Widok

sucha i szorstka skóra na łokciach u dziecka...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, czy też miałyście podobny problem ze skórą swoich dzieci?
zauważyłam u mojego synka suchą, szorstką skórę na łokciach i trochę na nóżkach...przypuszczam że to alergia na coś...i nie wiem czy już iść do lekarza czy może poczekać..
jak sobie z tym radziłyście? czym smarować?
dodam że kąpie małego w płynie antyalergicznym...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Być może to początek AZS lub skaza białkowa. Idź do lekarza. Skórę natłuszczaj, natłuszczaj i jeszcze raz natłuszczaj!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokładnie, idź do lekarza. Na początek może maść alantan plus wystarczy do natłuszczania.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
lekarz ci doradzi - u doroslych domowy sposob to cytryna :)
a z takim problemem to zapisać się na dzieci zdrowe czy chore??
zdrowe chyba
zapisz sie na dzieci zdrowe. Jak napisala jedna kolezanka wyzej - moze to byc poczatek AZS. Ja mam to od urodzenia. Jednym z objawow jest sucha, luszczaca sie skora na lokciach, kostkach, kolanach. Kup balsamy / masci z mocznikiem (w aptekach) - dzialaja bardzo dobrze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
zapisałam...wizyta dopiero po Świętach...dzisiaj kupię coś w Aptece..mam nadzieję że to nie AZS :(
dzięki Dziewczyny za odpowiedzi.
Moja mala tez to ma z tym ze na brzuchy,czasem na twarzy i troszke na pleckach,mi lekarka narazie zalecila smarowac te miejsca kremem z cynkiem i na twarzy ladnie zeszło :P
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
kurcze ale cynk wysusza skore a mi sie wydawalo ze takie cos tzreba natluszczac
dokładnie, cynk wysusza skórę i nie wolno stosować na zmiany spowodowane AZS. Mój 3latek ma silne AZS i niestety ciągle musimy stosować sterydy, żeby załagodzić stany zapalne, bo ciągle się drapie i robią się nadkażenia gronkowcem. Natłuszczanie to podstawa!:)
my tez zawsze natluszczamy,
jesli suche plamy mamy na wiekszej powierzchni ciala, to uzywamy masci natluszczajacej robionej w aptece na recepte, a jak male powierzchnie i ta masc sobie z nimi nie daje rady, to tez sterydy niestety.
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
a jaki balsam najlepiej kupić do smarowania do czasu wizyty u pediatry?
kurcze...jak tak czytam o tym AZS to aż mi się gorąco robi...biedne te Wasze Dzieciaczki...coś mi się wydaje że mój też to ma :(
wiem ze cynk wysusza,ja mam łuszczyce i u mnie krem z cynkiem tez dobrze dziala,u małej to nie zidentyfikowane plamy narazie :P
zobaczymy co to na nastepnej wizycie :)
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
mialam AZS od urodzenia, minelo mi w wieku okolo 21 lat. owszem, mozna dziecku po czesci wspolczuc ale z tym da sie zyc. Kiedys nawet masci ze sterydami nie bylo, potem sciagali z zagranicy ale byli zieloni jak uzywac. Teraz jest strona internetowa o AZS, sa masci, leki, diagnozy gdzie moze lezec przyczyna tych zmian. Niestety duzo lezy po stronie psychiki. Im bardziej nerwowe, stachliwe, wrazliwe lub zakompleksione dziecko tym wiecej plam i luszczen. Ale spokojnie. To nie jest takie straszne jak sie wydaje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja córcia też ma te suche,szorstkie plamy niektóre duże..pediatra przepisała lek który ma być pity przez 3 mies.ale z tego co zauważyłam to nie pomaga,a pije już to ponad miesiąc.Natłuszczam skórę jak mogę ale muszę do lekarza się wybrać bo niefajnie to wygląda.
Moja mała też miała takie objawy, plus bardzo czerwone policzki i zanim lekarka rozpoznała AZS i na dodatek skazę białkową kazała smarować zwykłą ciekłą parafiną, bardzo natłuszcza.
[url=http://www.maluchy.pl]image
baskasl, jest bardzo dużo emolientów, ale musisz sama wypróbować, co będzie najlepsze dla twojego dziecka. U nas np. niesprawdziły się żadne typu Emolium, Balneum itp. Najlepszym specyfikiem okazała się maść/krem/żel pod prysznic LINOLA Dr Wolff (są to nienasycone kwasy tłuszczowe), ciężko to dostać w polskich aptekach, także kupujemy w niemczech. Sprawdza się też Nanobase Repair (odżywka do suchej skóry), przede wszystkim maści robione (najlepsza cholesterolowa, wszystkie na bazie z eurycyny, wazeliny ipt. z vit.A i vit.E z tymże są one na receptę).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
mój syenk też boryka się z azs od roku już. Jeśli chodzi o balsam to wg mnie najlepszy jest La roche posay lipikar baume ap. A uwierz przetestowalam chyba wiekszosc dostepnych dermoksmetyków
image
u nas na takie suche placki pomógł krem Emolium. tylko trochę czasu schodziło i smarowania było sporo. Ale mały miał po prostu uczulenie na coś więc myślę,że lekarz powinien stwierdzić czy to AZS czy alergia jakaś u Twojej pociechy. powodzenia!
Idealny balsam na podrażnienia skóry związane z AZS to restoraderm, nawilża skórę i nie pozwala na związane z azs przesuszenie i urazy (drapanie).
możliwe, że to problem z tarczycą
Polecam A-dermę. Drogi kosmetyk, ale bardzo dobry. Kosmetyk został nam polecony przez alergologa. Synek miał wtedy 3 m-ce i podejrzenie AZS.
U nas jak byla sucha skora na raczkach i kolo pepka to pani doktor kazala smarowac mascia z witamina A i zmienilismy mleko.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

do góry