Widok
sucha i szorstka skóra na łokciach u dziecka...
Dziewczyny, czy też miałyście podobny problem ze skórą swoich dzieci?
zauważyłam u mojego synka suchą, szorstką skórę na łokciach i trochę na nóżkach...przypuszczam że to alergia na coś...i nie wiem czy już iść do lekarza czy może poczekać..
jak sobie z tym radziłyście? czym smarować?
dodam że kąpie małego w płynie antyalergicznym...
zauważyłam u mojego synka suchą, szorstką skórę na łokciach i trochę na nóżkach...przypuszczam że to alergia na coś...i nie wiem czy już iść do lekarza czy może poczekać..
jak sobie z tym radziłyście? czym smarować?
dodam że kąpie małego w płynie antyalergicznym...
mialam AZS od urodzenia, minelo mi w wieku okolo 21 lat. owszem, mozna dziecku po czesci wspolczuc ale z tym da sie zyc. Kiedys nawet masci ze sterydami nie bylo, potem sciagali z zagranicy ale byli zieloni jak uzywac. Teraz jest strona internetowa o AZS, sa masci, leki, diagnozy gdzie moze lezec przyczyna tych zmian. Niestety duzo lezy po stronie psychiki. Im bardziej nerwowe, stachliwe, wrazliwe lub zakompleksione dziecko tym wiecej plam i luszczen. Ale spokojnie. To nie jest takie straszne jak sie wydaje.
baskasl, jest bardzo dużo emolientów, ale musisz sama wypróbować, co będzie najlepsze dla twojego dziecka. U nas np. niesprawdziły się żadne typu Emolium, Balneum itp. Najlepszym specyfikiem okazała się maść/krem/żel pod prysznic LINOLA Dr Wolff (są to nienasycone kwasy tłuszczowe), ciężko to dostać w polskich aptekach, także kupujemy w niemczech. Sprawdza się też Nanobase Repair (odżywka do suchej skóry), przede wszystkim maści robione (najlepsza cholesterolowa, wszystkie na bazie z eurycyny, wazeliny ipt. z vit.A i vit.E z tymże są one na receptę).