Widok

świadek-po rozwodzie??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanko-czy świadkiem może być osoba rozwiedziona?Rozwód wyklucza przyjęcie komunii itd,wiadomo.Może coś wiecie..

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zuzka_jr napisał(a):

> Inaczej jest z chrzestnymi, którzy dostaja kartke do spowiedzi,
> musza przyjąć komunię, bo oni tak jak rodzice biorą
> odpowiedzialność za wychowanie w wierze. Stąd nie mogą być
> chrzestnymi rozwodnicy i małżeństwa cywilne.
>
>

Stek bzdur. Biorą odpowiedzialność i co? Nic, to jest farsa. W razie rozwodu to co, przed sądem staną? Bzdury. Kościół takie głupoty wklepuje do głów nieświadomych i ciemnych ludzi.

Także nieraz byłem świadkiem i nie przystępowałem do komunii, chociaż jestem ochrzczony, ale nie praktykuję katolicyzmu od lat. Kogo to obchodzi? Jakby ksiądz na moim weselu odmówił mi świadka-ateisty po prostu bym zmienił kościół i wziął ślub w innym.

Podobnie jak tzw. nauki przedmałżeńskie - także farsa. Kto się przejmuje jakimś seksem po ślubie i takimi bzdurami. Świat poszedł do przodu, a wiara dawno została z tyłu i ma coraz mniej wyznawców, tych praktykujących :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

to samo powiedzial nam ksiadz podczas spisywania protokolu :)

Tak, świadkowie są tylko aby potwierdzić, że związek został zawarty i nie ma znaczenia jakiego stanu cywilnego są i jakiej wiary i czy w ogóle są wierzący.

Inaczej jest z chrzestnymi, którzy dostaja kartke do spowiedzi, musza przyjąć komunię, bo oni tak jak rodzice biorą odpowiedzialność za wychowanie w wierze. Stąd nie mogą być chrzestnymi rozwodnicy i małżeństwa cywilne.

jak czytam te herezje to mnie telepie!!!!!świadkiem może być każdy, rozwodnik, wdowiec, ateista, innowierca!!!po prostu nie przyjmuje komunii, a jak ktoś na to dziwnie patrzy, to jemu należy współczuć, że jest starym zahukanym trepem, albo moherowym beretem:))))))ludzie!!!!mamy XXI wiek!!!!!!
Ja jestem ateistą i byłam świadkiem na ślubie kościelnym. Po prostu nie poszłam do komuni. Z rozwodnikami jest tak samo.
:)

www.pryzmat.fotoslide.pl
nam ksiadz powiedzial ze nawet osoba niewierzaca moze byc swiadkiem, i swiadkowie nie musza przyjmowac komunii, aczkolwiek mile widziane jak jednak przyjmą :)

u nas mój brat nie mógł byc swiadkiem na naszym slubie kościelnym bo był rozwiedziony. Ale na cywilnym był swiadkiem :)
Ksiądz nam tłumaczyl że świadkowie powinni nas wspierac w trudnych chwilach małżeńskich a skoro on jest rozwiedziony to oznacza to że sam sobie nie poradził

u nas byla np.taka sytacja moj brat nie mogl byc swiadkiem poniewaz zwiazal sie z rozwodka,i ksiadz wiedzac o tym nie zgodzil sie,takze roznie to bywa
Z tego co wiem, to świadkowie nie mają obowiązku pójścia do spowiedzi i przyjmowania komunii - ksiądz nie daje kartek do spowiedzi dla świadków. Co nie znaczy, ze nie mogą tego zrobić ;)

moja kuzynka miala swiadka- rozwodnika. Ja byłam swiadkową. Różnica polegała na tym- tak jak piszesz- ze nie mogł przyjąć komunii i goscie krzywo patrzyli ale to juz ich problem..

do góry