Widok

suplementy przed ciążą?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam. Czy brałyście jakieś suplementy przed ciążą? Warto? Jak tak to jakie? Na co powinnam zwrócić uwagę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A po co przed ciążą brać? Jesteś pewna że odrazu pyk i będziesz w ciąży? Życzę ci aby tak się udało ale wiesz często jest że człowiek planuje i g.... wychodzi. Nic nie bierz zajdziesz w ciążę lekarza powie ci co masz brać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11
Ja brałam kwas foliowy przed ciążą. Nie wiem czy warto, czytałam, że tak. W ciążę zaszłam w drugim cyklu starań.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też brałam tylko kwas foliowy. Witaminek i innych cudów nie brałam nawet w ciąży, bo nie było takiej potrzeby.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mi ginekolog zalecił witaminy Prenatal Uno, nie dość, że mają kwas foliowy to jeszcze bardzo cenną cholinę.
Zaczęłm brać kilka miesięcy przed i bez problemu udało się zajść w ciążę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kwas foliowy minimum pół roku przed dobrze brać i witaminę D, ale to wszyscy, bo Polacy mają niedobór. W zależności od diety dobrze też "łykać" kwasy DHA :) Ja brałam Mollers Mama, skład minimalistyczny, a dobry :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

wpisz w google to wyskocza w pdf publikacje:
polskie towarzystwo ginekologiczne suplementacja 2014

oraz

Suplementacja folianów w okresie przedkoncepcyjnym 2017

tam masz najnowsze wytyczne i to sa publikacje naukowe, takze rzetelne zrodlo wiedzy :)

pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Używałam pregna start którą poleciła mi kuzynka. Myślę że warto uzupełnić wszelkie niedobory przed i w trakcie planowania ciąży

a po czym to czułaś? Brałaś czysty kwas foliowy czy jakiś suplement zawierający go?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

sprawdzałaś przed ciążą jakoś ewentualne niedobory? Robiłaś jakieś badania w tym kierunku? W czasie rozmowy z lekarzem też mi mówił o produktach pregna ale nie jestem którą bo mówił o kilku różnych

wielkie dzięki to na prawdę bardzo pomocna odpowiedź. Poczytam o tym jutro na pewno :)

nie jestem pewna ale też chcę być prawidłowo do tej ciąży przygotowana. Nie chcę aby w trakcie niej coś poszło nie tak bo przyznam, że żyję dość "szybko i intensywnie" i nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie więc stołujemy się z moim raczej głównie na mieście
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, robiłam badania które zalecił mi lekarz. Pewnie mówił o Pregna Start, bo od tego się zaczyna "przygodę" w trakcie planowania :))

muszę w takim razie poczytać o tym. Dzięki wielkie za rady

Oczywiście, ze organizm kobiety, która zachodzi w ciaże lepiej by był w doskonałej kondycji, co to za pytanie po co? Od samego początku wazne dla dziecka jest dostarczanie wszystkiego co potrzebne do rozwoju. Wiecie w ogóle po co jest kwas foliowy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jak dostarczałaś dziecku kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju? Każdy lekarz prowadzący ciążę zaleca każdej kobiecie suplementowanie m. in. folianów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

a czemu akurat ten poleciła? Co go wyróżnia, w czym jest lepszy od innych suplementów?

Biorę prenatal uno , ma zmetylowany kwas foliowy , taki muszę brać i jeszcze cholinę

i wziąłem https://clomid.pl pomógł mi przywrócić się i wreszcie zajść w ciążę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dwie ciąże prowadziło dwóch różnych lekarzy (znanych i polecanych tu nie raz specjalistów) i żaden w ciąży nie zalecał mi żadnych witaminek i innych chemicznych cudów. Robiłam regularnie badania, które wychodziły super. Ciąże rozwijały sie prawidłowo, urodziły sie duże zdrowe dzieci, więc nikt mnie nie przekona, że ta reklamowana na potęgę w tv chemia jest niezbędna. Owszem, jak któraś potrzebuje czegoś, bo ma braki to bierze. Ale po to są regularne badania w ciąży żeby monitorować czy organizm czegoś potrzebuje.
Jak człowiek sie szykuje na ciąże to też może wykonać różne badania. Trzeba tylko chcieć i o tym pomyśleć. Od nich będzie zależało czy się czymś faszerować, bo trzeba czy jednak jest ok i można sobie to wszystko darować...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

do góry