Widok

trzydniówka? ospa?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Nie spotkałam się nigdy z żadną z tych chorób :) , poza ospą którą przechodziłam sama jak byłam mała. W związku z tym mam pytanie. Mała od 3 dni ma lekko podwyższoną temperaturę, myślałam, że to od zębów bo wychodzi nam jedynka, ale od wczoraj dostała małej wysypki. Gdzieniegdzie ma małe kropeczki czerwone, potówki to raczej nie są, bo znalazłam też na rączkach i nóżkach, teraz widzę trochę więcej kropek na twarzy. Jak wygląda wysypka przy trzydniówce? Albo może początkowe stadium ospy?
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przy trzydniówce temperatura jest wysoka i ciężko ją zbić. Po 3-4 dniach temperatura spada i pojawia się wysypka- drobne czerwone kropeczki, głównie na brzuchu- test :-)- po przyciśnięciu ich szklanką- są niewidoczne.
mój synek kiedyś mial wysypkę i lekarz zaproponowal zyrtex, po 1 dniu wysypka zniknęla
Moja córka mając ospę praktycznie w 24 godziny była wysypana od stóp po samą głowę. Krosty są duże z wodą w środku i bardzo swędzące. Gorączka wystąpiła tylko pierwszego dnia choroby.
image
image

image
Przy ospie są to typowe krostki- swędzące, sączące się. Temperatura może tż być.
W takim razie sama nie wiem, nic nowego nie jadła, żeby mogło ją uczulić.
imageimage
image
a moze sie niepotrzebnie nakrecasz? tez mi wkrecala tesciowa bo corcia miala pare krostek ale jest ok jej obawy byly jak zwykle ... no ale wrocmy do pytania jesli krostki sie nasilaja to idz do lekarza a teraz mozesz podac corci wapno i obserwuj moze jakies uczulenia na proszek ?
trzydniowka :-)
choc przy trzydniówce temp. jest wysoka 3 dni wcześniej to może faktycznie jakieś być jakieś uczulenie tylko
kilkoma kropkami się nie przejmowałam, więc od wczoraj obserwuję i widzę że na twarzy jej kilka wyskoczyło mimo, że ich nie miała. A raczej do tej pory jej nie wysypywało :). Proszek ten sam co zawsze, więc też wyeliminowałam :). We wtorek idę do dermatologa, ale zastanawiam się czy przeczekać czy wysłać chłopa jutro z Małą do pediatry.
imageimage
image
no mozesz podeslac chlopa do pediatry ale podawaj malej wapno
przy ospie sporo wykwitów jest we włosach. Poza tym nie są to male krosteczki, a dość spore,troche przypominają pryszcze. Po 3-dniówce jest lekka wysypka, ale za to gorączka koło 40. A może to być jeszcze szkalratyna, która charakteryzuje sie wysypką jak po uderzaniu szczotką drucianą. Albo zupełnie nic niepokojącego.
image
Moja przy trzydniówce miała też biegunkę.
A może rzeczywiście zjadła coś nowego?
W sumie, przy ząbkowaniu wszystko możliwe.
Tak jak radzono- daj wapno, poczekaj ze 2 dni, a napewno będzie po wszystkim :)
Moja córka przechodziła już trzydniówkę tempka nie była tak strasznie wysoka, była między 37,5 a 39 utrzymywała się 3 dni a następnego dnia pojawiły się kropki po dwóch dniach znikneły :) A na gorączkę czopki nie pomagały ale bardzo ładnie IBUFEN zbijał gorączkę :)
U mojej trzydniówka trzymała się ale bez wysypki, zbijać tem powyżej 38,5 stopni tak mi lekarka mówiła. Był to okres letni więc nawet wychodziłam na spacer za pozwoleniem lekarza
Wysłałam chłopa na wszelki wielki do lekarza, ale dowiedziałam się tyle co i nic :). Pani doktor stwierdziła, że nie zna mojego dziecka ( bo mojej doktor nie było), i ona nie wie co to może być i od czego. Ospę na szczęście wykluczyła
imageimage
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

do góry