Widok

światła spowalniające - pytanie

Banino Temat dostępny też na forum:
Cześć. Mam takie pytanie. Czy ktoś z Was się orientuje jak wygląda procedura zainstalowania świateł spowalniających? To co się dzieje na ulicy Gdańskiej w Pępowie oraz na Lipowej między Baninem a Pępowem przechodzi ludzkie pojęcie. Te 40 km/h to tylko teoria. Tiry, dostawczaki i osobówki "lekką stopą" przekraczają ww dwukrotnie i więcej; "normą" jest także wyprzedzanie na podwójnej ciągłej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Proponuje patrzeć na znaki, gdyż aleja Lipowa jest w większości terenem nie zabudowanym tzn. ograniczenie do 90 km/h praktycznie od lasku do szkoły.
Jeżeli chodzi o teren zabudowany to rzeczywiście jest tam 40 km/h
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

hmmm..:) aż się przejadę bo prawie dałbym sobie łeb obciąć ze gdzieś tam jest znak..ale dzięki za info
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

zgłoś to do Sołęctwa Banino lub Pępowo, a najlepiej napisz pod postem u pana wiceburmistrza na FB. z tego co widze takie zgłaszanie spraw też działa:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a czy ktoś zgłaszał może skargę na pędzące Gryfy ? trasa Pępowo - Żukowo, taranem jadą grubo przekraczając dozwoloną prędkość na tej wąskiej drodze. Nie raz jadąc za nimi uciekały zostawiając mnie daleko w tyle, natomiast mijając się na zakrętach nie raz hamulce do zera bo Wielki Pan Kierowca środkiem po zakręcie. dodatkowo na światłach nie raz taki skręcający chciał mnie czekająca na zielone "skosić" , Dramat... czy też ktoś ma takie odczucia ? czy może przepisy nie obowiązują kierowców autobusów ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zapraszam zatem do okulisty. Odcinek od ul. Kolejowej koniec Banino początek Pępowo zielone tablice do pierwszego domu po prawej gdzie stoi znak teren zabudowany i znak ograniczający prędkość.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jadąc na pepowo ulicą Lipową, a nie Aleją, jest teren niezabudowany na którym jest ograniczenie do 50km/h.

nigdy nie spotkałam ich przekraczających prędkość, ale spotykałam osobówki wlekące się....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zapewne ziom lata po okolicy niezniszczalnym passatem w tdi - dlatego się wszyscy wloką. Kiedy się ludzie nauczycie jeździć i szanować innych uczestników ruchu drogowego.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na drodze z Lnisk do Pępowa już dawno powinno być ograniczenie 50 km/h ze względu na słabą widoczność pobocza. To droga powiatowa, więc zarządcą są Kartuzy, ale poszczególne Rady Sołeckie także mogą wystąpić z wnioskiem o postawienie znaku.
Na jednej i drugiej drodze światła niewiele zmienią skoro znaki nie hamują zapędów rajdowców. Idealnym rozwiązaniem byłoby wybudowanie szykan raz na jednym, raz na drugim pasie. Nie rozwalają podwozia, a skutecznie wyhamują nawet służbowe samochody.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

O którą drogę Chodzi?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jest droga Leźno -Luzino /przez Przodkowo. Najpierw pomieszkaj trochę, poznaj okolicę itd.Potem się wypowiadaj jak chcesz zabłysnąć
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

zeszła sobota godzina 20.15..wychodzę z Justynki w Pępowie przy Gdańskiej 69; katem oka widzę że od strony "centrum" Pępowa zapier....jakiś fagas..był jakieś 200 m od przejścia. wchodzę więc sobie na przejście i spokojnie przechodzę. po drugiej stronie już będąc słyszę pisk opon i klakson. obejrzałem się powoli wiedząc że to na mnie i słyszę: mógłby pan uważać jak pan przechodzi ...
na co ja (kur...sko zdziwiony): Panie czy Pan wiesz co to jest? to są k...wa pasy !!! i to pan powinien uważać i zwolnić. a gośc dalej do mnie jazgocze. po chwili przekomarzania się słownego kazałem mu wypier.... . przypomniałem mu że na tej drodze w tym miejscu jest ograniczenie do 40 km/h a on zapier.... około 80 km/h minimum. na to gość znowu się zaczał sadzić, zatem kilkukrotnie powtórzyłęm fomułkę na temat szybkiego oddalenia się z miejsca i poinformowałem go w równie uprzejmy sposób, że następnym razem nagram dziada.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Powinien Cię skosić, ale tak by się nic Tobie nie stało skoro nie masz wyobraźni i zdajesz sobie sprawy z tego , że jak on ma zielone to stara się jaknajszybciej wjechać żeby nie zablokować skrzyżowania,a mając ponad 10 metrów długości to musi nadjeżdzać, by skręcić więc potrzebuje więcej miejsca niż osobowy, a tacy kierowcy jak Ty mu to uniemożliwiają. Nie możesz stanąć 1do 2 metrów przed linią skoro wiesz, że skręcają tam większe pojazdy. Jak jedzie karetka to też uważasz, że chce Cię skosić i usuwa z drogi???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Linia do czegoś zobowiązuje dlatego się stosuję i staje w wyznaczonym miejscu. Idąc Twoim tokiem rozumowania może powinnam zatrzymać się dwa skrzyżowania wcześniej. Jeśli skrzyżowanie nie jest dostosowane do tak dużych pojazdów może powinien być tam zakaz poruszania się pojazdów o dużych gabarytach. Lub o zgrozo przebudowa jego. Co do karetek jestem sklonna wjechać na krawężnik aby ustąpić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ludzie może trochę wyrozumiałości? Rozumiem że jadąc jakimś yarisem lub innym upem miejsca jest dużo ale taki kierowca autobusu lub innej ciężarówki potrzebuje troszkę więcej a musi jechać ta samą drogą tak więc dając metr do tyłu robi się dobry uczynek i ułatwia życie innym.A co do pasów to niestety trzeba uważać i jechać wolno a pyskówka wogule nie wiem po co bo do zapie... lania są autostrady i nie koniecznie te nasze a życie ludzkie jest bardzo kruche więc lepiej dojechać gdzieś parę minut później niż mieć kogoś na sumieniu przez całe życie...

Ustap autobusom i będzie fajnie:-) Moim tokiem rozumowania nie myślisz i widzę, że nie rozumiesz w czym rzecz. Trochę wyobraźni i kultury jazdy życzę. Pozdrawiam :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest tam Stop i linia bezwzględnego zatrzymania czyli musisz stanąć przed nią, ale nie koniecznie na niej. Możesz zostawić tam metr wolnego miejsca. To komunikacja publiczna, trochę empatii i wyobraźni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się tylko widać część kierowców tego nie rozumie. Ja napisałem, by ta pani zostawiła trochę luzu, a ona pisze, że jej każe o 2 skrzyżowania się cofać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewnie ta pani w zimę jest jedną z tych które narzekają że jest ślisko i nie odśnieżają ale jak tu jechać pługiem jak tak wąsko:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry