudne...
image
Daliśmy radę, owszem, ale zła byłam na niego, bo właśnie to było dla mnie taką hipokryzją - nie chodził do kościoła na co dzień, była to pierwsza spowiedź od lat, a nagle taki "porządny" się zrobił... I nie, on nie będzie uprawiał seksu i nie pójdzie potem drugi raz do spowiedzi, bo to by było oszukiwanie.

Ale że na co dzień oszukiwał innych, to było normalne.

I że zaraz po tym ślubie wróciliśmy do grzeszenia to już do niego nie docierało...

I prawie 10 lat byliśmy razem bez ślubu, więc "chęci poprawy" też specjalnie nie widziałam...

Ale nic to. Mój obecny facet (i lada chwila mąż :-D ) ma podobne do mojego podejście i dużo bardziej mi się to podoba.
image
[/url]

no my oboje z przekonaniem celibatujemy od czasu ustalenia daty w kościele i nawzajem się w tym wspieramy

myślę, ze najważniejsze jest, by żyć zgodnie z przekonaniami; i konsekwetnie według przekonań
a nie brać z różnych postaw/religii tylko to co nam pasuje

a myślę, ze dużo więcej wartościowy jest ślub "tylko" cywilny niż kościelny brany tylko "pod publikę" - bo to tak pięknie iść po dywanie w kościele...
image
"my oboje z przekonaniem celibatujemy od czasu ustalenia daty w kościele i nawzajem się w tym wspieramy"

I tak jest dobrze! Trzymam kciuki za wytrwałość!

Gdzieś kiedyś widziałam taką wypowiedź na temat religii i brania po trochu (cytat niezbyt dokładny, ale sens był taki):

"Religia to nie jest coś, z czego można wybierać to, co pasuje. Poproszę pełny raj i wieczystą nagrodę, ale kłaniania się prze ołtarzem tylko trochę, a klęczenia na grochu ani odrobiny..."

Niech każdy robi co chce - ale bądźmy uczciwi przynajmniej wobec siebie.
image
[/url]

dokładnie się z tobą zgadzam
a co do celibatu, chciałabym powiedzieć, ze z każdym dniem jest łatwiej, ale... sa dni, które temu przeczą... tym bardizej, ze mieszkamy razem
ale wypracowaliśmy już sposoby zachowania w sytuacjach trudnych...

a ja mam pewność, ze nie tylko łóżko nas łączy (a był czas, kiedy miałam takie watpliwości) - wcześniej byłam w zwiazku (5 lat, widoki na ślub) gdzie po miesięcznym przymusowym (zdrowotnie) celibacie okazało się, ze nie mamy co robić, gdy jesteśmy razem

całe szczęście, że klęczenie na grochu nie jest obowiązkowe;)
image
Hmmm... A może to właśnie byłaby metoda? coś jak "szklanka wody zamiast"...

Jak się pieszczot zachce - to na groch na pół godzinki... Myślę, że ochota na figle baaaaaaaaaaardzo szybko by przeszła ;-)
image
[/url]

hmmm.... tak na tę kwestię nie patrzyłam...

muszę pamietać, by w drodze powrotnej do domu grochu kupić;)
image
Tylko sobie nie ułatwiaj! Suchy ma być, nie w puszce ;-)
image
[/url]

no kurcze...:(
image
a ja jestem z tych złych hipokrytów, co w Boga wierzą, ale Kościoła nie lubią, a ślub kościelny biorą...
powtarzam sobie zawsze, że nie księdzu przyrzekam, tylko mojemu J przed Bogiem :)
image
No i okay, życzę udanej ceremonii! I całej reszty też!
image
[/url]

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

Co zamiast ciężkiego dymu na pierwszy taniec? (3 odpowiedzi)

Nie chcemy ciężkiego dymu przy pierwszym tańcu. Co innego można zorganizować, żeby dodać trochę...

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

do góry