Widok

trzyletni niejadek

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
WITAM!
MÓJ NIESPEŁNA TRZYLETNI SYNEK PIJE TYLKO MLEKO ZAGĘSZCZONE KASZĄ,CZASAMI ZJE MONTE LUB JOGURT. JADŁ ŁADNIE OWOCE I WARZYWA, ALE OSTATNIO TEŻ NIE CHCE ICH JEŚĆ. NIE CHCE NAWET USIĄŚĆ DO STOŁU I NIE MOGĘ NAKŁONIĆ GO, ŻEBY CZEGOKOLWIEK SKOSZTOWAŁ. WYNIKI MA JEDNAK DOBRE I DOBRZE SIĘ ROZWIJA. MIMO WSZYSTKO BARDZO SIĘ MARTWIĘ BO TAKA DIETA DO NICZEGO DOBREGO NIE PROWADZI. JEŚLI KTÓRAŚ MAMA MOŻE MI COŚ DORADZIĆ TO PROSZĘ I Z GÓRY DZIĘKUJĘ.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam 4 letniego niejadka, próbowałam wszystkiego, kiedyś się strasznie mnie to denerwowało - ale i tak nic to nie dało - widać tak musi być...
Spróbujcie razem przygotować jakieś fajne jedzonko typu kanapka w kształcie serca, owcy itd.
image

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl
Moja Mloda, gdy wprowadzalam jej stale pokarmy, to jadla wszystko, co jej podalam, najbardziej smakowal jej brokul, kukurydza. Gdy przestalam jej miksować, też jadla wszelkie zupy, az nagle zaczela sie wycofywac z jedzenia warzyw i owocow. Miecho i koniec. Z warzyw i owoców je bana i ziemniaki. Wyniki krwi też ma dobre, ładnie się rozwija. Ma teraz prawie 6 lat.

Mogę poradzić jedynie kamuflowanie tego co wartościowe

np. jeśli lubi pierogi - zamiast ruskich z ziemniakami, zrobić ruskie z fasolą, do kotletów mielonych (do mięsa) dodać startą marchewkę, albo rozgotowany kalafior. Zawsze to jakieś warzywa o których nie wie :)

U Młodej nie sprawdzają się kolorowe kanapki, wręcz ją odrzucają, przygotowuje posiłki chetnie, ale z jedzeniem to juz nie.

Możesz spróbować kolorowe kanapki i dania, a jeśli nie pomoże, to pozostaje kamuflarz tego co cenne.
dziewczyny moja młoda też bardzo wymyśla przy jedzeniu, była absolutnie bez mięsna, od ponad tyg daje jej syrop naczczo przed śniadaniem jedna łyżeczkę (pyszny malinowy smak) HERTUŚ apetyt znacznie jej wzrósł i dziś zjadla cały miesno ryżowy farsz z gołąbka 8-) to naprawdę wyczyn w jej wykonaniu. spróbujcie czegos na wzmożenie apetytu. Apetizzer nie działał u nas terez ten Heruś działa super!!!
nasz trzylatek tez nie chce jesc, kupiłam apetizer ale czy pomaga sama nie wiem...warzyw nie chce ruszyć, marchewki nie chce bo marchewki jedzą króliki :-D dziś na talerzu miał oprócz ziemniaczków i mieska brokuła pyta się co to, powiedziałam ze drzewko szczęścia po którym będzie bardzo silny i zdrowy :-D zjadł ze smakiem i jeszcze męzowi zabrał z talerza, czasem nie chce jesc mięsa to mówię że to mięsko z dinozaura albo z kozy to z ciekawości zaczyna jeść i potem juz jakos idzie :-D

słyszałam ze talerzyki w kolorze czerwonym i pomarańczpwym wpływają na apetyt jeszcze sie nie zaopatrzyłam ale pomysle o tym
U nas brokuły to nr 1 odkąd Syn zaczął jeść stałe posiłki,trochę później szpinak i ogórek po prostu zielone :) Teraz jest też na topie żółta fasolka szparagowa, a od jakiś 2tyg. zaczął jeść pomidora,a wcześniej ni choinki :/ Kalafiora do tej pory nie ruszy.... W każdym razie ja bym raczej unikała tych wszystkich syropków..jeśli wyniki są ok to nie ma sensu faszerować,a zacząć dopiero gdyby sytuacja z jedzeniem się nie zmieniła,a wyniki spadły.
image

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl
moja córka tez byla niejadkiem nasza lekarka powiedziala ze jedyna nadzieja w przedszkolu---> miała racje. Odkad corka zaczela chodzic do przedszkola nie mam z tym problemu ;)
W przedszkolu wszystkie dzieci podobno super jedzą, moje też ;-)
Do niedawna też miałam ogromny problem z niejadkiem - podobnie jak u Ciebie, tylko serki, serki ... Ale to słodkie i "zapychające" więc nie dziwne, że maluch po ich zjedzeniu już nie chce niczego innego. Jak ograniczyłam serki, to zaczął jeść inne rzeczy. Szału z apetytem nie ma, ale przynajmniej jest różnorodnie.

Pozodzenia życzę
A może zlikwiduj tą kaszę z mlekiem tak przez kilka dni, może nią się tak napycha, że już nie ma siły na nic innego. U mnie właśnie tak było. Moja córcia za kilka dni skończy 3 latka, zjada dosłownie wszystko co jej dam ale na kg nie ma to wpływu obecnie waży 12 kg a Twój synek ile waży i jaki ma wzrost?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja 4 latka tez jest/była niejadkiem, od miesiąca podaję jej Floradix Kindervital i wciąga wszystko co jej dam.
może bawcie się robiąc np. takie kanapki

mój też różnie stoi z jedzeniem ;) jest chudym szczypiorkiem :]

z jedzeniem warzyw/surówek odstawiałam cyrk pt."bo takie ogórki lubią króliczki - spróbuj i zobacz jak fajnie chrupie" i tu sama zawzięcie chrupałam i pokazywałam na policzek ;P tym sposobem mój Syn polubił świeże warzywa (ogórki, paprykę), surówki (mizeria, Jego ulubiona z pekinki, chińska z białej kapusty, z marchewki z ananasem, buraczki) :] ulubioną maskotką jest teraz królik :]

jak leci reklama z królikiem chcącym zjeść warzywka (sałatka) to Gabryś też chce sałatkę - skoro tak, to już 2 razy w ciągu tygodnia zrobiłam sałatkę jarzynową :]

inne pomysły - przemycanie warzyw :) np. pyszne kotlety z marchewki - nie widać, że są z marchewki :]
kotlety z gotowanych ziemniaków i marchewki z groszkiem :)
pieczony klops z mięsa mielonego ze startymi warzywami ;)

na mojego działa jak widzi dokładnie jak coś robię :) albo jak pomaga - np. kroję warzywa, a On wrzuca z deski do miseczki :)
zapomniałam o linku do kanapek ;) http://jackobs.host.sk/
Dziewczyny mają fajne pomysły i naprawdę warto z nich skorzystać, ale nic nie zdziałasz jeżeli nie odstawisz kaszy...
Niestety.. Zmotywuj się tym, że dziecko ma dobre wyniki i nawet jeżeli się przegłodzi kilka dni bez kaszy, to nic mu się nie stanie. Jak nie dostanie kaszy to w końcu zacznie jeść inne rzeczy.
A do serków czy jogurtów (jeżeli je je) można zawsze dodawać owoce lub dżemy owocowe. Potem takimi dżemami można smarować kanapki, potem dżem można zamienić na jakąś pastę albo serek, pastę na wędlinę czy ser..
Mój synek ma prawie 4 latka. Nie chce jeść żadnego mięsa, wędliny, serów ani warzyw. Najchętniej jadłby tylko rosołki z makaronem lub ryżem, ostatecznie czasem pomidorową, no i oczywiście słodkie serki. Da się czasem namówić na ziemniaczki i naleśniki, bułkę z masłem. I tyle. Kolorowe i zabawne jedzenie bardzo mu się podoba ale zjeść tego nie chce. Jak coś ze mną przygotowuje to jest dumny ale tak samo - zjeść nie chce. Gdy próbuję mu coś nowego podać, złości się, obraża, płacze, wypluwa. Gdy już coś z trudem weźmie do buzi to ma odruch wymiotny. Z ilością jedzenia nie ma problemów ale jakość - MASAKRA! Kiedyś jeszcze jadł jajka, marchewki ale jadłospis coraz bardziej mu się zawęża. W przedszkolu jest to samo. Nie mam siły.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (72 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (36 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

do góry