Widok

tak, mieszkam w szeregowcu

tak, mieszkam w jednym z wielu szeregowców, zwanym przez część mieszkanców kurnikiem, jamnikiem, falowcem lub co straszne oświęcimiem. Co zauważam, a co smutne; coraz cześciej dzielenie na tych co mieszkają w domach wolnostojacych, ew. bliznikach oraz tych co w zabudowie szeregowej. ci sa gorsi. gorzej, ze dzieci w szkole miedzy soba wymieniaja uwagi kto/skąd i z tego budują dalszą narracje. 2 dni temu slyszlam w sklepie mniej wiecej tak: I jak byłas u niej? bylam- odpowiada dziecko. I jak tam jest, ładnie mają? tak, se, jeszcze remont- odpowiada dziecko. I dalej: najgorsze ze błoto, ciemno i syf jakis wokoł. jak można tak mieszkać (cytat prawie dokładny)- mowi mała księżniczka. I dalej dokładnie: "my to mamy pieknie. i dobrze że sami mieszkamy"
Mama tylko krótko; To prawda. I mam też wrazenie ze jakis ciemnogród do nas sie zjezdza.
Jezu, jak tak można. co to za dzielenie na takich i owakich (ze wzgledu na rodzaj budynku). czy na prawde jestem gorsza ze mieszkam w baraku? przykro najbardziej ze rzeczywiscie juz do przestrzeni publicznej przedostaje sie komunikat Banino szeregowe i Banino wolnostojące. szkoda i zal. działamy przeciw sobie
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ta pani, która uczy swoje dziecko w ten sposób myśleć i mówić o innych ludziach gdziekolwiek by nie mieszkali, jest głupsza niż jej sztacheta w płocie
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 1

hm... przykro czytać. Mieszkam w domu wolno stojącym a mój syn mieszka w szeregu przy Pszennej. Przykro bo mam wrażenie na przykładzie matki i córki o której Pani pisze ,że szlachcie słoma z butów wystaje. Proszę się nie przejmować chamstwem.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 1

nieprawdopodobne a jednak,mój syn w szkole usłyszał od kolegi ze mieszka w baraku,jest biedakiem,A buty ma wiecznie ublocone...
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakieś trzydzieści lat do tyłu kończąc podstawówkę w Baninie pojechałem do Gdańska. To ten z wioski wodę wiadrem nosi z studni a sr*ć chdzi do obory. To na pewno nie było chamstwo. Polacy to zawsze umieją się docenić i nie widać końca.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

finansowo zakładając rok budowy i ceny działek te kilka - kilkanascie lat temu i standard niektórych domow wychodzi porównywalnie...
Szkoda tylko tych dzieci bo żyją w dziwnej iluzji swojej wyjątkowości, potem pójdą do pracy lub założą swoją działalność i to juz nie bedzie miało zadnego znaczenia czy w domku czy w szeregu a wychowanie w nienawiści pozostanie...
Współczucia dla tej matki, oby jej się szybko pieniążki nie skonczyły bo los lubi być przewrotny...
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3
Się nie przejmować i robić swoje, na głupich nie ma rady
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja wogóle nie mogę pojąć jak można mówić na mieszkanie kurnik w kurniku mieszkają kury a nie ludzie akurat Ci ludzie powinni wiedzieć o tym, udają panów świata a nawet nie potrafią wykazać szacunku dla drugiego człowieka. Z narzeczoną też kupiliśmy mieszkanie w szeregu i jesteśmy z tego zadowoleni nie podchodzimy z bogatych rodzin gdzie rodzice dali pieniądze na domu lub w spadku przepisali tylko sami na to pracujemy coś chcemy osiągnąć w życiu i narazie udaje się :-) a pseudo bogacze z wili baniskich mają problemy nie wiem może psychiczne,emocjonalne lub jeszcze inne i wylewają swoje gorzkie żale na forum bo tylko tyle mogą powalczyć z klawiaturą i myśleć że ich wpisy sam prezydent przeczyta :-)
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7
Gros osób z tych tzw. "Willi" także ciężko pracowała na to co mają - niekoniecznie w PL. Cześć być może dostała coś w spadku ( tutejsi przeważnie działki na start ) ale nie wszyscym Ktoś kto nie budował domu nie zrozumie ile wyrzeczeń i poświęcenia kosztuje CAŁĄ rodzinę takie przedsięwzięcie.
Osobiście nie mam nic do osób, którzy kupili szeregi - każdy cce gdzieś mieszkać. Raczej większość pretensji rozbija się o fakt jak wartosci nieruchomosci wokoło osiedli polecialy w dół i jakbardzo gmina zamiarach problem wsi pod dywan aż w końcu wszystko im wybuchło w twarz i zarówno "tutejsi" jak i naplywowi ( nowi czy ci z sprzed boomu szeregowego) mają dosyć tej sytuacji.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4
To jest tak jakby ktos do waszego domu wszedl z buciorami (deweloperska zabudowa), nowi w Baninie nie znaja tej wsi dawniej, po prostu skorzystali bo tanio. Nie ich wina. Ale starzy mieszkancy maja zal bo ich swiat zmienil sie na gorsze. Ktos zyskuje-ktos traci. A dzieciaki teraz to wogole licytuja sie o byle co, "ciebie nie stac", "biedak" to powszechne w szkole, wystarczy ze ktos ma buty ze sklepu na D
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mieszkam w Baninie 15 lat.
Mieszkam w domu co ma tu tylko znaczenie dlatego że tego dotyczy wątek.
Nie dzielę ludzi na gorszych i lepszych po portfelu czy domu czy kolorze samochodu.

Dzieci? Dzieci są odbiciem ich rodziców. Zachowanie dzieci świadczy wyłącznie o tym jacy rodzice sa, jak wychowali dzieci, jakie wzorce im dali.
Mnie tak nie wychowano, i swoich synów tak również nie wychowam.

Całe szczęście, życie i praca weryfikuje. Niewykluczone że role się odwrócą kiedyś:)

Oczywiście są minusy. Jest trudniej, głośniej, mniej bezpiecznie. Są większe korki etc.. ale są PKM , Lidl, Biedronka, spa, PUB, Xawier i kilka innych rzeczy o których kiedyś nawet nie marzyłem. :)

Szanujmy się wzajemnie. Budujmy dobre relacje i uśmiechamy się więcej.. do siebie , do obcych.. będzie przyjemniej :)

Pozdrawiam Banino , cale:)
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdzie jest ten holerny lidl bo nie mogę go znaleźć!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 15
Jeśli na Przymorzu mają falowce
To dlaczego w Baninie ma ich nie być
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10
Rozumiem że starzy mieszkańcy Banina mają żal do developerów za to że budują mieszkania szeregowe ale oni też powinni zrozumieć że całe życie mieszkając w Sąsiedztwie z Gdańskiem nie będą mieszkać w malowniczej wiosce gdzie kurki sobie chodzą,krowy pasą i każdy z każdym się zna. To że stawiają mieszkania to jest rzecz naturalna wszędzie tak jest robią się przedmieścia ludzie uciekają z centrum na takie właśnie przedmieścia i nie tylko w Gdańsku i nawet nie tylko w Polsce na całym zachodzie. A jeżeli naprawdę jest to uciążliwe dla tych mieszkańców to zawsze mogą poszukać sobie spokojniejszego miejsca jak chcą mieć ciszę,nie patrzeć na "miastowych" i na mieszkania szeregowe
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10
Ale w sumie to w relacji pani Ali to dziecko mowilo czysta parawde - brzydko, bloto, ciemno, to dziecko przywykle na codzien do innych warunkow tak to widzi. Nie widzi cudownego domku z broszury dewelopera z pieknymi trawniczkami, chodnikami, zielenia w otoczeniu. Nikt nie ma pretensji do rozwoju, ale dlaczego w takiej formie. Zreszta prawdopodobnie niebawem powstana obok szeregowcow budynki wielorodzinne od Pszennej na prawo, to byc moze zrozumiecie ten punkt widzenia.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
Faktem jest ze osiedle chmary wyglada strasznie. Wszechobecny haos i balagan. Blaszana garaże jak na ROD :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Naprawdę nie ważne jest gdzie ktoś mieszka tylko jakim jest człowiekiem. A Ty nie interesuj się cudzym życiem bo może okazać się tak interesujące, że rozczarujesz się swoim.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

na kurnik nie wolno się obrażać to branżowa nazwa KAŻDEGO domu jednorodzinnego ;) domy takie budują ludzie na peryferiach zawodów budowlanych ;D tzn lepsi pracują na dużych budowach lub w firmach na które nas nie stać, a ci gorsi budują domy jednorodzinne tzw kurniki ;D
ja tez mieszak w kurniku typ stodółka ;D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ludzie, ja akurat nie mieszkam w szeregu. Ale na prawdę bądźcie wyrozumiali do tych, co mają do was jakiekolwiek "ale". Nie to się liczy w jakim domu i gdzie, ale najważniejsze z kim. Czy jest szczęśliwy człowiek, związek, rodzina, Wszędzie są ludzie, którzy niezależenie od wieku, nadal "muszą coś zrozumieć w życiu" i należy być dla nich wyrozumiałym.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry