Widok
Ja polecam poniższy przepis:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/roladki_z_kurczaka_ze_szparagami/przepis.html
Ogólnie na tej stronie jest dużo przepisów na szparagi, ale ten wypróbowałam i mogę polecić.
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/roladki_z_kurczaka_ze_szparagami/przepis.html
Ogólnie na tej stronie jest dużo przepisów na szparagi, ale ten wypróbowałam i mogę polecić.
Uwielbiam krem szparagowo-porowy. Gotuję bulion około 1,5 l. warzywny. 10 białych szparagów pokrojonych w 2 cm. kawałki (główki odcinam i odkładam), 2 pory (białe części) pokrojone w talarki, 1 cebulę pokrojoną w kostkę podsmażam na maśle do miękkości. Następnie wrzucam do bulionu razem z 2 ziemniakami pokrojonymi w kostkę i gotuję około 15-20 min. Następnie wszystko miksuję i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Wrzucam główki szparagów na około 10 min. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
szparagi sa pyszne w kazdej postaci:-) najprosciej ugotowac je w osolonej wodzie z odrobina cukru, ok 15 minut zielone i 20 minut biale, zielonych nie obieram, tylko odcinam twarde koncowki, biale obieram i tez odcinam koncowki. ugotowane szparagi polewam sosem holenderskim, beszamelem albo (jak mam dobra bulke tarta:-) bulka tarta z maslem.
robie tez lososia ze szparagami (ale moze tez byc inna ryba oczywiscie:-) kawalki lososia sole, pieprze bialym pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, na rybe klade szparagi (zielone) ukladam w nacayniu zaroodpornym i pieke w 180stopniach ok. 25 minut.
fajna przekaska to lekko ugotowane szparagi (ale nie do zupelnej miekkosci, tak al dente) zawkniete w szynke parmenska, albo szwardzwaldzka z lidla tez bedzie ok:-) mysle ze dobry, chudy boczek tez sie sprawdzi. polewam je lekko oliwa i pieke w piekarniku ok. 10 minut.
szparagi dodaje tez do roznych salatek, np. z pomidorkami, serem kozim, rukola. albo robie rozne imme konfiguracje:-)
robie tez lososia ze szparagami (ale moze tez byc inna ryba oczywiscie:-) kawalki lososia sole, pieprze bialym pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, na rybe klade szparagi (zielone) ukladam w nacayniu zaroodpornym i pieke w 180stopniach ok. 25 minut.
fajna przekaska to lekko ugotowane szparagi (ale nie do zupelnej miekkosci, tak al dente) zawkniete w szynke parmenska, albo szwardzwaldzka z lidla tez bedzie ok:-) mysle ze dobry, chudy boczek tez sie sprawdzi. polewam je lekko oliwa i pieke w piekarniku ok. 10 minut.
szparagi dodaje tez do roznych salatek, np. z pomidorkami, serem kozim, rukola. albo robie rozne imme konfiguracje:-)
Tak na prawdę to delikatnie je solę i oprószam cukrem, wkładam do torebki do gotowania na parze w mikrofalówce na 5 minut i gotowe:-)
Oczywiście można je normalnie ugotować ale dla mnie torebka jest dużym ułatwieniem. Kroję je na mniejsze kawałki. Ostatnio robiłam: makaron+szparagi+kawałeczki piersi podsmażone z porem+rukola+parmezan.
Sos serowy - mi rzadko wychodzi o dobrej konsystencji (robię z kilku rodzajów sera - rozpuszczam je w garnku i doprawiam), może ktoś ma lepszy przepis?
Oczywiście można je normalnie ugotować ale dla mnie torebka jest dużym ułatwieniem. Kroję je na mniejsze kawałki. Ostatnio robiłam: makaron+szparagi+kawałeczki piersi podsmażone z porem+rukola+parmezan.
Sos serowy - mi rzadko wychodzi o dobrej konsystencji (robię z kilku rodzajów sera - rozpuszczam je w garnku i doprawiam), może ktoś ma lepszy przepis?