Widok
temat pracy magisterskiej z pedagogiki-pomozcie...
Dziewczyny mam wielka prosbe...Musze wybrac temat pracy magisterskiej, chciclabym zeby byl on zwiazany z dbaloscia o zdrowie, odzywianiem lub aktywnoscia fiz,najlepiej w przedszkolu chociaz niekoniecznie...jednoczesnie musi miec jakis element pedagogiczny zeby to nie byla praca jak na AWFie bo mnie do obrony nie dopuszcza...gdyby ktos mial jakis pomysl bylabym bardzo wdzieczna za propozycje...moze akurat ktoras z Was pisala cos w podobnej tematyce, albo jej znajomi i cos podpowie...Bede BARDZO wdzieczna
nie prywatna, UG... nie zycze sobie takich komentarzy... duzo rzeczy mnie interesuje, ucze sie bardzo dobrze a chyba normalna rzecza jest to ze ludzie maja problem ze sformulowaniem tematu, nie rozumiem... Ty od razu mialas ustalony temat, juz na licencjjacie moze? Watpie... U mnie na roku kazdy mna z tym problemy,wszyscy wiedza czym sie interesuja i o czym chca pisac ale sformulowanie tematu tak zeby napisac o czyms co jest czyms nowym,a jendoczensie tematem badawczym nie jest tak latwe jak sie wydaje...czy to od arzu oznacza ze jestem jakas glupia blondynka ze mam z tym problem?Chyba nie...
na UG dopiero zaczynam, bo licencjat robiłam prywatnie. Tak naprawdę po dwóch zjazdach nie wiele mogę powiedzieć, ale z kierunku jestem zadowolona bo w końcu taki sobie wybrałam, to mnie interesuje :).
A kryteriami była tylko średnia z trzech lat licencjatu. Zależy też co kończyłaś w I stopniu. Po resocjalizacji można iść na UG tylko na resocjalizacyjną i społeczną.
A kryteriami była tylko średnia z trzech lat licencjatu. Zależy też co kończyłaś w I stopniu. Po resocjalizacji można iść na UG tylko na resocjalizacyjną i społeczną.
Słonko, przejrzyj katalog biblioteki a przede wszystkim to: http://83.17.188.166/ALEPH/GM32FGU7GJPLS38C587E1IQ4IDXMQY8BDUQ1R775FITJG3KIT4-07006/file/start-0 - to jest baza bibliograficzna dot. pedagogiki.
Wybierz taki temat na ktory jest wiecej pozycji. Jak juz bedziesz miała temat to moge Ci sporządzić bibliografie :)
Wybierz taki temat na ktory jest wiecej pozycji. Jak juz bedziesz miała temat to moge Ci sporządzić bibliografie :)
Po pierwsze musisz określić, co dokładnie Cię interesuje, czyli albo odżywianie, albo zdrowy styl życia, albo aktywność fizyczna. Możliwe, że w innym wypadku praca będzie za długa i niespójna.
Jeśli chodzi o odżywianie, opisywaną grupą mogą być zarówno przedszkolaki jak i dzieci uczęszczające do szkoły, ale zdrowy tryb życia i aktywność fizyczną prościej opisać według mnie u dzieci w wieku wczesnoszkolnym, bo wtedy świadomość dziecka jest wyższa, a pojawia się dodatkowo kwestia motywacji i świadomych wyborów ("wolę grać w gry komputerowe od wyjścia na dwór"). Możesz przeprowadzić wywiady z dziećmi; na pewno powiedzą więcej niż przedszkolaki i łatwiej uzyskać ich opinię niż usłyszeć powtarzane frazesy (a w klasach 0-2 dzieci są na tyle szczere, że nie będą mówić tego co "wypada").
Co mi na szybko przychodzi do głowy, to np.:
- "Świadomość potrzeby zdrowego odżywiania się a wpływ wzorców rodzinnych na nawyki żywieniowe u dzieci w wieku przedszkolnym."
- "Wpływ kultury masowej na aktywność fizyczną u dzieci w klasie II szkoły podstawowej."(chociaż temat może za bardzo nawiązuje do filozofii i socjologii)
- "Jak współczesny sześciolatek definiuje pojęcie zdrowia i zdrowego trybu życia."
Jeśli chodzi o odżywianie, opisywaną grupą mogą być zarówno przedszkolaki jak i dzieci uczęszczające do szkoły, ale zdrowy tryb życia i aktywność fizyczną prościej opisać według mnie u dzieci w wieku wczesnoszkolnym, bo wtedy świadomość dziecka jest wyższa, a pojawia się dodatkowo kwestia motywacji i świadomych wyborów ("wolę grać w gry komputerowe od wyjścia na dwór"). Możesz przeprowadzić wywiady z dziećmi; na pewno powiedzą więcej niż przedszkolaki i łatwiej uzyskać ich opinię niż usłyszeć powtarzane frazesy (a w klasach 0-2 dzieci są na tyle szczere, że nie będą mówić tego co "wypada").
Co mi na szybko przychodzi do głowy, to np.:
- "Świadomość potrzeby zdrowego odżywiania się a wpływ wzorców rodzinnych na nawyki żywieniowe u dzieci w wieku przedszkolnym."
- "Wpływ kultury masowej na aktywność fizyczną u dzieci w klasie II szkoły podstawowej."(chociaż temat może za bardzo nawiązuje do filozofii i socjologii)
- "Jak współczesny sześciolatek definiuje pojęcie zdrowia i zdrowego trybu życia."