Widok

suplementy przed ciążą?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam. Czy brałyście jakieś suplementy przed ciążą? Warto? Jak tak to jakie? Na co powinnam zwrócić uwagę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

bez przesady... Witaminy czy kwas foliowy to od razu chemia? Nie wiesz o ile lepiej rozwijały by się Twoje dzieci gdybyś dostarczała im dodatkowych dobrych składników, więc Twoja ocena nie jest miarodajna. Cieszę się natomiast, że wszystko dobrze i że zdrowe, to najważniejsze!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

No tak, to chemia. Witaminy, które kupujemy w aptece są przecież syntetyczne. Naturalnych witamin dostarczamy z jedzenia. Wystarczy więc zdrowa, zbilansowana dieta i organizm dostaje to, czego potrzebuje. Mi lekarz w ciąży też nie zalecał żadnych witamin.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Większość witamin i suplementów est polecana przez lekarzy i PTG przecież. Nie znam ani jednej koleżanki, której ginekolog nie zaleciłby dodatkowej suplementacji. Nie jesteś w stanie dostarczyć do organizmu wystarczającej ilości kwasu foliowego czy jodu...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

I czego sie doczytałaś?
Czy np. Pregna Start dla planujących ciążę ma wystarczająco dużo folianów?

no tak suple dla planujących (gdzie takie dla facetów ?!) to w składzie się nieco różnią od tych dla kobiet w pierwszym trymestrze.

choliny to akurat nie zalecają żadne badania. Jak masz niedobór to organizm sam ją syntetyzuje dzięki podwyższonemu estrogeny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a! prenatal ma jeszcze dużo żelaza (zaparcia) i selen, który łatwo przedawkować. Ja na pewno wybiorę inny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

No nie wiem... Skoro w każdej ciąży wyniki miałam super i dzieci urodziły sie zdrowe to jednak brak sztucznych pastylek im nie zaszkodził.
Moje przyjaciółki też jakoś nic nie łykały, bo lekarz im nie zalecał.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uważam, że warto wspomagać się suplementami, jednak pamiętajmy, że ważne jest też to co jemy i jak żyjemy - ruch to zdrowie, dla maluszka też :D Mi lekarz zalecił pregne start. Oprócz kwasu foliowego zawiera też inne ważne składniki, np witaminę B6.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja brałam pregnę start, ma w swoim składzie cynk, który wpływa na płodność :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

cholina wcale nie jest nam potrzebna, dużo jej znajdziemy w podstawowych produktach takich jak jajko...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kwas foliowy jest ważny, ale warto dostarczyć organizmowi też innych witamin.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak, pregna trzyma się zaleceń ptg, a oni wiedzą, co mówią :)

na selen w ciąży faktycznie trzeba uważać, nie znamy dawki toksycznej, dzięki czemu łatwo przedawkować
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeszcze rezygnacja z używek i zero stresu :D

ja brałam pregnę start. ważne, by suplement miał cynk i kwas foliowy tak moim zdaniem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

kwas foliowy zgoda , jest potrzebny nie ma co mówić, ale choline? po co Ci dodatkowa cholina z suplementu?

aga, a selen ? czy mogę mieć go za dużo? co to oznacza dla mnie id la dziecka?

i w okresie zimowym jak teoretycznie teraz wit D

to prawda :) ja słyszałam, że w okresie zimowym warto brać dodatkowo witaminę C

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry