Widok

fotograf

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej:-)

Mamy z narzeczonym kilka watpliwosci przy szukaniu fotografa na slub.
Nie wiemy nawet jak wyglada rozliczenie, a to nas mocno interesuje w tym temacie. Czy ktos moglby udzielic nam kilku wskazowek?
Chodzi o to, czy istnieje mozliwosc wystawienia faktury vat za taka usluge..? Bo nie wiem juz, czy fotografowie placa vat w ogole...
My z narzeczonym prowadzimy firme i mocno chcielibysmy jakos sobie ten koszt (wysoki zreszta jak na nasze mozliwosci biorac pod uwage dobrych fotografow) odliczyc, ale nie wiem nawet czy mozna...Bo ceny, ktore podaja fotografowie sa brutto, rozumiem.
Chociaz juz sie gubie w tym...Z gory mocno dziekuje za informacje i pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam.
Ceny podawane przez fotografów to w 95% ceny netto i nalezy do nich doliczyć VAT. Co innego w studiu - tam zawsze cena jest brutto. Poza tym zwróć uwagę, iż większość fotografów tak ładnie ukrywa dochody, że nie są płatnikami VAT'u więc taka faktura nie zmieni ci ceny, jednakże za wiele nie odliczysz (poza zrobieniem sobie kosztów).
Pozdrawiam
Dziewczyny bardzo Wam dziękuję:-)
Rozjaśniłyście mi sprawę:-)
Spróbuję porozmawiać z naszą księgową:-)
Chciałabym, aby się udało, bo wtedy moglibyśmy się zdecydować na większy wydatek na fotografa. Mamy już upatrzoną firmę, ale na razie mocno patrzymy na koszty... wiecie, jak to jest:-)

Buziaki!
wlasnie:)
DOKŁADNIE O ILE KSIEGOWA jest na tyle kreatywna (jesli nie jest to poszukaj nowej ; ) )
a Nisia niech ustali wszystko ze swoja ksiegowa- ona najlepiej bedzie wiedziala do czego potrzebne jej te zdjecia;) albo jak czerwcowa sugerowa "cos innego niz zdjecia" ;)
heheh! mozna zrobic samemu pare zdjec- to nie bedzie duzo kosztowalo, nawet jak wypstryka sie cala klisze.
no własnie, zdjęcia nie ma sprawy ale zawsze mogą poprosić aby pokazac te zdjęcia z "budowy" a tu np pan młody ściaga pani młodej podwiązkę... :)))
heheh tak czerwcowa, widze ze ty tez :)))) Ja mialam (dawno dawno) w firmie budowlanej taki przypadek- zdjecia potrzebne byly do dokumentacji wykonanych etapow robot, kontrola z US tego nie podwazyla :) p.s. Zdjecia nie byly slubne ;)))
eTNA TY MASZ JAKIS POMYSŁ JAK UZASADNIĆ taki wydatek? Wg mnie strasznie byłoby to naciagane, nie ryzykowałabym, chyba że wpisać na f-rze że to było... albo nic juz nie mówię, może i urzędnicy zaglądają na weselnik :)>>>>> ?????

Etna widzę że ty w księgowości pracujesz co????
Nisia! To zalezy jaka dzialalnosc sami prowadzicie i czy mozecie uzasadnic ze te zdjecia byly kosztem uzyskania przychodow. Uzasadnic tak wiarygodnie zeby kontrolujacy nie mogl zakwestionowac zasadnosci ujecia tego jako wasz KUP. A co do kosztow uzyskania przychodow to vat nie ma nic wspolnego... Z vatu rozliczamy sie osobno. Uslugi fotograficzne sa opodatkowane 22% VAT-em. Ale tak jak wspomniala Czerwcowa- firma moze nie byc vatowcem ze wzgledu na to ze np. nie przekroczyla magicznej kwoty bodajrze nadal 20 tys. zl przychodow, uprawniajacej do zwolnienia z VAT . W kazdym badz razie- jezeli zaklad ma kase fiskalna to mozecie liczyc na fakturke VAT. Ale przewaznie gdy firma wykazuje swoj przychod wypisujac ta f-re chce wiecej pieniazkow za usluge, uzasadniajac to koniecznoscia odprowadzenia podatku vat od sprzedazy... Mam nadzieje ze wyjasnilam dosc jasno.
Nisia nie rozumiem jak chcesz zdjecia ze slubu zaliczyć w koszty firmy pierwsza lepsza kontrola wurzuci Ci taka fakturę.

to czy fotograf wystawia fakture czy rachunek, zalezy od firmy czy przekroczyła limit i jest vatowcem- wtedy musi wstawic fakturę, jesli nie to wystawia rachunek. moim zdaniem zupełnie Wam nie potrzebny, jesli chcecie to zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów.
do góry