Widok

sprawdzone sposoby na blizny po zabiegu chirurgicznym

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, miałam zabieg wycięcia włókniaka (chirurg założył 2 szwy). Szwy już zdjęte, rana się powoli goi. Czy któraś z was miała tego typu zabieg i zna sposób, jak uniknąć/zmniejszyć blizny? Problem wydaje się ważny, po niedługo będę miała podobny zabieg na twarzy... dzięki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli masz skłonności do bliznowaceń, to pewnie nie unikniesz widocznej blizny, a jeśli nie masz, to możesz stosować maści, np. cepan.

Ja mam skłonności do bliznowcow i mi nic nie pomogło. Oglądałam niedawno program i jakaś lekarz radziła, żeby kupić zwykła wit E w kapsułkach, przekuwać kapsułki i smarować tym blizny. Jeżeli nie masz skłonności do bliznowcow to powinno się ładnie goić.
Polecam bliznasil lub jakąś inną maść sylikonowa. A na noc plastry sylikonowe.
Na blizny znany jest contractubex ale może uczulac. Mi chirurg mówił że teraz blizny leczy się właśnie maściami sylikonowymi i plastrami i są znacznie lepsze efekty.

dziękuję wam bardzo za rady! spróbuję plastrów (skonsultuję tę opcję z chirurgiem), chyba nie mam problemem z bliznowaceniem, chcę sobie teraz testowo poradzić z plecami, żeby wiedzieć, jak się przygotować do zabiegu na twarzy... wiadomo, na twarzy wszystko widać... jakbyście miały jakieś porady jeszcze, jakieś doświadczenia, dajcie znać, zabieg na twarzy jesienią...

Ja robie tak: rano bliznasil, po południu wazelina biała (bardzo ważne jest nawilżenie blizny), a na noc plastry.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziękuję!

Można i tak chociaż ja zamiast wazeliną smaruję bliznę olejkiem bio oil, lepiej działa na takie rzeczy i już widzę że blizna się wyraźnie zmniejszyła chociaż smaruję ją dopiero miesiąc

Też słyszałam o skuteczności plastrów silikonowych. Ja zostałam nakierowana w kierunki plastrów Sutricon, udało mi się kupić największe możliwe opakowanie.
I pocięłam sobie te duże paski na mniejsze tak jak mi były potrzebne to w sumie cała ta terapia nie była taka droga jak sobie kalkulowałam na początku.

Biooil

Słyszałam o tym, ale też poczytałam później różne artykuły w angielskim internecie i wyszło na plastry sutricon. Silikon jest neutralny dla skóry i nie uczula, to wiedziałam wcześniej. Usuwanie blizn zajmuje trochę czasu i wymaga systematyczności, ale skutek był bardzo dobry i nie żałuję, że zajęłam się tym bardzo szybko.

Alternatywą jest maść albo żele na bazie cebuli, lepiące się, brzydko pachnące i tworzące na skórze nieprzyjemną powłokę. Dwa – plaster naklejasz i go masz, nie trzeba pamiętać o smarowaniu

Dokładnie, to samo mi przyszło na myśl, też używałam olejku bio oil na blizny a nawet na przebarwienia po słońcu też pomaga
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja też bym polecała Wam właśnie Contractubex

jak rana się zagoi całkowicie to leć do apteki po plastry sutricon! Ja z nich jestem mega zadowolona. Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Blizna całkiem zniknęła :D trzeba by lupy by jej się dopatrzeć :)

Słyszałam o praktycznie wszystkich środkach, które zostały polecone na forum i mam dobre skojarzenia z plastrami Sutricon. W zasadzie u mnie też blizna jest praktycznie niewidoczna, chociaż podchodziłam do tej terapii ze sporym sceptycyzmem.

Stosuję od 3 miesięcy te plastry silikonowe na blizny o których mówi ~haleena82. Mam duża bliznę po cesarce, zależy mi żeby była jak najmniej widoczna. Moja blizna jest teraz cienka i prawie niewidoczna, zamierzam stosować plastry jeszcze miesiąc, albo dwa. Jestem bardzo zadowolona bo blizna się dużo zmniejszyła.

ja po operacji kolana także miałam szwy po których zostały mi blizny i stosowałam olejek bio oil, blizny bardzo ładnie mi się zagoiły, nie są już wypukłe, stały się bledsze i mniejsze, że prawie są nie zauważalne więc jak mam coś polecić sprawdzonego to tylko ten specyfik

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

do góry