Widok

szczepionka na HPV

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Wczoraj byłam z córką na obowiązkowym szczepieniu i przy okazji zapytałam o dodatkowe szczepienia. Pielęgniarka wspomniała o HPV ale okazało się, że Gdańsk nie refunduje tych szczepionek. A co najlepsze to jest to, że Gdynia, Rumia, Reda, i jeszcze kilka innych miast w okolicy oferuje takie szczepienie w ramach kalendarza szczepień wystarczy zadeklarować taką chęć. Parodia, niby jedno województwo a każdy sobie uchwala tak jak mu pasuje.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mam dwóch synów, ale gdybym miała córkę to na 100% bym ją zaszczepiła. Ta szczepionka chroni przed najgroźniejszymi onkologicznymi typami wirusa HPV, które powodują większość przypadków raka szyjki macicy. Sama mam tego wirusa i nie wiadomo co się z tego rozwinie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4
Tak składa ,że ta szczepionka funkcjonuje na rynku od ponad kilkunastu lat ,pozwolę sobie posłuchac osób ,które są ekspertami w swojej dziedzinie a nie księdza w kościele ,nie wiedziałam ,że teraz w seminariach wykładją medycynę ,farmację ,biologię ,ty jak rozumiem również jesteś ekspertem od szczepień i chorób nowotworowych.Kiedyś kościół straszył ogniem piekielnym za używanie szczoteczki do zębów i sztućców bo to była nowość teraz jak widzę straszy szczepionkami i gender.Jak widzę nadal ewoluuje.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4
Noo szczep, szczep Twoje prawo - szczepionka jest nie wiem na co - bo nie na raka , raka możesz mieć nawet jak się zaszczepisz ..jak nie tego to innego ...każdą nowość testujesz na sobie i dzieciach ?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13
Tylko chyba nie wiesz ,że o szkodliwości tych szczepionek niewiedzieć czemu trąbił katecheta i ksiądz na kazaniu w kościele,gmina te szczepionki zakupiła ale duża cz. mieszkańców po kazaniu się wycofała ze szczepień było o ty w dtvn miedzy innymi wypowiadała się kobieta ,która miała raka szyjki macicy i nie mogła zrozumieć głupoty i braku odpowidzalności osób wypowiadających się na temat szczepionek,które nie miały do tego żadnego merytorycznego przygotowania,ja swoją córkę zaszczepię.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4
u nas tez są wątpliwości http://www.pch24.pl/gmina-lezajsk-nie-chce-szczepic-na-raka-szyjki-macicy--prawda-lezy-gdzie-indziej,19233,i.html
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8
a czytałaś ,ze m.in Japonia i Francja wycofały się z rekomendowania tych szczepień -poczytaj dlaczego - no i nie jest to wcale szczepionka na raka jak ją reklamują . Osobiście bym córki nie zaszczepiła.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 11
to nie takie proste, żeby córka została objęta programem darmowych szczepień powinnam ją zameldować np w Gdyni i dopiero wtedy przepisać do pediatry. Parodia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,7427493,Gdynia_i_Sopot_szczepia_przeciw_HPV__Czemu_nie_Gdansk_.html
tu jest napisane, dlaczego. Co prawda stary artykul ale jak widac nic sie nie zmienilo :(
Nie wiem, ile w tym prawdy, ale znajoma przepisala corke do Gdyni do pediatry i dzieki temu podobno udalo jej sie zaszczepic. A teraz chce znowu przeniesc ja do Gdanska ;p
Moze tez tak sprobuj?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry