Widok

w jakim wieku dzieci?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej dziewczyny, jestem ciekawa w jakim wieku miałyście bądź planujecie mieć dzieci? Ja póki co myślę, że chciałabym mieć pierwsze dziecko w wieku 33 lat, ale wiem że dla mojej rodziny i faceta może to być szokująca informacja dlatego na razie się nią z nikim nie dzielę. Jak jest u was z tym?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
ja tez myslałam ze nie ma co się spieszyć - niestety prawda jest taka
ze młodsza kobieta ma wiecej szans na zajście w ciaże niz później gdy ma wiecej lat

nie pisze oczywiscie ze to twój przypadek ...

mi tak sie zycie potoczyło ze mam jedno a drugiego moge juz nie zdążyc mieć bo pojawiły sie problemy ...

tak wiec patrzac z perspektywy sądze ze nie ma co sobie wytyczac jakis granic ze po 30 po 33 czy jak tam ale stratowac wtedy gdy sytuacja rodzinna i zawodowa jest na tyle ułozona że mozna sobie pozwolic na dziecko...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiek tu nie ma nic do rzeczy. To zależy kiedy dana osoba jest gotowa na to aby stać się rodzicem. Najpierw trzeba jednak się do tego odpowiednio przygotować pod względem finansowym oraz mentalnym.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja pierwsze planowane urodziłam w wieku 33 lat, a teraz jestem w ciąży z drugim planowanym i mam obecnie 36 lat. Nie miałam żadnych problemów z zajściem, za pierwszym podejściem udało się bez problemu. Mam natomiast koleżanke w wieku 27 lat, która od dwóch się stara i nic. Więc nie do końca chyba wiek gra tu najważniejsza role.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
jyntie tylko ze moze sie okazac ze jak jest juz ostatecznie gotowa to juz niestety nie moze miec dzieci..

nie pisze oczywiscie aby radosnie zachodzic w ciaze w wieku 18 lat itp..
ania, wiek o tyle ma znaczenie ze twoja kolezanka ktora sie stara jest młodsza a wiec ma przed soba potencjalnie dłuzszy czas gdy moze sie to udac i napewno jest w lepszej sytuacji zaczynajac starania jako 27-latka niz gdyby sie za to zabrała 6 lat później
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
mam kolezanke która jest w ciazy z 1 dzieckiem - wiek 36 lat
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja pierwsze dziecko urodziłam po 30-stce. Były wielkie komplikacje (niezależne od wieku) i lekarze kazali mi kilka lat odczekać z zajściem w drugą ciążę. I tu problem, bo ja "czasu nie miałam". Z duszą na ramieniu zaszłam w ciążę po dwóch latach. Było bardzo nerwowo, ale się udało. Z moim doświadczeniem mówię, żeby nie zwlekać za długo z decyzją. Owszem w każdym wieku można mieć problemy z zajściem w ciążę i problemy z ciążą, ale ważny jest też czas. Im masz go więcej tym lepiej. Statyki trochę :) w ciągu roku masz tylko ok. 12 podejść do zajścia w ciążę. To nie jest dużo, a latka lecą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pierwsze dziecko 28 l. drugie 30 l. Obie ciąże planowane. Pierwsza ciąża i poród bez komplikacji, druga póki co- wszystko dobrze.
Jeśli nie jesteś gotowa, lub uważasz że nie mozesz zapewnić teraz dziecku dobrych warunków socjalno-finansowo-bytowych to w sumie nie ma sie co spieszyć. Natomiast uważam podobnie jak część dziewczyn juz pisała. Jak pojawią się jakieś problemy z zajściem w ciąże to zostanie mniej czasu na leczenie itd.
Każdy musi znależć ten dobry moment dla siebie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moje pierwsze i raczej ostatnie dziecko urodziłam w wieku 32lat.I uważam,że jest to późny wiek na pierwsze dziecko.No ale niestety wcześniej nie poznałam kandydata na mojego męża i ojca mojego dziecka...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pierwsze w 27 l. drugie będzie w 29 l. :-) ale świadomie nie zdecydowałabym się na dzieci jeśli sytuacja finansowa nie była by stabilna, nie mówię tu o jakiś luksusach ale żeby na życie starczyło bez żadnych zasiłków.
Jeśli chce się mieć dzieci to nie ma co czekać, bo jednak z dnia na dzień się starzejemy i nasz genotyp też - także u facetów. A materiał genetyczny jest dość istotny, wiadomo ze starych ziemniaków frytki też wyjdą ale z młodych są o wiele lepsze :-)))) ( wiem głupie porównanie ale tylko to mi chodzi po głowie a ja akurat ze starych kartofli poczęta :-)) ) Dzieci są wspaniałe i naprawdę mobilizują do pracy i chęci zapewnienia im godnego życia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
pierwsze dziecko 20 lat - ciaza, poród wszystko prawidlowo
drugi bobas 28 lat - ciaz trudna, zagrozona, walka o kazdy dzien, tydzień... poród z komplikacjami
Gdybym dziś mogła cofnąć czas - z pierwszym bym chwile poczekała, ale drugie zdecydowanie wcześniej...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a mi tez sie wydaje ze z wiekiem człowiek sie rozleniwia i coraz mniej mu sie chce, ja np. troche nie wyobrazam sobie teraz zeby miec jeszcze drugie
pierwsze i póki co jedyne w wieku 27 lat, pewnie że jakbyśmy się wstrzymali to moglibyśmy więcej podróżować, więcej kasy odłożyć, wyremontować mieszkanie albo kupić lepszy samochód, ale wydaje mi się że to dobry wiek i nie żałuję :)
mam koleżanki które na pierwsze dziecko zdecydowały się w wieku 33 lat i też nie żałują :)
ja mam 30 staram się o pierwsze ale czasami gdyby nei presja czasu to bym odłozyla jeszcze moze ;):)
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam 33 no i już nie chciałabym być w ciąży. Zawsze sobie myślałam,że dzieci max 32 a w praktyce uwinęłam się jeszcze szybciej bo 30 lat drugie. Po prostu chcę jak dzieci dorosną mieć jeszcze siłę dla siebie a nie biegać o lasce;)
Pierwsze 24 lata,z drugim bym chciala byc w ciazy jak Kuba skonzy 2 lata to jakbym urodzila mialabym 28lat:)
*skonczy 3 lata
Przede wszystkim nie ulegam presji rodziny, która chciałaby już mieć wnuka w rodzinie. Muszę być gotowy na ojcostwo zarówno psychicznie jak i finansowo. Moja żona jest tego samego zdania i powiedziała, że dopóki nie zapewnimy w miarę dobrych warunków do życia dla potomka, to o dziecku nie może być mowy.
Ja mam 21 lat, pierwsza ciąża, planowana, jak najbardziej przemyślana, do tej pory bez komplikacji, staraliśmy się 10 miesięcy. Myślę, że wiek nie jest tu największym problemem, ja w wieku 20 lat miałam problemy, na szczęście łatwo poszło to naprawic :)
Pierwsze wyczekane w wieku 28 lat obecnie Agatka ma 3,5 i planujemy drugie :) ale to jeszcze potrwa ciężko mi się zdecydować mąż chciałby już aby była niewielka różnica wieku. Myślę że każdego to bardzo indywidualna sprawa :)
Pierwsze urodziłam jak miałam niecałe 24, teraz mam prawie 25 i czekamy na drugie :) Obie ciąże chciane i planowane. Pierwszą ciążę znosiłam świetnie, teraz na razie też w porządku :)
Za jakiś czas chcemy jeszcze trzecie.
Gratuluje wszystkim mamom oczekującym btw. ;)
A moim zdaniem nalezy sie spieszyc.Pzryklad mojej szwagierki.Z pierwszym dzieckiem czekala do 33 r.z..Najpierw nie,bo praca,maz,wyjazdy itd.Jak juz sie zdecydowali i zaczeli starac to pierwszy,drugi rok i nic.Leczenie i dalej nic,az wkoncu trafila do db lekarza i sie okazalo,ze juz jest za stara,tzn jej organizm.Zaczal jej zanikac okres,leczenie nie pomoglo.Na in vitro juz tez za pozno bo miala 40 lat.Teraz ma 43 i jest sama...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Wydaje mi się że wiek nie jest tu kluczowym elementem - trzeba poczuć, że chce się mieć dziecko, to jest moim zdaniem najważniejsze.
Potem można się zastanawiać czy ma się odpowiednie warunki.
Ja urodziłam mając 31 lat - głównie dlatego, że dopiero mając 28 spotkałam mężczyznę który mógł być ojcem :) najpierw randki, potem ślub, potem kilka miesięcy starań i kilka miesięcy w ciąży :)
Może gdybym spotkała go wcześniej to nasza dzidzia pojawiłaby się wcześniej a może czekalibyśmy kilka lat...
chciałam to własnie powiedziec - że czasami wiek wiekiem a jak nei ma z kim to jak ? ja zaczełam się z mężem spotykac jak mialam 26 lat, pozniej wyjazd, mieszkanie w pokoju w piwnicy i praca na zmiany, raczej na dziecko nie było miejsca w moim życiu - teraz jest spokojnie - więc moge sobie na taki komfort jak dziecko pozwolic
ja mam 34 lata nadal planuje miec dzieci ale partnerki brak
Brunat - moja siostra ma 32 lata i też by chciała założyć rodzinę ale partnera brak :) Nie wiem tylko czy taka wybredna czy po prostu nie może trafić :) Ale jak tak na nią patrzę to nie zazdroszczę...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja urodziłam pierwsze dziecko jak miałam 24 lata, drugie planuję za kilka lat
większość kobiet z mojego najbliższego otoczenia urodziła pierwsze dziecko w wieku ok 28-30 lat :]

sama miałam 28 lat :] a moja Mama urodziła mnie w wieku 39 lat (13 lat po ślubie i właściwie już lekarze nie dawali szans)
moje koleżanki też były ok.30 - tki
A ile masz obecnie? Ja miałam dziecko tak jak sobie to zaplanowałam czyli w wieku 20 lat wiem że to może lekko za wcześnie ale tak właśnie chciałam.
My ciąże planowaliśmy
synka urodziłam w wieku 20 lat
córeczke w wieku 23lat
z trzecim poczekamy jeszcze z 3/4 lata
absolutnie nie żałuje decyzji z przed paru lat byliśmy ze sobą 5 lat mieliśmy już swoje mieszkanie i pewną stabilizacje

a nikogo nie oceniając bo to każdego indywidualna sprawa ale pierwszy dzidziuś powinien pojawić się jednak przed magiczną 30 głownie z punktów medycznych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
A ja pierwsze dziecko rodzilam jak mialam 36. Bez żadnych komplikacji, siłami natury. Piękna, zdrowa dziołcha :-) Staraliśmy się króciutko...a szkoda bo fajnie było ;-). Złośliwcom wyjaśniam, że wcześniej nie starałam się o potomka ponieważ...nie było odpowiedniego kandydata :-D
Do Oli:

z jakich "punktów medycznych" pochodzą takie "dzidziusie" jak Ty?
Rozbawiłaś mnie ~:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry