Widok

szparagi

Zaczal sie sezon na szparagi, ja nigdy ich nie robilam, czy macie jakies sprawdzone przepisy na szparagi? Ja kompletnie nie wiem jak sie je przyzadza, czy sie je obiera i ktore sa lepsze, biale czy zielone? Bede wdzieczna za rady?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja polecam poniższy przepis:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/roladki_z_kurczaka_ze_szparagami/przepis.html

Ogólnie na tej stronie jest dużo przepisów na szparagi, ale ten wypróbowałam i mogę polecić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja obieram gotuję i polewam sosem holenderskim do kupienia w super marketach pycha :)
"Kobieta jest to przysmak Bogów, byle go diabeł nie przyprawił."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Uwielbiam krem szparagowo-porowy. Gotuję bulion około 1,5 l. warzywny. 10 białych szparagów pokrojonych w 2 cm. kawałki (główki odcinam i odkładam), 2 pory (białe części) pokrojone w talarki, 1 cebulę pokrojoną w kostkę podsmażam na maśle do miękkości. Następnie wrzucam do bulionu razem z 2 ziemniakami pokrojonymi w kostkę i gotuję około 15-20 min. Następnie wszystko miksuję i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Wrzucam główki szparagów na około 10 min. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
szparagi sa pyszne w kazdej postaci:-) najprosciej ugotowac je w osolonej wodzie z odrobina cukru, ok 15 minut zielone i 20 minut biale, zielonych nie obieram, tylko odcinam twarde koncowki, biale obieram i tez odcinam koncowki. ugotowane szparagi polewam sosem holenderskim, beszamelem albo (jak mam dobra bulke tarta:-) bulka tarta z maslem.

robie tez lososia ze szparagami (ale moze tez byc inna ryba oczywiscie:-) kawalki lososia sole, pieprze bialym pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, na rybe klade szparagi (zielone) ukladam w nacayniu zaroodpornym i pieke w 180stopniach ok. 25 minut.

fajna przekaska to lekko ugotowane szparagi (ale nie do zupelnej miekkosci, tak al dente) zawkniete w szynke parmenska, albo szwardzwaldzka z lidla tez bedzie ok:-) mysle ze dobry, chudy boczek tez sie sprawdzi. polewam je lekko oliwa i pieke w piekarniku ok. 10 minut.

szparagi dodaje tez do roznych salatek, np. z pomidorkami, serem kozim, rukola. albo robie rozne imme konfiguracje:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bardzo lubię makaron ze szparagami, dodaję też kawałki kurczaka albo szynkę parmeńską, parmezan, sos serowy, rukolę - różnie:-)
Zapiekam szparagi z jajkiem sadzonym i serem
Grilluję
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale pysznosci dzieki dziewczyny za przepisy bede probowac:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zrobiłam dziś sos holenderski swojskiej roboty tj. żółtka+masło i cytryna i dużo mi tego sosu zostało i tak się zastanawiam, czy jeśli włożę go do lodówki to jutro będzie jeszcze zdatny do jedzenia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
emilia a te szparagi najpierw gotujesz oddzielnie a potem dorzucasz do tego makaronu z parmezanem itp.? A jak robisz do tego sos serowy?Brzmi super :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak na prawdę to delikatnie je solę i oprószam cukrem, wkładam do torebki do gotowania na parze w mikrofalówce na 5 minut i gotowe:-)
Oczywiście można je normalnie ugotować ale dla mnie torebka jest dużym ułatwieniem. Kroję je na mniejsze kawałki. Ostatnio robiłam: makaron+szparagi+kawałeczki piersi podsmażone z porem+rukola+parmezan.

Sos serowy - mi rzadko wychodzi o dobrej konsystencji (robię z kilku rodzajów sera - rozpuszczam je w garnku i doprawiam), może ktoś ma lepszy przepis?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Maliny - gdzie kupię świeże? (8 odpowiedzi)

Potrzebuję na sobotę świeże maliny... W którym sklepie na 100% kupię? Im bliżej Przymorza tym...

do góry