Widok
Płuczesz, odcedzasz, szatkujesz i wrzucasz na patelnię z masłem.
Raczej spory ogień, żeby szybko odparować nadmiar wody (a będzie jej sporo). a nie rozgotować go na miazgę.
Dodajesz soli, czosnku i gałki muszkatołowej.
Jak woda odparuje, dajesz kleksa słodkiej smietanki kremówki (30-36%) i kiedy zgęstnieje, szpinak jest gotowy.
Raczej spory ogień, żeby szybko odparować nadmiar wody (a będzie jej sporo). a nie rozgotować go na miazgę.
Dodajesz soli, czosnku i gałki muszkatołowej.
Jak woda odparuje, dajesz kleksa słodkiej smietanki kremówki (30-36%) i kiedy zgęstnieje, szpinak jest gotowy.
I jeszcze przypomniała mi się mała uwaga:
Do szpinaku (oraz innych potraw zawierających kwasy, np. pomidorów) nie wolno używać patelni aluminiowych, nie pokrytych ceramiką lub teflonem (lub z ich uszczerbkami) z przyczyn zdrowotnych
Vide: http://www.igya.pl/wszystkie/428-zwipzek-choroby-alzheimera-z-aluminium.html
Nie wolno używać również patelni żelaznych/żeliwnych. Wchodzą w reakcje z kwasami.
Szpinak zrobi się czarny od szcz*wianu żelaza ;)
Najlepsze są patelnie ze stali kwasoodpornej lub pokryte solidną ceramiką.
Do szpinaku (oraz innych potraw zawierających kwasy, np. pomidorów) nie wolno używać patelni aluminiowych, nie pokrytych ceramiką lub teflonem (lub z ich uszczerbkami) z przyczyn zdrowotnych
Vide: http://www.igya.pl/wszystkie/428-zwipzek-choroby-alzheimera-z-aluminium.html
Nie wolno używać również patelni żelaznych/żeliwnych. Wchodzą w reakcje z kwasami.
Szpinak zrobi się czarny od szcz*wianu żelaza ;)
Najlepsze są patelnie ze stali kwasoodpornej lub pokryte solidną ceramiką.
Robię dosłownie tak samo :) Chociaż jeszcze dodaję do szpinaku młodej sałaty. Dzięki temu danie jest jeszcze bardziej aromatyczne oraz lżejsze Koniecznie również jajeczka.
Dla urozmaicenia możecie jeszcze zrobić makaron z sosem szpinakowym
http://przepisy.pl/przepis/makaron-z-sosem-szpinakowym
O ile sam szpinak podaje się u nas na kolację albo jako przekąskę. To makaronem można naprawdę się najeść.
Dla urozmaicenia możecie jeszcze zrobić makaron z sosem szpinakowym
http://przepisy.pl/przepis/makaron-z-sosem-szpinakowym
O ile sam szpinak podaje się u nas na kolację albo jako przekąskę. To makaronem można naprawdę się najeść.
na patelnię z olejem i masłem ;) samo masło ma bardzo niską temperaturę spalania, olej ją podnosi przy czym zachowuje się smak masła ;)
no i ja szpinaku nie szatkuję ale obcinam długie pręciki w liściach bo często są łykowate.
sól, pieprz, czosnek, śmietanka. osobiście wolę bez gałki muszkatołowej ;)
no i ja szpinaku nie szatkuję ale obcinam długie pręciki w liściach bo często są łykowate.
sól, pieprz, czosnek, śmietanka. osobiście wolę bez gałki muszkatołowej ;)
INSTAGRAM: unbake_my_heart_
Soundcloud: https://soundcloud.com/inga-koz-owska
Soundcloud: https://soundcloud.com/inga-koz-owska
Ja robię często sos szpinakowy do makaronu... szpinak umyć, posiekać, wrzucić na patelnię łyżkę masła, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i dorzucić szpinak, poddusić razem do odparowania wody, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, do tego ser pleśniowy, kilka kawałeczków i zalać to słodka śmietanką 18 z kartonika. Pogotować chwilkę aż sos lekko zgęstnieje. Do tego wrzucić ugotowany makaron np. szerokie wstążki, wymieszać i zjadać:) Można też dodać do sosu podsmażone piersi z kurczaka :)
Pyszny jest taki szpinak podsmażany, z sałatką z innymi warzywami lub liśćmi rukoli itp. Takie sałatki to źródło witamin.