Re: szukam przepisu na zupę chrzanową
Zupa chrzanowa - składniki
* 70 dag białej kiełbasy lub 2.5 l wywaru po ugotowaniu szynki
* 1 korzeń chrzanu (15 dag)
* 1 cebula (12 dag)
...
rozwiń
Zupa chrzanowa - składniki
* 70 dag białej kiełbasy lub 2.5 l wywaru po ugotowaniu szynki
* 1 korzeń chrzanu (15 dag)
* 1 cebula (12 dag)
* 2 łyżki mąki pszennej
* sok z 1 cytryny
* 1 szklanka kwaśnej śmietany 18-procentowej
* 5 jajek ugotowanych na twardo
* 1 liść laurowy
* po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
* sól
* pieprz mielony
Zupa chrzanowa - sposób przygotowania
Do garnka wlać 2,5 l wody, włożyć liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty oraz obraną cebulę. Zagotować. Dodać kiełbasę i gotować 1 godz. na małym ogniu. Następnie wyjąć kiełbasę z wywaru. Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do wrzącego wywaru i gotować 5-10 min. Potem wywar przecedzić. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zupa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak chrzanowy. Po odstawieniu garnka zapach chrzanu stopniowo się ulatnia i smak zupy staje się łagodniejszy. Jajka drobno posiekać. Zupę podawać posypaną jajkiem, z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki, półplasterki lub paseczki.
zobacz wątek