Widok

styczniowe mamy 2010 plus dzieciaczki cz. 32 (*9)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Już część 32 ... :)

Styczniówka 15.12.2009 dziewczynka - Oleńka 49cm waga 2290
Pati25 22.12.2009 chłopiec - Filip - Wojewódzki 53cm waga 2680
Kasia31 28.12.2009 dziewczynka - Amelka - Kliniczna 52 cm waga 2810
Magda+Greg 31.12.2009 - chłopiec- Franio :) – Zaspa 56cm waga 3660 :)
Dejwi 02.01.2010 - Marta - Zaspa 58cm waga 3690
Mnisia 03.01.2010 - Klaudia - Kartuzy 55cm waga 3300
Adarechota 05.01.2010 - Michał - Swissmed 54cm waga 3730
Kasia O 06.01.2010- Jaś- 59cm waga 4220
Kasandra 07.01.2010 - Katarzyna - kliniczna 52cm waga 3750
katerrina 08.01.2010 - Zaspa -dziewczynka 60cm waga 3800
KR 11.01.2010 - córeczka Amelka :)
Asia 12.01.2010 - Monika 54 cm waga 3140
Gosiak 12.01.2010 - Alex-Wojewódzki 62cm waga 4300
Łasiczka123 12.01.2010 - Antoś - Kliniczna 56cm waga 3900
Weronka 13.01.2010 - Zosia- Wojewódzki/Ciechanów 50cm waga 3050
Curly 14.01.2010 - Krzyś Wojewódzki/Zaspa 55cm waga 3600
Kiti 15.01.2010 - Maja Zaspa 53cm waga 3040
muszki29 17.01.2010 - Pawełek Wojewódzki 53cm waga 3000
aniella - 18.01.2010 - Kamila Wojewódzki 53 cm waga 2900
Olaolenka 19.01.2010 - Nikodem Swissmed 52cm waga 2880
Marta245 19.01.2010 - Tymoteusz Kliniczna 55cm waga 3650
Mamamikołaja 20.01.2010 - Mikołaj Kliniczna" 54cm waga 3240
anka777 21.01.2010 - Martynka 57cm. waga 3500
Weroniczka 22.01.2010 - Lenka 52cm. waga 2700
Mawina - 23.01.2010 - Wojtuś, Zaspa, 55 cm, waga 3820
Naomi02 - 26.01.2010 - Nadia - Wejherowo 52 cm waga 3300
Angel8338 - 28.01.2010 - Iza - Kliniczna 56cm. waga 3600
Tola fasola - 29.01.2010 - Marysia - Swissmed
aniatatara- 27 styczeń dziewczynka Zosia - Zaspa
Pszczoła - 05.02.2010 synek 54 cm, waga 3500- Swissmed
Kasiaczek231-08.01.2010, córka 55cm, waga 3350 - Wejherowo
MagdulaIngula - 05.01.2010, Inga 58cm, waga 4140 - Wejherowo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to podrzucam, co by nie umknął :)
Jak dziewczyny upłynęła Wam niedziela ? My cały dzień na działeczce, Amelia znowu spała od 11stej do 17stej :) tak jej służy sen na świeżym powietrzu :)

Dejwi, co u Was, jak się czuje Martusia ?
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
My siedzimy na Polanki.
Marta dziś zaczyna dochodzic do siebie, zaczela znow gadac, szamac pieluszke, kopać tate, juz tyle nie placze ale jeszcze ją cos boli

wczoraj byl dramat, goraczka, placz przerazliwy callllllyyyyyyy dzien a ja lazilam po kątach i płakałam ... ech
wkoncu dr B jej pomogla :)

czekamy do wtorku na wyniki z AM i neurologa, w czwartek okulista i badanie wzroku - styczniówko podeślij opis jak masz bo wczesniej pisalas ze na to badanie psychicznie trzeba sie przygotowac ...

ja jestem twarda na np pobranie krwii czy jakies inne działania u Marty - mam podejscie ze to jej pomoze i ze poplacze poplacze i przestanie a bedzie wiaddomo wiecej ale wczorajjjj ... kazde zwykle badanie Marty a ja juz świaczki w oczach

modle sie zeby ten wirus nie byl aktywny ...

w niedziele mamy chrzciny ciekawe gdzie będziemy ...

ja jakos znosze pobyt tu, mam 1kę i męza non top u siebie w ten weeeknd wiec jest znosnie :)

szkoda mi malej ze tak cierpi a dopiero dzis konczy 4 miesiączki - mój mały bąbelek

styczniowko czekam na meila, albo Magda+Greg - bo tobie tez cos wiedomo chyba w tym temacie ...

buziaki laski ide wycalowac moje stópki 4 miesięczne :)
dziewczyny co to moze byc jak Niko nie chce jesc i dzis przez caly dzien zjadł moze z 50ml...od dwoch dni ma rzadką,żółtą kupe,ale jest pogodny.Co mu daję jesc to z kazdej butelki zje 10-20ml i zaraz jakby ulewał,to chyba nie rota,co???
Boje sie....
Ola na takie małe dziecko, to bardzo mało zjadł. Podajesz mu coś do picia ?
Idź do lekarza, bo chyba tak małe dziecko nie może nie jeść.

Dejwi, ja za Was trzymam kciuki cały czas

Skąd ta cytomegalia ? To teraz się zaraziła, czy wcześniej ? , przy porodzie ?

O a teraz zjadł cała butlę,nie wiem co było...wypluwał smoczek jak mu wczesniej dawałam,smiał sie...moze nie mial ochoty na papu,caly dzien na dworzu byl,moze z wrazenia?No i moja niunia przeziębiona.Wazne,ze teraz na noc zjadł cała butle!

A witam sie w nowym watku...u nas zezon na grille i ognisko,masa znajomych wiec nie ma jak usiasc i napisac,a Wam Laseczki jak majowka mija?
A my mamy pierwszego zębola :) !!!!! Ale się cieszę:)

Dejwi wysłałam Ci maila z opisem badania od Styczniówki.

Ola, ostatnio jak był upał to Franio też mało jadł, więc myślę, że nie ma się czym przejmować. Ważne, żebyś go ewentualnie czymś dopoiła, jak trzeba będzie. Na kupę może mieć wpływ to co Ty akurat zjadłaś. A i pewnie to jego przeziębienie też odbija się na apetycie.
Dejwi, ucałuj i od nas te małe stópki w dzięń mini urodzin :) trzymaj się dzielnie, przede wszystkim Ty, bo Twojej siły Martolince trzeba do zdrowia.

My dziś mieliśmy debiut z kaszką i Miki się zajadał, ze hej! wogóle to moje dziecko póki co bardzo pozytywnie reaguje na nowe smaki i konsystencje. Nawet na Pepti nie narzeka i pije jak zwykłe mleczko.

Kasia, ja podałam kaszkę z butli, tak na noc, on wtedy odpływa fajnie przy butelce i idzie lulu. Kupiłam w Rossmanie smoczek Lovi do kaszki i pasuje idealnie do MAM, a tańszy. I Miki oczywiście się nic nie skrzywił na inny kształt smoczka.

KR, podobało mi się stwierdzenie męża Twojego :) nie ma co, facet zawsze praktycznie myśli.

Magda, spóźnione życzonka dal Frania, bo widziałam na suwaczku, że wczoraj kończył 4 mieszki :)
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
aaa Kasia, przyponiałam sobie, że mam 2 nowe smoczki MAMa 1. Czytałam, że Ty ich jeszcze używasz. mogę Ci dać, bo u mnie leżą, a ja do butelek musiałam już kupić 3.
Christopher Morley
ziewczyny powiedzcie mi,gdzie ja dostane butelki MAM?Na Jaskowej,w hurtowni?
I jaki najlepiej kupic smoczek do kaszki?
Po tych pierwszych smoczkach zmienic na dwojki?Mam problem z kupnem nie moge nigdzie znalezc,albo sa zerowe albo od 6 miesiaca...

Madzia,dzięki-pocieszyłaś mnie z tym jedzonkiem.
Ola, butelki MAM są w Gdańsku tylko w jednym sklepie - QQ Kids. Był w Lotni na Zaspie, to jest niedaleko ETC na Rzeczpospolitej. Ja byłam tam jakieś 2 tygodnie temu i facet mówił, że będą się przenosić do Wrzeszcza, nazwy ulicy nie pamiętam. Może będzie na stronce sklepu nowy adres.

No i jest chyba jeszcze opcja na allegro. Smoczek do kaszki zazwyczaj jest z oznaczeniem, że od 6m-ca. U mnie się sprawdza właśnie taki, no bo kaszka jednak gęsta, to otworek musi być większy niż do mleczka.
Christopher Morley
Dzieki Ada,ale ja kompletnie Gdanska nie znam:(
Dobre te butelki?
Czyli kupię do kaszki od 6miesiaca:)
Pozdrawiam
Dejwi, wszystkiego naj dla Martuni. Niech zdrowo rośnie, i szybko wraca do domku.

Ada, dzięki za smoczki. Mam 3 jedynki :) i chyba wystarczy :) ale we wtorek kupię smoczka LOVI do kaszki bo dziś się młoda nieźle nagimnastykowała, żeby zjeść kaszkę ;) w końcu sobie przypomniałam, że mam smoka MAM "3" i poszło lepiej, ale wolałabym takiego smoka Y do kaszek :)
My podobnie jak Wy, kaszkę dajemy na noc i też z butli :)
Dziś dorzuciliśmy do menu nowy smak, czyli morele :) Smakują małej bardzoooo :)

Tak wiec jemy już :)
Zupki jarzynowe :) samej marchewce mówimy NIE :) nawet kupiłam jej soczek samą marchewke i mi pluje :)
bananka, brzoskwinkę, jabłuszko
i dopajamy soczkami z marchwi, brzoskwini i dyni, które bardzo Amelce smakują :)

Dziewczyny, mam problem nie wiem jak go rozwiązać, liczę na Was i na Waszą pomoc.
Moja córka Ada lat 12 ;) dziś się przyznała, że ma w pokoju ukrytą myszkę, którą jakiś czas temu kupiła w zoologicznym.
Wmurowało mnie totalnie. Na początku myślałam, że to mój ex jej kupił, ale okazało się, że cała ta akcja z myszką to tylko jej pomysł i trzymała ta myszkę w szafie na samej górze w akwarium.

Oczywiście, dziecko zapewniło jej ok warunki. Jedzonko, poidełko itd wszystko myszka ma. Nawet ją nazwała EDWARD :d
Po jakimś czasie, jak już ochłonęłam poszłam do niej porozmawiać, kazałam jej tą myszkę oddać.
Teraz ona wyje w pokoju, ja jestem zła, bo zrobiła coś czego najbardziej się bałam, czyli przywlekła do domu "zwierza"

Niestety ja to robiłam w jej wieku, i każde bezpańskie zwierzę miało u mnie schronienie, a później rodzice się martwili co dalej ;)

Z myszką i innymi gryzoniami również miałam przygodę. Tak samo jak córka po kryjomu trzymałam chomika ;) do tego stopnia, że jadąc do szpitala na operację, wzięłam go ze sobą i trzymałam w szufladzie szafki szpitalnej.
Mój błąd, że opowiadałam wszystkie swoje wyczyny dzieciom, i córka zrobiła to samo.

Nie wiem w ogóle jak postąpić mam. ??

no cóż Kasiu...co Ci mogę powiedzieć... niedaleko pada jabłko od jabłoni jak to mówią:):):) przepraszam, że się śmieję, ale opis sytuacji jak i sama sytuacja dosyć zabawna :) choć wiem, że Tobie nie do śmiechu... myslę, że chyba nie powinnaś jej karać tym, żeby oddała myszkę. Bo przeciez sama jej opowiadałaś o swojej podobnej sytuacji.... eh...wesoło mamy z tymi dziećmi:):):)

image
Dziewczyny czy któraś z Was będzie kupować ten gryzaczek do jedzenia?? Mogłybyśmy się skrzyknąć żeby m niej za przesyłkę płacić... dajcie znać...

image
Magda dzieki za meila i granulki pierwszego Zębala!!!

Kasia podejrzenia jest ze załapała to w czasie ciążylub przy porodzie – cholera badanie na cyto mialam robione na początku ciazy i nic wiecej – zaufałam lekarce – kurna blaszka jestem wsciekla.

Martusia dziękuje za życzonka  i przesyła Wam buziaki !!

Kasiu może pozwól jej zostawic ta myszke – bo co myszka winna –a daj jej jakas inna kare ale za to ze nieposłuchala Ciebie. A na przyszłość swoje grzeszki trzymaj wysoko na połce i dzieciom nie opowiadaj!!!! 
Ale do szpitala z mysza … też mialas genialne pomyśly 
Dejwi sto lat sto lat dla Martuni, ale ten czas leci już 4 miesiączki lecą jeszcze troche i nasze skarby beda obchodzic pół roczku hihi ale fajowo !!!
Martka gratulujemy zabka to chyba pierwszy wsrod naszych dzidziek he wiec widac zaczyna sie sezon zabkowy he
Kasiu z ta mysza to faktycznie smiechowo i tak jak Dejwi pisala zostaw myszlk co ona winna he a córcia sie nia tak ladnie opiekuje widac dojrzale podchodzi do obowiazkow trzymania takiej mysi to duzy plus :)))
Najpiękniejszy dar od Boga...
image image
Ada dzięki za życzenia. Od nas dziś życzonka dla Martusi.

Kasia zostaw myszkę. Ada już wie, że Ty robiłaś tak samo, więc teraz to już chyba nie masz wyjścia. Jak oddasz myszkę to następnym razem znowu zrobi coś w tajemnicy i w ogóle się nie przyzna. Pogadaj z nią, że zależy Ci, żeby była z Tobą szczera nastepnym razem.
A dziewczyny goraca prosba podpowiedzcie mi nasza mala nienaturalnie odgina glowke do tylu i robi to czesto grr myslalam ze jej przejdzie ale niestety :( wiem ze to swiadczy o napieciu miesniowym wiec pewnie pediatra skieruje nas do neurologa i na cwiczenia.
I teraz pytanie macie namiary na prywatną rehabilitantkę ktora by przyjezdzala do domku? bo ja bede miec problemy by jezdzic na cwiczonka.a i znow poprosze na namiar do dobrego neurologa bo ostatnio jak zapisalam to gdzies zapodzialam karteczke :(((( PLISSS
image image
Dejwi, trzymajcie się dzielnie. Wszystko będzie dobrze, tylko musisz być silna. Wiem, że łatwo się gada. Mi jak wszyscy to mówili to też niewiele dawało...

My byliśmy w Centrum Zdrowia Dziecka i musimy mieć jednak cystografię :(

Później napiszę coś więcej, bo muszę skorzystac, że Zosia spi i ogarnąć w domu.

Ten mój Skarb to taka kokietka, do wszystkich się ciągle uśmiecha :)
Kiti,moj maly tez odgina głowke do tylłu jak jest na rekach,ale pediatra nic nie zauwazyla...e juz nie bede sie filmowac!!!!
KITI odginanie glowki, robienie mostku to etap przed siadaniem:)
ola moje dzieciaki tez tak robiły i nie dajmy sie zwariowac, tak jak napisala poprzedniczka jest to pewien etap ktory dzieci przechodza.

Trzeba obserwowac ale bez paniki :)
No własnie...
Aj Karolinka co u Ciebie????gg ciągle wyłączone:(pytałam Cię o nasza klase...pozdrawiam:)
Jak maluchy???

Ale pogoda,co-brrrr...moi chłopcy cały dzień drzemią na kanapie...taki spokój,a mi się nudzi!!!!Niko zajął moje miejsce koło taty i....a w taką pogodę to nic tylko się przytulać,ale dzis do taty przytula się moje dziecko!!!Poczekam sobie,aż zrobi się ciemno a wtedy......hmmmm....
Dzięki dziewczyny za doradzenie myszka zostaje z nami, choć za szczęśliwa to ja nie jestem, tym bardziej, że muszę jej kupić jakieś nowy domek, bo ten co ma jest za mały...

Moja też robi mostek, odgina się, a nie daj Boże jak ma humorek i nie chce leżeć, wtedy to dopiero wygina się na całego :)

Dziewczyny napiszcie mi gdzie jeszcze mogę znalezć fajne wózki w Gdańsku oprócz Mama i ja i Akpolu?Są jakieś sklepy z wózkami jeszcze?Chodzi mi o Gdańsk,Gdańsk Wrzeszcz.
Chyba nie ma już innych sklepów. Jeszcze kiedyś była jakiś koło rynku, ale tam marny wybór.
Ola, jeszcze masz w Gdyni bobowózki
http://www.bobowozki.com.pl/kontakt.php

Czego szukasz ? Jaki wózek Cię interesuje ?
My kupiliśmy concorda i jak na razie jesteśmy strasznie zadowoleni, jeździ nim się super

oj ola ty diablico... marzy sie romantyczny wieczór u boku męża hihi :))))

jutro zadzwonie do ciebie bo za dużo by opowiadac.

a chlopaki rosna i robi sie cporaz większe zamieszanie w domu :)
Dzięki Kasiu,w Gdyni trochę daleko i ja kompletnie Gdyni nie znam:(
Jaki wózek?Nie wiem....tak mam ochotę zmienić...
A ten co Ty kupiłas to ten co link w poprzednim wątku puszczałaś?

Zaczynam nową dietkę.Dieta Doktora Dunkana,podobno bardzo skuteczna i chyba nie taka zła.Poczytajcie o niej.Kolezanak wazyla 83km w 3 miesiace schudla 16km i nie ma celulitu!!!!!Zerooooo!!!!!

A Kasia,co do tej myszki zostaw zwierza w domku,a latoroślli powiedz,że zawsze moze wszystko Ci powiedziec i nie ma powodu cos przed Tobą zatajać,o Ty tez byłaś dzieckiem i wiesz jak to jest w tym wieku...Zresztą bedzie musiala dbac,pielegnowac myszke a to przeciez juz jest jakas odpowiedzialnosc za cos.
Pozdrawiam
Miało być Dukana a nie Dunkana...jełop ze mnie!!!!
sklep z wózkami jest jeszcze we wrzeszczu na Miszewskiego. Nigdy tam nie byłam ale chyba jest ok bo jest tam od kiedy tylko pamiętam:):):)

image
Zebym ja jeszcze wiedziala gdzie ta ulica....Kr,a napisz mi moze jak tam dojechac???
ola a skąd jedziesz?? to jest przy rynku we wrzeszczu, visa vi księgarni, przy Wyższej Szkole Turystycznej, przy Jantarze. hmmm innych miejsc charakterystycznych w pobliżu nie znam:):):) napisz skąd będziesz jechać...

image
To wiem,gdzie jest Jantar:)
Niedaleko jest tez gabinet dr Siliwonczyka,dobrze myslę?
Ten sklep jest w tych pawilonach?
Ja jestem na dukana i juz schudłam 6kg fajna dieta tylko w poczatkowej fazie brakuje mi pomidorów
image

Ale marny pogodowo ten weekend majowy heh:/
Wczoraj bylismy na 50tych urodzinach mojego chrzestnego i Izka spala od 19 do 2 w nocy:P Nie przeszkadzala jej muzyka ani imprezowe wrzaski:P Wszyscy byli pod wrazeniem:) W domu zjadla i jak zasnela ok 3 to spala do 10.30:) Dala sie rodzicom wyspac po imprezie:P
Dziewczyny czy Wasze maluszki tez juz probuja siadac?
Bo pyza normalnie podnosi glowke i plecki a jak lezy w hustawce to lapie za ten stolik i siada:/ To chyba jeszcze za szybko co?
KR ten smoczek do karmienia ja kupilam w Akpolu.

Kiti mogę podać Ci namiary na b. fajną rehabilitantkę, ale ona ćwiczy metodą Vojty. Poczekaj co powiedzą Ci w ośrodku jak Cię pediatra skieruje, bo może nie trzeba w ogóle ćwiczyć. Jak coś to pisz to podeślę Ci namiary na tą kobietę.

U nas też Franek robił mostki. Na szczęście mu już przeszło, bo u nas nie oznaczało to nic dobrego niestety. Przez słabe napięcie to była jedyna rzecz, którą mógł zrobić, więc to robił:) Teraz dzieki ćwiczeniom nabrał nowych umiejętności i zapomniał chyba o mostkach.
Jak fajnie czytać, że Wasze maluszki chcą już siadać. a mi łezka się kręci, że Zosia najpierw w tych pieluchach, a teraz w tej szynie. Niby wiem, że nadgoni, ale tak mi przykro, że Ona się męczy...

Kasiu, decyzja o myszce, myślę, że prawidłowa :)

Dziewczyny Zosia po 13 dnia bez kopy dostała czopek glicerynowy, który nie pomógł. Następnego dnia jeszcze raz i kopa poszła, na szczęście. Pediatra kazała mi przepajać Ją wodą - ale Zosia wypluwa. Może polecicie jakąś herbatkę, co?
A jeszcze Wam powiem, że myślę, że moje Słonka niedługo prześpi całą noc. Kładziemy ją przed 20 i śpi do 4-5. Potem jedzonko, pileucha i znów spanie trzy godzinki :)
Weronka u mnie spi identycznie,od 4-5 do 7-8 a potem do jedenastej ale o 7 juz biore go do siebie do łożka.

Duzo gada nam Nikodem,praktycznie cały dzien przegadał,a z maty edukacyjnej jestem mega zadowolona!!!!Hustawka tak sobie,ale ,mata super!!!!!

Kasia31,bedziesz sprzedawała tropikalna wypę,bo ja wiesz jestem chętna!!
A zapomniałam,dzis pojechałam do kolezanki na kawke,a Bolo został z Niko i za jakas godzinke dzwoni ze sobie z Niko gadają i Niko powiedział MAMA,tak mu się głoski ułożyły,pewnie zbieg okolicznosci ale mój facet mysli,ze nasze dziecki juz gada,hihihihhi
Weronko, czy Zosia dostaje coś jeszcze do jedzonka ?
Moja tak miała kiedy była na samym mleczku :(
Później zaczęliśmy dawać jabłuszko, to kupka pojawiała się co 2 dzień, natomiast teraz kiedy dajemy zupkę jarzynową, soczki oraz deserki to kup jest nawet 3 dziennie i już nie takie papkowate.

Magda, możesz mi opisać czym objawia się te słabe napięcie mięśniowe ?
My 17stego idziemy do OWI i ciekawa jestem co neurolog powie na jej temat.
Fakt, że przez miesiąc mała zrobiła nieziemskie postępy, próbuje siadać właśnie łapiąc się czegoś, główkę już super trzyma, ale wydaje mi się, że jest słabsza od rówieśników i zastanawiam się czy zapiszą ją na rehabilitacje.

Myszka, została przez Adę nazwana Edward :) tak więc kolejny mały domownik w naszym domu ;)

Kasiu, Zosia żyje tylko na moim cycusiu.
Weronko, porozmawiaj z lekarzem kiedy możecie coś wprowadzić z innego jedzonka. Szkoda strasznie Zosi, ze tak się męczy z tą kupką :( Strasznie długo jej nie zrobiła :(
Jak w ogóle czuje się Zosia ? Jak Ty się czujesz ?

Kasia,pytałam czy swoją mate tropikalna bedziesz sorzedawała,bo cos wspominalas...
Kasia wysłałam Ci maila.
Jutro, ewentualnie pojutrze idę zapisać Zosię do przychodni. Zabrałam kartę z Ciechanowa i w końcu tu ją zapiszę. Więc pojdę do nowej pediatry i pogadam. Pod koniec tygodnia musze zrobić posiew i już się boję. Zdecydowałam, że na cystografię pojdzie z nia moja mam i mąż, nie dam rady. Może jestem wyrodna, ale nie zniosę tego...

Męczy mnie ta szyna i te zakażenia. Ale jak spojrzę na Nią to żyć się chce. Dziś z tego szczęścia aż się popłakałam i mówię do męża, ze nawet nie śniło nam się, że Ona będzie taka cudna i śliczna. Jak tylko zdejmujemy szynę (15 minut na zmianę pampersa i 45 na kąpanie) to chociaż mogę Ją normalnie przytulić. A tak to kombinowanie..
Nadal mało gada, ale nadrabia głośnym śmiechem :)
Ola, mi też się czasem wydaję, że Miki jakby mówił mama :) pewnie właśnie to chcę usłyszeć :))

Kasia, myślałam, że padnę jak przeczytałam, że myszka to Edward!! :) i że chomika trzymałaś w szafce szpitalnej!! bez kitu jedna lepsza od drugiej :))

Dziewczyny, które dajecie Pepti, czy kupka się jakoś mocno zmienia po tym mleczku? Dziś Miki miał taką mocno zieloną tą kupę, nie wyglądało jakby miał z nią problem, ale kolor jakiś taki... może to po jabłku? wczoraj wciągnął cały słoiczek, dziś też :) o kaszce to już nie wspomnę, no poprostu uszy mu się trzęsą jak wieczorem butle dostaje :)

weronko, te granulowane herbatki to mocno słodkie są. ja się zastanawiam nad przejściem na zwykłe ziołowe bądź soczki bez cukru. spróbuj może dać małej samą rumiankową herbatkę, ona dość łagodna jest, ewentualnie dosładzaj minimalnie glukozą, można za grosze kupić w aptece.

Ola, pochwal się jaki wózio chcesz kupić.
Ja jestem mega zadowolona z x landera, kurcze no tak żałuję, że go od razu w komplecie nie kupiłam...ah, człowiek głupiutki bywa.
Christopher Morley
Weronka,biedna ta Twoja Mała..ale będzie dobrze...jeju, taki ten Twój post przejmiujący:(

A co to jest ta cystografia?
Malutka już niedługo bedzie biegac sprintem,że aż jej nie złapiesz-zobaczysz.
Ucałuj Słoneczko od nas!!!!
Cystografia to okropne badanie. Wkładają cewnik, wlewają kontrast i robią zdjęcia. Patrzą co się dzieje z moczem, czy nie ma refluksu moczowego.

Jutro dam jej rumianek i zobaczymy. Najgorsze, że nauczyła się wypluwać i leki wypluwa.

A i na forach wyczytałam jak ją uibierać do tych szyn i teraz nosimy bodziaki w kołnierzykami i rajstopki :)
Dziewczyny,
muszę kupić termometr taki do ucha/czoła i podgrzewacz. Podzielicie się doświadczeniami?
Ada, Iza tez czasami robi taka ciemnozielona kupke ale nie wiem czy to po Pepti. Dzis np byly dwie takie ale tez jej dalam jabluszko tyle ze z jagodami no i 3 lyzeczki a nie caly sloik:P Wiec nie wiem co mialo wplyw na kolor kupki.
nie było mnie 3 dni a tu nowy wątek co ma już prawie 50 postów!!! szok jak się w wolne rozpisałyście zazwyczaj weekendowo to cisza a tu proszę :)

Nie zdążyłam wszystkiego jeszcze nadgonić

Dejwi czytałam że Magda wysłała do Ciebie @ z opisem badania. Jeśli byś miała jakieś pytania to dzwoń. Trzymam za Was bardzo mocno kciuki żeby wirus okazał się nieaktywny.

Weronka tam mi smutno jak czytam o Twojej córci. A jak napisałaś, że podczas pory kąpieli 45minut bez żabki i wówczas możesz się porządnie do córci przytulić to aż łezka w oku mi się zakręciła. No i jeszcze to badanie... ach dlaczego te małe kruszynki muszą od pierwszych dni życia już tyle przechodzić? Trzymajcie się cieplutko i oby jak najszybciej byłao juz wszystko w porządku

Magda GRATULACJE pierwszego zęba !!! :):):)
image
Cześć dziewczyny. Czuję się jak lunatyk. Amelia dała tak popalić w nocy, że nie wiem jak się nazywam.
Najprawdopodobniej zaczynamy ząbkowanie, ręce wpycha dwie na raz, strasznie przy tym krzyczy, i gdyby mogła to jeszcze nogi by do buzi włożyła.
W nocy nie wiedziałam już co robić, dlaczego budzi się z płaczem co 20 minut. W końcu dałam jej czopka przeciwbólowego i faktycznie po nim spała dłużej, bo 3,5 h

Nie wiem czy dobrze zrobiłam z tym czopkiem, ale nie wiedziałam co jej jest, dlaczego płacze. Sucho miała, nakarmiona więc musiało coś ją boleć.

Trochę się rozbudzę i idę zaglądać w buźkę, czy coś tam widać, czy to początki tortur :(
Magda, w jakim czasie u Was zębol się pojawił ??

Kasiu umówmy się lepiej o 12 bo musze z mezem teraz szybko leciec na przeswietlenie bo chyba sobie noge zwichnal. wyslij mi swoj numer.pa

image
o dzieki Magda wpierw pojde do neurologa i zobaczymy co powie ale naprawde ze to wyglada, mala robi mostki i wygina glowe tak mocno ze prawie dotyka pleckow robiac calym cialem pol ksiezyc.robi to kiedy sie denerwuje lub nawet kiedy jest spokojna i spi niby sie prezy, przeciaga i wtedy tak mocno odchyla ta glowke grrr stad mysle ze to nie jest takie normalne :/
weronko ale z tą kupką to faktycznie 13 dni fiu fiu to chyba rekord u nas tez rzadko ale tak srednio co 5-6dni.dobrze ze dalas czopek bo jelitka pewnie juz niezle sie nameczyly.co do picia to tak jak dziewczyny pisza rumiankowa najlagodniejsza, ja np swojej koperkowej nie daje bo jeszcze bardziej ja rozraznia i baczki leca strasznie.
image image
Ogłaszam, że dziś bez mojej pomocy była MEGA kupa. Nie mam pojęcia gdzie to się zmieściło. Ale cudownie, że jest!!!

Będę dawać ten rumianek od dziś.

Kasiu, moja niby jest spokojna. Ale moje głowne zajecie to wyciąganie rączek z buzi. Czy to taki etap u dzieciaczków? Co do czopków - kup sobie te homeopatyczne Viburcol N. Są cudowne. działają szybko i co ważne bezpiecznie. Daję 1/3 i po bólu.

No a co z tymi waszymi termometrami i podgrzewaczami?
U nas od jakiś 3 tygodni OLcia ślini się na potęgę rączki dwie naraz wcina raz tak głęboko sobie palce włożyła że zwymiotowała biedulka, ale zębów na razie nie widać.

dziś w nocy Olcia też 2 razy obudziła się z płaczem jakby się jej coś strasznego przyśniło ale wzięłam przytuliłam i się uspokajała.

Miałam dziś dać jej jabłuszko, ale jakaś niespokojna dziś jest więc dziś odpuszczę.
image
Dziewczyny, co z tą pogodą. Kiedy zrobi się ciepło ? Mam dość dnia bez słońca, szału można dostać :)

Mała z tą wkładką wyszła tak dziwnie duża :) Ogólnie to krasnal z niej :)

Foteczka bez wkładki przed chwilą zrobiona :) Wróciliśmy z ikei, mała jeszcze śpi :)
Kurtka na 62cm :) Myślałam, ze szybciej do niej dorośnie, a wychodzi na to, że latem będzie dobra. Chciałam jej dziś kupić inną, ale ceny zaporowe po 80zł ;/

image

Uploaded with ImageShack.us

Szkoda mi pieniędzy na kurtkę w takiej cenie. Nie orientujecie się gdzie mogę kupić coś ładnego, w bardziej przyzwoitej cenie ?

A oto moje Słoneczko:

image

Weronko śliczna Twoja Zosieńka. Zobaczysz już nie długo wszystkie wasze cierpienia będą tylko wspomnieniem.
My zaczeliśmy podawać pepti. Wcześniej podałam chyba 3-4 razy bebilon dla dzieci ze skłonnością do ulewania. Mały dostał krostki na buźce i budził się chyba po tym mleku z płaczem. Miałam wrażenie że coś go boli i zrobił kupę - takiego mega bobka ;) Wczoraj podaliśmy pepti na razie raz bo chcę podawać tylko wieczorem i dzisiaj buźka ładniejsza.
Kiti, nasz Tymek też się tak strasznie wygina, szczególnie kiedy kładę go do spania. Mi się wydawało, że jest mu po prostu tak wygodnie.
Magda fajnie z tym zębolem. Franio musi słodko wyglądać. Tymek też od dłuższego czasu mocno się ślini i wpycha rączki, ale na razie nic nie widać.
Dziewczyny poszukuję niani dla mojego słoneczka. Praca od połowy sierpnia w Sopocie. Może znacie kogoś odpowiedniego kto byłby zainteresowany.
Marta, ja znam dziewczynę której sama jak trzeba zostawiam dziecko :) Zapytam się jej, czy jest zainteresowana, a Ty jak możesz napisz w jakich h szukasz itd. przekażę jej, żeby się z Tobą skontaktowała. Jest to dziewczyna bardzo odpowiedzialna.

Moja pcha łapki od jakiegoś miesiaca do buźki, ale teraz to już jakby mogła to by je zjadła :)
Nie wiem co to było wczoraj, czy to zęby, czy nie, ale mam nadzieję, że takich nocek nasza córeczka nie będzie nam fundować :)

Weronko, Zosia cudowna. Ma piękne oczka :)

Weronko śliczna panna i jaka modnisia hihi
Marta ja tez tak myslalam ze wygodnie ze cwiczy sobie ale kurcze to tak nienaturalnie wyglada, mam wrazenie ze kostki na karczku sobie poprzestawa od tego wyginania wiec musze to koniecznie sprawdzic.niestety do dobrego neurologa zapisali mnie na polowe czerwca masakra wiec pewnie gdzies prywatnie szybciej pojde zeby to sprawdzic.

Kasiu u nas tez raczki obie laduja nawet jak smok jest w buzi to doklada jeszcze raczki he zagladalam i niby widze bielszy punkt ale czy to zabek sie pcha? czy to tylko taki etap nie umiem stwierdzic.a czopki viburcol faktycznie sa dobre i w dodatku homepatyczne wiec mozna bezpiecznie stosowac.

noo a ja nianie znalazlam ufff z polecenia wiec sie ciesze w dodatku cenowo super, ale juz mam rozstroj zoladka jak pomysle o zostawianiu malej brrr a sierpien tuz tuz ech zwlaszcza ze mala bardzo jest do mnie przywiazana, wiec juz pomalu zostawiam choc do zabawy a to siostre to babcie zeby sie przyzwyczajala do nowych twarzy.ciekawe jak to bedzie?
image image
Kiti, mnie fakt pozostawienia młodego też przeraża. Ja przy okazji szczepienia zapytam się o to odchylanie głowy.
Kasia, praca 8 - 8,5godz dziennie. w granicach 7.30 - 16.
Kiti Twoja niania to studentka, czy bardziej doświadczona?
weronka, podgrzewacza nie mam, po prostu mieszam wodę zimną z gorącą jak robię sztuczne, a moje ogrzewam w szklance z wrzątkiem

jeśli chodzi o termometr to mi było żal dać dwie stówy na ten cel, a tyle takie niby dobre np. braun kosztują
kupiłam polski firmy tech-med do ucha (nie pamiętam, ale chyba w media markcie lub w auchan) za ok 70 zł i stwierdziłam co tam najwyżej stracę i świetnie się sprawdza, ja nie mam zastrzezeń do pomiarów
Weronka,Twoja Mała śliczniutka!!!!
Byłam dziś w Akpolu,tego zajączka-dzwoneczka niestety nie było,ale kupiłam konika morskiego,wibrującą krowe i samolot,który jak sie go pociagnie to gra,duzo innych rzeczy,a czapeczki dla chłopców mają przepiękne!!!!!
nie mogę tam jezdzic bo nie umiem przestać kupować!!!!!!!
A i zgubilam kluczyki od auta,ale na szczescie ktos znalazł i odniósł do kasy...ale mialam stracha....ojojjojojo-Bolo by mnie zabił!!!!Ale wszystko dobrze się skończyło!
Marta niania to starsza pani ok.50 ale doslowne taka zywiolowa ze nie jedna mloda by przegonila he no i zajmowala sie wczesniej 3 lata synkiem znajomej od 6mies az po przedszkole i poprostu zachwyceni.stala sie jakby ich czlonkiem rodziny tak wiec tak to u nas wyglada.no a praca u nas 10g dziennie.

Ola ty to aparatka jestes he z tymi kluczykami szok , pewnie tak buszowalas w zabaweczkach ze gdzies ci wpadly w pomiedzy misiaki.zawalu pewnie dostalas o rajuuu dobrze ze sie pozytywnie zakonczylo ufff :))
image image
weronko przesliczna corcia!! i jak przypozowała ... :)
KITI spociłam się jak mysz....mialam je w ręku jak poszłam do kasy zapytac jak zabawka działa i położyłam je na ladzie i sobie poszłam,potem jeszcze oglądalam ciuszki,czapeczki.Zapłaciłam za zakupy,jestem koło auta,wybebeszyłam cała torebke na maskę,Niko się na mnie patrzył jak na kosmitkę!!!Dawaj za nosidełko z Młodym i z powrotem na górę,cała hurtownię obleciałam,w koncu zapytałam Pani i okazało się,że są-kamień z serca.Co prawda mam zapasowe,ale jakby mi gwizdneli auto z ubezpieczalni nic bym nie dostala,bo musza byc dwa komplety!!!
Bo ja jestem taki roztrzepaniec,nic nie poradze...!!!!Oby Nikos taki nie był!
Pozdrawiam:)
Olu, ja z gubieniem rzeczy teraz mam nagminnie, bo za dużo na głowie ;)
Dobrze, że kluczyki się znalazły, ufff :)
Upatrzyłaś sobie jakiś wózeczek ??

ole ńka 24 to sie spotkaliśmy bo ja stałam przy kasie jak ty się o kluczyki pytałaś
image

no co Ty,Kasandra-naprawdę?! Szkoda,że nie pogadałyśmy:(
Eeee,bez sensu...ale nadrobimy,mam nadzieję-heheehe.
Dobrze,że się znalazły.Kluczykow i kluczy to ja raczej nie głubię,bardziej rękawiczki!!!
Kasiu,kupiłam wózek ConecooV4,podobała mi się bardzo spacerówa Cameleon,zielono-czarna to wzięłam....spacerowa taka chłopięca...
Ola współczuję stresu dobrze że się kluczyki znalazły :)

Dejwi jak tam Martusia mieliście badanie dna oka?

Zosia jest cudna a oczka normalnie hipnotyzują :)

Kitti u nas też oprócz smoka jeszcze dwie rączki na raz w buzi albo bluzeczka rękawek bardzo smakuje muszę pilnować żeby nie zjadała rękawka bo zaraz muszę przebierać bo aż cieknie taki mokry :)

Dziewczyny kiedy w końcu będzie ta wiosna ?????????? już mam dość zimna i wiatru grrrrrrr
image
Zosia cudna dziewczynka i jaka duża.

U nas od jakiegoś miesiąca Franio wpychał łapki i wszystko co dorwał do buziola, dodatkowo zaczął się częściej w nocy budzić. Myślelismy, że to od rehabilitacji i ćwiczeń, bo wtedy mniej wiecej zaczęliśmy, a tu bach... zaglądamy wczoraj do dzioba, a tam widać, ze kiełkuje ząbal. To dopiero początek, ledwo co wyszedł, ale już haczy:)
Marta dziś dobrze się miewa ...
chyba powoli wraca do normy - ona - bo kupki to jakiś uparte nadal są feeee

ja mam powoli dosc
jeszcze jakas "gwiazda" ma babskie sprawy i sprzatac po sobie nie umie ... jesuuuuuu jak mozna byc takim brudasem ... sorrry ze to pisze ale az mi sie rece trzęsą z nerwów :)
Dejwi to gdzie ona te rzeczy zostawia?Zwróć delikatnie uwagę i już...
A dla Martusi duzo zdrówka:)
Niko już spi jak zawsze po kąpieli o tej porze,na szczescie budzi sie standardowo,4-5.
Chyba na godzinkę na quadziaka wyskoczę bo u nas się cieplutko zrobilo i tak bez wietrznie.
A Curly gdzie się podziewa?Jeszcze się w nowym nie zameldowała....
Carly jestes....????
Dziękuję za komplementy - zgadzam się ze wszystkimi :)

Dejwi, musisz być silna. I Ola ma rację - zwróć uwagę koniecznie. Ciężko Ci, a dodatkowe nerwy z pewnością nie pomogą.

Ola, dobrze, że Nikosia nie zgubiłaś ;)

Dałam dziś troszkę rumianku z glukozą. Zosia pluła strasznie. Ale troszke jednak wypiła, a teraz ma taką małą wysypkę na policzku i marudzi. So jek smok wypadnie to krzyk. Pewnie od tego rumianku, bo ja nic nowego nie jadłam.

Dostałam dziś paczuszkę hippa dla małej i druga mam odebrać w rosmanie. Pewnie to z tych ankiet, które wypełniałam w szpitalu. Lubię prezenty :)
Weronko, prześliczna Zosieńka!! aż mężowi pokazałam fotkę i stwierdził, że taka pogodna dziewczynka :) chyba w takim razie jej ta szyna aż tak nie przeszkadza, bo uśmiech piękny wymalowany :)

mój Miki ma ten sam etap co Wasze skarby - zjada całe łapki, a ja ze śliniakami nie nadążam. I kurcze też mi się budzi szybciej rano, w nocy też jakieś dziwne piski z siebie wydaje, ale przez sen. Może to zębale atakują :)

Styczniówko, ja to samo pytanie zadaję - gdzie ta wiosna?? dziś to tak wymarzłam na spacerze, że się szybciej wróciłam do domu.
Christopher Morley
U nas też ślini się na maxa!
Słuchajcie,wzięłam quada i pojechałam do sklepu po maszynki do golenia dla Bola,juz wracam a w połowie drogi,to taka polna droga,wylazł dzoadek ze swojego szałerka i chciał mnie kamieniem walnąć,że quadem jeżdżę,pomylony jakiś!!!Zaczał krzyczec,żę policje wezwie,to ja mu na to,że ma quada zarejestrowanego i mi góno zrobia,a dziadek niech poszerzy edukacje,bo sie nie zna...gorzej jakby tym kamieniem we mnie rzucił jak jadę...
Wszędzie świrusy,ale to jest Polska,czego mam się spodziewać,same genetyczne pomyłki!!!!!!
A ja dziewczyny dzisiaj mega szok Kaśka jak wstała o 9 rano nie spała prawie wogóle inaczej wogóle bo nie licze 3 drzemek po 15 minut jakaś masakra jest marudna ciagle chce być noszona na rękach i świat obserwować i padła dopiero 25 minut temu czy to normalne ??? ma 37,3 dałam jej na noc panadol i wydaje mi się że tez jej zęby idą na dolnym dziąsle ma biała plamke nie wiem czy to ząbek dotykałam ale naprawde nie wiem z drugiej strony mówią, że jak dziecią rosną zęby to strasznie płaczą a ona fakt miała ataki płaczu ale takie raz dziennie po 15 minut czy to było od ząbka???I czy to nie za wcześnie ?
image

Kasandra, u mnie Ami też marudna, ale tylko w nocy :/ W dzień humor dopisuje, śpi ładnie, ale noc to tragedia...Może to faktycznie czas zębów

Dejwi, weź się zaczaj na tą Panią i wytłumacz jej "delikatnie" co się robi ze swoimi rzeczami i to na dodatek takimi... Ja nie wiem, czy ta kobieta w domu też tak robi, wrrrr ludzie są obrzydliwi.
Masz już jakieś wieści odnośnie wyniku ? Czy coś wiadomo już ?

Ola, starsi ludzie tak reagują na quady. Mnie nie raz wkurzało jak małolaci motorynkami pod blokiem szarżowali, a mam pewnie troszkę mniej lat niż ten Pan ;) ale fakt, rzucanie kamieniami jest nie na miejscu :/

Ciekawe czy będziesz zadowolona z tego coneco, bo mi się one wizualnie bardzo podobają, ale naczytałam się opinii różnych i zrezygnowałam, a chciałam głęboki wózek kupić właśnie coneco :)

Idę lulkać dziewczyny, nie wiem jaka noc mnie dzisiaj czeka :)

hej laski

napisalam kartke i przykleilam do plytek w lazience ... brrrrrrrr

wyniki moze dzis bedą ... 3mcie kciuki :)

Ola kask se kup ... :)

buziaki
Dejwi, trzymamy tak mocno jak się da :)

A z karteczką - super pomysł.
dziewczyny małej na dole pokazała się mała biała plamka na diolnym dziąśle czy to może być ząbek ?na razie dotykam ale nic nie czuje bo jest równe z dziąsłem
image

Ola, jestem, jestem:) Melduję się!
Tylko często przy tej mojej trójeczce czasu mi nie starcza na pianie - przeważnie podoczytuję, ale już nie zdążę nic napisać:)
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
Ada najlepsze zyczenia dla Michałka.

Widzę, że teraz to się posypią zębole:)
kasandra ja też dziś zauważyłam taką małą plamkę, ale tak z boku. Więc u nas to chyba nie ząbek.
Kasiu ja jednak zdecyduję się chyba na osobę młodszą. Dziś mam pierwsze spotkanie. Zobaczymy...
Dejwi trzymamy kciuki za dobre wyniki.
Miłego dnia!
Marta a Franiowi gdzie zabek wyskakuje dół czy góra? bo u nas cos przeswituje białego ale u góry po lewej stronie hmm ciekawe i tez dzis noc niespokojna czeste budzenie i niewiadomo co by sie chcialo a to smok a to cyc i tak wkolko,cos te nasze dzidzie przechodza.
a na zabki wcale nie wczesnie moga sie pojawiac na tym etapie,wczesna pora owszem ale to tak jak z innymi rzeczami niektore dzieci siadaja jak maja juz pol roku a inne dopiero jak maja 8-9mies :)))
witaj curly u ciebie faktycznie z trojeczka pewnie krucho z czasem podziwiam jak sobie radzisz!!!! zreszta Kasia tez mamusia ze hej, super z was mamy :)))
image image
Kasia,ja wiem ze ludzie mogą sie wkurzac na quasy,dlatego jezdze tylko po lesie i do sklepu jechalam polna droga,a tam nie ma domow tylko szałerek tych żuli i jeden wyskoczył z tym kamieniem,pewnie nawalony...
Dejwi,jezdze w kasku obowiazkowo:)
Ludzia wszystko przeszkadza,najlepiej zamknac sie w domu i nie wychodzic.Poza tym quadem sie nie jezdzi po ulicy.bo mega szybko sie klocki hamulcowe scieraja i co chwile trzeba wymieniac,a tanie nie sa,wiec ja tylko po lasach smigam,a w ogole co to za przyjemnosc po ulicy jezdzic,auto mam od tego,hehehe.

Niko dzis pał do 7.15...juz mi go tak brakowalo,ze sie o 4.30 obudzilam:)a on lulkał i lulkał..
Zaraz jade do Pruszcza na spacer i laktator do reklamacji oddac,bo nie A Kasia,spacerówa V4 Cameleon superłatwa w montarzu,oparcie sie łatwo reguluje.No i ja bralam tak spacerówe na rok góra,bo jak znam siebie to bede chciala zmienic,no i cena ok 1040zł:)to mnie przekonało:)
Czesc:) To i ja sie przywitam w nowym watku:). Jakos tak ostatnio mam malo czasu na czytanie i piasnie-mam nadzieje, ze nie przegapie ewentualnego spotkania:):)

Jejku, dopiero co bylysmy w ciazy a tu juz zeby, nianie ect.... Jak ten czas leci...:(
U nas wszystko ok- Filip coraz bardziej odpuszcza miesnie, ostatnio zaczal mocno sponac brzuch-wlasnie jak do siadania:)!! Hmmm straszny silacz z niego jest:) Do buzki tez juz od jakiegos czasu pcha wszystko co sie da:) Udalo mi sie go ostatnio przekonac do gryzaczka:)

Kasia-masz racje-zupka jarzynowa zamiast marchewki-z uporeem maniaka pakowalam w Filipa marchewke a on pluje i pluje:(. I prezz to wsyztsko ciagle mleko i herbatka...

Dziewczyny-jakie kaszki i kiedy i ile podajecie???
Jakas srednia mama ze mnie bo myslalam, ze na kaszke to jeszcze za wczesnie...

pozdarwiamy!

image
image
image
Magda, dziękuję w imieniu synka :)

u mnie dziś noc też kiepściutka...mały mi się budził co godzinę, co 2 max. Wcale nie był głodny, bo coś tam pociamkał, ale potem sam odsuwał smoczek od buźki. wogóle taki marudzący jest jak nie on, więc podejrzewam 2 rzeczy: 1 oczywiście ząbek, bo łapki pcha i ślina ciurkiem leci, poza tym wydają mi się takie lekko opuchnięte te dziąsełka, 2 problem z kupką. dziś takiego zbitego bobka zrobił, w dziwnych kolorach na dodatek, troche marchewki było widać i taka ciemna była, chyba po kaszce malinowej.
Kasia, czy u Ciebie kaszki też tak wpływają na kupki?
Christopher Morley
Aduś, wszystkiego najlepszego dla Mikiego z okazji 4 miesiąca :)
U nas kupki są 3-4 dziennie i również już twarde, ale to chyba naturalne bo koleżanek dzieci również mają już takie kupki :)

badania ok
wirus nie jest aktywny

ale nas nie puszcza bo Marta chudnie KUR... dziewczyny mam dosc
myslalm ze dam rade ale juz nie daje

bylam pewna ze jutro wyjdziemy
Dejwi musisz byc silna dla Małej,wszystko bedzie dobrze-My tu wszystkie trzymamy kciuki z naszymi dziecmi,a juz Niko to tak sciska piąstki,że az je całe do buziaczka pcha!!!!
Ada,no wszystkiego naj..naj ...najlepszego dla czteromiesięcznego Kawalera:)poczekaj,zanim sie obejrzysz juz bedzie dziewczyny na obiad przyprowadzał,hehehe.
Maly spi na dworze,z diety nici-NIE MAM SILNEJ WOLI!!!!Własnie robie chinskie,a jutro Bolo sobie zażyczył gołąbki i co mam nawet nie sprobować???o nie....,
Dejwi cudownie :):):) jak dobrze że wirus jest nieaktywny!!!!!!!!!!! spokojnie wyjdziecie już z górki zobaczysz :)

MIKI wszystkiego najlepszego z okazji 4 miesięcznych urodzinek :) Olcia ściska Cię mocno!!!!
image
dzieki dziewczyny :)

mnie drazni ze trzymaja nas na ZAKAZNYM bez żadnego leczenia

Kasia31 mi podpowiedziała cosik i jutro poprosze o zwazenie na tej wadze do której sie odnosza - czyli na izbie przyjec

to sie kupy nie trzyma ... żadnych leków , dziecko z obnizona odpornoscia i mamy lezec ile jeszcze!!?? jesuuuuuu

pogadam z lekarze raz jeszcze jutro - dobry lekarz, tyle ze pewnie boi sie nas wypisac albo ma jakis "przepisy szpitalne" zabraniajace wypisac dzicko o niskiej wadze
... ech
Dejwi przetrwacie i zobaczysz, że szybko do domku wrócicie:)

U nas noc też kiepska. Mały budził się co 1,5-2 h. Chyba miał problem z kupką, bo przez cały dzien wczoraj nie zrobił, a jak w nocy się budził to strasznie wysoko nóżki podnosił, więc to pewnie to. Rano dopiero kupa była ...duża...inny kolor i konsystencja no i zapach...pewnie od jabłuszka, bo juz mu codziennie daje.
Jak dziś w nocy będzie to samo, to pomyślę, że nie tylko ja akurat nie śpię:) bo widzę, że wszystkie podobne problemy mamy:)
dziewczyny wybieracie się z maluchami na zajęcia na basenie? Kiedy zaczynacie? My myśleliśmy chodzić od wakacji.
nam pediatra odradzila bo cos tam mozna podlapac - ale ja juz jej nieufam i podczas wypisu podpytam tutejszego lekarza
Oto i Niko,jak trzyma główkę:

image

A tutaj na golaska!!!!
Tym moim dzieckiem bym się mogła chwalic i chwalić! Ja do tej pory nie mogę uwierzyć,że ja go stworzyłam,tez tak macie?

image

Dejwi, ja proponuję abyś pogadała z ordynatorem.

Ola, cudeńko ten twój chłopak:)

Byłam dziś u tutejszego pediatry i powiedział, tak jak radziłyście aby podawac jabłuszko. A tu powrót do domu i znów mega kopa, tak jak wczoraj. W koncu się ruszyło ;)
Dejwi- nie denerwuj się... wszystko będzie w końcu dobrze...musi być dobrze!!!!!!!!!!!!!!!
A jak tam AZS?? udało Wam się zaleczyć?? bo u nas coraz gorzej:(:(:(

Ola- ależ przystojniaka masz w domu:):):) szykuje się dobry kandydat na męża:):):)

Dziś chciałam dać Amelce mleczko modyfikowane żeby powoli oswajała się z innym smakiem. W przychodni dostaliśmy puszkę nutramigenu (ze względu na to, ze jest alergiczką) ale ona tym tak pluła i się krzywiła że aż mi się jej żal zrobiło. Więc spróbowałam i myślłąm że zwymiotuję!!! jak dziecko ma to pić?????????? czy jest jeszcze jakieś inne mleko które dzieci z alergią pokarmową mogą pić??

A ja odstawiłam dzisiaj jabłuszko i marchewkę :(:(:( Amelka bardzo je lubi ale ja się denerwuję bo po jabłuszku to ma sam śluz -Zero kupki tylko galareta w pieluszce a z kolei po marchewce ciemnopomarańczowa dość twarda kupka, która ją męczy i stęka mi strasznie w nocy:(:(:( buuuuuuuuuuuuuuuuu a było tak fajnie jak jadła... może coś innego powinnam wprowadzić... może kleik z łyżeczki będę dawać ???

image
a oto mój łobuz wczoraj z marcheweczką :)

image
KR i Weronka,Niko dziekuje i rewanzuje sie tym samym,Wasze Niunie śliczne-bedzie w czym wybierac!!!!

KR Bebilon Pepti jest lepsze:)
Pozdrawiam!
a to przedwczoraj:) ehhh jak ona lubi tą marcheweczkę :)

image
Dziewczyny, macie prześliczne dzieci :) Nikodem to niezły przystojniak :)
KR, u nas kupka sie unormowała, jest fajna, bo nie papkowata, tylko, że dość często ją robi bo 3-4 dziennie, ale bez problemu ją robi :)
My jemy już zupki, owoce typu jabłko, morela, banan
Kaszki na koc

Jutro mamy ostatnie szczepienie 6w1 i jeszcze dwa razy pneumo

a to Amelka z dziś i jej zawadiacki uśmiech :)
image

Spojrzcie jakie te nasze Dzieci już są duże:)pamiętam Nika ja był taki malutki,że nie wiedziałam jak go wziąć,a teraz....rosną nam szkraby.Zanim sie obejrzymy bedzie szkoła,a potem to już z górki,hhiii
Oby Niko fajna żonę znalazł,a nie jakąś zołżę!!!!
Nie,no pewnie zaakceptuję jego każdy wybór(chyba)!
Kasiu a Ty masz ten leżaczek bujaczek fisher pricA?? tak przynajmniej ze zdjęcia mi się skojarzyło... chciałabym go kupić tylko nie wiem do ilu on jest kilogramów.

Kurcze to może niepotrzebnie przestałam dawać jej te deserki. Może nie powinnam robić przerwy to by sie unormowało....????

image
Tak my go mamy i jesteśmy bardzo zadowoleni :) Leżaczek jest do 18kg, robi się z niego później krzesełko :) Amelka go uwielbia i ja również bo wszędzie po mieszkaniu zabieram ją ze sobą w tym leżaczku :)'

U nas z kupkę póki nie było stałych posiłków ( tylko takie z doskoku ) to też jak już zrobiła, to po pachy.
Teraz kiedy dostaje zupki, owoce, kaszki kupka się unormowała, a i gazów tyle nie ma co było, co nas bardzo cieszy, bo niestety Amelka potrafiła tak purtkać, że aż płakała.

Nam jedzonko wpłynęło bardzo dobrze na kupki i samopoczucie :)

KR, ja bym spróbowała podać małej mleczko bebilon pepti, moja je zjada bez problemu, a miałam z nią "jazdy" bo nie chciała mi żadnego mleczka zjadać

Kasiu dzięki za rady:) spacerek w piątek aktualny jeśli będzie ładna pogoda??

image
witam wszystkie styczniowe mamy- wraz synkiem chcieliśmy dołączyć do waszego forum:)
7 stycznia o 2.40 na Klinicznej urodziłam synka- Antosia- 51 cm, 2835g- Agata
image

http://www.suwaczki.com/tickers/tb739vvj6kubxskn.png
Mama-Antosia 07.01.2010- Antoś Kliniczna 51cm waga 2835

Witamy Cię mamo Antosia :) i prosimy opowieści o Antosiu :)

Mamo Antosia witamy Cię :)
Mama-Antosia-7.01.2010,Antos-51cm,waga2835g-Kliniczna

Witaj Mamo-Antosia,zaktualizowałam listę...
Masz fotkę Antosia?
no to sie nie dogadałyśmy Kasia,hihihih...ok,beda dwie listy>
Witajcie!
Ja w szoku jestem jak czytam ile Wasze Maluszki już jedzą :)
Krzyś nadal tylko na cycusiu i na razie nie planuję zmian przynajmniej jeszcze przez 1,5-2 miesiące. Dziewczynkom zaczęłam wprowadzać inne jedzonko w 6 miesiącu i tym razem też tego się będę trzymać.
A kupki u nas nadal standardowo co tydzień. Daję mu już od 10 dni ten debriday, ale póki co pod tym względem zmian nie widzę. Ważne jest jednak, że nie widzę, żeby mu te kupki sprawiały jakiś problem, więc nie panikuję,
U nas też zaczął się okres większego marudzenia. Pierwszego ząbka też chyba doczekamy się wkrótce, bo już prześwituje, ale ja obstawiam, że to marudkowanie to jednak związane ze skokiem rozwojowym - jutro zaczynamy 17 tydzień i tak to dokładnie wypada, że czeka nas tydzień z piorunem, hehe :)
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
Ale te nasze dzieciaczki rosną!!!! najbardziej widzę to po Nikosiu, bo ostatnio jak Ola wklejała zdjęcia to Niko taki mały bąbelek, a teraz już na buźce taki chłopczyk malutki cudny jest :)

Amelka zajadająca marchewkę cudna :)

Ja nie wiem kiedy w końcu Olci wprowadzę jabłuszko miałam wczoraj, ale Olcia jakoś marudziła więc nie chciałam jej dawać nic nowego, bo bym nie wiedziała czy marudzi po jabłuszku czy nie. Mój mąż chce być przy pierwszym innym posiłku więc zostają nam weekendy. Może w niedziele nam się uda w końcu wprowadzić jabłuszko. Olcia najstarsza a na razie zna smak tylko mleczka, ale Ona jest cały czas tylko na piersi więc też inaczej niż jak na modyfikowanym by była. Jedna szkoła mówi że jeśli dzicko tylko na piersi to do 6 miesiąca nie powinno się dokarmiać ale ja uważam że powinno się powoli wprowadzać inne jedzonko po 4 miesiącu.

Kasiu jak jutro będzie ciepło to my na spacerek wyjdziemy dopiero 13:30 bo wcześniej mamy wizytę u neonatologa. Daj znać czy Tobie taka godzina pasuje.
image
witaj mamo-Antosia

Dziewczyny właśnie sobie uświadomiłam ze za 2 tygodnie kończy mi się urlop macierzyński..... masakra za szybko to minęło
image
Kasiu widzę że jesteś rozchwytywana co do spacerków:):):) ja w każdym razie te chusteczki trzymam dla Ciebie i jak się w końcu zgadamy to się wymienimy:):):)

Ewa- ja nie chciałam nic wprowadzać Amelce ze względu na to, że jest na cycku tylko ale moja nowa pani pediatra, której zaufałam powiedział, że jeśli mała tak słabiutko przybiera to trzeba ją czymś dokarmić:):):)
no to jeszcze jedno zdjęcie a propos trzymania wysoko główki:)

image

image
Mamusie karmiące piersią, czy Wasze maluchy potrafią pić z butelki, bo my Frania uczymy i średnio mu to wychodzi, ale dziś już aż:) 20 ml pociągnął.
Może to kwestia smoczka, w sumie mamy dwa różne, z jednego wcale nie potrafi z drugiego jw. Może jeszcze jakiś spróbuje hmm
Magda- Amelka nie ma problemów z piciem z butelki. Ale my od poczatku ją dopajamy wodą i czasami herbatkami. Teraz mamy smoczek aventu z 3 dziurkami. Może spróbuj dać MU jakąś dobrą herbatkę i naciśnij smoczek żeby trochę mu wleciałao do buźki. Jak mu zasmakuje powinien zacząć ssać:)

image
dobra to jaka :) dawałam mu Hippa z kopru włoskiego to się krzywił i narazie na wodzie próbujemy
Ja karmię piersią i raz dziennie podaję modyfikowane. Maly pije z butelki, ale on od samego początku dostawał herbatkę, ze względu na kolki. fajne jest to, że pijąc trzyma rączkami butelkę - słodki widok.
Dzisiaj byl strasznie niespokojny. dalam mu na noc viburcol, i zrobił 3x kupkę - taką rzadką. Chyba jednak mu zęby idą.
KR, my to chyba na piatek umówione jesteśmy ?? Jak tak, to ja będę, no chyba, ze będzie padać :(
Amelka, cudnie trzyma główkę, moja tak nie trzyma i mam nadzieję, ze w OWI nam pomogą, bo ja uważam, że powinna mieć jakąś rehabilitację.
Jedyny co fajne, że jak ją kładę na brzuchol, to zaczyna gadać jak nakręcona, jakby chciała powiedzieć, weź mnie połóż na plecy mamo :)

Ewa, dam znać, bo na 11:30 idziemy na szczepionko, i nie wiem co będzie dalej

Ale Amelka pięknie główkę trzyma :) My z Olcią pracujemy nad tym, ale ona nienawidzi leżenia na brzuszku.

Kasiu jutro macie już ostatnie szczepienie extra w końcu finanse trochę odetchną :)
image
Magda Tymek też nie lubi tej herbatki z hipa. Polecam Hero Baby z kopru włoskiego. Nasz za nią przepada. Teraz zaczęłam przyzwyczajać go trochę do wody, ale idzie nam kiepsko.
Ale Wasze dzieciaczki ładnie główkę trzymają. Nasz nie lubi leżenia na brzuchu, ale kładę go chociaż na chwilę i widzę że z dnia na dzień jest lepiej.
Oby dzisiaj nie padało.
Miłego dnia!
Marta a gdzie taką herbatkę można kupić, bo pierwszy raz słyszę o takiej formie.
Na pewno w bomi bądź w rosmanie.
gdzie ta wiosna jakaś masakra dziewczyny
image

ale pogoda...u nas pada,a ja jakas zamulona jestem.
Ani na spacer wyjsc:(
Dobrze,ze Niko pogodny,bo za oknem - brr...zimno!
:) Styczniowko-mi tez sie konczy urlop-wczoraj bylam w pracy by zostawic podanie o te 2 dodatkowe tygodnie:(:(.
Potem caly urlop i chyba w sierpniu do roboty:(:(.

Nasz Filipek zostanie z moja mama wiec opieka bedzie najlepsza:), ale i tak strasznie szkoda mi go zostawic...

A ja w przyszlym tyg. zaczynam cwiczenia-kondycja mi strasznie siadla i czas juz wracac do formy.
Kasandra, czy ty dalej chodzisz na te zajecia-cwiczenia?? Bo moze bym dolaczyla:).

Acha, dziewczyny a jakie kaszki jedza wasze maluchy?? Bo musze kupic isama nie wiem:)..
pozdrowienia:)

image
image
image
dzień dobry w ten pieruńsko zimny dzień!

dziękujemy za życzenia, fajnie nam się z datą trafiło 5.05 :) wczoraj po Ikei łaziliśmy i Mikiemu się tak podobało, oglądał wszystko, bo takie kolorowe :)) a w mini prezencie kupiłąm mu prześliczne łyżeczki do karmienia, no zajarana byłam jak dzwonek, a takie to małe i tanie :))

doła załapałam jak przeczytałam, żę już się Wam urlopy kończą :( ja na dzień dzisiejszy nie mam nawet odpowiedzi co dalej z moim etatem, ale jeśli przyjdzie mi wracać do pracy to też w sierpniu i normalnie mi się żołądek zaciska jak o tym myślę. cholerny kredyt!!! nosz co za masakra, żeby młodzi ludzie chcący mieć rodzinę musieli wybierać między mieszkaniem a czasem spędzonym razem!! no kur....ca mnie strzela.

dobra, zmieniając temat na przyjemniejszy :) my zaczynamy basen w tę sobotę, tzn moje chłopaki zaczynają, bo raczej tata będzie z małym pływał, a mama zdjęcia będzie cykać :) pewnie mi też się uda być z małym, bo to frajda, ale tatuś się tak napalił, że nie chcę mu tej przyjemności odbierać, wkońcu i tak widzi swojego synka mniej niż ja.

Pati, ja mam kaszkę BoboVity malinową, i Nestle bananową. Mikiemu obie podchodzą, ale jeśli dobrze pamiętam z etykietki, to Nestle ma dodatek Bifidus coś tam..to chyba błonnik czy inne cudo. No i ja daję ryżowe, bo muszę rozrabiać z Bebilonem Pepti.
Christopher Morley
no i jeszcze mój mały Gangster :)

image

Christopher Morley
co za straszna pogoda grrr
Na Olcie też ta pogoda chyba wpływa bo jakaś marudna dziś jest biedulka

Kasiu jak tam po szczepieniu?

Dejwi daj znać co tam u Was i kiedy do domku w końcu wychodzicie.

Pati to i tak dobrze że do sierpnia z urlopem Tobie wyjdzie mi chyba nie wyjdzie zresztą nie wiem czy dostanę te 2 tygodnie bo trochę za późno złożyłam podanie zobaczymy ale jestem wściekła na siebie bo codziennie pamiętałam że muszę to napisać i oczywiście jak już się za to wzięłam to za późno ale jestem dobrej myśli
image
:) Dzieki Ada:)
Fajny Mikus:):) Co do pierwszego tematu-mam takie samo zdanie jak Ty, niestety tez ze wzgledu na kredyt juz sieprien spedze w pracy buuu...

Co do kaszki-ja kupilam bobovty waniliowa-jeszcze tylko smoczek dokupic i.. jemy:)!!
Na razie wzglednie przeszla zupka jarzynowa, sama marchewka byla wszedzie poza brzuszkiem:(.

pozdrawiamy z domku-dzisiaj chyba nigdzie nie wyjdziemy...
image
image
image
Cześć dziewczyny w ten okropny dzień. Zimno tak, że się odechciewa wszystkiego.
Jesteśmy po ostatnim szczepieniu skojarzonym, wiec się cieszę, bo 185zł nie będę wydawać ;) no ale jeszcze 2 razy pneumo :)

Pani doktor zobaczyła jak Amelka podnosi główkę do siadania, jak się pięknie dźwiga i powiedziała "wow" :) więc tylko na brzuszku jak leży to coś kiepsko ją trzyma.

Zobaczymy co powie neurolog z OWI

Niestety, też nie wiemy co jest grane, ale Amelka mało przybrała na wadze :( Teraz waży 5770, a na ostatnim szczepieniu 5500 więc dość mało przybrała.

Mamy podawać raz dziennie jakąś kaszkę ( nie pamiętam teraz nazwy ) :) i troszkę podtuczyć Amelkę, ale jak to zrobić, kiedy ona sporo je, a i tak mało przybiera. Fakt, że mleczka pije jak noworodek bo 90ml ale co na to poradzę, jak więcej w nią się nie zmieści :)

Musimy też zrobić jej badanie krwi, bo trzeba sprawdzić co z tą jej niedokrwistością.

Ech... zawsze coś, ale mam nadzieję, że będzie wszystko ok, no i niech te słonko wychodzi...

Natomiast co do pracy. Mi macierzyński kończy się ostatniego dnia maja :( buuuu :(
Jednak wcześniej niż we wrześniu nie wrócę do pracy, nie potrafię zostawić 5 miesięczne dziecko z kimkolwiek :(
Tak jak Ada pisze, te nasze prawo jest głupie, a co jeśli ktoś nie ma rodziny która zajmie się dzieckiem ? Do żłobka się dostać graniczy z cudem !!

Ja chcę za jakiś czas wziąć troszkę starsze dziecko do pilnowania, może uda mi się znaleźć jakiegoś szkraba i dorobić w ten sposób, ale to wszystko czas pokaże, jak nam się potoczą dalsze losy ;) Gdyby nie kredyt to by było całkiem inaczej. Właśnie będę pisać o zmianę marży czy jak to się tam nazywa ;) bo mam diabelsko wysoką, teraz banki dają o wiele mniejszą, więc albo mi ją również zmniejszą, albo przenoszę kredyt do innego banku

Aga, fajny ten Twój Gangsterek.

Magda, moja ma teraz nuka (tak jak smoka) i nie umie z niej pić. Zostawiałam u rodziców tt, która była wg dużo lepsza. Dzis muszę podjechać do akpolu i jej kupic taką samą. A czy Ty jeździsz czasem na spacer na bulwar? Może przy lepszej pogodzie się spotkamy, co?

Kopy są, więc wstrzymuję się z jabłuszkami. Czyli cycek i troszkę wody z glukozą ( o ile nie wypluje).

Zauważyłam, że Zosia jak coś ją przestraszy to strasznie płacze, wcześniej tak nie było. Wczoraj jak kichnełam to krzyczała wniebogłosy,a dziś jak pies szczeknął.

Jak pomyślę, że miałabym wrócić do pracy to serce mi chce pęknąć. Co prawda mamy spory kredyt, ale idę na wychowawczy, chociaż na rok. Zaciśniemy pasa i tyle. Nie mam tu nikogo, a ona nie jest zdrowa, więc nie ma mowy żebym ją zostawiła.

A oto jak pięknie trzyma główkę:
image

Pięknie ucieło :)

No to jeszcze raz:

image

Kasiu, mi pediatra w CZD tłumaczyła, że dziecko w 4 miesiącu ma prawo mieć niedokrwistość. A z powodu takiego: zapasy z życia płodowego się kończą, a jeszcze organizm nie do końca umie produkować. Wiec spokojnie.
Kasiu jeszcze jedno, ja zrobiłam tak:
poszłam do ekspandera, czy open finance - nie pamiętam i spytałam jakie mają dla mnie propozycje gdybym chciała przenieść kredyt. Co i tak się nie opłaca, bo mam we frankach i róznica między cenami kupna i sprzedaży by byłą bardzo duża. Ale pokazali mi marżę w innych bankach. Więc ja pisemko, z tabelką porównawczą naszego banku i innych i, że przeniosę jak nie obniżą. I szybciutko, ładnie obniżyli :)
Więc powodzenia.
Aduś, Michał cudowny :) Rośnie mi zięć :D

Weronko, Zosia jest prześliczna, a główkę trzyma zawodowo :)
Natomiast z niedokrwistością to my walczymy już 3 miesiące, więc chyba jednak to nie będzie przechodzenia na własny układ, o którym również słyszałam :) ale jestem dobrej myśli.

Ja czasami się zastanawiam jak to jest.
Chcesz mieć swoje życie, chcesz być szczęśliwa, mieć rodzinę, ale co nam państwo zapewnia ?
NIC
Mi np nic się nie należy, bo mam za duże dochody, ale czy ktoś zastanowiła się, że dosłownie co do złotówki co dostanę z ZUS-u i alimenty na dzieci idzie na kredyt, więc tak naprawdę nie mam nic kasy.
Nawet głupie rodzinne mi się nie należy, jakiś koszmar, dają grosze "rodzinnego" i to nie każdemu.
Dlaczego inne państwa mają zupełnie inny system, tam nie patrzą na to, ze ktoś dużo zarabia, rodzinne się należy i już.

Zobaczcie taka Norwegia. Ludzie tam żyją na dobrym poziomie, socjale są super i choć oni zarabiają z 10 X więcej niż my, to pampersy kosztują połowę tego co u nas.
Owszem życie jest dość drogie, ale niewiele droższe niż u nas, tylko zarobki znacznie większe...

Zła jestem i nie chcę w to wszystko wpisywać nasz "kochany" rząd bo o polityce się nie rozmawia ;) ale "wielkie pokłony" do tych którzy tak nam "ułatwiają" życie i tyle obiecują

Dziewczyny współczuję Wam,że musicie wracać do pracy,ja na szczęście nie musze,jedynie na studia ale to tez za rok/dwa.No i zaden kredyt na nas nie ciązy więc mogę się wstrzymać z pracą.Nie potrafiłabym Nika zostawić,ja nawet ja z tatą go zostawiam na godzinke/dwie to mi jakos ciężko!

U nas pogoda jak w pazdzierniku,Nikoś pprzysypia na huśtawce,a dziś jak go wzięłam do siebie do łózka to około 30 sekunt tak się śmiał w głos,aż mi się oczy zaszkliły...co to był za magiczny widok!!!
Szkoda,ze tatus tego nie widział.Dla takich chwil warto żyć,a reszta jakos sie ułoży Dziewczyny:)

Ada napisz mi jeszcze,dlaczego musisz mieszac kaszke z pepti?Miki ma alergię?
Ada, ja też kaszkę mieszam z pepti, bo nie może Ami na innym mleku jeść kaszki :)

Weonko, to mnie pocieszyłaś. Mi będzie pracownik jednego z banków pisał pismo i wysyłał kurierem bankowym, więc to będzie wyglądało tak jakbym już miała bank do którego chcę kredyt przenieść. Może uda się coś zadziałać, bo naprawdę jestem załamana, nawet 20zł mi kredyt nie spadł :( ( tylko wpis do hipoteki o 1 p.p ) ale to wiadomo, ze spadło bo w umowie był warunek.

Mój brat zaczynał radę z kwotą 2600 a teraz ma 1700 to różnica kolosalna, a ja płacę i płacę i nic rata mniejsza :(

Weronko, ile Ci spadł kredyt ?? O jaką sumę Ci obniżyli ?

Olu, zazdrosze możliwości uczenia się. Ja mam już szkoły za sobą, choć może pójdę prywatnie na rok się pouczyć :)
Do pracy wrócić chcę, bo lubię pracować, ale nie tak szybko, najbardziej chciałabym jak Amelka skończy roczek i mam nadzieję, ze uda mi się zrealizować mój plan i wrócić do pracy w przyszłym roku, a jak się nie uda to będę zmuszona we wrześniu :(

Kasiu, my na Amelkę chętni w przyszłości, hihi :) Miki taki duży, ona malutka kruszynka, to ją obroni mój rycerz :))

Ola, mieszam z Pepti, bo Mikiemu wylazła alergia. Od jakiegoś miesiąca miał szorstkie policzki i żadne kremy nie pomagały, moę tylko Emolium, ale zaraz wracało. JJakiś tydzień temu do tego wszystkiego wyszły mu takie krostki i kaszka na ramionach i brzuszku. Wcześniej nic nie było, czyli po czasie się pokazała.
Odkąd dostaje Pepti wszystko ładnie zeszło, więc to musi być alergia na białko krowie.
Christopher Morley
acha,a powiedz mi jeszcze jak mieszasz,pół na pół?
A samej ryżowej tez nie moze?
Dziewczyny jaki smoczek polecacie do kaszki?Jak używam 2,to do kaszki 3?Ja mam te smoczki Dr Brown'sa Level,mam butelki Brown'sa wiec i smoczki ale moze polecacie jakies lepsze?
A co tu taka cisza?

wiecie co ja robiłam w taka pogodę jak byłam w ciąży?-wsiadałam aw auto i dawaj do galerii po rzeczy dla Niko:)
A potem je układałam,przekładałam itd...
A teraz zanim Nikosia spakuję,jego akcesoria to musze zaczac juz rano by po południu wyjechac,eee nudzi mi się.Moje beby ciągle drzemie,za oknem szro,na forum cisza...
Ta pogoda beznadziejna, ale moje Słonko cały czas dziś się śmieje. Więc u nas piekny dzień ;)

Kasiu, nie pamiętam ile to było kasy mniej na racie. Ale chyb a obniżyli nam o 1%. Ale frank poszedł wtedy w górę i aż tak nie poczuliśmy spadku, ale co najważniejsze nie poczuliśmy zwyżki :)
Hmmmm ciekawe z tym kredytem... muszę się dowiedzieć jak to u mnie wygląda tyle, że my mamy ten Rodzina na swoim- więc nie wiem czy też mogą go obniżyć..

Kasiu- tak jesteśmy na jutro umówione ale jak patrzę przez okno to cienko to widzę:(

Dziś pierwszy raz Amelka tak się głośno śmiała i w ogóle cały dzień przegadała:) coraz fajniejsza jest:):):)

Styczniówka i Kasia- Wasze córcie też niedługo będą tak wysoko główki podnosić!!!! zobaczycie):):)

A my dzi ś po pierwszej szczepionce na pneumokoki... eh 255 mniej w kieszeni ( dzięki Tobie Kasiu bo podpowiedziałaś mi z t a apteką Gemini :)

Kurde znowu mało przybrałą!!!!!!!!!!!! mam już tego dosyć... tym razem 70 gr w tydzień :( nie wiem co się dzieje a jeszcze dwa razy pod rząd nie wyszedł nam posiew moczu i znowu musimy powtarzać...

Idę zaraz do apteki kupić Bebilon Pepti - zrobię jutro z kleikiem ryżowym i będę jej podawać łyżeczką w porze obiadku a nba wieczór samo mleczko z butli :) mam nadzieję, że ją trochę podtuczę!!

weronka- ale fajnie Zosia leży w tej wannie!! :) ja Amelii nigdy nie kłądłam w wanience na brzuchu- muszę jutro spróbować, tylko mam nadzieję, że mi nie zanurkuje w te mydliny!!! :)

a dziś byłam w tesco i są na promocji (3,59) dwupaki bobovity. Jabłuszka z bananami, Jabłuszka z marchewką, i jabłuszka z czymś tam i winogronami.

image
KR cieszę się, że udało się taniej kupić szczepionkę :) w tej aptece bebilon pepti na receptę jest za 7zł :)

Nasza też malusio przybrała, nie wiem co z tymi naszymi szkrabami, ale najważniejsze, że zdrowe są.
Uciekam kłaść Amelkę spać, bo to już jej godzina snu...

a są tu moze jakieś mamy ze Śródmieścia?Codziennie spaceruje z synkiem i zastanawiam sie czy moze są jakies wspólne spacery w tych okolicach?

Mam do was jeszcze pytanie- moj synek juz od dłuższego czasu przesypia całe noce- nad ranem biore go do karmienia, jęczy i wiem ze jest głodny ale się nie budzi, jak kończe karmić dalej śpi i zastanawiam się czy trzeba budzic dziecko zeby odbiło???
image

Mamo-Antosia, ja swoją córkę zawsze biorę do odbicia i później jak odkładam spać od razu zasypia.
Natomiast zazdroszczę przesypianych całych nocy, moja niestety wciąż się budzi i jest głodna, ale już przywykliśmy do tego :)

Tylko ze Antoś nie odbija na śpiąco, a zastanawiam się czy jak je przez sen- to nie jest taki łapczywy:)) i nie najada sie gratis powietrza:) bo jak go wybudzam zeby mu sie odbiło to i tak sie nie odbija.

image
image

zagubiło się zdjęcie mojego Słoneczka w suwaczku:(
image

Jestem nowa i nie wiem czy o tym juz rozmawiałyście...
podzielcie się inf dotyczącymi drzemek w ciągu dnia waszych Skarbów
image

Zdjęcie pojawi się Antosia za jakiś czas :)

Na spacerki my się umawiamy raz na jakiś czas np w Parku Oliwskim :) Więc jak będziemy się spotykać ( a coś nam ostatnio nie wychodzi ) damy znać :)

Ja co prawda mieszkam na Jasieniu, ale z chęcią się kiedyś umówię na spacerek po śródmieściu :)

Co do snu, to u nas jest tak:
Budzimy się około 7 rani i o 9 znowu sen
Później około 11:30 śpi max 1 h( w domu ) lub nawet do 4-5 na dworze
jeśli śpi w domu to po godzinnej drzemce zabawa trwa do około 15stej i znowu sen do około 16stej :) od 16stej do 20stej zabawa i sen już nocny, ale niestety z budzeniem się na papu :(

Tak wiec u nas to poprzestawiane bo sen w domu trwa max godzinę, a na dworze tak jak wyżej napisałam nawet do 5 h :)

aaa i nasza Dejwi jest już z Martusią w domu :)))))

MamoAntosia u nas drzemki w dzień coraz krótsze tzn nie licząc tej na spacerze to są takie max 40 minut, a jest ich 2-3.

U nas też kredyt do spłacenia, ale ja nie wyobrażam sobie zostawić naszego szkraba. Co to jest te 5 miesięcy macierzyńskiego. Wiedzieliśmy to już od początku ciąży i odkładaliśmy przez całą ciążę i macierzyński, żebym mogła iść na te kilka miechów wychowawczego. Ugadałam się w pracy, że wracam od stycznia (chyba, że dla zdrowia psychicznego będę chciała szybciej). Wrócić chcę na pół etatu albo może zacząć pracować z domu jeszcze w tym roku jak będzie taka opcja.

Kasia a dowiadywałaś się jak to jest z tym L4 na opiekę nad dzieckiem. Płaci ZUS od początku, bo jak tak to bym tez to wykorzystała, bo jak pracodawca to nie chcę być taka i chyba sobie odpuszczę.

Weronka bardzo chętni jesteśmy na spacerki na bulwarze oczywiście jak tylko cieplej będzie. My mieszkamy na płycie redłowskiej, więc do morza blisko mamy. A Ty skąd dokładnie jesteś? Może gdzieś bliżej mnie to byśmy sie po osiedlach poszwędały:)

A oto nasz Franulek wesołek :)
image
No Magda, musimy razem pospacerwać, żeby Zosia przystojnego (co widać) Frania poznała :)
Ja mieszkam w Chyloni, więc jest kawałek. Ale jak tylko się ociepli to w trajtka i nad morze.
ok to się umowimy na swatanie:)

Kasia, czy podajesz Amelce żelazo na niedokrwistość? I co nie pomaga, bo nam pediatra już nie kazała kontrolować poziomu Fe po tym jak skonczymy podawać.
Magda, te 60 dni opieki płaci ZUS i jest to opieka na chore dziecko. Właśnie dziś o tym rozmawiałam z lekarką :)

U mnie taka sama sytuacja jak Twoja, pracodawcy nie chcę tego zrobić, żeby to on mi płacił, bo mam szefa jak złoto :)

Wrócić mogę w każdej chwili, szczególnie, że u nas dużo się w domu pracuje, ale jednak chciałabym do stycznia posiedzieć spokojnie w domu i zajmować się dziećmi. Zobaczę co powiedzą mi w OWI :) a Ty Magda, chyba możesz śmiało iść na tą opiekę, bo chodzicie z Frankiem na rehabilitacje, więc opieka się należy, więc jak możesz to sobie ją wykorzystaj tym bardziej, że planujesz być z małym do stycznia, bo z tego co wiem, to opieka na dziecko należy się w roku właśnie tylko te 60 dni, wiec jak ktoś wraca do pracy jeszcze w tym roku, to trochę ryzyko wykorzystać całość

aaa i Franek jest super, ach te nasze dziewczyny będą miały w czym wybierać ;)

Kasia czyli te 60 dni opieki to tylko na chore dziecko przysługuje, bo na forum ktos pisał np że jak nie ma miejsca w żlłobku itp to też można wykorzystać bo juz zgupiałam troszkę z tym a chce to napewno wykorzytsac bo do pracy nie wracam
image

Kasandra, jeśli żłobek-przedszkole zamkną to również, ale z tego co wiem, to na nieprzyjęcie dziecka do którejś z tej placówki nie przysługuje opieka
Z tego też co czytam to płatne jest 80% a nie 100% jak kiedyś gdzieś czytałam

Znalazłam też coś takiego
http://www.nasze-sanatorium.pl/doc/z_15.pdf
Wiecie co, jutro zadzwonię do ZUS-u i zapytam dokładnie, jak to jest z tą opiekę, ale mówiono mi, że lekarz musi wystawić zwolnienie na dziecko

Kurcze juz nie wiem mam nadzieje że moja pediatra mi coś takiego wystawi mam skierowanie z mała na rehabilitacje od lipca to by było akurat wtedy no co zobaczymy zapytam się na najblizszym szczepieniu. A pozatym dziewczyny rozłozyłam się na maksa dosłownie z minuty na minute ból gardła kaszel katar buuuu tylko żeby mała odemnie tego nie podłapała.
image

Zasiłek opiekuńczy przysługuje pracownicy przez okres zwolnienia od wykonywania pracy z powodu konieczności opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż przez okres:
- 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dziećmi zdrowymi do ukończenia 8 lat i chorymi do ukończenia 14 lat,
- 14 dni w roku kalendarzowym, gdy opieka sprawowana jest nad chorym dzieckiem powyżej 14 lat.

Dokumentem bedącym podstawą do wypłaty zasiłku opiekuńczego z tytułu sprawowania opieki nad chorym dzieckiem jest zaświadczenie lekarskie.
Jeśli zaś chodzi o opiekę nad dzieckiem w wieku do lat 8 niezbędnymi dokumentami do wypłaty zasiłku opiekuńczego są :
1)oświadczenie ubezpieczonego - w przypadku niespodziewanego zamknięcia placówki ( np. przedszkole, szkoła), do której uczęszcza dziecko,
2) decyzja właściwego inspektora sanitarnego w przypadku izolacji dziecka z powodu podejrzenia o nosicielstwo zarazków choroby zakaźnej.
3)zaświadczenie lekarskie np. w razie porodu lub pobytu rodzica opiekującego się dzieckiem w szpiitalu.

Tutaj więcej
http://www.maluchy.pl/artykul/47

Tak więc może być zaświadczenie, a nie zwolnienie, ale też tylko w kilku przypadkach

I jeszcze jedno, ZUS podobno może poprosić o zaświadczenie od pracodawcy, że mąż ( ojciec dziecka ) w tym czasie pracował i nie mógł sie opiekować dzieckiem... Zabezpieczają się na wszelkie sposoby

jeju ale byłoby fajnie, jakby mi się udało z tym zwolnieniem - zawsze dwie dodatkowe pensje, a ciekawe czy wystarczy jak pediatra wystawi zwolnienie czy musiałabym mieć z OWI i ciekawe jak pediatrzy się na to zapatrują, czy nie robią problemów?
przedstawiam wam Antosia,

[URL=http://img243.imageshack.us/
image

Mamo, Antosia coś źle wstawiasz :) Jak wstawiasz zdjęcie na
http://imageshack.us/index.php
to po załadowaniu go masz po lewej stronie Kod Forum który cały kopiujesz i tylko tutaj wstawiasz ten kod :)

Magda, moja pediatra bez problemu powiedziała, że mi wystawi zwolnienie na małą, jeśli np w OWI cokolwiek stwierdzą u dziecka.

Idź porozmawiaj ze swoją pediatrą, ale myślę, że wystawi Ci zwolnienia, a jak nie będzie chciała, to może porozmawiaj z neurologiem w OWI

weronko- a Zosia nie wpadła buźką w mydliny?? muszę dziś spróbować... :)

image
Rety jak Amelia uwielbia tego królika z Akpolu!!!!!!!!!! :):):)

image
mama-Antosia - nie skopiował Ci się cały link!!!najlepiej zrób poprzez : ctrl+A i wtedy skpopiuj. U mnie tez się tak dziwnie ucina...

image
KRiAmelka, no i pogoda okropna :( Szkoda, bo będziemy siedziały w domu, buuuu :(

Mam nadzieję, że się zmieni w przyszłym tygodniu i uda nam się spotkać.

Kasiu- też mam taką nadzieję :) dzisiaj małą wystawię na balkon i niech sobie śpi:) ja nie mam zamiaru się nigdzie ruszać:)

Kurcze dziewczyny zauważyłam tak od dwóch dni Amelia się strasznie lękliwa zrobiła:( aż podskakuje biedaczka jak ktoś kaszlnie albo kichnie :( nigdy nie była taka strachliwa nie wiem co jest:(

image
Jesteśmy w domu

KR – AZS ustąpił – przestalam jest bialko wolowe (mleko i jego przetwory, wołowinę, cielecine) i smarowałam zmiany skorne mascia Elidel i clotrimazolum

Babilon pepti jest tez dla dzieci alergikow

Dziewczyny Debridat trzeba trzymac w lodowce po otworzeniu – info od lekarza i pielegniarek

Macierzyńskie
Magda i Greg – proszę podaj mi nr do siebie jeśli nmozesz bo potrzebuje pogadac o rehabilitacji prywatnej … mój meil: bstelmac1@wp.pl
KR - u mnie Zosia też taka lękliwa, pisałam o tym na forum. Nie wolno przy niej kichać, a Majce (psu) szczekać.

Mąż zawsze trzyma rękę pod jej buzią żeby nie wpadła. To było tak do zdjęcia :)
U NAS TYMCIO JUŻ OD DŁUŻSZEGO CZASU TAKI STRACHLIWY> COŚ MI KLAWIATURA SZWANKUJE> WCZORAJ MIELIŚMY STRASZNY DZUEŃ>MAŁY STRASZNIE NIESPOKOJNY< PŁACZLIWY>NOC TEŻ BYŁA STRASZNA> OD RANA STRASZNIE SIĘ WIERCIŁ>
ALE WAM ZAZDROSZCZĘ< ŻE WASZE MALUSZKI TAK PIĘKNIE GŁÓWKĘ TRZYMAJĄ>

image

KURCZE COŚ MI PRZEKRĘCA I UCINA< NO I Z KLAWIATURĄ COŚ NIE TAK :(
U nas dzień wygląda tak: Ingula wstaje ok 7 (często przed), po 2,5h zabawy idzie spać na jakieś 40-60minut, po 2h idziemy na spacer i wtedy śpi 3h, ok 17 kolejna 40min drzemka - zazwyczaj też na dworzu. Po 19 kąpiel i o 20 śpimy - oczywiście z przerwami na jedzenie :).
Ja zostaję z małą w domu aż skończy rok. Również odkładaliśmy kasę na okres wychowawczego, żebyśmy spokojnie dali radę, bo również mamy kredyt. Jednak pojawiła się szansa, że będę mogła pracować zdalnie w domu i to by rozwiązało wszystkie problemy :)
Jeżeli chodzi o opiekę, to w Zusie dobrze wiedzą, że bo u.m., duuuża liczba mam bierze 60 dni zwolnienia i jakoś specjalnie tego nie kontrolują. Mojej siostrze nawet ostatnio Pani w Zusie zwróciła uwagę, żeby przy następnych zwolnieniach zachowała ciągłość - także dobrze wiedziała o co chodzi ;)
Do Gdyni, pospacerować po bulwarze to i my czasami jeździmy z naszego odległego Wejherowa :) Gdybyście się umawiały, to chętnie dołączymy :))
Marta, zdjęcie daj jako odpowiedź pod pierwszym postem, to bedzie całe :)

Dziewczyny, opieka na dziecko należy się nawet wtedy jak ojciec dziecka, bądź inny człownek rodziny nie pracuje. Wystraszyłam się, bo moja teściowa nie pracuje i mogłaby sprawować opiekę nad Amelką, z reszta moja mama również, tyle, ze opiekuje się babcią.

Takie prawo obowiązuje dla dzieci do lat 2

Uffff, bo bałam się, że pójdę na opiekę i ZUS mi nie zapłaci, bo stwierdzą, że w rodzinie jest kto się dzieckiem opiekować, nie wspominając, że mąż chciał wziąć urlop w czerwcu, a ja być może będę właśnie na opiece nad dzieckiem i jeszcze by się przyczepili, że ja mogłam pracować, a mąż zajmować się dzieckiem

Tutaj info z ZUS
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433

witanko u nas kolejna noc z budzeniem co 2 godz,niewiem o co chodzi grr
ale z dobrych rzeczy to nowa umiejetnosc Mai, a ianowicie podnoszenie nozek do brzuszka i łapanie sie za kolanka bardzo to lubi i bawi sie tak wciąż i z tego tez sposobu nauczyla sie przewracac na boczki słodko to wyglada taki żuczek kuleczka he jak poszłam podgrzac zupe to zastalam małą obróconą o 45stopni i ogladala sobie tv hihi mała akrobatka.
a i wczoraj pierwsze jabluszko podałam 1łyżeczkę ale mała się krzywiła he no i zaraz efekt byl pracy jelitek bo po godzince kupcia sie pojawila he
image image
Kasia, Ewa - słonko zaświeciło
mała wsuwa Bebilon Pepti łyżeczką poki co ... oby to byla szybka droga do butli
Dejwi, trzymam kciuki z cały sił...
Martusia, koniec z wybrzydzaniem smoczków, czas na butlę :)

Dejwi, widziałam w akpolu taką butlę chyba z lovi co to ma łyżeczkę. Lekko naciskasz i leci mleczko prosto na łyżeczkę, może to jest jakieś wyjście ?? Nie mam pojęcie czy to się sprawdza, ale może łatwiej by było nakarmić małego buntownika takim czymś??

Dejwi, super, ze jestescie juz w domu:)!!
Hmm, super jest ten temat z Zus... poczytam to moze u nas sie uda... tylko, ze Filip calkiem zdrowy a i cwiczenia robimy sami w domku-azreszta jest juz rewelacyjnie... Ciekawe czy moj pediatra by poszedl na cos takiego?:)..
pozdrawiam Was dla odmiany baardzo slonecznie-bo za oknem mega deszcz...buuu
image
image
image
Dejwi super że zajada z łyżeczki jak się przekona do smaku mleczka to może butle zacznie tolerować trzymam mocno kciuki
image
nio ja czekam też na wizyte u pediatry jestem ciekawa co powie oby się udało w końcu dwie pensje jakby nie było ale w trakcie swojego urlopu wezme jeszcze l4 na siebie bo czeka mnie zabieg na ręke ale czekam aż mama przyleci bo z jedną ręką będzie mi ciężko
image

Kasandra, wszystkiego najlepszego dla Kasi z okazji 4 miesiecy :)

dziewczyny z jaka woda mieszacie mleczko ?
bo moja kranówa jest masakra - nawet po odfiltrowaniu i gotowaniu 5 min
Dziękujemy bardzo mam jeszce jedno pytanie od kiedy kasi wprowadziłam jabuszko marchewkę kaszkę kasia ma inna kupke wydaje mi się że jest śluzowata ogólnie jest normalna ale jak się przyjże wydaje mi się że jest śluzowata czy to normalne przy nowych pokarmach czy mam się zacząć niepokoić i ogólnie jak wygląda ten śluz dokładnie pomóżcie
image

Kasandra, ja Ci nie pomogę w temacie jedzenia, bo u nas tylko cycuś.
Ale wszystkiego najlepszego życzę Słoneczku:)
Kasandra wszystkiego najlepszego dla Niuni:)

byłam dzisiaj u lekarza,bo juz tydzień podaję Bactrim a Niko nadal ma kaszel i cos mu tam charczy cały czas więc pediastra kazała robic inhalacje,przepisała mukosolwan do inhalacji,a ja musialam kupic inhalator.W aptece był po 230zł,poszłam do Wałowej i dostałam za 140 Medela.Jestesmy po pierwszej inhalacji,Niko sie cały czas smial.

Dzis znowu sie smial w głos,tym razem z 15 minut do babci,bo sie przed nim wydurniała,hehhe...

zimno,co..brrr
Kasandra, życzenia dla Twojej Kasiuli również od nas!!

co do kupek, u mnie się mocno zmieniły odkąd wprowadziłam słoiczki i kaszkę. śluzowate nie są, ale mają inną konsystencję i kolor. to się chyba musi unormować samo.

jejku, jak ja bym chciała żeby mój pediatra się zgodził na to zaświadczenie. Pati, u mnie to samo Michaś zdrowy, więc nie wiem na co się powołać. Może go jakoś przekonam, bo w sumie to nie wiadomo nic co z moją pracą. już zła jestem, bo mi nic nie mówią i nie wiem na czym stoję, a został mi tydzień do końca umowy!! świetnie.

Ola, ja używam tylko kaszki ryżowej, bo te mleczno-ryżowe są na zwykłym mleku, więc zaraz by Mikiemu alergia wylazła.
najpierw rozrabiam mleczko, zazwyczaj 120ml, lub jak mocniej głodny to 150ml i do tego odpowiednią ilość kaszki.Ja używam tej miarki od Bebilonu do kaszki i tyle ile miarek mleczka tyle samo miarek kaszki dodaje.
Smoczek do kaszki mam Lovi, bo był po ręką jak zakupy robiłam i pasuje do butelek MAM. To jest od 6mca, czyli z takim X, wtedy kaszka lepiej leci.
Tak się zastanawiam czy te Butelki Dr.Browns'a będą się nadawały do kaszki, pamiętam, że one mają taką chudziutką rurkę i nie wiem, czy kaszka będzie przez to dobrze lecieć.
Christopher Morley
sluz sie ciagnie jak dotkniesz ... i jest swiecacy

a co woda dziewczyny?
ponawiam pytanie...
jakiej uzywacie do rozrabiania mleka?
Dejwi, ja zwykła kranówę gotuję, a niestety też nie jest najlepsza, no ale nie chcę przesadzać z mineralką. Zresztą chyba bym się zajechała jak jeszcze bym miała przelewać z butli, gotować itd...

przed wszystkim młodego i tak nie uchronię, a taka woda przegotowana to chyba większej krzywdy nie zrobi. ja za dzieciaka surową z kranu piłam, jeszcze żyję :)
Christopher Morley
hej Kasandra widzę, ze rodziłysmy tego samego dnia w tym samym szpitalu:)) My również przesyłamy życzenia

u nas dzis był fatalny dzień:(( nie było tak jak zawsze i młody sie zbuntował- po za 1 drzemką 40 min rano, cały dzień nie spał i powstało błedne koło im bardziej był zmeczony tym bardziej płakał jak go kładłam. postanowiłam w związku z tym go szybciej wykąpać i położyc juz spac i tez był problem (gdzie raczej nie mamy problemów przy wieczornym zasypianiu) Masakra
image

może tym razem uda mi się przedstawić Antosia

image

image

Jaki jesteś śliczniutki Antosiu:)Gratuluję Słodziaka:)

Ada,ale ile wlewasz tej kaszki jak dajesz 150ml mleczka,30 ml wtedy?Bo ja juz bede niedługo musiala Nikosiowi 180 robić,bo je 150 i mleczka nie ma,a on dalej ciągnie.
No ta Dr Brown;sa ma ta rurkę,trudno-kupie inna.

Kasia31,a Ty na bebilon Pepti2 nie przechodzisz?
Mi dzis pediatra powiedziała że jak Niko w 4 miesiac wejdzie to zmieniamy na 2.
A Antoni troszkę młodszy i chudszy:)

image

image

Mano-Antosia-to zdjątko jest przepiękne!!!!!!!
Dejwi- ja używam mineralnej Żywca albo Mama i ja. U mnie kranówa jest taka, że sama jej nawet nie piję:)

Kasandra- u mnie po jabłuszku pojawiły się kupki śluzowate, sama galareta. Więc odstawiłam. Nic teraz nie daję, bo po marchewce z kolei taka plastelina była i mała strasznie się męczyła. Tak teraz myślę, że źle zrobiłam że odstawiłqam bo organizm po prostu musi się przyzwyczaić... Dam jej trochę odetchnąć i za jakiś tydzień znów wrócę do słoiczków:)

mamo Antosia- kolejny przystojniak dla naszych ślicznych panienek:):):)

image
Mamo-Antosia, zdjęcia CUDOWNE !! Jestem pod wrażeniem. Czy sama je robiłaś, czy byliście na jakiejś sesji, bo jestem zachwycona Twoim synkiem i zdjęciami jego :) Cudny Antoś...
Wszystkiego najlepszego dla niego, niech zdrowo rośnie mały przystojniak :)

Dejwi, ja do 3 mc podawała żywca. Teraz kranówę podaję.

Moja dziś też meksyk ze snem miała, spała po kilka minut, na noc też coś zasnąć nie chciała, a zasypia zawsze sama dosłownie w minutę :)

Dziewczyny pediatra zapisała mi tzn kazała kupić kaszkę sinlac. Zrobiłam dziś ją małej na noc. 100ml i 6 łyżek stołowych kaszki. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Mała, aż stękała jedząc ją, szarpała mi łyżkę, i darła się jak nie nadążałam podawać. Jeszcze nic jej tak nie smakowało :)
Ta kaszka jest dla dzieci z nietolerancją białka. Nie jest to tanie bo 33zł płaciliśmy, choć opakowanie duże chyba 650g
Ma masę witamin i podobno jest super.

I teraz opowiem Wam co dziś wywinęłam. ;)
Siedze sobie w kuchni, i nagle błysk w głowie, że dziś jest 7 i dwa dni temu mój ex mąż miał urodziny.
Dawaj szybko smsa, z życzeniami i z przeprosinami, że zapomniałam, tym bardziej, że dwa dni temu był u mnie na kawie i przyniósł ciasto.
Po chwili wchodzi do kuchni Ada, a ja do niej z wyrzutem, że jej tata miał urodziny, a Ona życzen nie złożyła.
Ada patrzy na mnie i mówi
Mamo, mamy maj, a tata miał owszem 5tego urodziny, ale stycznia.
Ja jej na to, no tak Ada, czyli dwa dni temu. Ada, to co Amelia ma niespełna 2 tygodnie ??

Dziewczyny, nie wiem chyba za zmęczenia przez niespanie Amelii w nocy pokręciło mi się wszystko i myślałam, ze jest styczeń haha :)

a i jeszcze jedno. Od jakiegoś czasu podaję małej zupki jarzynowe gerbera. Nie wiedziałam co jest grane, bo za każdym razem po zjedzeniu jej, mała mi ulewała, a jak zje owoce to nic nie uleje, z reszta po pepti też nie ulewa.

Dopiero jedna z mam grudniowych napisała, że w gerberze w zupkach jarzynowych dodawane jest mleko w proszku. I faktycznie spojrzałam na skład, a tam mleko w proszku, więc dzieci które są na specjalistycznym mleczku niech nie jedzą tej zupki, bobovita ma lepszy skład, choć niestety mojej małej ona nie smakuje :(

eee noooo Kasia weż się może wyspij wkońcu bo pokrecisz i bedziesz próbowała mąża kaszka nakarmić :)

hhhaha

moja Marta dzis nie spała od 12 do 19:40 - a ja se wkręcam ze ma zabuzenia snu
jesuuuu po tym szpitalu ciągle widze jakieś choroby i non stop sie stresuje, chodze znerwicowana ... keidy to przejdzie? Tez tak miałyscie? (pytanie do lasek po szpitalach z dzieciakami )
Dejwi, ja mam to do dziś :( Choć powoli luzuję już, ale pierwszy miesiąc to widziałam tylko choroby. Mała zrobiła dwa luźne stolce a ja już byłam na IP bo bałam się, że jakaś rota :(

Ola, na mleko "2" przechodzi się od 6 miesiąca, wiec jeszcze dwa miesiace na inne mleczko

dziś poczęstowałam Amelkę Bebilonem Pepti... nie pluła tak jak nutramigenem ale zachwycona też nie była :( wypiła 20 ml i twardo ciągnęła do cycka... no i uległam. Spróbuję jutro ale łyżeczką może tak się da przekonać:):):)

image
Dzisiaj dałam Indze pierwszy raz zupkę - właśnie Bobovita ze względu na jej skład i niestety ale również jej nie smakowała. Pomyślałam, że może gardełko znowu ją boli, bo bidulka nam się rozchorowała, ale jednak nie - jabłuszko tak szybko wsuwała, że aż uszami trzęsła. Także jutro spróbuję dać jej zupkę Gerbera, albo sama jej zrobię marchewkę z ziemniaczkiem. Chcę wprowadzić na dniach małej kaszkę ale nie mam pojęcia ile jej dać na początek. Inga to straszny głodomorek, potrafi zjeść 200ml mleczka z butelki i jeszcze domaga się cycka ;)
czyli to penie od jabłka albo od kaszki bo tam mleko krowie a kaśka uczulona jaka ze mnie kretynka jestem zła na siebie ale dzwoniłam do mojej mamy przyjaciólki babka na cztery łapy kuta jeżeli chodzi o dzieci i kazała mi zrobić kompot z jagód suszonych i mówi że po tym przejdzie więc co włąśnie robie rano napisze czy śluzu juz nie ma
image

kasandra- nie ma to jak domowe stare sposoby:) czekam na wieści...

Dziewczyny ile razy powinno się zbadać stawy biodrowe na USG?? Amelia miała 3 tygodnie jak miała badane i tak się zastanawiam czy nie trzeba tego powtórzyć?? Wtedy miała wszystko w porządku ale skąd mogę wiedzieć czy przypadkiem sie nie pogorszyło??

image
No to ja już nie wiem,mi pediatra powiedziała że od 5msca...a Niko po pepti ulewa,tzn on zawsze ulewa bo ma ten refluks i do 6msca podobno tak będzie.
Kasia to ja kupię tą kaszkę jak jest taka dobra...

Dlaczego nie mam zdjęcia w suwaczku, a skopiowałam:(
Czy tak długo się ładuję?
Kasiu zdjęcia robiłam sama, a co do sesji -czy któraś z was robiła sobie rodzinną sesje zdjęciową na terenie trójmiasta? U nas ja biegam z aparatem ale tym samym nie mam zdjęć z moimi chłopakami. Dziadkowie wiedzieli ze nad tym troszke ubolewam i Antoś dostał na chrzciny prezent w postaci sesji a raczej kasy na nią. Szukam fajnego studia i jak juz coś wylukałam to okazało się ze rezerwacje do października mają. Polecacie coś.

Myslałam ze Antoś przez zamieszanie w domu i brak spaceru nie zasnął- a tu wychodzi ze wiecej dzieciaczków miało dziś problemy

A tu Antoś miał 5 dni:)
image

image

hehehehe jaka czapa fajowska:):):):) jak taki krasnalek wygląda:) słoooooooooodziak:)

image
Amelia i jej ulubiona od wczoraj mina :) nie mam pojęcia co oznacza :)

image

image
Jeśli z bioderkami było wszystko ok, to nie trzeba powtarzać.

Zobacz Mamo Antosia tutaj :
http://www.fotograf.sopot.pl
To mojej koleżanki kolega, podobno fajne sesje pstryka :)

Olu, dziewczyny piszą, że ten sinlac jest tańszy w hipermarketach :) ja przepłaciłam w aptece, ale nie chciało nam się jechać dalej :)

Może skonsultuj się z pediatrą, czy możesz podać, bo to dla dzieci z problemami "mlecznymi" ale jak Twój jest na pepti to pewnie ta kaszka również będzie ok dla niego...

Tylko, ją można podawać raz dziennie jak coś

kr to naturalne moja też robi różne miny :) Fajnie Amelka wygląda z takim grymasem na buźce :)

jeeju, Mamo Antosia, jaka zdolniacha z Ciebie! piękne te zdjęcia :) na tym jednym w kapturze chyba to Antoś taki Skrzat fajowy :)) ale będą koledzy do zabaw :)
a te zdjęcia to tak Ci same wychodzą, czy jesteś szkolona ? :)) i co to za aparat jeśli mogę spytać?

Kasiu, ja właśnie też rozważałam wczoraj zakup Sinlaca, ale poczekam co mój lekarz powie. No i z tymi urodzinami, to faktycznie Ci się udało :) czyli Twój ex i mój Miki z tego samego dnia.
Christopher Morley
Powiedzcie mi,zdjecie do suwaczka sie tak długo ładuje czy cos zle skopiowalam?
Ola, jutro będzie zdjęcie Nikosia :)

acha,dzieki Kasia:)
Juz myslałam,że coś schrzaniłma-hihih
Wasze te drugie połwy tez boks oglądają?Bo znowu Pudzian walczy,ten moj to się tak drze,że zaraz Nikosia obudzi!
my boks nie, Pana i Panią Smith za to :)
Christopher Morley
Antoś cudeńko. Rzeczywiście taki mały skrzatek.

U nas też boks w domu i piwko. Ja wypiłam pół karmi, a Tomek pije Ciechana miodowe (polecam!!!). W pełni zasłużyliśmy na odpoczynek, bo pakowaliśmy bałagan z szaf z przyszłego pokoju Zosi, bo jutro szafy wylatują. Pieniądze, które dostała na chrzest przeznaczamy na pokoik. Tomek ma zrobic szafę taką komandorową i chcemy kupić szafeczki, a w przyszłosci łóżko, do tego malowanie i wykładzina. Koniecznie musi mieć coś na podłodze, bo w reszcie mieszkania prawie nic nie mamy na pogłogach i gdzie będzie raczkować? Nie chcemy cyklinować więc musimy całą przykryć. Tylko, ze wykładziny mają max. 5 m, a pokój ma 5,5 :(
A pokaże Wam mebelki: http://www.baggi.com.pl/upload/File/361_katalog 2010.pdf
kolekcja Pszczółka (prawdopodobnie)

Gdzie w Trójmieście są ładne mebelki?
KR mina nieziemska :)

Dejwi chyba próbowałaś do mnie dryndać, ale akurat mały szamał, no chyba, że to akurat nie byłaś Ty:) Jutro dzwon smiało, bo Mężul jest to ja już będę mogła spokojnie pogadać
Weronko, cudne te mebelki pszczółka i w ogóle pokoik super ma ściany, też bym zgapiła gdybym Ami teraz urządzał :)
Mebelki widziałam w mama i ja, ale ceny z kosmosu :)

U nas chyba kolejna ciężka noc :( Mała śpi bardzo niespokojnie :( Już raz sie obudziła i płakała :(
Teraz budzi się, zapłacze i dalej zasypia. Nie wiem co jest grane. Ja oczywiście panikuję, mój mąż bardziej spokojnie do tego podchodzi i mówi, oj ma takie dni :)

Ja nie wiem co bym bez niego zrobiła. To On wstaje do małej w nocy, on ją karmi, on jej mleczko robi. Ja w sumie tylko przytulam ją jak on jej idzie jeść zrobić, a później czuwam jak ja karmi.
I On chodzi przytomny, a ja mylę maj ze styczniem ;) Nie wspominając, że wylałam pól mleka na podłogę, bo przechyliłam kartonik i patrzyłam do lodówki, a mleko się lało.

Już mój maż wygania mnie do Ady do pokoju, żebym się wyspała, ale w życiu bym nie zasnęła nie miejąc w pokoju Amelki :)

Mamo Antosia nie bede oryginalna ale zdjecia sa po prostu cudowne!! Co do sesji to ja polecam http://wielkiemecyje.blox.pl/html robilam u Oli sesje ciazowa i jestem zadowolona:) Na chrzcie tez bedzie fotki pstrykac:) Co do tego fotografa z sopotu to moze mialam pecha ale bylam umowiona na sesje i godzine przed wyjsciem z domu dostalam maila ze Pan jest chory i odwoluje fotki i ze sie odewzwie jak wyzdrowieje... Do tej pory sie nie odezwal:P A potem trafilam do Oli:)
Aaaa no i black&white robia superowe fotki ale to juz zupelnie inny poziom cenowy;)
Ps. Kasia niezle z tymi urodzinami;-)
Witam Mamki;0
A na dworze nadal ponuro!Dziś Niko się obudził o 1.30 z krzykiem,co mu sie wczesniej nie zdarzał,moze cos mu sie przysniło?Ale dostał butlę i zasnął.Spał do 6,a potem do 8.30.Teraz lezy na niezawodnej macie:)
A ja zasprzątanko się zabieram,poki Bola w domu nie ma.
Mimo aury miłego,pogodnego dnia Wam życzę!
Witamy mame antosia i jej cudnego synka ;)))
no wlasnie kaszke Ada tez tak zaczne rozrabiac jak piszesz w takich proporcjach juz kupilam sobie ryzowa tylko jeszcze smoka musze kupic do niej.
a co do wody my na kranowie jedziemy, na poczatku chyba miesiac mialam z butli a potem na kranowe i jest okej,nie ma co przeszadzac i pomalu przystosowuje mala do bakterii, sterylizatora do butelek uzywam ale jeszcze tak z 2mies i tez zrezygnuje

Kasia mam pytanko ty masz maxi cosi fotelik wyjmowalas juz z niego ta wkladke czy mala jezdzi z wkładką, bo nasze corcie sa podobnej budowy wiec sie zastanawialam? bo w tej troche jakby malej ciasnawo ale znow jak wyjme to wydaje mi sie ze za gleboko siedzi i jeszcze nie pora na wyjecie tego hmmm
image image
No właśnie,wyciągacie już wkładki z fotelikow?Bo Mojemu synkowi juz nóżki wystają,ihihih
Ja już dawno nie mam tej wkładki dla noworodka, choć Ami malutka, ale za ciepło jest, żeby główka była wciśnięta w te zabezpieczenie ;)

Dziewczyny, nie wiem czy po tej kaszce sinlac, czy po prostu dziś tak Ami miała, ale obudziła się tylko o 4:30 na mleczko i dalej poszła spać, i spała do 9tej a my razem a nią :) ale się wyspałam, ciekawe jaka będzie kolejna noc :)

Coś słoneczko się przebija,może dzisiaj jakis spacer - tylko ten wiatr:(
Niko śpi,wstanie to musze mu ta inhalacje zrobic,uwazam ze to lepsza metoda leczenia niż antybiotyk,coraz więcej lekarzy preferuje leczenie wziewne.
Nie jestem za antybiotykami,potem zero odpornośći.
Nikodem grzecznie siedzi w tej masce,smiesznie wygląda:)
Ola, póki tylko się da, to nie podawaj antybiotyku. Zresztą, lekarze teraz zbyt łatwo przepisują antybiotyki, ludzie też mylą ich porawne użycie i biorą antybiotyki na wirusy, podczas gdy antybiotyki działają tylko na bakterie.

Kiti, ja też na kranówie jadę, od samego początku, a butelek to wogóle nie sterylizuję. wygotowałam tylko od nowośći, i co jakiś czas przelewam wrzątkiem, ale też nie po każdym użyciu. I tak łapki pcha do buzi, a przecież sterylne nie są.

Wkładki do fotelika już tez od dawna nie mam, i na początku myślałąm, że Miki za bardzo wpada w fotelik, ale chyba mu wygodnie, bo nie narzeka, a z tą wkładką to już się wogóle nie mieścił.
Kurcze, on mi rośnie tak, że nie wiem, czasem się schizuję, że może za szybko? Może to dlatego, że jest na sztucznym, a nie na butelce? Niby dobrze, że rośnie, a nie odwrotnie, ale czy aby nie za szybko?
ile ważą Wasze dzieci, mam na myśli te większe dzieciaczki, no i chłopców, bo z dziewczynkami to przecież inne normy obowiązują.
mój Miki tydzień temu ważył 7590g.
Christopher Morley
Ada,Ty się nie martw wagą.Niko wazy 6900,a do 4miesiecy troche mu brakuje:)
Ja raz uzywam kranowke,raz zywca.Butelki myje normalnie w goracej wodzie,tez nie gotowalam,zalewam wrzatkiem.Bez przesady,jak bede tak dziecko w sterylnych warunkach trzymac to sie nigdy nie uodporni.

Czy wasze Maluchy tez tak lubia w tv sie patrzec?
Moja uwielbia ogląda zawsze ze mna powtórke majki o 8.00 i kurcze troche mnie to martwi żeby nie miała problemów z oczami boze co za pogoda jutro miałam do zoo się wybrać ale chyba nici z tego
image

no Michasiek też się wpatruje w tv. nie pozwalam mu zbyt długo, bo też nie wiem co z oczami takiego maluszka, chociaż wydaje mi się, że te nowe płaskie telewizory tak nie dają po gałach, co starszego typu z lampami. nie znam się zupełnie, więc może bredzę, ale tak mi się wydaje.

wiadomo w telewizorze kolorowe obrazy, do tego wciąż się ruszają...mojemu najbardziej podoba się logo TVN :) i jak z tymi kółkami i kreskami coś tam lata po ekranie, normalnie jak zaczarowany.

no z tą wagą niby się nie przejmuję, bo Mikuś ma po kim być duży, ale kiedyś mi przyjaciółka taką schizę zrobiła...ona pracuje na OIOMie noworodków i powiedziałą, że dzieci po sztucznym mleku są takie bardziej nabite :( nie wiem, czy są na to jakieś dowody, ale jakoś się tym przejęłam.

Michał gruby nie jest, ma taką konkretną budowę no i generalnie wszyscy móią, że nie wygląda na swoje 4 m-ce, zdradza go fakt, zę nie siedzi jeszcze samodzielnie. Dziś koleżanka z córeczką roczną była i ona waży tylko 2 kg więcej niż Miki w wieku 4 m-cy :)
Christopher Morley
Ada, moja córa też jest z 05.01. i też jest duużym dzidziakiem :) Tydzień temu ważyła 6870 a ubranka to już na 74cm nosi, oprócz spodni, bo nóżki ma jeszcze krótkie ;)

Wkładki z fotelika też już dawno się pozbyłam, Inga po prostu się nie mieściła no i grzała się w tym potwornie. Butelki i smoczki też przelewam tylko wrzątkiem. Do picia nie daję jej żadnych herbatek, tylko wodę przegotowaną i to też kranówę. trzeba dzieciaki przyzwyczajać. Kiedyś przyjdzie czas, że i wody z kałuży się napiją heh
Ja również butelek nie gotuję, raz na jakiś czas zaleję wrzątkiem. Nie ma co przesadzać ze sterylizacją, bo później jak dziecko zacznie każdą rzecz wkładać do buzi, a powoli to zaczyna mieć miejsce ;) to albo pleśniawki, albo jeszcze inne paskudztwa w buzi bedą się gnieździć :)

Adę i Mikiego wychowałam na "luzaka" ganiały po ogrodzie, umorusane. Uwielbiali bawić się w błotku, chlapać wodą ze szlaucha i nic im nigdy nie było :)

Pewnie,nie ma co chuchać za dużo,moje dziecko pewnie nie raz piasku sie naje.a dla dzieciaczkow tak jak Kasia pisze-najlepsza zabawa jest w błotku!!!!
Dziewczyny, czy jesteście przekaonane, że dzieciaki mogą być bez wkładki? Ja czytałam i słyszałam kilka opinii, że póki dziecko nie siedzi to nie powinno. Bez wkładki to taka pozycja siedzaca u mnie (mam maxi cosi). Podobnie rzecz ma się z leżaczkami, w których tyłeczek tak wpada, takie siedzisko, jak np. w fp. Ja mam leżaczek, na którym mała autentycznie leży, a nie prawie siedzi. No ale to moja opinia.

A co do mebelków, to rzeczywiście strasznie drogo wychodzi. Szukam jeszcze czegość innego. A Wy jakie macie mebelki? Może jakieś pomysły dacie, coś polecicie.
A wczoraj długo szukałam w necie i patrze takie śliczne, cudeńka za 1500 zł, a mój T. mówi: "policz zera" :) Kto kupuje takie mebelki??? 15 000.
A my zastanawiamy się nad wychowawczym i np. ja i jak czytam inne z Was jak byłam na zwolnieniu i teraz odkładajamy, żeby potem móc się cieszyć kruszynkami. Szkoda gadać...
a czyli wyjeliscie dziewczyny ta wkladke fotelikowa.
no wlasnie ja zglupialam weronko bo tak jak piszesz bez wkladki ta prawie siedzaco sie robi a mala nie jest az taka duza wiec jeszcze sie miesci tylko to na glowke jest felerne tak jak pisze Kasia glowka sie grzeje grrr

Sluchajcie dziewczyny co dzis Maja zrobila!! pisalam ze przekreca sie na boczki i bardzo to lubi, no i tak szaleje ze jak dzis zostala sama tak sie kulala ze ja patrze a ona hop i znalazla sie NA BRZUSZKU !!!!! tylko raczka jej zostala jedna pod brzusiem no normalnie nie moglam uwierzyc, z tego co czytalam wpierw powinny z brzuszka na plecy a moja na odwrot.ale to chyba dlatego ze moj maz z nia tak cwiczy zawsze rano i stad efekty hihi to chyba jedyny plus ciaglego z nia przebywania ze aktywnie sie uczy, tylko kiedy mama zrobi sobie choc przerwe na herbatke ? he
image image
heh a ja nigdy butelek nie gotowałam ani nie używałam sterylizatora :/ od początku tylko wrzątkiem... ale ze mnie matka:)

ale beka z tymi wkładami do fotelików... to dobrze, że o tym piszecie bo ja nie miałam pojęcia że to się wyciąga:):):) no ale właśnie wyjęłam i zobaczymy jak się Amelce spodoba ( a to, że jej szpytki poza fotelik wystawały to myślałam że taka już jego uroda:) ) ...

Kasiu- no to gratuluję wyspania się wreszcie i życzę żeby było coraz lepiej:)

DzIś Amelce zrobiłam mleczko Bebilon Pepti z kleikiem ryżowym:) zajadała się bardzo:) Muszę kupić przy najbliższej wizycie w tesco tę kaszkę Sinlac. Właśnie czytałam, ,że bardzo dzieciom smakuje ze względu na mączkę z chleba świętojańskiego która ponoć smakuje jak kakao:)

Kasiu czy mogłabys mi napisać jak wyglądają u Was posiłki w ciągu dnia?? tzn co i ile?? Bo ja na śniadanie daję cyca, na drugie śniadanie daję cyca, na obiad mleko z kleikiem, na podwieczorek cyca a na kolację mleczko. I tak się zastanawiam czy dobrze robię... No i nie wiem ile mam tego dawać:( mleka z kleikiem zrobiłam 60 ml +jedna łyżka kleiku. Miałam wrażenie że z chęcią by jeszcze zjadła ale nie chciałam przesadzić. Pomóż proszę:) no i jeszcze gerberki (na razie odstawiłam ze względu na kupki ale jak do nich wrócę to nie wiem gdzie je wcisnę:) )....

image
Weronko, a Twoja Zosia sie mieści w tą wkładkę ??
Ja zaczęłam zastanawiać się co napisałaś, i włożyłam wkładkę.
Mam maxi cosi cabrio fix który jest większy od city, i moja mała która należy do mniejszych dzieci ( obecnie około 59cm ) nie mieści się w nią.
Jak włożyłam ją prawidłowo to Amelii nogi wystawały sporo za fotelik. Natomiast jak podniosłam wkładkę, to w ogóle dziwnie to wyglądało :)

Nie wiem do jakiego wieku się dziecko wkłada, ale nazwa mówi, wkładka dla noworodka :)

Zrobiłam zdjęcia jak Amelia wygląda w tej wkładce :)
No i też za ciepło chyba już jej w wciśniętej główce w to zabezpieczenie, ale musze podpytać do jakiego wieku powinno się tą wkładkę trzymać
image

KR, więc u nas obecnie wygląda to tak ( nie pisząc o dniach kiedy nie chce jeść )
Rano około 7-mej dostaje mleczko
Później około 10-tej dostaje owoce ze słoiczka
o 13stej - 14-stej dostaje obiadek
około 17stej mleczko
i przed 20stą daję jej ten sinlak, wcześniej dawałam kaszkę, a jeszcze wcześniej mleczko :)

No i noc, ale to już różnie :)

KR, podajac małej jedzonko typu owoce, zupki, kupki się zrobią twardsze, ale to chwilę potrwa :)

Tak jak wcześniej pisałam zwracajcie uwagę dziewczyny na skład jedzenia, np Gerber ma mleko w proszku w zupkach, hipp też w czymś ma mleko, więc przeglądanie składu jedzonka obowiązkowe :)

My już wkładkę wyjęliśmy dawno, ale Franek jest dość długaśny jak na swoj wiek. Nasza wkładka była do rozmontowania i najpierw wyjęliśmy część zza plecków i główki, a zostawiliśmy pod pupą. Ostatnio zauważyliśmy, że z tą częścią pod pupą Frankowi wystaje pół głowy poza fotelik, a tak nie powinno być, bo to oznacza, że fotelik już jest za mały. Więc teraz jeździ już bez jakichkolwiek wkładek.
Dokładnie tak jak Magda piszesz, głowa nie ma prawa wystawać :)
Rozmawiałam z takim Panem co konkretnie zna się na fotelikach. Podpytywałam jaki kupić fotelik później, i polecał mi maxi cosi tobi.
Natomiast powiedział mi tak. Dobrze by było gdyby dziecko jeździło w tym co teraz do 10 miesiaca życia, bo dziecko do tego czasu ma chrząstki i powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy.
Natomiast wyznacznikiem zmiany fotelika jest właśnie wystająca główka. Tak jak nóżki mają prawo wystawać, tak główka absolutnie :)

Kiti to super, że Twoja Maja już taka silna. My Franka wałkujemy i wtedy przekręca sie na brzuch, ale to z naszą pomocą, a Twoja już sama. A to silne babsko :)
Kasia, ale przy tym przymierzaniu do fotelika Amelka ma minę " O co kaman" :)
dzięki Kasiu:):):)

image
Kasia,albo Amelka taka duża wygląda na zdjęciach albo mi sie wydaje.Na tym zdjęciu wygląda jakby miała z 6 miesiecy.
My wkładkę mamy nadal,głowka nie wystaje,tylko nóżki trochę.
To ja już nic nie wiem.
Co prawda Zosi jest malutka jeszcze, w zeszłym tygodniu miała 57 cm i nic jej nie wystaje jeszcze z fotelika. Jak zacznie to będę myśleć.
KITI - Maja niesamowita. Tak bardzo jak się cieszę z Jej i innych maluszków postępów tak bardzo i zazdroszczę. Mam nadzieję, że jak zdejmiemy aparat to nadgoni ten mój biedaczek.

Nie mogła dziś zasnąć, śpiewałam i śpiewałam. U nas działa "Na Wojtusia..." ;)
Kiti, super, że Maja taka silna. Nasza tylko do siadania się rwie :)

Amelka, mała jest :) Tak wygląda na zdjęciu :)

Weronko, jak się Zosia mieści, to jasne, że nie ma co wyjmować wkładkę :) Moja jak widać na zdjęciu nie mieści się w tą wkładkę.

U nas też z zasypianiem masakra, kotłuje się coś w łóżeczku i zasnąć nie może. Nie wiem co jest grane :(

O rany znów tyle naskrobałyście ze szok :) ale fajnie :)

Antoś cudny chłopczyk :) zdjęcie piękne :)

MY też jeździmy jeszcze z wkładką tylko z pod pupki wyjęłam bo my mamy fotelik chicco i ta wkładka ma wyjmowaną gąbeczkę z pod pupki.

Butelki też tylko zalewam wrzątkiem nigdy nie gotowałam.
Olcia cały czas na cycu ale jak dajemy jej od czasu do czasu sztuczne to tez kranówę przegotowaną i nic jej nie jest.

Kurcze tak Was czytam i wszystkie dajecie już tyle innego jedzonka a Oleńka tylko na cycu cały czas. Jutro pierwszy raz dajemy jej jabłuszko mam nadzieję że brzuszek nie będzie bolał.
Dziewczyny powiedźcie jak jutro wprowadzę jabłuszko i będzie ok to po ilu dniach podawania jabłuszka mogę podać marchewkę? jak to u Was było?

Dziewczyny które karmicie piersią czy już podajecie kaszki czy narazie tylko pierś i ewentualnie jabłuszko i marchewka?

Mi pediatra powiedziała żeby podawać szpinak, bo ma dużo żelaza a teraz w tym okresie organizm maluszka ma duże zapotrzebowanie na żelazo.
image
Kasiu, śliczna jest Amelka:)

Dziewczyny a czy któraś z Was ma fotelik X-car (xlandera)? My mamy ten fotelik bo z wózkiem kupowaliśmy. Po Uwadze dotyczącej fotelików postanowiłam sprawdzic jak nasz wypadł w tych testach- i co sie okazało, ze nie znalazłam informacji na ten temat ani na stronie foteliki.info ani przez google. ale sie wkurzyłam- nie na fotelik ale na nas, ze nie kupilismy sprawdzonej marki jak maxi cosi ( tym bardziej ze wystarczy odpowiednie adaptery nabyc i do X-landera tez wchodzą).
No i jak patrze ze Amelka leży w foteliku (ps. sliczny macie ten fotelik), to jeszcze bardziej jestem zła na nasz- bo u nas to dzieciaczek bardziej w pionie siedzi:(
nie wspomne ze nie mam pojecia jak wyjmuje sie tu wkładkę
image

Ale jestem zmęczona dzisiaj,idę spać...
A od którego miesiąca mozna zamontowac juz taki fotelik na stałe w aucie?
Bo rozumiem,ze mowimy teraz o nosidełkach-fotelikach.
Taki juz przodem do kierunku jazdy to pewnie jak dziecko bedzie miało z rok,co?
Jak myślicie?
Olu, niby te obecne foteliki są do 9kg ale Pan w sklepie mi mówił, żeby na to nie patrzeć, tylko na główkę, póki nie wystaje to jest ok, i czym dłużej tym lepiej. Do roku może być ciężko, tym bardziej jak dziecko duze jest. Podobno super jak się chociaż do 10 miesięcy w nim przejeździ, bo tu chodzi o sadzanie dziecka tyłem do kierunku jazdy.

Mama-Antosia, ja miałam x-landera, ale fotelika z ich firmy nie, właśnie ze względu na brak testów.
Tak jak piszesz przy adapterach odpowiednich można montować maxi cosi do x-landerów.

Styczniówka ja karmię piersią. Jak Inga miała 3,5 m-ca, to podałam jej jabłuszko, zaczynając od łyżeczki. Po tygodniu podałam marchewkę.
Kolejne nowości wprowadzałam już z krótszymi odstępami.
Teraz Inga wcina już jabłuszko z gruszką, z brzoskwiniami, z jagodami (po nich pojawiła się zielona kupa, chociaż nie jestem pewna, bo mogła też wynikać z przeziębienia). Od wczoraj staram się wprowadzić jej zupki ale żadne jej nie smakują :(
Zdecydowanie woli deserki.
Do kaszki się przymierzamy, narazie będziemy próbować z zupkami :)
Kurcze, to tylko ja nie przedstawiłam swojego dzidziaka ;) Będę musiała nadrobić.
Styczniówko - dobrze, że zaczęłaś temat (też nam info się przyda). U nas na razie też zawsze gotowe, ciepłe mleczko z cycusia i troszkę wody z glukozą (najczęściej wypluwa jednak). Był plan żeby jabłuszko, ale jeszcze czekamy. Zobacyzmy jak kopy, ostatnia była w środę, daje jeszcze Zosi kilka dni. Jak nie będzie to w tygodniu jabłuszko.
A i jeszcz jedno: rozumiem, że dajecie tylko owoce ze słoiczków. Bo zastanawia mnie czy mogę jej zetrzeć jabłuszko (mam takie 100% ekologiczne) czy tylko słoiczki?
dzięki dziewczyny :)

Ja kupiłam jabłuszko w słoiczku z 3 różnych firm i zobaczymy któa Olci najbardziej przypadnie do gustu. Jak bym miał 100% pewność że jabłko jest nie pryskane to pewnie po jakimś czasie bym spróbowała sama zetrzeć.

U nas kupy od poniedziałku nie ma :( więc może jutro po jabłuszku się ruszy zobaczymy .... ale jestem przejęta przed tym pierwszym innym posiłkiem
image
Na początku jak Inga jadła 1-2 łyżczeki, to skrobałam jabłuszko po prostu łyżeczką. Teraz kupowałam deserki. Na później jak będzie jeść już większe ilości, to mam dla niej słoiczki, które sama robiłam jeszcze w ciąży.
Styczniówko ja tez jeszcze nic nie daje do jedzonka,Mały jest na samym pepti.Próbowałam dawac herbatke,ale cała zawartoscia hlusta.

Za tydzien wprowadze jabłko i marchewke.
Kasia,Ty cos poisałas o składzie tych deserkow wiec z jakiej firmy mam wybrac,napisz jak mozesz-zeby był najlepszy?

My juz po inhalacji,Niko sie coraz bardziej wierci:)
My za poleceniem dr B zaczęliśmy podawać jabłuszko zwykłe, nie ze słoiczka :)

Ola, z jabłuszek chyba wszystko jest ok. Musisz zerknąć na skład. Wiem, że jarzynowa z gerbera ma mleko, a tak nie pamiętam składów innego papu :) ale koniecznie trzeba zerkać co się kupuje :)

Styczniówko, kupiła szpinak z ziemniaczkami ( nie było samego szpinaku ) i może jutro podam Ami :)

Styczniówko mi też dużo nie podajemy. Od tygodnia Franio dostaje troszkę jabłuszka, a teraz właśnie mu marchewkę szykuję. Poza tym jest tylko na cycusiu. Nie ma co się śpieszyć :)
Ja podałam i jabłko ze słoiczka i takie starte to Frankowi znacznie bardziej do gustu przypadło to starte. Teraz gotuję mu marchewkę zobaczymy czy mu będzie smakować, bo z tego co pamiętam to pisałyście, że marchewki tak średnio smakowały Waszym maluchom.
Co do dopajania to ciągle Franek uczy się pić z butli. Z wodą mu szło średnio i spróbowałam soczek jabłkowy i już lepiej pije.
Ja podawałam juz marchewkę nic się nie działo , jabuszko , nic się nie działo i po kaszcze pojawił się śluz w kupie teraz podaje jej wywar z jagód kupka lepsza i zaczynam od nowa najpierw marchewka potem jabłko kasze odpuszczam poczekam do wizyty u pediatry i musi mi dac jakąś dla alergików a i dziewczyny sprawdziłam polecam jak kupka wydaje się wam jakaś niewyraźna zarzadka śluzowana dawajcie do popicia wywar w suszonych jagód działa rewelacyjnie
image

styczniowko i weronko u nas tez ciagle cycus po za nocka, a teraz to jabluszko pomalu kazdego dnia jemy i zauwazylam ze hippa jest slodsze i lepiej smakuje niuni niz gerbera.za tydzien marcheweczka a potem kaszka ale wszystko pomalu i stopniowo.
Kasia Amelcia faktycznie nie miesci sie z ta wkladka wiec u ciebie lepiej ja wyjac.ja u nas jeszcze sie wstrzymam.no i naprawde wydaje sie duzaaaa jakby z 5-6mies miala :))
image image
Dziewczyny, co z tą pogodą. Kiedy zrobi się ciepło ? Mam dość dnia bez słońca, szału można dostać :)

Mała z tą wkładką wyszła tak dziwnie duża :) Ogólnie to krasnal z niej :)

Foteczka bez wkładki przed chwilą zrobiona :) Wróciliśmy z ikei, mała jeszcze śpi :)
image

Kurtka na 62cm :) Myślałam, ze szybciej do niej dorośnie, a wychodzi na to, że latem będzie dobra. Chciałam jej dziś kupić inną, ale ceny zaporowe po 80zł ;/

Nie wiecie gdzie mogę kupić jakąś ładną kurteczke w bardziej przyzwoitej cenie ?
allegro odpada bo chcę przymierzyć, żeby nie wyszło, że znowu za dużą kupię :)

KAsia w reserved byly promocje na kurtki -30zl i -50zl:) W Osowie w realu bylam. I nawet taki fajny plaszczyk malutki byl i kurtka w kratke:) Kurtka chyba 30zl po przecenie kosztowala.
Kasia byliście w Ikei,a mu w Obi po tuje do ogrodu i inne drzewka:)

Zaraz rozpala,my grila,posiedzimy na dworzu bo sie w miare ciepło zrobiło,a pozniej to standardowo na quadzika wyskocze.

Oby tylko nie padało.
Kasandra a skad te jagody i jak robilas wywar? Sorki za durne pytania:P

U nas od wczoraj albo "tydzien z piorunem" albo nie wiem co:/ Grillowalismy wczoraj i przyszlo kilkoro znajomych jak ktos chcial Izke wziac na rece to masakra normalnie od tego krzyku zasnela o 20 bez kapania:P i spala do 9:) i dzis tez placz o byle co... Heh...
Kupujesz w aptece suszone jagody koszt opakowania okoł♫o 5zł następnie łyżkę jagód zalewasz 200mln wrzątki i czekasz aż ostygnie potem przecedzasz przez sitko z gazą i jak ostygniesz dajesz do picia
image

Już po marchewie - wciągnięta ze smakiem:)

A i butlę dziś Franio załapał. Mam nadzieję, że jutro też mu pójdzie ładnie.

A i muszę pochwalić moje dziecię, jaką siłę nabrało, bo już od kilku dni jak się go nosi llub trzyma to ciągnie głową do siadania, a dziś ma jazdę na obracanie się z boków na brzuszek. To chyba zasługa taty, bo z nim w weekend ćwiczy:) ale taki postęp zrobił w ostatnich dniach, że w szoku jestem i chodzę ucieszona :)

Kasia tak też Amelka na dużą wygląda:) ale pewnie tak na zdjęciach wychodzi.
Magda, gratulacje dla Franka, robi postępy, super ! :)
Moja nadal nienawidzi leżeć na brzuszku... Uwielbia za to na pleckach i ciągnąć zabawki z maty :)
No tak jak Franek, chce siadać :) Tylko czemu ciągnie głowę do siadania z pozycji na pleckach, a na brzusiu już nie chce głowy za wysoko podnosić :) Mały leniuszek :)

Zdolny chłopak z Frania, utwierdzam się w swataniu Go z Zosią.

U nas dziś wielki dzień, podobniej jak u Ciebie Styczniówko - Zosia dostała łyżeczkę jabłuszka. Dałam hippa. Smakowało jej tylko nie bardzo wiedziała jak to jeść :)

Mamy dziś problem z oczkiem - ropieje spojówka. Najpierw taka biała ropa, a po przemywaniu herbatą zrobiła sie taka żółta :( Mam nadzieję, że zadrapała oczko, a nie że coś się dzieje...

Jutro będziemy mieć wyniki posiewu, boję się okropnie. Trzymajcie kciuki, bo nie zniosę kolejnego cierpienia Zosi i pobytu w szpitalu.
Magda jak ćwiczycie Franka? Może jak mamy nasze cudowne 45 minut bez aparatu to poćwiczymy?
Weronka kciuki zaciśnięte.
My ćwiczymy niezbyt przyjemną metodą, ale możesz porobić coś z ćwiczeń, które dostaliśmy z OWI. Opisałam je w wątku http://forum.trojmiasto.pl/styczniowe-mamy-2010-plus-dzieciaczki-cz-28-5-t153361,1,16.html?hl=styczniowe ćwiczenia#hl
kurczę muszę sprobować tego wywaru z jagód bo u nas kupa sama woda ze śluzem już 5 dzień :( cholera nie wiem co robić:( złapałam film że to może być rota, bo mała słabo je, przybiera słabo i jeszcze to rozwolnienie:( nie wiem, może jutro do pediatry pójdę....

dziewczyny wiem, że to jeszcze trochę wcześnie ale czy macie może już jakieś foteliki na oku?? bo my tak oglądamy już powoli :) zastanawiam się nad jednym- na allegro można kupić foteliki już od 100 zł a firmowe kosztują ok 1000zł. Nie stać mnie żeby wydać tyle kasy na fotelik. A nawet jeśli bym już taki kupiła to szlag by mnie trafiał gdyby,m codziennie miała tachać go z auta do domu (nie zostawiłabym wartego tysiaka w samochodzie!!). Co na ten temat sądzicie????????

image
Spróbuj dzisiaj i zobaczysz że odrazu jest poprawa a śluz w kupie to może być z wileu przyczyn nie zawsze z choroby np. jabłko, kaszka, zęby, może ktoś w domu był podziębiony ale u mnie już od wczoraj bez śluzu
image

a to na jagody nie jest trochę za wcześnie?
Magda- to mają być takie suszone z apteki!! :)

image
coś się Dejwi nie odzywa... :(

image
A my dzisiaj zrobiliśmy sobie 3 godzinny spacerek i Niko wcale nie spał tylko oglądał świat,teraz lezymy sobie w łóżku i juz powoli przysypia,ale cała godzinę patrzył co ja robie na komputerze.Niestety muszę trochę popracowac i pomóć Bolowi w firmie.

Kr,no jalk byś musiała nosić taki fotelik to współczujęmja na szczęscie na posesji mam auto,wiec moze zostac w aucie.A co do firmy,jeszcze sie nie rozglądałam,ale wiem ze najlepsze to sa te maxi cosi.
Ooo,Niko śpi.Trzeba go przenieść do łóżeczka i zawołać Bola,hihihh.Zmiana:)

Kasandra a te jagody to maja dobry wpływ na kupę?
U nas kupa ciągle ta sama,Niko ani razu śluzu nie miał.Tylko dwa,trzy razy sie zdarzyła rzadka,zielona to podałam Dicoflor,mozna wymieszac z woda i dodac do mleka i moment przeszło.
Ten preparat jest jeszcze dobry przy ryzyku reakcj alergicznych,wspomaga odporność,nie zawiera bialka mleka krowiego wiec jest bezpieczny i ma jakies tam zywe kultury bakterii co korzystnie wpływają na organizm dziecka.
No u nas jabłko miało pomóc w kopie, a okropnie zaszkodziło :( Strasznie Zosie brzuch bolał, nie mogła zrobić kopy. Nie mogła się załatwić, a niby jabłko powinno pomóc. Dałam viburcol i pierwszy raz nie pomógł, potem czopek glicerynowy. Zasnęła, ale oczywiście kopy nie ma.
Tak płakała, że aparat zdjeliśmy, a teraz boimy się ją obudzić żeby założyć... Ale trzeba będzie.
Olenka24 to co dajesz to jest tzw priobiotyk? jeżeli się nie myle o tym tez słyszałam że świetny jest ale chciałam zacząć od naturalnego i sprawdzonego sposobu u mnie zadziałało gdyby jednak nie to bym sięgneła po priobiotyki jeżeli to tak się prawidłowo nazywa
image

tak,Kasandra to jest probiotyk.
A te jagody tez pomagają na rzadką kupę czy tylko gdy występuje śluz?
Weronko szkoda tej Twojej Malej,ona taka pogodna na zdjęciach.Moze jej nie budz,stanie się coś jak jej nie założysz aparaciku?
Jak długo Malutka musi to jeszcze nosić?
na rzadka kupe i na śluz ogólnie
image

Na szczęście sama się obudziłą na chwilkę. Nosimy już 3 tygodnie, wizyta za kolejne 3 i zobaczymy. Ja spytałam doktora czy te 6 tygodni wystarczy to nie odpowiedział mi wcale. W necie czytałam, że niektórym przy takiej wadzie wystarcza, a inni pisza, że nosi się tyle ile ma dziecko jak się zakłada, inni, że dwa razy dłużej niż ma dziecko jak się zakłada. Ja pozostaję, przy pierwszej opcji.
A jutro ten posiew, chyba oszaleję do jutra. A właśnie zrobiłam ciasto, bo jutro mam delegację z pracy :) Dobrze, że mam się czym dziś zajać.
A co do probiotyków - Zosi dawałam jak dostawała antybiotyk lacido baby i bardzo jej smakował, taki waniliowy.
Weronka posiew będzie ok,zobaczysz!!!
A Zosience życzę,aby jak najszybciej przestała nosić ten aparacik!!!!
wiem, że suszone:) ale to chyba nie ma znaczenia jakie, pomyślałam, że to może być za wcześnie, bo jednak mają duży wpływ na jelita
Magda, jagody w słoiczkach są już po 4 miesiacu, ale faktycznie w bardzo małym % jagód jest.

Weronko, zobaczysz szyna pójdzie precz i to szybciutko :)

U Dejwi wszystko OK, miała dziś chrzciny Martusi.
Z tej okazji wszystkiego naj dla Aniołka :)

U nas odpukać spokój, Amelia dziś była bardzo grzeczna. Druga noc z rzędu śpi super, nie wiem czy to po tej kaszce sinlac, czy coś jej się odmieniło :)

cześc dziewczynki :)

czytam czytam i żal mi strasznie, że takie cyrki macie z kupkami. ja miałam przez chwilę problem, bo albo nie było, albo ogromne zbite jakieś...teraz się unormowało. układ pokarmowy chyba się przyzwyczaił do różnych pokarmów.

Kasia, mam radę dla Ciebie - ja dziś próbowałam dać Mikiemu szpinak z ziemniaczkami, ale on strasznie gęsty jest! wogóle nie spływa z łyżeczki, nie jest taki przecierowy jak zupka jarzynowa. Miki, który generalnie nie ma problemów z przełykaniem strasznie mi się tym ksztusił, nie wiedział jak to zjeść bo to takie gluty były. Musiałam go klepać w plecki, bo jakoś tak dziwnie mi oczy wytrzeszczył, więc uważaj na Ami.
Ja stwierdziłam, żę nie będę tego póki co podawać, bo to bardziej jak pokarm stały, a nie płynny.
Co do Gerbera, miałam wczoraj zupkę jarzynową i sprawdziłam skład, u mnie nie było mleka, ani nic z mleka! wyrzuciłam opakowanie, a chciałam fotę pstryknąć. Jedynie na etykiecie było napisane "nowy smak". może to ta różnica? bo zupka mu smakowała bardzo, a nic mu nie wysypało. Mam też szpinak z ziemniaczkami Hippa, ale też gęsty i do tego ma śmietanę!!

Ja już się rozeznawałam w fotelikach, tak żeby wiedzieć ile kasy trzeba szykować, tym bardziej, że Michał raczej większy, więc pewnie szybciej wyrośnie z tego co teraz ma. Podobają mi się Maxi Cosi i Roemery, ale drooogie. Też się boję, że mi gwizdną z auta, a na 4 piętro takiego tronu taszczyć nie będę. Ja postanowiłam, że kupimy Ramatti. Jest w przystępnej cenie (na allegro już za 250-260zł), a mają dobre opinie i wszelkie testy, nawet podobno ostatnio jakieś dodatkowe robili. No i ładne są. W Akpolu je sobie pomacałma i mi się podoba :))
Christopher Morley
aaaa, chcę się pochwalić, że moje dziecko dziś pierwszy raz na basenie było!! :) ale przygoda, móię Wam!! przeżywałam jakbym na jakąś Olimpiadę co najmniej jechała.

na początku nie był zachwycony, ale jak tylko tata go tak jakby podrzucał lekko nad wodą to już mu się podobało. no i zdecydowanie nie chciał pływać na pleckach, nie wiedział co się dzieje i czuł się niepewnie, za to na brzuszku super :)

a to mała fotorelacja:

image

image

Christopher Morley
wrr, ucięło, no ale co najważniejsze to widać :)
Christopher Morley
Ada, dzięki za informację. Chciałam jutro dać ten szpinaczek, ale chyba sobie podaruję w takiej sytuacji, ew może blenderem go potraktować :)

Jakbyś miała jeszcze takie słoiczki to poproszę zdjęcie, albo inaczej :) Gdzie kupiłas tą zupkę ??
Tą co ja miałam GERBER JARZYNOWA ( jutro pstryknę fotę bo mam jeszcze jeden słoiczek ) i niestety w składzie jest mleko ( a najbardziej Ami smakowała ta zupka ) ;)

Czy dajesz Mikiemu coś jeszcze do jedzonka ?
My właśnie z obiadków tylko zupkę jarzynową, teraz hippa i w miarę ją je, ale bardziej jej gerbera smakowała :)
Chciałam urozmaicić obiadki o coś jeszcze bo boję się, że jej się znudzi wciąż to samo, ale nie wiem co moge jej podać :)
Mam marchewkę z ryżem, może to jej podam, bo brokułów nie lubi :)

My z fotelikiem jeszcze nie wiem, ale chciałam maxi cosi tobi, tylko boję się właśnie, że nam gwizdną, a z drugiej strony zależy mi na foteliku który przeszedł testy.
Ja tam mogłabym tachać go na noc do domu, ale odpinanie i zapinanie go to już lipa, chyba, że nie mocuje sie go jakoś skomplikowanie, to będę rozważać taką opcję :)

Magda, czy Ty gotowałaś Frankowi zwykłą marchewkę czy taką EKO ?
Chcę Amelii ugotować zupkę sama, ale sama nie wiem czy z takich zwykłych warzyw ?
I co dac do takiej zupki ?
Marchewkę, ziemniaczka i co byście jeszcze dodały ??

Ada a ile te maxi cosi kosztują?

Zaraz zobacze te Ramatti,bo niedrogie.Ja tak około tysiaka na fotelik obstawiałam.Tak rozmawialismy z Bolem,ze to juz na dłuzej taki fotelik.
Ale skad na to brac,szczepienia,pneumokoki,wozek,ciagle nowe ciuszki,bo wyrasta i jeszcze nowy fotelik,a od panstwa dostajemy tysiaka,taa-na waciki hihihi(dosłownie)!
Magda- sorry, zrozumiałam, że za wcześnie- pora roku :):):) zakręcona jestem:)

image
Kasia,a mi pediatra mowila zeby lepiej nie gotowac na tych warzywach ze sklepu,ze juz lepiej słoiczek.
Dlatego Bolo juz dzis siał wszystkie warzywjka dla Niko.
Ada a gdzie kupilas ta gerbera bez mleka?
Kasia, może to i pomysł z tym blenderem, ale trzeba by dodać wody, bo samo w sobie to jest dobrze zmielone, tylko chyba skrobia z ziemniaków sprawia, że to gęste jest.
Zupkę Gerbera kupiłam w Biedronce :) jutro kupię też i fotę zrobię.

Ola, fotelik Maxi Cosi to ok 500-600zł, przynajmniej tak mi coś świta jak w Akpolu byłam. Roemery jeszcze więcej, ale one tam mają tyle modeli z wypasami i bez, więc ceny się wahają, ale mi akurat podobał się taki za 800zł, a to już dużo jak na ewentualny kąsek dla złodzieji. My parkujemy zwyczajnie na osiedlu, pod blokiem, więc nigdy nie wiadomo kto tam chodzi.
Co do mocowania Ramatti, to tak się jeszcze nie zagłębiałam, ale sama podstawa wygląda tak samo jak Roemery właśnie, no i ma atesty niemieckie, więc chyba jest ok.
Christopher Morley
Czyli w Akpolu jest dobry wybór fotelików.to dobrze,mam tam znizkę 5% ale zawsze cos.
Kasia,maxi cosi tobo super fotelik,przed chwila luknęlam.
a podaję mu marchewkową z ryżem Bobovity, jarzynową Gerbera, dziś nieudany debiut ze szpinakiem, jutro próba z dynią i ziemniaczkami Hippa (kurcze, muszę sprawdzić czy śmietany tam nie ma). Dostawał też młodą marchewkę BabyDreama, i bukiet warzyw też tej firmy, i wszystko ok.

deserki to jabłuszka czyste i z dodatkami - brzoskwinie, morele, winogrona, nawet pure rózane :) wszystko wcina i nie ma rewolucji żołądkowych, więc jestem spokojna. jutro zapodamy jabłuszko z bananem.

do tego kaszka ryżowa malinowa, czasem bananowa, mam też jabłkową. no i soczki, wszelkie po 4 m-cu.
Christopher Morley
ugotowałam taką ze sklepu. jutro próbujemy ze słoiczka.
generalnie mam zamiar w większości sama małemu szykować papu, zobaczymy jak mi to wyjdzie w rzeczywistości hehe :)
ada no to rozpoczęłaś sezon pływacki. my planujemy tak za 1-1,5 miesiąca.
Ada,super foty.A gdzie chodzicie na basen?Mały sam pływał?
Tez otym myslałam,tylko tyle tam zarazków i boje sie zeby czegos nie podłapal,a nie znam dobrego basenu:(
adarechota- wrzuć mi proszę linka do tego ramatti bo coś znaleźć nie mogę na allegro- może źle wpisuję...

no właśnie u mnie na pewno maxi cosi odpada bo nie dosyć że tachać na górę to jeszcze zapinać i odpinać w kółko to bym chyba prędzej zgłupiała..... :)

mi się taki podoba i niby jest napisane że ma jakiś tam ates ale ile w tym prawdy ??:

http://allegro.pl/item1026799937_fotelik_samochodowy_9_25_welur_interbambini_carlo.html

image
Dzięki dziewczyny uspokoiłyście mnie bo myślałam że tylko ja Olci nie daje innego jedzonka :)

Dziś było wielkie wydarzenie pierwszy raz jabłuszko podałam hippa. Na początku Olcia zrobiła wielkie oczy nie umie jeszcze buźki dobrze otwierać żeby łyżeczkę wsadzić ale była zachwycona :) Podałam tylko 3 łyżeczki a jak zjadła ostatnią to płacz wielki że więcej nie ma I mimo że nie powinna być głodna bo 1,5 godziny wcześniej jadła to musiałam jej dać cyca żeby się uspokoiła łakomczuch mój mały :)

Przed podaniem jabłuszka w końcu była wielka kupa od poniedziałku nie robiła i już zaczęłam się martwić ale zrobiła wielką papkę :)

Dziś Olcia jakaś marudna była jak nie ona i nie wiem czy taki dzień czy może po tym jabłuszku brzuszek ją bolał :(
image
Ada super pływak z Twojego Mikiego :) gdzie chodzicie? ja słyszałam że najlepiej na politechnice i też myślałam o tym le na razie neonatolog nam zabroniła chodzenia z Olcią na basen :(

My fotelik na pewno maxi cosi tylko nie wiem jeszcze który typ. Liczę na to że nie ukradną. Ale bezpieczeństwo córci to dla mnie priorytet na chrzciny prosiliśmy o kasę na fotelik i chcę kupić taki co ma na pewno wszystkie atesty i jest bezpieczny. Po tym programie w TVN jeszcze bardziej się sfilmowałam. Zwłaszcza że teraz ten fotelik to na kilka lat będzie służył.

Nam pediatra mówiła że jeśli będę chciała sama gotować córci to tylko z warzyw eko a jeśli nie mam dostępu do takich to nie ryzykować i podawać na początku słoiczki.
Też na działce zasadziliśmy marcheweczkę, pietruszkę, selery i różne warzywka żeby mogła później sama gotować :)
image
na basen chodzimy właśnie na Politechnikę, do szkółki o nazwie Pływarek. tam jest mały basen, nowo wyremontowany, z wszystkimi udogodnieniami dla maluszków. chemii jakiejś strasznej tam nie ma, chlor musi być jako środek dezynfekujący, ale na tych basenach dla dzieci mają jakieś inne normy. jest dużo cieplej niz na takich rekreacyjnych no i naprawdę nie czuć tego chloru, bo tak nie śmierdzi jak zawsze na basenach

Instruktor super, młody facet, sam ma 3 dzieci, wszystkie hasają po basenie w czasie zajęć :)) pół godzinki zlatuje w mgnieniu oka. Ja żałuję, że jeszcze wcześniej nie zaczęliśmy, bo im wcześniej tym lepiej, dziecko się szybciej przyzwyczaja i hartuje. Instruktor mówił, że jego dzieciaki w ogóle nie chorują, bo cały czas w odzie chowane.

Ola, Mikuś tak zupełnie sam to jeszcze nie pływa :)) trochę za wcześnie jeszcze, na razie to taki etap trzymania pod brzuszkiem, albo pod paszkami i takie "prowadzenie" po wodzie, jakieś chlapanie, oblewanie i nurkowanie :))

tutaj chwilę po nurkowaniu, za chwilę się troszku popłakał.

image

a tu już mocno zmęczony pod koniec zajęć. spał potem jak suseł i przysypiał mi już na przewijaku w przebieralni :)

image

Christopher Morley
a tu link do fotelika:

http://allegro.pl/item1023041642_nowy_ramatti_venus_comfort_14_gratisow_wys_0zl.html
Christopher Morley
Super, że Miki taki pływak.

Ja idę spać, niestety w okropnym nastroju. Przytłacza mnie wszystko. Dobrze, że Zosiulka jest... Sens życia mojego.

Jutro zaczynam dzień od wyników posiewu.
dzień dobry :)

jest szansa na ładny dzień i normalny spacer z dzieckiem.

weronko, a cóż to za podłe nastroje?? pewnie ten wynik posiewu Cię męczy. trzymam kciuki za dobry wynik i za dobre samopoczucie :) i żeby Zosieńka zawsze mamie humorek poprawiała!
Christopher Morley
dziewczynki nowy wątek bo ten juz dlugaśny
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=162013&c=1&k=16
image image
Ada ,a duzo tam jest ludzi na tym basenie?
Mozesz podac jakis namiar?
Ja bym poszła,ale sie wstydze mojej oponki,jeszcze nie wrociła figura z przed ciąży:(
Ale ja tak lubie pływac,chciałabym zeby moje dziecko kochało wode tak jak ja!!!!
A gdzie jest ta politechnika?
Czesc Dziewczyny:), tak duzo piszecie, ze jak zawsze nie nadazam:):). Filip generalnie nine sypia w dzien:( tak wiec niestety nie mam kiedy poczytac-teraz tez sie juz nudzi i narzeka:(:(.
My tez zaczynamy nauke plywania-tylko bedziemy chodzic na witomino-w Gdyni:).
Filipe jest juz po pierwszej kaszce bobovity-super mu smakowala-zjadl 150 ml, potem jeszcze herbatka i spal od 21 do 6!!!
NIestety ciagle jest problem z warzywkami..srednio mu wchodza.zobaczymy co bedzie dalej...
Wczoraj mielismy komunie mojej siostrzeniccy-chrzesicy i Filipek szalal w objeciach babc, prababac i ciotek-gwiazdor z niego nieslychany:)
pozadrwiamy
Ada,a ile płacicie za wejscie? I czy jest tam karnet?
Dziewczyny nowy wątek już jest :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

do góry