Widok

oświetlenie sali weselnej?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak u Was będzie wyglądało oświetlenie sali? Takie zwykłe zapalone światło czy lekko przyciemnione? moja mama upiera się że powinna być kula i różne kolorowe światełka ale niewiem czy to nie będzie za bardzo "dyskotekowe". Co o tym sądzicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jako że trochę w tym siedzę :)
sugeruje skorzystać z dodatkowych oświetlaczy zasłon i ścian (mogą to być zwykłe reflektory typu PAR lub PAR LED). Dadzą ładne "ciemne" światło" i zrobią super efekt, dodatkowo ułatwią pracę fotografowi i kamerzyście.
Ciekawymi elementami są też ruchome głowy z wkładką gobo z np Waszymi imionami (w serduszku :), takie logo będzie wtedy latało po całej sali, zmieniało kolory, kręciło się itp... Światłem można uzyskać sporo ciekawych efektów i zmienić obliczę sali weselnej.

a teraz ceny:
- wypożyczenie jednego reflektora typu PAR 56 z filtrem barwnym (kolor dowolny): koszt 25zł / sztuka
- reflektory PAR 64 LED (nie potrzebują filtra bo jest pełno kolorowy, dodatkowo może sam zmieniać kolory migać itp): 35zł / sztuka
- produkcja wkładki gobo z waszymi imionami itp: 150zł / sztuka
- wypożyczenie ruchomej głowy (do której można wsadzić wkładkę gobo) - 250zł / sztuka

Niektórzy biorą nawet lasery z animacjami na wesele, większość rzeczy jak się ustawi z głową, zrobi bardzo ciekawy i oryginalny efekt.

Fajnym dodatkiem są oświetlacze architektoniczne, którym można ładnie zaaranżować zewnętrzną część sali weslnej.

Koszt wyświetlacza architektonicznego: 450zł / sztuka

Bardzo fajnym elementem (polecam :) jest maszyna do dymu typu HAZER, jest to specjalny dym (oczywiście bezwonny na bazie wody), od zadymiarki wyróżnia ją fakt iż dym jest typu mgiełka, unosząca się tuż nad ziemią. Maszyna nie wyrzuca z siebie 10l litrów dymu naraz, tylko bardzo powoli wytwarza „rozproszony” dym, który nie jest ciężki (w oddychaniu), nie dusi i daje bardzo subtelną poświatę dla oświetlenia.
Koszt wypożyczenia maszyny typu HAZER: 200zł + 150zł płyn typy mgiełka.

Do tego dochodzą także koszty obsługi 200-500zł oraz transportu i ewentualnych dodatków typu sterowniki, dimmery, okablowanie i rozdzielnie.

Należy odróżnić sprzęt profesjonalny od najtańszych chińczyków używanych przez zespoły i dj. Jakość światła jest porostu inna. Przede wszystkim profesjonalne oświetlacze mają możliwość regulacji temperatury kolorów, przez co film będzie jednolity kolorowo (widać to szczególnie na twarzach które raz są czerwone innym razem niebieskie – przy kiepskim świetle i przeciętnym kamerzyście).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ciekawe oświetlenie, dobrze dobranej mocy tworzy klimat i warto na nie wydać pieniądze. Jeśli jednak ma być to jakaś prowizorka typu trzy dychawiczne światełka migające w ciemności to lepiej sobie darować.
Inna sprawa, że goście lubią jak jest ciemno - wtedy bawią się chętniej.
Na pewno natomiast nie lubi tego na dłuższą metę twoja ekipa filmowa i fotograf.
ja jednak wciąż jestem na nie kolorowym światełkom ;)
Odpowiednie oświetlenie to jeden z elementów udanej imprezy.Zgadzam się w 100 % z powyższym zdaniem Fotografa.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
Jako fotograf mogę tylko zalecić kolorowe światła na sali... ludzie się dobrze przy tym bawią a przecież w razie czego można wyłączyć. Efektu jak poniżej bez oświetlenia dyskotekowego nie da się niestety na zdjęciach uzyskać. Mama ma rację ;-)

image
image
image
image
jeżeli nie chcecie mieć kuli to może porozmawiaj z mamą i ją przekonaj chociaż czasami jak się mamy uprą to hoho:)
no właśnie ja też nie.... niewiem czemu moja mama się tak uparła dlatego chciałam się Was poradzić:)
u mojego brata było lekko przyciemnione, a my robimy w tej samej sali i takie oświetlenie nam pasuje, ja osobiście nie jestem za kula i światełkami
do góry