Widok

szukam świadka

Wesele Temat dostępny też na forum:
chciałabym, zeby swiadkiem na moim slubie byla moja 15-letnia siostrzyczka. czy jest to mozliwe?? czy to prawda, ze za nia na dokumentach moze podpisac sie jej opiekun, czyli nasza mama?? czy ktoras z was miala taki problem??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słyszałam, że osobą która ma być świadkiem musi być po bierzmowaniu. Nie słyszałam czegoś takiego, że rodzić osoby niepełnoletniej musi wyrazić zgodzę.

Na cywilnym musi byc swiadek pelnoletni, a chyba na koscielnym po bierzmowaniu. Najlepiej spytac w odpowiednich instytucjach. Ale wydaje mi sie ze 15 letnia siostra nie moze byc swiadkiem.
na ślubie kościelnym świadek musi byc pełnoletni, ponieważ legitymuje sie dowodem osobistym

he he, ale teraz nawet 10latek dostaje dowód osobisty ;)

wiper napisał(a):

> he he, ale teraz nawet 10latek dostaje dowód osobisty ;)
>
>

W każdym razie osoba, która ma być świadkiem w kosciele musi byc pełnoletnia:):)

chyba musi być pełnoletnia a poza tym praktyczna strona jest taka że starsza świadkowa będzie Ci w stanie bardziej pomóc w przygotowaniach do ślubu, i dopilnowac paru rzeczy w czasie Twojego wesela a to okazuje się bardzo ważne.

świadkiem może byc osoba która ma skończone 18 -ście lat i jest bierzmowana jestem tego pewna, bo sie dowiadywałam
dokładnie w kościelnym musisz też legitymować się dowodem
dzieki za odpowiedzi!!!
Żaden z moich świadków na ślubie koscielnym
nie miał bierzmowania, więc nie opowiadajcie głupot.

dokladnie, tak jak mowi Justa, bierzmowanie nie jest konieczne bowiem swiadkiem moze byc osoba innej wiary (ateista tez??)
dokładnie tak; kościoła nie obchodzi jakiej wiary jest świadek

Znajomy miała malego brata za świadka, także chyba może

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
do góry