Widok

teledysk ślubny

Moglybyście polecić kogoś kto zrobi bardzo dobry, nowoczesny teledysk ślubny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
chłopaki z MPstudios robia cudne teledyski.
do obejzenia tu http://www.mpstudios.pl/production.php
Wejdź i zobacz www.bergman-studio.com/wordpress mnie się bardzo podobają.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
wiem...wlasnie chodzi mi dokladnie o coś w stylu mpstudio.... oni niestety nie maja wolnego terminu w dniu ojego śluby:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Takie coś ? to chyba wszyscy wideo-filmowcy oferują ???? , pod różnymi nazwami to jest wymienione w umowie > przeciętnie spacerek/teledysk .
no ale to tez jest kwestia sprzetu, kamera z dobra stabilizacja obrazu koniecznie:D
95% tych ujęć to Steadicam a 5% to statyw ( klonowanie pary młodej ) potem tylko montaż ( choć niezbyt ładnie to połaczyli ? z byt wiele przeskoków i powrotów > dosłownie bez sensu łączenie klipów wideo_ ale to jest tylko moje zdanie . Taki teledysk ma też coś opowiadać ??? .
kluczem do calosci jest pomysl;)
moze faktycznie te filmiki/teledyski sa bez sensu ale przyjemnie sie je oglada :P
I tu zaczyna być widoczna różnica między indywidualnym filmem z naszego ślubu a reportażem . A co za tym idzie i różnica w cenie , choć wielu reportażystów podniosło swoją cenę do ceny filmu :) bo chyba była podwyżka > tak pomyśleli ??? tylko nie pomyśleli , że to cena za nowy sposób kręcenia oraz montaż .

p.s. Klienci przychodzą z polecenia przez inne osoby choć nie mają pojęcia o różnicy nazw , ale po prostu chcą też taki film :) .

p.s. 2 Reportaż to jest takie coś co ktoś inny w innym temacie napisał > wystarczy kupić lub pożyczyć kamerę a sami sobie nakręcimy > jest to prawie prawda :) .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
jacek007 - Reportaż filmowy to jest film będący opisem zdarzeń lub faktów (czyli relacja, może mieć narrację, wywiady, etc) oparty na autentycznym materiale. Ale nie jest to sam źródłowy materiał! Mylisz wciąż te pojęcia.

Można sobie nakręcić 4 czy 8 godzin w dniu ślubu, ale to będzie po prostu surowy materiał. Dopiero montażysta kształtuje z tego reportaż. Decyduje które wydarzenia są najważniejsze, w jaki sposób je przedstawić i w jakiej kolejności. W jaki sposób połączyć ujęcia w sekwencje. Jak opowiedzieć historię, żeby była ciekawa.

Oczywiście dobry reportaż zaczyna się od dobrego scenariusza, ale to znowu nie ten wątek... ;) Chciałem napisać tylko, że bogactwo wizyjne to nie animacje, kręcone litery, montaż na fleszach i przyspieszanie. Dobry montaż to zwykłe cięcie. Zawsze tak było i będzie.

I jeszcze wracając do tego, co napisałeś o cenach. Oczywiście można spierać się kto wkłada więcej pracy - reportażysta, czy producent bajeranckich "filmów ślubnych". Mam na ten temat swoje zdanie. ALE prawda jest taka, że każdy może dowolnie wyceniać swoją pracę. Niech klient sam oceni, co mu się bardziej podoba, i ile jest gotów za to zapłacić.
Czyli pisząc krótko taki teledysk nie ma prawa bytu w reportażu , a to choć by dla tego > w plenerze nie było słychać tego utworu muzycznego tylko szum wiatru , innych ludzi , odgłosy koła roweru toczącego się po drodze itd.

p.s. W tych klipach wideo nie ma animek ???? tu właśnie montaż > na fleszach , przyspieszanie , zwolnieniach itd. oraz efekty wideo które są niewidoczne ( co podoba się pytającej osobie ) . Choć jak wcześniej pisałem w tych filmikach głównie widać wykorzystanie odpowiedniego sprzętu do rejestracji obrazu .

Zgadzam się z Tobą , że to nie to forum na pisanie takich odpowiedzi .
To zależy od koncepcji reportażu. Można go dowolnie wzbogacać, choć ja osobiście nie widzę sensu łączenia form reportażu i teledysku. Natomiast nikt nie powiedział, że w reportażu ma być oryginalny dźwięk. Masz wolną rękę jeśli chodzi o sposób opowiadania historii.

Teledysk można montować niezależnie od reportażu. Wiele firm tak robi. I powstają różne klipy, lepsze i gorsze. Teledysk można zrobić z wodotryskami, milionem efektów, z grafiką, albo można zrobić ascetycznie na prostych cięciach. Wystarczy pooglądać klipy w telewizji. Absolutna dowolność.

Efekty video o których piszesz widać jak cholera. No ale wydaje mi się, że ktoś ich tam użył właśnie po to, żeby były widoczne. Mi się to nie podoba, ale to moje zdanie. Taką ktoś miał koncepcję. Natomiast ja pisałem o efektach w reportażach ślubnych. Sztuka polega na umiejętnym skracaniu, unikaniu sklejek, ładnym składaniu sekwencji. Najlepszy materiał nie będzie miał żadnych efektów, tylko prosty montaż przez cięcia. Wystarczy, że będzie ciekawy.

Wydaje mi się, że wiele osób stosuje tanie efekty po to, aby odwrócić uwagę od nudnej treści, albo nudnych ujęć. Nie tędy droga.
MPstudios są rzeczywiście świetni , ale cena za 3 minutowy film trochę mnie powaliła - 4500 zł !!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Normalny, bardzo przeciętny teledysk muzyczny to koszt rzędu 20 tysięcy złotych.

Zakładając mniejszą ekipę (i mniej sprzętu) do realizacji dobrego klipu ślubnego, co przekłada się na koszty produkcji, cena 4500 za teledysk wydaje się całkiem rozsądna.

Prawdopodobnie jednak 4500 złotych kosztuje nie sam teledysk, a coś więcej.
Może Nasze Studio z Gdyni ? www.naszestudio.pl Zobacz może Ci się spodoba :)
Dzwoniłam i dowiadywałam 4500 zl tylko za teledysk, dla mnie to dużo, za tą cenę mam opłacony obiad weselny na 40 osób
Też polecam Bergman studio - teledyski na blogu są bardzo fajne i będę ich mieć na swoim weselu :)
ale ja tem nie widze teledysków....same fotki....a mi chodziło o film
ok już mam... faktycznie fajne
Mam nadzieję , że to tylko jedno zero za dużo napisaliście ???
4500 zł :) .

p.s. Do kol. Montażysty
No i zobacz jednak ludzie chcą teledyski i materiał montowany z efektami ( w moim podstawowym pakiecie jest 5 teledysków > jeśli można to tak nazwać > o różnej tematyce do wyboru > przeciętnie polecam ;
1 Czołówkę indywidualną
2 ubieranie Pani Młodej+Pan Młody
3 Dwa tańce montowane w stylu TVN ( taniec z gwiazdami itd. ) jeśli jest dość materiału i młodzi pozwalają to montuję teledysk z śmiesznych scen :) .
4 Romantyczne chwile na koniec filmu

Piszę o montowanym materiale ozdabianymi Vitascena , MagicBullet , Filtry WL a nie o animkach . Efekty wideo są jeszcze wzbogacane o efekty audio w stylu Copilation . I o dziwo klienci wybierają taką wersję :) .
Dobrym zajęciem na długie zimowe wieczory jest poprawianie innych filmów wideo-filmowców z których wycina się animki ( limuzyny , spadające monety , gołąbki itd. oraz zmienia się audio które nie pasuje odbiorcy > DISCO POLO :) lub złote saksofony . )
do góry