Widok

suplementy przed ciążą?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam. Czy brałyście jakieś suplementy przed ciążą? Warto? Jak tak to jakie? Na co powinnam zwrócić uwagę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja polecam stosować Ovarin, zawiera niezbędne witaminy, kwas foliowy, zalecany także przy policystycznych jajnikach http://ovarin.pl/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przede wszystkim zwróć uwagę czy w składzie jest kwas foliowy, kwasy dha, jod, czy wit D, wszystko to wpływa na prawidłowy rozwój dziecka i zapobiega poważnym wadom. Ja brałam mama dha premium , tam miałam to wszystko i na prawdę jak wyniki są ok to nic więcej nie trzeba.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeśli chodzi o suplementacje - kilka informacji dla uporządkowania tematu..
- Zgadza się, że bez dodatkowej suplementacji można urodzić zdrowe dziecko. Nasze babcie rodziły bez tych "ulepszaczy" i jakoś dzieci się rodziły. Nie zmienia to jednak faktu, iż występowało wtedy o wiele więcej poronień czy wad wrodzonych u dzieci (co często było spowodowane wadami cewy nerwowej do czego przyczynia się niedobór kwasu foliowego).
- tak wiec WARTO i należy stosować dodatkową suplementacje lecz tylko niezbędnych w okresie ciąży związków. Są to: DHA, foliany, witamina D, jod oraz żelazo.
- DHA: tutaj bardzo ważne jest jego źródło. Najlepsze i najczystsze DHA pozyskiwane jest z alg hodowlanych. Praktycznie wszystkie produkty suplementacyjne dla kobiet w ciąży posiadają DHA pozyskiwane z ryb co jest dość niebezpieczne, gdyż istnieje znaczne ryzyko, iż olej ten a co za tym idzie DHA z niego pozyskiwane, zanieczyszczony jest metalami ciężkimi, dioksynami czy PCB. Ryzyko te nie występuje w przypadku oleju pozyskiwanego z alg.
- W przypadku folianów warto zwrócić uwagę czy dany preparat zawiera złożone źródło folianów czy jedynie sam kwas foliowy. Najnowsze badania pokazują, że połowa kobiet naszej populacji posiada wadliwy gen mthfr. powoduje on, iż nie jesteśmy w stanie metabolizować kwasu foliowego do jego aktywnej formy lub możemy tylko w niewielkim stopniu. Dlatego też, ważne jest aby stosować złożone źródło folianów tj. kwas foliowy + aktywny folian.
- Witamina D jest niezbędna w okresie ciąży, gdyż dziecko potrzebuje go bardzo dużo na budowę własnego układu kostnego. Jeżeli dziecko ma go za mało to "wyciąga" witaminę D od matki, stąd m.in. problem wypadających zębów matek po porodzie.
- Żelazo jest również niezbędne jednakże w pierwszym trymestrze ciąży należy go unikać, gdyż nie jest ono wskazane w tym okresie i dodatkowo może nasilać odruchy wymiotne matki.
Jeżeli mogłabym polecić jakiś produkt kompleksowy dla kobiet w ciąży to jedynie markę Omegamed (Omegamed optima start - 1-szy trymest; Omegamed optima forte - 2-gi trymest). Tylko ona spełnia rzeczywiście wszystkie niezbędne zalecenia i posiada DHA pozyskiwane właśnie z alg. Nie spotkałam się jeszcze z innymi produktami tego typu z DHA z alg. Jest to spowodowane po prostu tym, że produkcja oleju z ryb jest tańsza. Nie każda apteka tez posiada własnie te produkty, gdyż łatwiej im sprzedać jakieś tańsze. Ale w każdej aptece, nawet jeśli tego nie ma, to można sobie zamówić i odebrać najczęściej jeszcze tego samego dnia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Każdy ma swoją opinię, moim zdaniem jeśli planuję świadomie zajście to chcę brać suplementy, żeby wszystko szło sprawnie. My z mężem właśnie podjęliśmy decyzję i mój ginekolog polecił mi Pregnę Start. Mówi, że ma wszystkie rekomendowane dla tej grupy kobiet składniki i witaminy. Dla mnie na plus też to że tabletki są małe i bardzo łatwo się je przełyka, a niestety mam z tym problem. Teraz trzymajcie za mnie kciuki, żeby starania dały skutek :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Może wyprobuj mama DHA premium +? Brałam przed ciążą i teraz w trakcie też, a jestem dość ostrożna przy doborze suplementów. Przekonało mnie to, ze w skłądzie ma dużo kwasu foliowego, wiatminy D, zdrowe oleje i nie ma żelaza, któe w nadmiarze może wywołać cukrzyce ciążową. Nie ma tam też witaminy A szkodliwej dla płodu

Też moge polecić Ovarin, nawet przy policystycznych jajnikach pomaga, mnie rewelacyjnie wyregulował hormony i łatwiej mi było zajsc w ciaze

my też się staramy, jakieś dwa cykle, ale na razie jeszcze nic ;) myślę, że warto od razu przyjmować suple (ja też mam pregnę start) daje mi to komfort psychiczny, bo wiem, ze dbam i siebie i moje dziecko (które mam nadzieję będzie niedługo nam dane zobaczyć ;))

Na pewno zwróć uwagę czy w składzie jest kwas foliowy i DHA, dzięki tym składnikom można zapobiec wadom cewy nerwowej , która kształtuje się na samym początku ciąży. Bierz mama dha premium, tam oprócz tego masz także jod i witD. Mi ten skład najbardziej odpowiada.

Najważniejszy jest kwas foliowy, kwasy dha. Dzięki nim prawidłowo rozwija się układ nerwowy , poza tym wit D, jod, to sa najważniejsze witaminki. Ja brałam tylko mama dha premium, przez calutką ciąże. Wiadomo, że poprzez zdrową dietę też dostarczymy innych witamin.

Ja też staram się podchodzić odpowiedzialnie do mojej pierwszej ciąży i jakiś czas temu zaczęłam się rozglądać za suplementami i najbardziej odpowiada mi jednak mama dha premium +. Mam problemy z tarczycą a tam jednak jest jod no i kwasy DHA a biorąc pod uwagę nasz obecny klimat witamina D też mi nie zaszkodzi.

Tylko mama dha premium brałam, od początku ciąży. Resztę witamin dostarczałam z jedzenia :) Wyniki, które robiłam co miesiąc też miałam dobre. Skład mama dha jest krótki ale zawiera najważniejsze składniki, kwas foliowy, bardzo cenne kwasy dha czy jod.

Janie brałam suplementów tylko zmieniłam odzywianie się

Ale nie wszystko dostarczysz w diecie, więc zmiana nawyków jest dobrym początkiem, ale w przypadku ciąży to za mało. Bo po pierwsze zapotrzebowanie się zwiększa, niektórych witamin i minerałów nie dostarczamy w diecie prawie wcale, a są one szczególnie ważne w ciąży, np. kwas foliowy, witamina D, kwasy DHA, jod albo magnez. Mo lekarz sporo o tym mówił, bo też myślałam, że zdrowa dieta wystarczy, no ale jednak to trochę za mało. Ja brałam w ciązy mama DHA premium, nie mają przeładowanego składu, jak niektóre witaminy, tylko to, co niezbędne.

Nie zapominajmy o kwasach omega. Kwasy omega-3 wpływają na prawidłowy rozwój serca, mózgu i wzroku dziecka, więc warto zadbać o zdrową dietę i o ich suplementację, zwłaszcza kiedy myślimy o maluszku. Ja biorę Naturell Omega-3, koleżanka mi poleciła, bo nie ma nieprzyjemnego odbijania rybą i faktycznie, nic mi się takiego nie dzieje po nim.

ewka
2018-12-10 22:07:06
no to co w końcu brać?
tyle tego na rynku , że cięzko się zdecydowac. Ja jednak wybrałam Ovarin skład dobry, opinie dobre, nie zaszkodzi a wielu pomógł więc i ja brałam Ovarin

Najlepsze witaminy dla kobiet w ciąży od 1 trymestru to mama dha premium. Zawiera jedynie potrzebne składniki a nie niepotrzebne witaminy, które można spokojnie dostarczać w jedzeniu. Najważniejsze, że jest tam w składzie kwas foliowy i dha.

Ja biorę tylko kwas foliowy, ale nie taki zwykły, bo wolę dmuchać na zimne i brać ten lepiej przyswajalny, aktywny. Mam Naturel Folian, 15 czy 16 zł na 2 miesiące, więc cena też bardzo dobra.

Czy to jest ten aktywny kwas foliowy? Czytałam niedawno o tym, że ponad połowa społeczeństwa może mieć problem z wchłanianiem i przyswajaniem kwasu foliowego, więc faktycznie lepiej chyba brać folian.

Tak, Naturell ma aktywny kwas foliowy w 100%, a wiele tego typu preparatów ma zawartość z obniżoną aktywnością i to nawet o połowę. Wiem, bo od niedawna biorę i poleciła mi pani w aptece tłumacząc takie istotne rzeczy.

Czy można brać suplementy bez koordynacji lekarza? Wydaję mi się, że nie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

do góry