Widok

spowiedź

Wesele Temat dostępny też na forum:
dziewczyny... czy ktorać ma już pierwszą spowiedź "przedślubną" za sobą??
piszę do panien mieszkających ze swoimi N... :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dobre:) niezłą ma pamięć ten ksiądz, fajnie, że będzie to ktoś znajomy- zawsze raźniej tego dnia:)
mi ślubu będzie udzielał mój wujek który jest księdzem i zakonnikiem, miał święcenia kapłańskie w tym dniu w którym się rodziłam dokładnie w tym samym czasie - nazywa mnie zawsze swoim "liczniczkiem" bo tyle ile lat ja mam tyle on dokładnie jest księdzem:)
oprócz tego będą moim koledzy księża, z którymi się wychowywałam, a których bardzo lubie:)
mary - mnie cieżko było nie pamiętać;)
a tak szczerze, parę at pracowałam z tym ksiedzem w R światło-zycie

proboszcz parafii u rodziców, gdzie bedize ślub, przywitał mnie ze słowami "no niech mnie, 10 lat cię nie widziałem" (tam dziećmi się zajmowałam i z proboszczem walczyłam o dobro dla tych dzieci)
ale potwierdzam, fajnie mieć dobrą duszę przy ołtarzu...
mniejszy stres będzie:)
AgaB też byłam w oazie przez 13 lat:) z jakiej Ty parafi jesteś?:) ja nawet jakiś czas byłam animatorką i jeżdziłam na rekolekcje:P
jej dziewczyny nie przeżywajcie tak... a jesli juz musicie to duchowo ;)) i nie kłóćcie się która bardziej święta jest i która lepiej wszystko wie bo to grzech pychy:P kazdy do wiary podchodzi inaczej i nie mozna oceniać innych w taki sposób czy inny ja tam do wszystkiego podchodzę na lajtowo bo we wszystkim mozna znaleźć kompromisy, jednak mimo wszystko wiara i kościół nie jest taka zasciankowy jak się niektórym wydaje ...polecam nauki JP II ;)) tak samo jak w innych aspektach zycia szukamy dobrego np.lekarza tak samo musimy znaleźc ksiedza który bedzie nam odpowiadał i potrafił pokazać religię jako nauke i formę życia społecznego z dobrej strony a takze bedzie wyrozumiałym posrednikiem z Bogiem :)
mary - przejdźmy na maile: agandrzej@o2.pl

sądząc po twoim nicku, jestem 5 lat starsza, Gdańsk-Chełm Podwyższenia Krzyża Św. - wspólnota skończyła działalność razem ze mną... nie miał kto ciągnąć dalej...
mary - jestem pod wrażeniem Twojej odwagi i mądrości - oby więcej takich wierzących:) fajnie, że tacy ludzie jeszcze istnieją :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
agaB, czy mogłabys polecic tego spowiednika, z jakiej parafii jest i jak sie nazywa? poszukuje jakiejs dobrej i wyrozumiałej osoby do spowiedzi:)
giggilin - napisz do mnie maila agandrzej@o2.pl
a koleżankę cheringup chyba poznałam na gazetowym forum :)
pozdrowienia
dziękuje, choć nie było to u mnie takie hop siup - lata dojrzewania do decyzji bycia katolikiem- takim prawdziwym, poszukiwań- w tym poznawanie innych religi ale też poznawanie gęłębiej własnej religii, miło wspominam te czasy szczególnie oazowe, wiele wtedy się dowiedziałam i wiele dobrego tam dostałam:)
możliwe;)) jaki ten świat mały;))

otóż podpisaliśmy wczoraj protokół..uff nareszcie. trochę się denerwowaliśmy bo o ile w Trójmieście księża potrafią być bardziej wyrozumiali to w wiejskich parafiach wydawało mi się że ksieża będą bardziej ortodoksyjni. I tu niespodzianka!! proboszcz przeuroczy, starszy człowiek... no i jak dał kartki na spowiedź i padło pytanie czy mieszkamy razem .... to aż sie sam zaczął śmiać... "przecież wy dzieci macie już swoje lata!!" i dał nam karteczkę na 1 spowiedź przed samym ślubem, żeby za dużo nie grzeszyć!!

także sprawę mamy załatwioną i już bez stresu:)
Ciekawe czemu dają raz jedną a gdzie indziej 2 karteczki do spowiedzi
..a może patrzą i oceniają :) ci tu bardziej grzeszą to 2 :) a ci to dobre dzieciaki.. jedna wystarczy :)
Ja nie muszę wspominać, że dostałam 2 :) jedną "na teraz" a druga w dzień ślubu.
ksiądz powiedział, że bez sensu żebyśmy już teraz szli, bo i tak nagrzeszymy pewnie, a że razem mieszkamy to i tak nie dostaniemy rozgrzeszenia przy pierwszej spowiedzi.
ale z tą spowiedzią jest tak jak ze świadectwem z religii... u jednych chcą u innych nie chcą:)
A może tak
http://demotywatory.pl/1643118/Prosze-ksiedza

tylko że "imprezie" zamienić na "wieczorze panieńskim" :P
dobre :)
dziewczyny, a jak to jest praktycznie już;)
przyznam, że nie byłam dawno u spowiedzi. Chemy iść 2 dni przed ślubem. Tylko jak to jest w kościołach? Patrzę na strony parafii i nie ma tam napisanych terminów czy godzin. Słyszałam, że w Św. Elżbiecie się dzwoni dzwonkiem... a reszta??
w Kaplicy Wieczystej Adoracji (zaraz za kościołem św. Elżbiety, koło kościoła św. Józefa chyba) jest spowiedź od rana (nie pamiętam godziny) do 18, codziennie, cały czas.
My byliśmy tam na obu spowiedziach przedślubnych, osobiście polecam.
U św. Józefa (z tyłu, za św. Elżbietą) jest spowiedź praktycznie non stop.

Na dzwonek, czyli tak jak i w św. Elżbiecie, jest też u św. Jakuba (niedaleko ILO)

W parafiach zazwyczaj spowiedzi są podczas mszy św. (na poczatku - do Przeistoczenia), ale nie wiem, czy tak ważną spowiedź, jak rpzedślubną można będize "odbębnić" podczas mszy. Ale zawsze mozna wtedy podejść do księdza i się umówić.

U dominikanów (św. Mikołaja) spowiedzi są również chyba na pół godz. przed mszą.
świetnie, dziękuję dziewczyny;)
do góry