Widok

tłuczenie butelek

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy ktoras wie jak odbywa sie tluczenie butelek,bo zupelnie nie mam pojecia?wiem tylko ze sie wodeczke stawia hihi,ale ktos cos mi mowil kiedys ze do odtatniej zbitej butelki,nie mam pojecia :/

ania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jest taki zwyczaj na Kaszubach,że w dzień poprzedzający wesele tłucze się na szczęście pary młodej szkło- butelki, zastawę stołową, ogólnie co kto ma. Przyszli nowożeńcy maja obowiązek "ugoszczenia" kieliszkem wódki, bądź zaproszeniem na poczęstunek. Goście teoretycznie powinni posiedzieć tak ok 1,5-2 godziny i pójść do domku ale nie zawsze tak się dzieje. U mojego brata impreza rozkręciła się do 2 w nocy, łącznie z tańcami, więć wszystko przed Tobą. Powodzenia. no, i jeszcze jedno: sprzątacie potłuczone szkoło osobiście!!!!
A zwyczaj to nie tylko kaszubski... Znany jest bowiem i w innych czesciach Polski.

ten zwyczaj jest znany w polsce, za granicą i w ameryce.
No wiec wlasnie rzecz w tym, ze nie spotkalam sie z tym zwyczajem wczesniej na weselach ani w 3miescie, ani w Polsce, ani w Europie, ani w USA, ani nawet w Australii... Inna kwestia, ze z tzw. bramkami spotkalam sie tylko dwa razy - raz w Slawnie i raz w Gdyni - i tez bylam zaskoczona, a to tez podobno staly element uroczystosci.

Ogólnie jest zwyczaj znany na północy Polski i górale też ponoć znają ten zwyczaj:)

mówie wam za granicą i w ameryce też tłuką butelki. a jak za granicą i w ameryce to pewnie też w australii.
do góry