Widok

suplementy przed ciążą?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam. Czy brałyście jakieś suplementy przed ciążą? Warto? Jak tak to jakie? Na co powinnam zwrócić uwagę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

na selen w ciąży faktycznie trzeba uważać, nie znamy dawki toksycznej, dzięki czemu łatwo przedawkować
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak, pregna trzyma się zaleceń ptg, a oni wiedzą, co mówią :)

kwas foliowy jest ważny, ale warto dostarczyć organizmowi też innych witamin.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

cholina wcale nie jest nam potrzebna, dużo jej znajdziemy w podstawowych produktach takich jak jajko...

ja brałam pregnę start, ma w swoim składzie cynk, który wpływa na płodność :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Uważam, że warto wspomagać się suplementami, jednak pamiętajmy, że ważne jest też to co jemy i jak żyjemy - ruch to zdrowie, dla maluszka też :D Mi lekarz zalecił pregne start. Oprócz kwasu foliowego zawiera też inne ważne składniki, np witaminę B6.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

No nie wiem... Skoro w każdej ciąży wyniki miałam super i dzieci urodziły sie zdrowe to jednak brak sztucznych pastylek im nie zaszkodził.
Moje przyjaciółki też jakoś nic nie łykały, bo lekarz im nie zalecał.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

a! prenatal ma jeszcze dużo żelaza (zaparcia) i selen, który łatwo przedawkować. Ja na pewno wybiorę inny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

choliny to akurat nie zalecają żadne badania. Jak masz niedobór to organizm sam ją syntetyzuje dzięki podwyższonemu estrogeny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

no tak suple dla planujących (gdzie takie dla facetów ?!) to w składzie się nieco różnią od tych dla kobiet w pierwszym trymestrze.

I czego sie doczytałaś?
Czy np. Pregna Start dla planujących ciążę ma wystarczająco dużo folianów?

Większość witamin i suplementów est polecana przez lekarzy i PTG przecież. Nie znam ani jednej koleżanki, której ginekolog nie zaleciłby dodatkowej suplementacji. Nie jesteś w stanie dostarczyć do organizmu wystarczającej ilości kwasu foliowego czy jodu...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

No tak, to chemia. Witaminy, które kupujemy w aptece są przecież syntetyczne. Naturalnych witamin dostarczamy z jedzenia. Wystarczy więc zdrowa, zbilansowana dieta i organizm dostaje to, czego potrzebuje. Mi lekarz w ciąży też nie zalecał żadnych witamin.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

bez przesady... Witaminy czy kwas foliowy to od razu chemia? Nie wiesz o ile lepiej rozwijały by się Twoje dzieci gdybyś dostarczała im dodatkowych dobrych składników, więc Twoja ocena nie jest miarodajna. Cieszę się natomiast, że wszystko dobrze i że zdrowe, to najważniejsze!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dwie ciąże prowadziło dwóch różnych lekarzy (znanych i polecanych tu nie raz specjalistów) i żaden w ciąży nie zalecał mi żadnych witaminek i innych chemicznych cudów. Robiłam regularnie badania, które wychodziły super. Ciąże rozwijały sie prawidłowo, urodziły sie duże zdrowe dzieci, więc nikt mnie nie przekona, że ta reklamowana na potęgę w tv chemia jest niezbędna. Owszem, jak któraś potrzebuje czegoś, bo ma braki to bierze. Ale po to są regularne badania w ciąży żeby monitorować czy organizm czegoś potrzebuje.
Jak człowiek sie szykuje na ciąże to też może wykonać różne badania. Trzeba tylko chcieć i o tym pomyśleć. Od nich będzie zależało czy się czymś faszerować, bo trzeba czy jednak jest ok i można sobie to wszystko darować...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

i wziąłem https://clomid.pl pomógł mi przywrócić się i wreszcie zajść w ciążę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Biorę prenatal uno , ma zmetylowany kwas foliowy , taki muszę brać i jeszcze cholinę

a czemu akurat ten poleciła? Co go wyróżnia, w czym jest lepszy od innych suplementów?

a jak dostarczałaś dziecku kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju? Każdy lekarz prowadzący ciążę zaleca każdej kobiecie suplementowanie m. in. folianów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Oczywiście, ze organizm kobiety, która zachodzi w ciaże lepiej by był w doskonałej kondycji, co to za pytanie po co? Od samego początku wazne dla dziecka jest dostarczanie wszystkiego co potrzebne do rozwoju. Wiecie w ogóle po co jest kwas foliowy?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry