Widok
u nas zwykle są to:
pekinka + kukurydza + szczypior/por + majonez(można wymieszać z jogurtem) + sól, cukier, pieprz + sok z cytryny
pekinka/sałata + pomidory + ogórek + papryka + rzodkiewki + zielenina + sos Knorr z torebki
zobacz sosy :) http://forum.trojmiasto.pl/Sosydipy-t478558,1,310.html
pekinka + kukurydza + szczypior/por + majonez(można wymieszać z jogurtem) + sól, cukier, pieprz + sok z cytryny
pekinka/sałata + pomidory + ogórek + papryka + rzodkiewki + zielenina + sos Knorr z torebki
zobacz sosy :) http://forum.trojmiasto.pl/Sosydipy-t478558,1,310.html
A ja lubię taką: rukola lub mix sałat, połówki pomidorków koktajlowych, uprażone pestki słonecznika lub dyni, kuleczki mozzarelli i dressing: oliwa, sok z cytryny, musztarda i miód:-)
A najbardziej to lubimy zamiast sałatek pokrojone w słupki ogórki, gruszki, pomidory, rzodkiewki, seler naciowy bez żadnych przypraw i każdy sobie podjada:-)
A najbardziej to lubimy zamiast sałatek pokrojone w słupki ogórki, gruszki, pomidory, rzodkiewki, seler naciowy bez żadnych przypraw i każdy sobie podjada:-)
z samą cebulą nie jadłam :)
ale ze szczypiorkiem i koperkiem - tak :)
moja Mama ostatnio wymieszała ogórka z sałatą i śmietaną (doprawioną cukrem, solą, sokiem z cytryny) - pycha :)
kiedyś robiłam fajny sos do sałaty :]
*** pyszny sos do sałaty ***
- 1 jajko ugotowane na twardo
- szczypiorek
- cukier
- chrzan do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- posiekana natka pietruszki lub koperek
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany (dałam śmietanę)
1. Żółtko rozetrzeć ze szczypiorkiem i cukrem.
2. Dodać sok z cytryny, chrzan i sól do smaku, wymieszać.
3. Białko jajka drobno posiekać (podziabałam drobniutko widelcem), dodać do sosu.
4. Dodać posiekaną natkę lub koperek oraz śmietanę. Wymieszać.
Do miski z sosem powrzucałam porwane drobno liście sałaty lodowej, wymieszałam :] pyyyycha :]
Młody się zajadał sałatą z tym sosem :) ze śmietaną nie chce jeść ;)
ale ze szczypiorkiem i koperkiem - tak :)
moja Mama ostatnio wymieszała ogórka z sałatą i śmietaną (doprawioną cukrem, solą, sokiem z cytryny) - pycha :)
kiedyś robiłam fajny sos do sałaty :]
*** pyszny sos do sałaty ***
- 1 jajko ugotowane na twardo
- szczypiorek
- cukier
- chrzan do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- posiekana natka pietruszki lub koperek
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany (dałam śmietanę)
1. Żółtko rozetrzeć ze szczypiorkiem i cukrem.
2. Dodać sok z cytryny, chrzan i sól do smaku, wymieszać.
3. Białko jajka drobno posiekać (podziabałam drobniutko widelcem), dodać do sosu.
4. Dodać posiekaną natkę lub koperek oraz śmietanę. Wymieszać.
Do miski z sosem powrzucałam porwane drobno liście sałaty lodowej, wymieszałam :] pyyyycha :]
Młody się zajadał sałatą z tym sosem :) ze śmietaną nie chce jeść ;)
pomidory w cwiartki z cebulką, wymieszane ze śmietaną plus sol (dużo soli) i pieprz
kapusta pekinska drobno poszatkowana, marchewka surowa starta na cienkich oczkach, jablko starte na cienkich oczkach, por biala czesc drobno posiekana, polane oliwą (olejem rzepakowym), sol, pieprz, trochę cukru
ziemniaczana - ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroic w plasterki, cebulka czerwona/biała w kostke/piorka, czosnek, majonez wymieszac ze smietana, musztarda sarepska, sol,pieprz, koperek
kalafiorowa- surowy kalafior zetrzec na tarce, dodac duzo koperku, wymieszac z majonezem, cukerm, odrobina pieprzu (mozna dac kukurydze z puszki)
kapusta pekinska drobno poszatkowana, marchewka surowa starta na cienkich oczkach, jablko starte na cienkich oczkach, por biala czesc drobno posiekana, polane oliwą (olejem rzepakowym), sol, pieprz, trochę cukru
ziemniaczana - ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroic w plasterki, cebulka czerwona/biała w kostke/piorka, czosnek, majonez wymieszac ze smietana, musztarda sarepska, sol,pieprz, koperek
kalafiorowa- surowy kalafior zetrzec na tarce, dodac duzo koperku, wymieszac z majonezem, cukerm, odrobina pieprzu (mozna dac kukurydze z puszki)
W zeszlym roku zrobilam salatke taka:
Kapusta pekinska pokrojona + zolta papryka+ kukurydza z puszki+ feta.
Do tego sos: jogurt naturalny lub grecki i majonez ( proporcje wedle uznania)+ 2-3 zabki czosnku. Wszystko razem zamieszac i schrupac.
W tym roku nie zrobie tej salatki, bo odrzucilo mnie od papryki. Musze pomyslec czym ja zastapic., a moze pominac
Kapusta pekinska pokrojona + zolta papryka+ kukurydza z puszki+ feta.
Do tego sos: jogurt naturalny lub grecki i majonez ( proporcje wedle uznania)+ 2-3 zabki czosnku. Wszystko razem zamieszac i schrupac.
W tym roku nie zrobie tej salatki, bo odrzucilo mnie od papryki. Musze pomyslec czym ja zastapic., a moze pominac
Tak na prawdę to surówka/sałatka do grilla powinna zawierać jak najwięcej witamin, żeby zniwelować kalorie i smażyznę, które są niezdrowe ale wiadomo, jak to u nas w kraju:-)
Ja zrobiłam w ten weekend taką: mix sałat, małe kuleczki mozzarelli, drobniutka kostka lazura, ćwiartki pomidorów koktajlowych, kostka gruszki i wszystko zalałam odrobiną oliwy rozmarynowo - paprykowej, którą sama zrobiłam.
Ja zrobiłam w ten weekend taką: mix sałat, małe kuleczki mozzarelli, drobniutka kostka lazura, ćwiartki pomidorów koktajlowych, kostka gruszki i wszystko zalałam odrobiną oliwy rozmarynowo - paprykowej, którą sama zrobiłam.
Najlepsze przepisy na grillowe i piwne sprawy znajdziesz na stronie Beerlovers. Zrobiłam z przepisem od nich już sałatkę piwną i golonkę wyszło przepysznie. Co jak co, ale wiedzą jak dobrać odpowiednie jedzenie do piwa, próbowałam wiele razy przepisów ze stron kulinarnych, jednak połączenie tamtych potraw z alkoholem nie robiło aż takiego wielkiego łaaaaaał
@Ala233 & milena:
Na forum blondynek w pip... ale nawet blondynka zajarzy, że wątek wyciągnięty sprzed lat i opatrzony dwoma komentarzami z tego samego IP cuchnie spamem :/
Ad meritum:
W prostocie siła.
Wg mnie.. najgenialniejszą surówką do grilla jest nieco obskrobany PO ŁEBKACH (czyli zdarcie z 5-8 max mm z główki) surowy kalafior + odrobina czosnku, soli i pieprzu. + krzta majonezu lub gęstego jogurtu
Spróbujta, nie pożałujeta :D
Na forum blondynek w pip... ale nawet blondynka zajarzy, że wątek wyciągnięty sprzed lat i opatrzony dwoma komentarzami z tego samego IP cuchnie spamem :/
Ad meritum:
W prostocie siła.
Wg mnie.. najgenialniejszą surówką do grilla jest nieco obskrobany PO ŁEBKACH (czyli zdarcie z 5-8 max mm z główki) surowy kalafior + odrobina czosnku, soli i pieprzu. + krzta majonezu lub gęstego jogurtu
Spróbujta, nie pożałujeta :D